NARODNI FRONT

Ići dole

NARODNI FRONT Empty NARODNI FRONT

Počalji  Narodni-Front taj Pon Dec 08, 2008 1:37 am

NACRT PLATFORME ZA DELOVANjE:

Kapitalistički društveni odnosi koji i na početku XXI veka čine dominantni odnos na globalnom nivou doveli su čovečanstvo na ivicu ponora-počev od masovnog ugrožavanja ljudskih prava na rad, obrazovanje i život dostojan čoveka do uništavanja prirode i globalnih klimatskih promena. Mi smataramo da se kapitalizam mora zameniti savremenijim i humanijim društvenim poretkom.
Svesni smo toga da prevazilaženje kapitalizma mora biti, i jeste, globalni proces, ali se taj proces odvija u lokalnim sredinama i jedina šansa za uspeh jeste povezivanje tih lokalnih napora i inicijativa u jedan veliki svetski antikapitalistički revolucionarni pokret.
U tom smislu, mi kao revolucionarna grupa koja deluje u Kragujevcu imamo za cilj delovanje u našoj sredini čime želimo da doprinesemo jačanju revolucionarne antikapitalističke borbe na Balkanu, u Evropi i čitavom svetu.
U našoj sredini želimo da se borimo protiv:
• Eksploatacije i represije;
• Nacionalizma, rasizma i fašizma;
• Rata, neokolonijalizma i imperijalizma.
Shodno tome, borimo se za:
• Emancipaciju širokih narodnih i radničkih masa;
• Ukidanje ekonomske eksploatacije čoveka;
• Potpunu ravnopravnost svih, bez obzira na pol, rasu, etničko ili klasno poreklo i
seksualno opredeljenje;
• Opšte pravo na rad;
• Besplatno obrazovanje i lečenje za sve;
• Pobedu svetske zajednice nad svetskim poretkom.
ŽIVELA REVOLUCIJA!
Narodni-Front
Narodni-Front

Broj poruka : 115
Datum upisa : 11.03.2008

http://www.narodni-front.dzaba.com

Nazad na vrh Ići dole

NARODNI FRONT Empty Re: NARODNI FRONT

Počalji  Milan taj Pon Dec 08, 2008 11:46 am

Ako ste zainteresovani, objavite ovaj tekst na www.PECAT MAGAZIN FORUM....rubrika DRUSTVO...KP itd...?
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

NARODNI FRONT Empty Re: NARODNI FRONT

Počalji  Narodni-Front taj Pon Dec 08, 2008 7:44 pm

Aca Vulin je drzao neku promociju u Kragujevcu, neki nasi su bili i nisu zadovoljni... Forum je ok... Treba organizovati neki neformalni sastanak u Kragujevcu da se vidi sta moze da se radi...
Narodni-Front
Narodni-Front

Broj poruka : 115
Datum upisa : 11.03.2008

http://www.narodni-front.dzaba.com

Nazad na vrh Ići dole

NARODNI FRONT Empty Nezadovoljni neka

Počalji  Milan taj Sre Dec 10, 2008 2:58 pm

saberu utiske, nela iste upute Aci vulinu, nakon toga istaci ovde na sajtu pa da vidimo kako da se priblizimo !
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

NARODNI FRONT Empty Re: NARODNI FRONT

Počalji  Narodni-Front taj Sre Dec 10, 2008 3:51 pm

Milan ::saberu utiske, nela iste upute Aci vulinu, nakon toga istaci ovde na sajtu pa da vidimo kako da se priblizimo !
Vazi!
Narodni-Front
Narodni-Front

Broj poruka : 115
Datum upisa : 11.03.2008

http://www.narodni-front.dzaba.com

Nazad na vrh Ići dole

NARODNI FRONT Empty Re: NARODNI FRONT

Počalji  Narodni-Front taj Sre Dec 10, 2008 11:49 pm

Milan ::saberu utiske, nela iste upute Aci vulinu, nakon toga istaci ovde na sajtu pa da vidimo kako da se priblizimo !
Milane, na sednici Narodnog Fronta doneta je jasna odluka da se sa Pokretom Socijalista ne ostvaruje nikakva saradnja. Odluci je najvise doprinelo to sto je na celu Aca Vulin. Sama politika Pokreta socijalista, kao i proslost ljudi iz rukovodstva cine da ne zelimo nista sa pokretom socijalista. No, ne sumnjamo da u Pokretu socijalista zaista ima casnih i postenih ljudi, pravih levicara, kao sto si ti, kako zelim da verujem...
Narodni-Front
Narodni-Front

Broj poruka : 115
Datum upisa : 11.03.2008

http://www.narodni-front.dzaba.com

Nazad na vrh Ići dole

NARODNI FRONT Empty Jedna mala ispravka... !

Počalji  Milan taj Pet Dec 12, 2008 1:45 pm

Simpatizer Pokreta socijalista !!!
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

NARODNI FRONT Empty Re: NARODNI FRONT

Počalji  Milan taj Pet Dec 12, 2008 1:47 pm

Ali jednoga dana, jednoga trena, kada Komunisticka partija shvati vecu formaciju levice i kada bude u tom pokretu bicu i clan !
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

NARODNI FRONT Empty Ali jednoga dana...

Počalji  Milan taj Ned Feb 28, 2010 6:10 pm

Istorijat obeležavanja Prvog maja kao međunarodnog praznika rada ima svoje korene u specifičnoj borbi radništva za skraćivanje radnog dana. Ideja o skraćenju radnog dana, koja se nalazila u osnovi delatnosti prvih sindikalnih organizacija 30-ih godina XIX veka, ima svoju dužu predistoriju, koja je vezana za razvoj kapitalizma od njegovih ranih stadijuma.

Još početkom XVI veka, u Utopiji Tomasa Mora, izražena je ideja o šestočasovnom radnom danu. Tvorac formulacije o osmočasovnom radnom vremenu bio je Deni Vera, pisac iz prve polovine XVII veka, u čijem je projektu dan podeljen na tri jednaka dela: prvi je namenjen radu, drugi zabavi a treći odmoru. Docnije su pobornici ideje tzv. tri osmice bili Robert Oven u Engleskoj i Sismonidi u Francuskoj, u čije vreme pada i formiranje prvih sindikalnih organizacija.

Sve veće zaoštravanje socijalnih suprotnosti u kapitalizmu i porast svesti radničke klase doveli su do stvaranja Međunarodnog udruženja radnika, odnosno Prve internacionale, 1864. godine u Londonu. Internacionala se posebno zalagala za borbeno insistiranje na skraćenju radnog dana na osam sati, a Karl Marks je u njeno ime tu potrebu formulisao i kao neophodan preduslov da rednici mogu da se umno razvijaju, međusobno komuniciraju, i organizuju društveni i politički rad.

Posle pada Pariske komune bio je praktično onemogućen rad Prve internacionale, ali njene ideje su ostale ideje vodilje radničkog pokreta pojedinih zemalja. Stoga nije slučajno što je 1884. godine Federacija strukovnih sindikata SAD odlučila da sindikalne organizacije preduzmu inicijativu kako bi počev od 1. maja 1886. godine osmočasovni rad postao stvarnost. Ova rezolucija, koja je postala nagoveštaj jedne nove borbe proletarijata celog sveta, nije bila u svoje vreme gotovo ni zapažena. Ni u SAD Federacija strukovnih sindikata nije imala širi oslonac, a van zemlje nije se gotovo ni znalo da postoji. Pa ipak je ta rezolucija odigrala značajnu istorijsku ulogu.

Kada je osvanuo Prvi maj 1886. godine, sprovedeno je, širom SAD 5.000 štrajkova uz učešće 340.000 radnika. U masovnim demonstracijama radnici su nosili transparente na kojima su bile ispisane tri osmice. Njihove parole su bile: »Počev od danas, nijedan radnik ne treba da radi više od osam časova: osam sati rada, osam sati odmora, osam sati kulturnog uzdizanja«. Ove parole o tri osmice postale su docnije veoma popularne. Snaga radničkog pokreta bila je tako očigledna da su zastrašeni poslodavci bili prisiljeni na popuštanje. Već tog dana oko 200.000 radnika izvojevalo je osmočasovni radni dan; krajem meseca – još 50.000; a još oko milion radnika izborilo je skraćenje radnog vremena.

Istorija Prvog maja kao međunarodne demonstracije radnika za osmočasovno radno vreme i ostala prava radničke klase počinje zapravo tek događajima koji su se odigrali u Čikagu 3. i 4. maja 1886. godine. U ovom američkom gradu Prvi maj je protekao relativno mirno. Oko 40.000 radnika obustavilo je rad, a sledećih dana pridružilo im se još. Poslovna i politička oligarhija bila je iznenađena i nastojala je da uz pomoć policije rastera skupove i rasturi radničke povorke.

Policija je stupila u akciju 3. maja predveče. Na mitingu pred Fabrikom poljoprivrednih mašina, kome je prisustvovalo 8.000 radnika, govorio je jedan od vođa anarhista, Ogast Spajs. Odjednom su se otvorile kapije fabrike i iz dvorišta su izašli štrajkbreheri i plaćeni detektivi poslodavaca. Nastao je metež, počela je i pucnjava. Plaćenici poslodavaca i policajci, koji su se umešali, počeli su da pucaju na radnike. Šest radnika je poginulo, a oko 50 ih je bilo ranjeno.

Sutradan su ponovo bile organizovane manifestacije na Hejmarket skveru. U početku mirne, one su se posle eksplozije jedne bombe pretvorile u strašno krvoproliće. Broj mrtvih nije tačno ustanovljen, a znatan broj manifestanata bio je uhapšen. Od njih je docnije pet radnika osuđeno na smrt: Ogast Spajs, Albert Parsons, Adolf Fišer, Džordž Engel i Luj Ling. Na taj način buržoazija je želela da zaplaši radnike i da osujeti njihovu borbu za svoja prava. Ali ove prve žrtve majskih demonstracija imale su suprotno dejstvo od onog koji je očekivala buržoazija.

Pokolj u Čikagu odjeknuo je širom sveta. Uspomena na ovaj događaj očuvana je u docnijem praznovanju Prvog maja – dana borbe svih radnika sveta protiv kapitalističkog ugnjetavanja. Na Prvom kongresu Druge internacionale u Parizu 1889. godine odlučeno je da se svake godine, počev od Prvog maja 1890. godine, sprovode masovne demonstracije i štrajkovi za zaštitu interesa radničke klase. Na taj način je utemeljen Prvi maj kao međunarodni praznik radnih ljudi. Prvi maj je postao dan borbe za ostvarenje prava radničke klase celog sveta.

Godine 1893. održana je prva prvomajska proslava u Srbiji. Toga dana, već u osam sati ujutru, beogradska kafana »Radnička kasina« u Makedonskoj ulici bila je krcata ljudima. Crvenele su se trake s parolom: »Proleteri svih zemalja, ujedinite se!«. Uz zvuke radničke Marseljeze pred kafanom se postrojila povorka, gde se za tren oka stvorio gust špalir žandarmerije. Ometeni pretnjama žandarma, svi učesnici su se razišli, sem sedamnaestorice obućara. Ovih sedamnaest ljudi, okruženo dvostrukim redom žandarma, krenulo je u Topčider, gde je pročitan pozdrav socijaliste Vase Pelagića mladom srpskom proletarijatu. Zatim je zbor bio rasteran.

Prva masovnija proslava Prvog maja u Srbiji organizovana je 1905. godine. Ulicama Beograda u prvomajskoj povorci prošlo je 6.000 učesnika, a na zboru u Topčideru bilo ih je oko 10.000. U Kragujevcu je bilo 800 učesnika, u Nišu 2.000, u Pirotu na proslavi 1.500, u Šapcu isto toliko, itd. Srpski proletarijat je proslavljao Prvi maj u znaku solidarnosti sa ruskim radnicima, koji su se borili protiv carizma. U fabrikama i radionicama bio je obustavljen rad. Parole beogradskih radnika bile su: »Osmočasovni radni dan i zakonska zaštita radnika! Rat ratu, mir među narodima! Dole s militarizmom, živela narodna vojska! Živela ruska revolucija! Pravo borbe, pravo štrajka, sloboda radničke koalicije!«.

Posle Prvog svetskog rata, usled uspeha Oktobarske revolucije u Rusiji i žilavih revolucionarnih pokušaja u Nemačkoj i Mađarskoj, buržoazija u mnogim zemljama, pa i u tada formiranoj jugoslovenskoj državi, prelazi u kontranapad protiv radničke klase i njenih tekovina. Već je 1919. godine tadašnja radikalsko-demokratska vlada zabranila proslavu Prvog maja. Izvršena su hapšenja brojnih komunista i sindikalnih aktivista. U Beogradu je žandarmerija uoči Prvog maja na Pašinom brdu, Banjici i na Topčiderskom brdu postavila topove. Već sledeće godine režim je počeo da zavodi mere kojima se van zakona stavljaju Komunistička partija i sindikalne organizacije, tako da je tokom čitavog perioda postojanja Kraljevine Jugoslavije svaki pokušaj organizovanja Prvomajskih demonstracija bio praćen policijskim progonima i terorom.

Na kraju Drugog svetskog rata, zahvaljujući uspehu Narodnooslobodilačke borbe i socijalističke revolucije, Beogradom je Prvog maja 1945. godine povorka od 250.000 ljudi demonstrirala solidarnost sa završnim borbama protiv fašizma i spremnost radništva da svoj rad uloži u obnovu i izgradnju ratom razorene zemlje, očekujući da će radnička klasa imati vodeću ulogu u stvaranju slobodnijeg društva.

Prvi maj 2008. godine u Beogradu obeležile su masovne radničke demonstracije koje je političar Boris Tadić pokusao da iskoristi u svrhu svoje političke promocije nakon čega je oteran.

Međuna
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

NARODNI FRONT Empty Da li je *predsednikovica skupstine* suvlasnik... ?

Počalji  Milan taj Ned Feb 28, 2010 6:15 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

NARODNI FRONT Empty Revolucija koja tece.... ?

Počalji  Milan taj Ned Feb 28, 2010 10:03 pm

Narodni front

Narodni front je bio izborna alijansa koju su formirale razne levičarske i centrističke partije za parlamentarne izbore 1936, na kojim je ova alijansa osvojila većinu mandata.
UR (Republikanska unija - Unión Republicana): pod vođstvom Diega Martineza Baria, je formirana 1934. Formirali su je članovi Republikanske radikalne partije PRR (Partido Republicano Radical) koji su dali ostavku zbog neslaganja sa koalicijom Alehandra Lerua (Alejandro Lerroux) sa Španskom Konfederacijom autonomnih prava CEDA (Confederación Española de Derechas Autónomas)]. Ova partija je crpela glavnu podršku od obučenih radnika i progresivnih biznismena.
IR (Izquierda Republicana - Republikanska levica): koju je vodio bivši premijer, Manuel Azanja nakon što se njegova partija Acción Republicana spojila sa Partijom za galicijsku nezvisnost Santjaga Cesaresa Kvarioge i sa Socijalističkom radikalnom republikanskom partijom (Partido Republicano Radical Socialista). Glavnu podršku su davali obučeni radnici, sitni biznismeni i službenici. Azanja je vodio Narodni front, i postao predsednik Španije. IR je formirala okosnicu prve vlade nakon pobede Narodnog frontta, sa članovima UR-a i ERC-a.
ERC (Republikanska levica Katalonije (Esquerra Republicana de Catalunya)): katalonska frakcija Azanjinih republikanaca, koje je vodio Ljuis Kompanis (Lluis Companys).
PSOE (Španska socijalistička radnička partija (Partido Socialista Obrero Español)): Formirana 1879, njen savez sa partijom Acción Republicana na opštinskim izborima 1931. je osvojio pobedu koja je dovela do kraljeve abdikacije, i stvaranja Druge republike. Ove dve partije su osvojile naredne opšte izbore, ali je PSOE napustila koaliciju 1933. U vreme građanskog rata, PSOE se podelila na desno krilo pod Indaleciom Prietom (Indalecio Prieto) i Huanom Negrinom, i desno krilo pod Largom Kabaljerom (Largo Caballero). Nakon pobede Narodnog fronta, bila je druga po veličini partija u parlamentu, nakon CEDA; podržavala je Azanju i Kvariogu, ali nije aktivno učestvovala dok nije počeo građanski rat. Glavnu podršku su joj davali urbani fizički radnici.
UGT (Opšti radnički sindikat (Unión General de Trabajadores)): Socijalistički trgovački sindikat. UGT je zvanično bio povezan sa PSOE, i većina članova sindikata je bila za Kabaljera.
Federacija socijalističke omladine (Federacion de Juventudes Socialistas)
PSUC (Ujedinjena socijalistička partija Katalonije (Partit Socialista Unificat de Catalunya)): alijansa raznih socijalističkih partija iz Katalonije, formirana leta 1936. Kontrolisao ju je PCE.
JSU (Ujedinjena socijalistička omladina (Juventudes Socialistas Unificadas)): Militantna omladinska grupa formirana spajanjem socijalističkih i komunističkih omladinskih grupa. Njen vođa, Santjago Kariljo, je došao iz Socijalističke omladine, ali je tajno stupio u Komunističku omladinu pre spajanja, i grupom je uskoro dominirala PCE.
PCE (Komunistička partija Španije (Partido Comunista de España)): pod vođstvom Hozea Dijaza u građanskom ratu. Bila je minorna partija tokom ranih godina Republike, ali je počela da dominira Narodnim frontom nakon što je Negrin postao premijer.
POUM (Radnička partija marksističkog ujedinjenja (Partido Obrero de Unificación Marxista)): partija bivših trockista koju je 1935. formirao Andreu Nin.
JCI (Iberijska komunistička omladina (Juventud Comunista Ibérica)): omladinski pokret POUM-a.


Pristalice narodnog fronta
Republikanski anti-fašistički vojni savez (Unión Militar Republicana Antifascista): formirali su ga vojni oficiri kao suprotnost Španskom vojnom savezu (Unión Militar Española).
Liberalne ili anarhističke grupe. Liberali su bojkotovali parlamentarne izbore 1936, i u prvo vreme bili protiv vlade Narodnog fronta, ali su se pridružili tokom građanskog rata, kada ej Largo Kabaljero postao premijer.
CNT (Nacionalna konfederacija rada (Confederación Nacional del Trabajo)): konfederacija anarho-sindikalističkih trgovinskih sindikata.
FAI (Iberijska anarhistička federacija (Federación Anarquista Ibérica)): federacija anarhističkih grupa, vrlo aktivna u republikanskim milicijama.
Slobodne žene (Mujeres Libres): anarhistička feministička organizacija.
FIJL (Iberijska federacija liberalne omladine (Federación Ibérica de Juventudes Libertarias))
Baskijski separatisti.
PNV (Baskijska nacionalistička partija (Partido Nacionalista Vasco)): katolička konzervativna partija pod vođstvom Hozea Antonia Aguirea (José Antonio Aguirre), koja se zalagala za veću autonomiju ili nezavisnost Baskijskog regiona. Imala je mandate u parlamentu, i podržavala Narodni front pre i tokom građanskog rata.
ANV (Baskijska nacionalistička akcija (Acción Nacionalista Vasca)): socijalistička partija koja se zalagala za nezavisnost Baskijskog regiona.
STV (Baskijska radnička solidarnost (Solidaridad de Trabajadores Vascos)): trgovinski sindikat u Baskijskom regionu, sa snažnom katoličkom tradicijom.
SRI (Međunarodna crvena pomoć (Socorro Rojo Internacional)): organizacija u savezu sa Kominternom koja je pružala značajnu pomoć republikanskim civilima i vojnicima.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

NARODNI FRONT Empty POZIV

Počalji  Milan taj Sub Sep 29, 2012 1:38 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

NARODNI FRONT Empty NARODNI FRONT UPUTIO OTKAZ KOMUNISTIMA...?

Počalji  Milan taj Sub Maj 11, 2013 10:04 am

" IZ OBA TOPA VOJVODO"
" Na sednici Glavnog odbora Pokreta Narodni Front, održanoj 08.05.2013. godine sa početkom u 14. časova u Nišu doneti su sledeći zaključci:
1. Glavni odbor je jednoglasno poništio sporazum o saradnji sa JU Centrom Tito, koji je sklopljen 22. jula 2012. godine i aneks sporazuma od 27.jula 2012. godine, usled nepoštovanja odredbi sporazuma od strane JU Centra Tito.
2. Glavni odbor doneo je odluku da se prekine svaki kontakt sa svim komunističkim udruženjima u Srbiji, jer su odavno pošla putem frakcionaštva, nacionalizma i saradnje
sa nacionalnom i građanskom opcijom.
3. Pokret Narodni Front ostao je otvoren za sve organizacije, grupe i pojedince koje podržavaju naš program i žele da postanu deo naše organizacije.
4. Posebnu pažnju posvetiti rešavanju problema finansiranja aktivnosti pokreta
5. Doneta je odluka da se izvrše sve potrebne tehničke i programske pripreme za drugu redovnu skupštinu Narodnog Fronta, pripremi predlog izmene i dopune Statuta, predlog počasnih članova, dopune programskih načela i druge aktivnosti. Datum održavanja druge redovne skupštine biće poznat tek posle sledeće sednice Glavnog odbora.
6. Formirana je komisja od dva člana koja će u narednom periodu uraditi reviziju članstva i pripremiti predlog za sledeću sednicu skupštine o brisanju iz članstva neaktivnih članova i onih koji su prekršili odredbe programa, statuta i drugih odluka Glavnog odbora.
7. Glavni odbor je posebno pohvalio aktivnosti Drugova Nenada Lazarevića i Slobodana Markovića koji su uspešno u proteklom periodu vodili tim za marketing i press službu pokreta.
8. Pokret Narodni Front je privržen ideji samoupravnog socijalizma i narodne demokratije i sve svoje buduće aktivnosti posvetiće ka promociji tih ideja. Shodno tome aktivnosti koje se baziraju na nostalgiji biće svedene na minimum.
PRESS SLUŽBA
NARODNOG FRONTA
.............................................................................................................................................................................................................................
da li je ovo mozda, tranzicija u..... SRPSKI NARODNI FRONT....???

affraid affraid affraid affraid
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

NARODNI FRONT Empty Kucaj...

Počalji  Milan taj Čet Okt 13, 2016 1:47 am

Hm,hmm..vojvoda Mek Marf i prikljucenija.. (portal prevrat) Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

NARODNI FRONT Empty Re: NARODNI FRONT

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu