FORUM - Web magazin KOMUNISTI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Hronologija sukoba

Ići dole

Hronologija sukoba Empty Hronologija sukoba

Počalji  Kit Karson taj Čet Okt 16, 2008 6:12 pm

Marks je smatrao da ce socijalizam, a potom i komunizam biti izgradjeni u najrazvijenijim kapitalistickim zemljama. Po Lenjinu, socijalisticka revolucija se moze izvesti u slabo razvijenom kapitalistickom drustvu sto se i dogodilo u Rusiji. 1919. je osnovao Trecu internacionalu i pozvao radnike sveta da ujedinjeni izvedu svetsku revoluciju. Nakon njegove smrti, Staljin je usvojio teoriju socijalizma u jednoj drzavi po kojoj je neophodno da se socijalizam izgradjuje u samo jednoj drzavi. Lav Trocki je to osporio rekavsi da je to udaljavanje od ideala marksistickog internacionalizma. On je razvio teoriju neprekidne revolucije. Posle sukoba sa Staljinom, proteran je iz Sovjetskog Saveza, a kasnije je osnovao Cetvrtu internacionalu. Posle Staljinove smrti, Hruscov ukida njegov kult licnosti i uvodi neke promene u komunistickom pokretu. Tada dolazi do velikog razilazenja izmedju Kine i SSSR-a. KP Kine je proglasila KP Sovjetskog Saveza za revizionisticku, a sebe za vodju nerazvijenog dela sveta sto je dovelo do podela medju komunistickim partijama sveta. Albanska Partija je tada izabrala kinesku stranu. 1976 Mao umire, a Deng Sjaoping vrsi reforme koje dovode do krize u maoistickom pokretu. Tada se i Albanci okrecu protiv KP Kine.
Postavio bih nekoliko pitanja:
1. Sta je uradio Hruscov tj. kakav je sadrzaj "tajnog pisma" iz 55-te ili 56-te i da li je Lenjin u testamentu napisao da Staljin ne treba da bude na celu?
2. Koji su konkretni razlozi sukoba Kine i SSSR-a?
3. Kakav stav je zauzela DNR Koreja?
4. Kakav je bio odnos Kine i Vijetnama, narocito posle invazije Vijetnama na tadasnju Kampuciju?
5. Koje su to specificnosti albanske varijante socijalizma?
6. Kako vidite buducnost odnosa komunistickih partija i da li je moguce prebroditi razlike?
Kit Karson
Kit Karson

Broj poruka : 102
Datum upisa : 29.04.2008

Nazad na vrh Ići dole

Hronologija sukoba Empty Re: Hronologija sukoba

Počalji  Kurbla taj Pet Okt 17, 2008 10:06 am

Kit Karson ::Marks je smatrao da ce socijalizam, a potom i komunizam biti izgradjeni u najrazvijenijim kapitalistickim zemljama. Po Lenjinu, socijalisticka revolucija se moze izvesti u slabo razvijenom kapitalistickom drustvu sto se i dogodilo u Rusiji. 1919. je osnovao Trecu internacionalu i pozvao radnike sveta da ujedinjeni izvedu svetsku revoluciju. Nakon njegove smrti, Staljin je usvojio teoriju socijalizma u jednoj drzavi po kojoj je neophodno da se socijalizam izgradjuje u samo jednoj drzavi.

Mislio je - neophodno dok nema drugih socijalističkih zemalja. A što drugo, pa nije Sovjetski savez mogao sam organizirati svjetsku revoluciju, mogao je samo nadati se da će do nje doći - možda pomalo i pomagati, ali i sam je bio na rubu preživljavanja.

Lav Trocki je to osporio rekavsi da je to udaljavanje od ideala marksistickog internacionalizma. On je razvio teoriju neprekidne revolucije. Posle sukoba sa Staljinom, proteran je iz Sovjetskog Saveza, a kasnije je osnovao Cetvrtu internacionalu.

Točno - što nije imalo puno smisla, jer i da je Trocki bio na mjestu Staljina, ne bi mogao ništa više napraviti od onoga što je Staljin napravio. Šta možeš ako nema drugih socijalističkih država - ne možeš ih izvući iz šešira. To je bila osobna borba za vlast, a ideologija je tu bila tek kulisa. Jasno, nije ni Staljin bio ništa bolji, a sama činjenica da je postepeno likvidirao cijeli Politbiro CK KPSS iz doba Oktobarske revolucije dovoljno govori. Niti jedna kapitalistička država nije likvidirala toliko vodećih komunista, sigurno niti fašistička Italija a vjerovatno niti nacistička Njemačka.

Posle Staljinove smrti, Hruscov ukida njegov kult licnosti i uvodi neke promene u komunistickom pokretu. Tada dolazi do velikog razilazenja izmedju Kine i SSSR-a. KP Kine je proglasila KP Sovjetskog Saveza za revizionisticku, a sebe za vodju nerazvijenog dela sveta sto je dovelo do podela medju komunistickim partijama sveta. Albanska Partija je tada izabrala kinesku stranu. 1976 Mao umire, a Deng Sjaoping vrsi reforme koje dovode do krize u maoistickom pokretu. Tada se i Albanci okrecu protiv KP Kine.
Postavio bih nekoliko pitanja:
1. Sta je uradio Hruscov tj. kakav je sadrzaj "tajnog pisma" iz 55-te ili 56-te i da li je Lenjin u testamentu napisao da Staljin ne treba da bude na celu?

Hruščovljevo pismo je kritika Staljina iz istih razloga iz kojih ga se danas kritizira, za samovolju, diktaturu, čistke, izmišljanje neprijatelja, gušenje slobode govora, loše odluke za vrijeme II.s.r. Jedna činjenica govori dovoljno sama po sebi: Staljin je likvidirao 70% članova CK KP SSSR izabranih 1934 godine, dakle, izabranih nakon što je on već bio na vlasti desetak godina! Ne otpustio, ili zatvorio - nego ubio.

Da, Lenjin je eksplicitno napisao da Staljina treba ukloniti sa čela partije. No, cijela ta zaplotnjačka situacija u kojoj nema javne rasprave i slobodnih izbora nego se vođa odlučuje na sastancima malog broja ljudi, a onda taj vođa ima moć te iste ljude likvidirati je očito nezdrava - i očito se onda pojavila već za Lenjinovog života.

2. Koji su konkretni razlozi sukoba Kine i SSSR-a?

Kao i SSSR i Jugoslavije: želja lokalnih vođa (Tita i Tunga) da budu gazde - s time da su obadva imali ambicije i da postanu vođe svjetskih razmjera, samo što je Tito krenuo linijom umjerenosti, a Tung radikalizma. Dubljih razloga koji se ne bi mogli jednostavno prevazići da je postojao minimum dobre volje uopće nije bilo.

3. Kakav stav je zauzela DNR Koreja?

Držala se na određenoj distanci od oboje - Kim il Sung je isto htio biti svoj gazda - ali je isprva više podupirala kineske poglede (jer bi antistaljinizam pogodio i Sunga).

4. Kakav je bio odnos Kine i Vijetnama, narocito posle invazije Vijetnama na tadasnju Kampuciju?

Loš, Kina je čak i 1979. napala Vijetnam ali su Vijetnamci nakon USA pobijedili i Kineze, za par tjedana.


5. Koje su to specificnosti albanske varijante socijalizma?

Zabrana religije. Druge soc. zemlje nisu išle toliko daleko. Inače su više inzistirali na borbenoj propagandi (što je po mom mišljenju isprazno) i egalitarnosti, tj. jednakosti što je svakako dobro. Ali i Albanija je, naravno, bila nedemokratska zemlja, tj. nema slobode govora, nema izbora, ako kažeš da je Hoxha loš - ostaneš bez glave.

6. Kako vidite buducnost odnosa komunistickih partija i da li je moguce prebroditi razlike?

Mislim da partije nisu bitne - da je bitna svijest građana. Ona odlučuje. Gledaj kapitalističke partije - imaš stotinu posvađanih partija koje se bore za vlast, ali imaju glasače, i kad su u parlamentu - sve se slažu u osnovnom i guraju svoju stvar.

Tako nekako vidim i budućnost komunističkih i socijalističkih partija - razlike nikad neće nestati, a narod će na izborima govoriti šta misli o njima. Jasno, dobro je izbjeći sukobe iz osobnih razloga, raditi što ozbiljnije i kulturnije, ali, razloga za idejno i organizacijsko jedinstvo nema. Nije potreban precizno izrađen plan kako će do socijalizma doći i kako će taj izgledati, potrebno je samo gurati u tom smjeru, pa ako se gura krivo, pa popravit će se poslije.

Kurbla

Broj poruka : 83
Datum upisa : 21.09.2008

http://drugkurbla.blog.hr

Nazad na vrh Ići dole

Hronologija sukoba Empty Rekao je....

Počalji  Milan taj Čet Okt 30, 2008 12:37 pm

* Prvi svetski rat, i moja ljubav prema nemackoj stvoriki su Treci rajh..* Adolf Hitler.! Ocigledno, Nemci su voleli vise Nemacku nego mi Jugoslaviju, KP...ujedinili su se, a nas rastavili na prostecinioce ! Naravno uz *podrsku* svesnog proletarijata i postene inteligencije.. Religija *duh* iz boce je pustena, SKJ..razbucana, kapitalizam prihvacen...nista nije pomoglo, SFRJ...Jugoslavija...nema je. Da li je to bio i jos je *istorijski piucanj u prazno..?* Kakav smo mi to narod, narodi...kada ne cenimo sebe i sopstvene zrtve I...II..sv ratovi..., dovoljno je da nas neko potapse po dupetu.. i ode sve u majcinu...
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Hronologija sukoba Empty Hronologija sukoba...interesa...?

Počalji  Milan taj Čet Feb 18, 2010 2:28 pm

TOYOTA, povlaci automobile, *greska na papucici za gas*..ili je *svetska greska na papucici za biznis*..mozda,je to ocekivanje *ratnog i politickog rizika* usled americkog ropca, izazivanje sukoba sa Iranom..kako bi haosom zaustavili druge u razvoju, da sacekaju *oporavak amerike*, batrganje amerike da ne izgubi korak..?.* leva, leva,leva*..koracnica koju fasizoidni imperijalisti *nemogu da nauce* ni pored dva svetska rata, potreban im je treci ? *povlacenje 500.000 automobila* je velika lova...iscekuje se skok ili pad cena ? Slobodno trziste...kao rezultat *markentiskog poteza* NATO pakta...trzisnog regulatora...da li neki KRUPP tradicionalni ucesnik dogadjaja *povlaci celik iz prometa zbog papucice*..? affraid
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Hronologija sukoba Empty Re: Hronologija sukoba

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu