FORUM - Web magazin KOMUNISTI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST

Strana 3 od 4 Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeći

Ići dole

SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST - Page 3 Empty "ISTO TO SAMO MALO DRUKCIJE"...?

Počalji  Milan taj Sre Apr 01, 2015 6:23 pm

Nejako čedo

Ali, germanofilija tih godina nije bila domena samo supkulturnog treša. Danke Dojčland obuhvatio je i kulturne i akademske sfere. Silni historici pisali su referate o franačkim osvajanjima kao “ulasku u europski kulturni krug”, Ljudevit Posavski i Zrinski Frankopani najednom su postali “partizani”, a od kneza Borne preko Jelačića i divizija pod Staljingradom pa sve do Kohla povijest se tumačila kroz novi narativ: o velikoj Njemačkoj koja uvijek jest i uvijek hoće povijati štićenicu Hrvatsku kao nejako čedo.

Kako je tekao drugi dio pogodbe iz ‘91., danas manje-više znamo. Cijeli razlaz “neprirodne versajske tvorevine” na koncu se sveo na povratak u 19. stoljeće, na geopolitičko stanje u kojem su štokavski pravoslavci odabrali biti ruska, štokavski muslimani turska, a štokavski katolici austro-njemačka kolonija. Kao dio te pogodbe, “Germani” su u Hrvatskoj postali vlasnici banaka, novina, telefonskih vodova, pa čak i telefonskih šahti. Ono što je u eri Sanje Trumbić bila patriotska zahvalnica, u međuvremenu se pretvorilo u ironičnu primjedbu koju biste čuli svaki put kad bi netko u HT-u dobio otkaz.
Konzervativni mit

Germanofilija je - međutim - ostala nepomućeno dio hrvatskog konzervativnog političkog mita. Kad političari s konzervativnog pola kritiziraju Milanovićevu Vladu, onda se i s razlogom i bez razloga često Milanoviću nabija na nos da je “pokvario odnose s Njemačkom”. Njemačka se na nas ljuti, reći će. Ljuti se jer ne štedimo. Ljuti se jer nismo predali udbaše. Njemačka će suditi udbaškim ubojicama, ako mi nećemo. Njemačkoj se ne sviđa Milanovićeva politika. Njemačka bi više bolnih rezova. Njemačka se (tada - doduše - potpuno s pravom) ljuti što prtljamo po Zakonu o uhidbenom nalogu. Na koncu, Angela Merkel nije došla u Zagreb na dan pristupanja EU, što je u konzervativnom političkom imaginariju doživljavano baš kao da mama nije došla na maturu vlastitom sinku. Zagađeni odnosi s Njemačkom na koncu su postali i predmet predsjedničke kampanje. U kampanji, Josipovića se napadalo da se previše posvetio “regiji”, da je zapustio “tradicionalna savezništva”. A novoustoličena presjednica hitno je pohitala u Berlin gdje su ona i Merkel fino divanile o tome kako je Zoki grozan. Predsjednica je - kako bi njeni navijači rekli - počela “ispunjavati obećanja”, a jedno od tih obećanja bilo je da nas Nijemci opet - zavole.

A onda je s tom “ljubavi” stigao prvi problem.

Ovih dana - naime - doznalo se za još jedan razlog zašto se Angela Merkel “ljuti”. Hrvatska - naime - kani jedan dio novca iz Junckerove košare Djeda Mraza iskoristiti i za to da proširi mrežu optičkih kabela te dovede kvalitetni internet u zabačene krajeve. Ono što je - kako čitamo - predmet prijepora je Vladina odluka da tu novu mrežu radi od nule, javnim novcem i kao javnu. Onaj kome se to ne sviđa je HT (Deutsche Telekom) kojem se čini jeftinije i smislenije da se tim parama nadogradi njihova, pa da oni mogu i mrežu i socijalističke šahte kojima vodovi prolaze preprodavati konkurenciji. Nakon tri godine ideološkog vrludanja, Milanovićeva Vlada opet se sad malo igra socijalističkog etatizma, a to - čitamo - Nijemce “ljuti”. I mi bismo se vjerojatno ljutili, da smo oni. Ako već daju pare za neke južnjačke lijenčine, rezoniraju valjda Nijemci, pa bar da ti “Grci-to-be” naše pare potroše na - našu firmu.

Što je u tome štos? U tome što slučaj hrvatskih optičkih vodova ima sve idealne sastavnice za nacionalističku “svoj-na-svome” paranoju. Za početak, ti su vodovi ranjivo mjesto nacionalne obrane. Kolega Krešimir Žabec u ovim je novinama u zanimljivom članku upozorio da ako je Deutsch Telekom vlasnik telefonske mreže, Njemačka može dobiti izlist svakog ministra, policajca ili špijuna. Nadalje, telekomunikacijski su kabeli klasični komunikacijski monopol - baš kao autoput, s tom razlikom što je autoput u današnjem svijetu nemjerljivo manje važan. Oni su važni za obranu i nacionalnu sigurnost kao što je važan i Imunološki zavod. Njih će se graditi europskim, dakle javnim novcem. O njima ovisi cijela buduća digitalna ekonomija, od softverskih i dizajnerskih firmi do tričave web prodaje. U cijeloj priči - ukratko - postoje svi zapaljivi elementi za savršeni val nacionalne moralne panike. Nitko, međutim, ne podiže “stožere za obranu”. Nitko ne grmi o rasprodaji strateških dobara. Nitko u Savskoj 66 ne skuplja po 100 kuna donacija za očuvanje optičkih vodova. Nitko ne spominje referendum. Ne javlja se Iustitia et Pax. Nitko ne proziva Kolindu Grabar Kitarović što ide na noge “zavojevaču” koji hoće naše kabele. Nitko na presicama ne proziva predsjednicu “koja ispunjava što je obećala” i ne pita je što je obećala u Berlinu.
Pavlovljev refleks

Za to mogu postojati dva razloga. Prvi od njih je banalni politički Pavlovljev refleks. U jednostavnom, crno-crvenom svijetu u kojem žive naša crkva i desnica, SDP ne može biti branitelj suverenosti čak i kad jest, kao što HDZ ne može biti remetilac suverenosti čak i ako jest. U tom svijetu, uloge su fiksno i vječno podijeljene, pa tako i ovaj put. A drugi razlog - čini mi se važniji - jest taj što za našu bauštelsku, kolonijalnu desnicu Njemačka po definiciji ne može biti u krivu. Ona je u pravu kad hapsi naše špijune umjesto nas, u pravu je kad reformira našu ekonomiju umjesto nas, pa onda mora da je u pravu i kad hoće posjedovati naše komunikacije umjesto nas. Takvo je razmišljanje - naravno - legitimno. No, ono što jest smiješno je kad ljudi koji zagovaraju takvu podložnost sebe zovu državotvorcima. Jer, za razliku od nas “nedržavotvornih” njima je očito ideal od ove zemlje napraviti - koloniju. To je, ispada, nešto što se u ovoj zemlji nije promijenilo još od doba Sanje Trumbić i “Danke Deutschland”. affraid affraid affraid affraid
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST - Page 3 Empty Ivica Dacic "paz" njihovog velicanstava...?

Počalji  Milan taj Čet Apr 02, 2015 2:16 pm

Hm,hmm..bila je to cuvena xe,xe.. "VUK I DANICA TV STANICA", sa VLAJKOM POPOVICEM "u potpalublju beogradjanke".i "dragi gosti"...hm,hmm И "КраљПетар 2" се лажно представљао (није испоштована процедура крунисања),али то му није сметало да извесног амера Томаса - хомосексуалца,
педофила и агента ЦИА, који је црним ролсројсом крстарио улицама Париза у потрази за дечкићима - прогласи за, пазите ово- "Војводу од Бара. Кад
се та "титула" преведе на енглески, Duke of Bar, то је госн' Томасу, иначе алкосу ноторцу, изгледало баш то што он и јесте био - "војвода од
бара (кафане), ПА ЈЕ ИСТИ ТАЈ МАЈМУН САМ МАЛО ДОДАО - И ПОСТАО "The Duke of Saint Bar", а Петар то аминовао!!! Е сад ви размислите КАКВА се то превара спрема. Ја сам мислио да је Коштуница био шампион у томе,али не: прљава машта британске обавештајне службе нема граница - НА РЕДУ ЈЕ ОДВРАТНИ ЧОВЕЧУЉАК, МЕДИОКРИТЕТ, КАПЕТАН БРИТАНСКЕ ВОЈСКЕ, ТКЗ. "ПРИНЦ" АЛЕКСАНДАР!!!!!! king queen jocolor geek
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST - Page 3 Empty " sprem te se spremte "...

Počalji  Milan taj Pet Apr 10, 2015 2:06 pm

Kao političar, dr Sekula Drljević je bio više od dvije decenije stjegonoša borbe za odbranu crnogorskog državnog, političkog i drugog identiteta i individualiteta u periodu od 1919. do 1941. godine, žestoko se protiveći velikosrpskom monarhističkom i hegemonističkom centralizmu i unitarizmu.
Drljević je od 1919. do 1941. godine stalno govorio i protestvovao zbog surovog režima tlačenja Crnogoraca u vrijeme vladavine dinastije Karađorđević tokom monarhističkog trajanja Kraljevine SHS i Kraljevine Jugoslavije. Koliki je u to vrijeme vladao zločin prema crnogorskom narodu, navešću samo jedan primjer. Naime, Srpska žandarmerijska jedinica, sastavljena od 12 (dvanaest) žandarma, pod komandom majora Kecmanovića i bivšeg austrijskog vahmajstora nekog Kolakovića, 25. aprila 1923. godine, u dva sata poslije ponoći, upala je u Cucima, u selu Rokoči, u kuću poznatog komite Petra Zvicera. Svu njegovu porodicu, izuzev brata Petrovog Jagoša Zvicera, koji se tu nije zatekao zato što je bio u zatvoru na Cetinju, srpski žandarmi su tukli, mučili, zaklali, odnosno, okrutno ubili. Dželati se nijesu čak ni tada zaustavili, nego su sadistički nastavili sa svojim monstruoznim, krvavim pirom. Izveli su iz kuće Đurđu Zvicer, staricu od oko 100 godina, babu Petra Zvicera, zavezali je za jednu trešnju ispred kuće, a onda kuću zapalili, a nju primorali da gleda u vatri pobijenu i zaklanu familiju. Baba Đurđa je od prizora strave i užasa poluđela i, docnije, umrla u bolnici u Danilovgradu. Srpski žandarmi pod vođstvom majora Kecmanovića su te užasne, proklete, noći 25. aprila 1923. godine mučili, ubili, zaklali i spalili: Anđu Zvicer, majku Petra Zvicera, koja je imala 60 godina; Zagorku Zvicer, staru 23 godine, suprugu Petra Zvicera sa troje đece; Vidaka Zvicera, starog 13 godina brata Petra Zvicera i Planu Zvicer, staru 20 godina, sestru Petra Zvicera.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST - Page 3 Empty Re: SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST

Počalji  Milan taj Sre Apr 15, 2015 12:26 pm

Antić: Nikolić je zamena za kralja
Savetnik predsednika Srbije Oliver Antić izjavio je danas da je dobro što Tomislav Nikolić "priprema teren" da jednog dana možda bude logično da ponovo postanemo monarhija.
- On je sad taj ujedinitelj i objedinitelj, kao da je neka vrsta zamene za kralja - rekao je Antić novinarima posle opela kralju Petru II Karađorđeviću u Belom dvoru.
Antić je naglasio da je Nikolić republikanac xe,xe kobajagi), a on monarhista, ali da, uprkos tome, njihova saradnja ne može da bude bolja.
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej je istakao da on o povratku monarhije ima isto mišljenje kao i crkva, odnosno "Bog na nebu - kralj na zemlji".
- Srbiji nedostaje kralj, ili car, u nekom vidu - konstatovao je Irinej i precizirao da bi to trebalo da bude parlamentarna monarhija, u kojoj bi kralj bio ujedinitelj naroda i stranaka.
Kako je objasnio, Srbija je sve veliko i neprolazno postigla sa kraljem, bilo sa Nemanjićima, bilo sa Karađorđevićima.
Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić je na to konstatovao da je njemu svejedno, jer je premijer, ali da u slučaju povratka monarhije "Nikolić ne bi imao šta da radi".

king queen jocolor geek drunken
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST - Page 3 Empty Re: SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST

Počalji  Milan taj Sub Maj 09, 2015 12:28 pm

Пише Александар Проханов
Мој отац је погинуо код Стаљинграда 1943. године. И моја мама, већ удовица, са очима безбојним од суза, одвела је мене, шестогодишњег дечака, на трофејну изложбу, отворену у Парку културе и одмора. Сећам се немачких бомбардера са кукастим крстовима, сећам се тешке хаубице, пегаве као жаба, сећам се оклопних транспортера са истрзаним гусеницама.
Сећам се огромног, као кућа, страшног немачког тенка, са избочинама и удубљењима, са топовима. Тај црни тенк за мене је био чудовиште које је убило мог оца и донело тугу мени и мојој мами. А онда сам на том тенку, на његовом боку, видео огромну рупу, сјајнобелу по ивицама од растопљеног челика – од удара нашег топа. И тај невидљиви топ био је тада за мене сила која је осветила мог убијеног оца, која је од мене, од моје куће и од моје маме отерала ту мрачну силу, тај монструозни тенк. И од тада, читавог мог дугог живота у себи носим ту слику – као слику наше победе.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST - Page 3 Empty Re: SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST

Počalji  Milan taj Pon Maj 18, 2015 9:43 pm

Pljevlja - Pljevljanka Milosava Strunjaš uputila je otvoreno protestno pismo Sinodu Srpske pravoslavne crkve zbog kanonizacije dvojice pljevaljskih sveštenika koji su tokom Drugog svetskog rata, kako navodi, počinili niz zlodela nad nedužnim civilima.
Na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora u manastiru Žitomisliću kod Mostara, sredinom maja ove godine, kanonizovano je i desetak pljevaljskih sveštenika, među njima i popovi Slobodan Šiljak i Milorad Vukojičić, koji su po odlukama partizanskog i Vojnog suda streljani 1943. odnosno 1945. Njih dvojica, navodi Milosava Strunjaš u pismu Sinodu, objavljenom u poslednjem broju Pljevaljskih novina i naslovljenom sa "Zar zločinci mogu biti sveci", nisu "stradali za živu veru, kako je saopšteno sa zasedanja Sabora, već ih je stigla zaslužena kazna za počinjena nedela". Ona tvrdi da se pop Slobodan Šiljak stavio u službu fašističkog okupatora vrlo brzo po njihovom dolasku u Pljevlja i da je poslao u smrt svog kuma i najbližeg komšiju, njenog oca Rajka Cerovića, koji je streljan 28. jula 1941.
"Istog dana streljani su i Milun i Milan Knežević i Miloš Dragićević i oni su bili prve žrtve fašističkog terora u Pljevaljskom srezu", navodi Milosava Strunjaš. Zbog tog i još niza zlodela popu Šiljku je partizanski sud 1943. izrekao kaznu streljanja, koja je izvršena krajem iste godine. Prema njenim navodima, zlodela popa Milorada Vukojičića su još teža, jer je on bio član "crne trojke koja je klala i ubijala nevine civile u Pljevljima"Strunjaš navodi da su najveći zločini počinjeni u martu i aprilu 1944. i da je u tom periodu ubijeno više osoba, što je i zapisano u knjizi "Prilog u krvi". "Zaklana je babica Milica Mazić, majka troje maloletne dece Stanica Tasovac, studentkinja Ljubica Stojkanović, bračni par Diko i Jula Stamenić i njihov jedinac Ljubo, majka poznatog glumca Miše Janketića Milica, Zora Marković Karamatijević. Istog dana su streljani Savka Matović, Neđeljko Mazić i Mileva Žugić, a u junu iste godine Nevenka Obradović", piše Milosava Strunjaš. U većini tih zločina učestvovao je pop Milorad Vukojičić zbog čega je, navodi ona, dobio nadimak "pop koljač". "Crna trojka i njihovi saborci u pljevaljskom kraju su počinili još mnogo zločina, ponajviše nad muslimanima", navodi Strunjaš, zbog čega je popu Vukojičiću Vojni sud 1945. izrekao kaznu smrti streljanjem.
(29.Cool Nove informacije:
Podgorica - Zemaljska komisija Crne Gore za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača utvrdila je 15. februara 1946. godine na Cetinju da je Milorad Vukojičić, zvani Maca, rodom iz Pljevalja, učestvovao u ubistvu desetoro svojih zemljaka. Dokument o tome, broj 1487, čuva se u Državnom arhivu Crne Gore. Vukojičića, je u maju ove godine Sinod srpske pravoslavne crkve, uz još sedmoricu sveštenika, proglasio svecem.
Zemaljska komisija je utvrdila da je Vukojičić, sa saučesnicima Vojislavom Kovaljskim i Milisavom Jestrovićem "učestvovao u hapšenju i strijeljanju mirnih građana grada Pljevalja u 1944. godini".
U odluci se navodi da je Vukojičić kriv za smrt Dika Stamenića, zemljoradnika, Ljuba Stamenića, automehaničara, Jule Stamenić, domaćice, Ljubice Stojkanović, studenta, Zore Karamatijević, domaćice, Mileve Žugić, domaćice, Savke Matović, domaćice, Miladina Božovića, penzionera, Božane Mišović, domaćice i Živka Kontića, penzionera.
"Vukojičić je kao četnički dželat u štabu pljevaljske četničke brigade noću između 22. i 23. marta 1944. godine, zajedno sa četnicima Vojislavom Kovaljskim i Milanom Jestrovićem, strijeljao Stamenića Dika, njegovog sina Ljuba i ženu Julu u Pljevljima... Vukojičić je 23. marta 1944. godine u zajednici sa Kovaljskim i Jestrovićem na zvjerski način ubio Miladina Božovića, penzionera iz Pljevalja. Aprila 1944. godine Vukojičić je izvršio hapšenje mirnih domaćica iz Pljevalja, dok su ostali četnici pohapsili Mišović Božanu i Kontić Živka. Iste noći pošto su ih pohapsili, Vukojičić ih je u zajednici sa četničkim dželatima Milanom Jestrovićem, Vojom Kovaljskim i Mišom Radovićem strijeljao kod rijeke Jugoštice u Pljevljima, piše u odluci koju je poptisao predsjednik Komisije Jakša S. Brajović,
U odluci se navodi da je Vukojičić počinio djela ratnog zličina i "kao takav je ratni zločinac".
O Vukojičićevim zločinima svjedočila je, pored Milijane Dajović i Savete Stojkanović, i Zora Stamenić.
"Mog muža i svekra su ubili u potoku više kuće i ostavili nesahranjene, dok su svekrvu zakopali u đubretu", stoji u svjedočenju Zore Stamenić.
Jestrović i Kovaljski, koji su sačinjavali zloglasnu četničku trojku sa Vukojičićem, takođe su okrivljeni sa ubistva civila. Jestrović za devet, a Kovaljski za osam ubistava.
Prema podacima zemaljske komisije, Kovaljski je do jula 1943. bio politički komesar partizanskog bataljona, kada se zajedno sa svojim komandantom Milovanom Planićem i Božom Milićem predao četnicima Milutina Jelovca. Njima je postavljen uslov da ubiju nekoga od partizana, što su oni i učinili. Iz zasjede su likvidirali Jezda Lovrića, komesara Treće krajiške brigade.
Uz Vukojičića je istovremeno za sveštenomučenika proglašen i Slobodan Šiljak, koji je takođe po mnogim svjedočenjima okrvavio ruke tokom Drugog svjetskog rata. To je prva otkrila Pljevljanka Milosava Strunjaš, u otvorenom pismu Sinodu Srpske pravoslavne crkve. Crkva, međutim, na to nije reagovala, ali jesu boračke organizacije... Milosava Strunjaš tvrdi da je još prošle godine, kada je čula ko će biti proglašen za sveca, poslala pismo i vladici Filaretu u kojem ge obavještava da se priprema kanonizacija i ratnih zločinaca. Šiljak je, prema njenim tvrdnjama, kriv za smrt njenog oca Ratka Cerovića, Šiljkovog komšije i kuma, koji je bio uključen u pripremanje Trinaestojulskog ustanka. Zbog raznih nedjela, Šiljak je strijeljan 1943. godine.
Strunjaševa tvrdi da je Vukojičić pripadao crnoj trojci koja je klala i ubijala nevine civile. "Njegov nadimak bio je pop koljač". Ona kaže da je ta trojka ubila i Milicu Janketić, majku poznatog glumca Miše Janketića.
"To što je učinila Srpska pravoslavna crkva je toliko amoralan čin da neću da učestvujem u čitavoj ovoj stvari čak ni kao protivnik", bilo je sve što je Miša Janketić tim povodom želio da kaže.
Predsjednik pljevaljskog Odbora SUBNOR-a Vidoje Despotović otkriva: Od tih devet sveštenika dvojicu je strijeljao okupator kao rodoljube, jednog su ubile ustaše,a jedan je umro prirodnom smrću. Od preostale četvorice dvojica su stradala u povlačenju ka Sloveniji, dok se Vukojičiću i Šiljaku sudilo kao saradnicima okupatora i zločincima. Ipak svi oni mogu u isti koš, popovi su to.
Nosilac partizanske spomenice Nikola Golubović, penzioner iz Beograda, dao je dopisniku Republike na uvid pismo na 204 mašinom kucane strane koje je 1997. godine dobio od pokojnog Draga Bojovića, jedno vrijeme komandanta četničkog bataljona, a koje potvrđuje zlodjela popa Vukojičića.
-Drago mi je to pismo poslao 1997. godine i jedan primjerak pisma je kod mene, a drugi se čuva u Zavičajnom muzeju u Pljevljima. Tokom rata on je spasio izvjestan broj partizana, među njima i Josifa Malovića i njegovu pratnju, rekao je Golubović.
Dio pisma odnosi se i na Dragov susret i razgovor sa Ljubicom Stojkanović koju su, kako je kasnije saznao, jedne noći iz njene kuće u Pljevljima odveli pop Maca i Vojo Kovaljski.
-Drago ja sam osuđena na smrt od četnika u Pljevljima i čekam samo da se pojave Maca, Kovaljski i Bjelica da me odvedu da rade sa mnom Bog zna šta i najzad da me zakolju k'o živinče", prenio je dio razgovora sa Ljubicom, svojom školskom drugaricom, u pismu Goluboviću Drago Bojović. Par dana nakon tog razgovora, Ljubica je odvedena od kuće i nije se nikad vratila. Drago je prema prvim informacijama mislio da je to uradio Gestapo, dok skoro dva mjeseca kasnije nije saznao da su Ljubicu uhapsili Maca i Kovaljski. "To je značilo da su oni izvršili ono što je Ljubica i očekivala jer je nestala zauvijek" naveo je u pismu Bojović, par stranica ranije konstatujući da su među pljevaljskim četnicima " bili i čuveni Božo Bjelica, Vojo Kovaljski i pop Vukojičić, zvani Maca".
(2.9) Nove informacije:
Miodrag Stamenić iz Pljevalja protestovao je juče zbog kanonizacije sveštenika Milorada Vukojičića, za koga tvrdi da mu je u Drugom svetskom ratu ubio članove porodice. Stamenić je poslao protestno pismo Sinodu SPC. Sveštenik Milorad Vukojičih-Maca za koga mi je poznato da je bio egzekutor moje porodice: deda Dika Stamenića, babe Jule i oca Ljuba, 1944. godine u Pljevljima", navodi Stamenić u pismu. Vladika Filaret čijoj mileševskoj eparhiji pripada i crkvena opština Pljevlja nije želeo da razgovara sa novinarima o kanonizaciji dvojice sveštenika iz Pljevalja. Međutim, jerej SPC iz Podgorice Velibor Džomić odbacio je tvrdnje da su dvojica sveštenika umešani u ratne zločine.
(5.9) Nove informacije:
Podgorica - Slobodan Šiljak i Milorad Vukojičić Maca nisu jedini zločinci iz grupe sveštenomučenika koje je nedavno proglasila Srpska pravoslavna crkva. Radomir Matović, svjedok na suđenju popu Miloradu Vukojičiću Maci, koje je održano u Pljevljima 1943. godine, tvrdi da je i pop Dušan Prijović bio jedan od najpoznatijih zločinaca pljevaljskog kraja. Posebno se pročuo po ubistvima muslimanskog življa.
To je Matović ovih dana ispričao nedjeljniku Monitor, a i napisao u svojoj knjizi Svjedočanstva jednog vremena, koju je 2002. godine izdao pljevaljski Informativni centar.
Kao što je Danas već pisao, Slobodan Šiljak i Milorad Vukojičić zvani Maca, bili su pljevaljski sveštenici koje su 1944. godine strijeljali partizani a u maju ove godine SPC proglasila sveštenomučenicima. Milosava Strunjaš iz Pljevalja, u otvorenom pismu nedavno upućenom Sinodu SPC, tvrdi da su ta dvojica sveštenika zločinci. Tako je javnost i saznala za ovu aferu, a kasnije su se javili i drugi svjedoci koji su potvrdili njene navode.
Za popa Slobodana Šiljka, Strunjaševa u pismu SPC tvrdi da je u smrt poslao njenog oca Ratka Cerovića. Cerović mu je bio kum, ali pop ga je izdao Italijanima i strijeljan je 1943. godine. Zanimljivo je da je kćerka Slobodana Šiljka, ljekarka, bila borac španskog rata. Dobila je čin majora.
Zemaljska komisija Crne Gore za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača utvrdila je 15. februara 1946. godine na Cetinju da je Milorad Vukojičić, zvani Maca, učestvovao u ubistvu desetoro svojih zemljaka. Dokument o tome čuva se u Državnom arhivu Crne Gore. Kao četnički dželat strijeljan je po presudi Vojnog suda komande za područje Berana. U odluci se navodi da je Vukojičić počinio djela ratnog zločina i "kao takav je ratni zločinac".
Radomir Matović danas živi nedaleko od Bara, a Vukojičić mu je ubio majku.
U proljeće 1944, sjeća se Matović, Pljevljima su krstarile četničke koljačke grupe i pojedinci. U klanju su se posebno isticali Božo Bjelica, proto Miodrag Vukojičić Maca i Josif Babić. Njih trojica bili su poznati kao crna trojka. Okupljali su se u hotelu Lovćen, gdje se danas nalazi sud. Popa Macu je, kaže Matović, optužnica teretila za 57 ubistava i saučesništava.
- Najveći broj tih ubistava bio je izvršen klanjem, a u tome je pop Maca i prednjačio - kaže Matović.
Kada je izbila afera povodom proglašenja sveštenomučenika, jerej SPC Velibor Džomić tvrdio je da je Milorad Vukojičić ubijen "bez suda, suđenja i presude". Međutim, Matović tvrdi da je to bilo "najspektakularnije suđenje u Pljevljima".
- Sjećam se njegovog dovođenja u grad. Bila je neka radna akcija, a građani su, kad su čuli da su doveli popa Macu, nagrnuli na njega. Jedva ga je obezbjeđenje uspjelo spasiti, htjeli su da ga linčuju. Nije to bio organizovani linč, spontano je krenulo. Dva brata Stojkanovića, čiju su sestru, studenta, divnu djevojku, ubili, bili su izvan sebe - ispričao je Matović za Monitor.Pored zvanične, na sudu je pročitana i optužnica protiv popa Mace koju su podnijeli Matović i dvojica njegove braće. Maca je, sa Božom Bjelicom, tokom jedne noći njihovu majku tri puta izvodio na strijeljanje.
- Noću, između 6. i 7. aprila 1943, koljači kreću u hapšenje. Isključivo žena, muškaraca u gradu više i nije bilo. Hapsili su žene partizana i simpatizera NOB. Uhapšena je Zora Karamatijević, Ljubica Stojkanović, moja majka Savka Matović, Milica Janketić, majka glumca Miše Janketića i Mileva Žugić - sjeća se Matović.
Pet žena je odvedeno na Dajevića Han na strijeljanje; strijeljanje je izvršio lično pop Maca, a prisustvovali su Bjelica i dvojica nepoznatih. Savka Matović je tada preživjela dva strijeljanja. Pola sata nakon prvih pucnjeva, komandir straže čuo je komešanje sa mjesta gdje su žene strijeljane i kazao to Bjelici. Bjelica je iz pištolja opet gađao svaku ženu u glavu. Savka Matović je preživjela. Kod prvog pucanja, pop Maca je ranio u potkoljenicu, a zrno Božovog pištolja okrznulo joj je lijevu sljepoočnicu. Kad su se ubice udaljile, počela je da puzi put mjesta Jugoštice. Sjutradan je nađena tri kilometra od mjesta strijeljanja; našao je jedan seljak i odveo u najbližu kuću. Kada je ispričala šta se desilo, ukućani su je prijavili četničkoj straži. U kuću su došli pop Maca i Bjelica. Bjelica je naredio petorici seljaka da drže jednu pušku i pucaju u Savku...
Na suđenju pop Maca, svjedoči Matović u svojoj knjizi, nije poricao ta ubistva. Ispočetka je poricao da je klao, a onda je priznao da je zaklao Stanicu Tasovac, Milicu Mazić i Julu Stamenić. Crna trojka je, prema priči Matovića, mučila i zaklala Julu Stamenić na jednom, a njenog muža i sina ubila u drugom dijelu grada, iste večeri. Stanica Tasić je zaklana u Židovićima. Između četvoro djece odveli su je pop Maca, Bjelica, Svrkota i Pendrek.
Pop Maca osuđen je na smrt vješanjem. "To je ujedno i jedina tako rigorozna kazna izrečena ratnim zločincima. Počeo je da plače, tražio je milost. Tada je čitava ta dvorana, koja je bila prepuna, više se tu stajalo nego sjedjelo, skoro eksplodirala. Tražili su javna vješala", svjedoči Matović.
Kazna mu je, kaže Matović, ipak preinačena u kaznu strijeljanja.

Žitija ispovednika i mučenika

Na sajtu Srpske pravoslavne crkve (www.spc.org.yu - na fotografiji) u odeljku Žitija novoprosijvaših ispovednika i mučenika navode se i kratke biografije Vukojičića i Šiljka.
SVEŠTENIK MILORAD VUKOJIČIĆ - rođen je 1917. godine u Pljevljima. Posle Bogoslovije u Sarajevu rukopoložen je za đakona i sveštenika 1940. godine. Presudom vojnog suda u Pljevljima, osuđen je kao četnik na smrt. Presuda je izvršena 1945. godine.
PROTOJEREJ SLOBODAN R. ŠILJAK - rođen je 1881. godine, na Ilinom brdu kod Pljevalja. Bogosloviju je završio u Prizrenu. Rukopoložen je za đakona i sveštenika 1903. godine. U Balkanskim ratovima bio je vojni sveštenik, a u Prvom svetskom ratu odveden je sa grupom uglednih pljevaljskih Srba u logor Boldogason, u Mađarskoj. Streljali su ga partizani 5. decembra 1943. godine na Kosanici.
Maca je ubio moju porodicu
Sinodu Srpske pravoslavne crkve povodom kanonizacije sveštenika Milorada Vukojičića protestno pismo uputio je i Miodrag Stamenić iz Pljevalja. U pismu tvrdi da mu je Vukojičić ubio oca, babu i djeda.
"Na spisku novomučenika, sveštenomučenika koji su kanonizovani našao se i sveštenik Milorad Vukojičić Maca, za koga mi je poznato da je bio egzekutor moje porodice, djeda Dika Stamenića, babe Jule i oca Ljuba, 1944. godine u Pljevljima", navodi Stamenić u pismu.
Stamenić kaže da se obraćao Sinodu uzdajući se u njegovu istinoljubivost "i da iscijeli ranu koja se bez melema istine samo produbljuje".
Dokumenti postoje, SPC ćuti
Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve proglasio je za svece sredinom maja ove godine u manastiru Žitomislić kod Mostara tridesetak sveštenika. Među njima su Slobodan Šiljak, Milorad Vukojičić Maca i Dušan Prijović iz Pljevalja, za koje brojni građani, partije i organizacija boraca iz tog kraja tvrde da su ta trojica sveštenika tokom Drugog svjetskog rata počinili zločine.
Vladika Filaret, čijoj Mileševskoj eparhiji pripada i Crkvena opština Pljevlja, nije ovih dana želio o tome da razgovara sa novinarima. Za takav razgovor nisu raspoloženi ni u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.
Jerej SPC iz Podgorice Velibor Džomić jedini se dosad oglasio i to tvrdnjama da "Šiljak i Vukojičić nisu činili nedjela u ratu i da su strijeljani bez suda i suđenja".
Njegove navode demantovali su brojni građani Pljevalja, Milosava Strunjaš, koja je o ovoj aferi prva pisala Svetom sinodu SPC, a o suđenju Šiljku i Vukojičiću postoje dokumenti u Državnom arhivu Crne Gore, a njihov faksimil objavljen je u podgoričkim listovima.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST - Page 3 Empty Re: SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST

Počalji  Milan taj Uto Jun 02, 2015 12:41 pm

ММФ је свесно допринео дестабилизацији југословенске државе јер је прекинуо проток капитала између српског дела земље affraid и осталих република и покрајина, и тако систематски промовисао националистичке тенденције. Позадина стратегије ММФ у Југославији био је интерес САД да замени несврстани режим новим режимом који ће бити послушан Западу. Поред тога, ММФ је сарађивао са Европском унијом, која је желела да прикључи бивше делове Југославије. Догађаји у Југославији, као и догађаји у Украјини, показују да финансијска институција попут ММФ може управљати економским и финансијским мерама тако да систематски целу земљу увуче у рат.

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST - Page 3 Empty " mini MMF"

Počalji  Milan taj Uto Jun 02, 2015 1:26 pm

Anonimni prijatelj socijalista koji mesečno za socijalnu pomoć dobija oko 8.000 dinara uspeo je da u 2014. godini SPS-u da prilog u iznosu od vrtoglavih 650.000 dinara, kojim je ova stranka finansirala svoje predizborne aktivnosti! affraid affraid affraid
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST - Page 3 Empty Konkurs je otvoren

Počalji  Milan taj Čet Feb 18, 2016 3:19 pm

Kucaj..PECAT riznice traze kljucare king queen jocolor
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST - Page 3 Empty Kurir

Počalji  Milan taj Sub Apr 02, 2016 3:51 pm

Hm,hmm..kucaj Kurir, kamom na studenta Zarka Marinovica Twisted Evil
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST - Page 3 Empty Nesme da se zaboravi "kontinuitet zla"

Počalji  Milan taj Pet Apr 08, 2016 4:54 pm

Kucaj...omladinske novine intervju vojislava seselja Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST - Page 3 Empty ...akcija, izaziva reakciju " i kod kuce"

Počalji  Milan taj Uto Jul 05, 2016 2:04 pm

Hm,hmm...kucaj "ovo je nekrstenica"... Twisted Evil
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST - Page 3 Empty Hm,hmm..gospodine ministre,

Počalji  Milan taj Sub Jul 09, 2016 6:02 pm

Kada otkucam DRUSTVO SRPSKO-RUSKOG-BELORUSKOG PRIJATELJSTVA...nekakva "crna ruka" mi, blokira strelicu, i pocetnu stranicu portala, pa nemogu da listam,citam i slicno..pa, tako nemam obecane snove o "SLOBODNOM KRETANJU, ROBA,KAPITALA,LJUDI,IDEJA...mozete li da odrzite makar "telefonsku sednicu", o ugrozavanju informisanosti gradjana, i zahvalite se na uslugama "provajdera". Twisted Evil Twisted Evil
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST - Page 3 Empty Mihailo Pupin ?

Počalji  Milan taj Pet Sep 02, 2016 2:58 pm

Kucaj ivonazivkovic.net/pupin Shocked
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST - Page 3 Empty hm,hmmm...?

Počalji  Milan taj Sre Sep 21, 2016 3:55 pm

Hm,hmm..izazovna buducnost nije, smrtonosna moz da bidne al nemora da znaci, u glavnom, ovaj "preobraceni Srbin,Ivica"..upotrebio je reci Bila Klintona, uputivsi ih Seferu Halilovicu...Bil je rekao..."ako Slobodan Milosevic, hoce rat ima ce ga, samo mora da zna, kako ce da ga zavrsi"...zna li Dacic, kako ce da ga zavrsi..? Twisted Evil
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST - Page 3 Empty Kucaj i citaj

Počalji  Milan taj Pet Sep 30, 2016 9:28 pm

Intervju, Ljubisa Ristic, sluzba, jedina domovina affraid king
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST - Page 3 Empty Pogledaj te prvi prilog ove stranice !

Počalji  Milan taj Ned Okt 23, 2016 10:40 pm

Hm,hmm..za, ocekivati je i "poslanicko pitanje", u Skupstini Republike Srbije,dali je predsednica Maja Gojkovic, u privatnom svojstvu ili sluzbenom svojstvu, prisustvovala vencanju tzv princevskog para na Belom dvoru. Ako je sluzbeno, duzna je da se u odgovoru,pozove na ustav, ili neki "ukaz", da je "vostala Serbije monarhija a ne republika". king queen jocolor affraid
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST - Page 3 Empty Prvo,pogledati prvu stavku na ovoj stranici !

Počalji  Milan taj Pet Nov 04, 2016 12:53 pm

a, zatim otkucati "Vitez Red Zmaja"... affraid king
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST - Page 3 Empty Hm,hmm

Počalji  Milan taj Sre Dec 14, 2016 7:33 pm

Kucaj prevrat.com/Milica: sunce kanadskog neba affraid affraid affraid affraid Cool Cool Wink
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST - Page 3 Empty Re: SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST

Počalji  Milan taj Čet Jul 13, 2017 3:48 pm

Mazda,ne bi bolo lose,da Brnabicka,profitable go or Gadafija, rani imp fijata u kragujevcu ?
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST - Page 3 Empty ..

Počalji  Milan taj Sub Avg 19, 2017 7:39 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST - Page 3 Empty .

Počalji  Milan taj Sub Avg 19, 2017 8:21 pm

Izvinjavam se ( ne) posetiocima,rec je o Ivani Stanojevic ,na Vidovdan.org
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST - Page 3 Empty DOSOVSKO " pomirenje"

Počalji  Milan taj Uto Avg 22, 2017 1:56 pm

Za,novu buducnost,da nas provedu u nju,pobrinuli su se " vidjeniji likovi" DOS patriota I protuva. Naime,cetnicki junacki sin,Velimir Ilic, I Goran Vesic,sin oficire JNA, se nisu odazvali mobilizationom pozivu,da se jave u jedinice po ratnom raspodeli, 1.999 godine..dezerteri,oni su I danas " jaka muda", koja ce da odlucuju o sudbini Kosmeta.. affraid
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST - Page 3 Empty .

Počalji  Milan taj Čet Avg 31, 2017 12:48 am

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST - Page 3 Empty Hm,hmm..

Počalji  Milan taj Čet Okt 05, 2017 2:20 am

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST - Page 3 Empty Re: SRBIJA SPREMNA ZA NOVU IZAZOVNU BUDUCNOST

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 3 od 4 Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu