FORUM - Web magazin KOMUNISTI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

" NEMA ODMORA DOK TRAJE OBNOVA KAPITALIZMA"

Ići dole

" NEMA ODMORA DOK TRAJE OBNOVA KAPITALIZMA" Empty " NEMA ODMORA DOK TRAJE OBNOVA KAPITALIZMA"

Počalji  Milan taj Pet Dec 19, 2014 4:14 pm

"Na snimku je jasno vidljivo da "Apple" ne mari za zaštitu radnika.
Snimak prikazuje iscrpljene radnike koji padaju u san tokom smene od 12 sati. Neki radnici moraju da rade po 18 dana bez prava na odmor. Jedan je ispričao da mu je najduža smena bila čak 16 sati nakon čega nije hteo da se pomeri iz spavaće sobe." affraid affraid affraid affraid affraid affraid
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

" NEMA ODMORA DOK TRAJE OBNOVA KAPITALIZMA" Empty Re: " NEMA ODMORA DOK TRAJE OBNOVA KAPITALIZMA"

Počalji  Milan taj Pon Jan 05, 2015 2:00 pm

Seća se vremena kada je Ida Sabo, kao trinaestogodišnjakinja morala da napusti nižu gimnaziju i zaposli se u jednoj subotičkoj štampariji. Kao grafička radnica priključila se radničkom pokretu, a u SKOJ je primljena 1934. godine.
Ida Sabo
Zbog političke aktivnosti iz Subotice je morala da beži u Sloveniju, gde je u KPJ primljena 1939. U Ljubljani je obavljala dužnosti sekretara Okružnog komiteta SKOJ-a.

- Pripadala sam grupi komunista koji su u Sloveniji organizovali ustanak 1941, zbog čega sam uhapšena 1942 godine. Kada sam puštena iz zatvora priključila sam se partizanima. Kraj rata sam dočekala u Glavnom štabu partizanskih odreda Slovenije - kaže Ida Sabo.

Za 99 godina života preturila je svašta preko glave

Posle rata službovala je u Sloveniji, a zatim obavljala odgovorne dužnosti u partijskim, sindikalnim i državnim organima Vojvodine i Jugoslavije.

- Prošlog maja su me iz Slovenije zvali da dođem na proslavu Dana pobede. Možda sam i mogla otići, ali kada su mi rekli da sam jedina živa partizanka, odustala sam. Daleko je, ali prija što su me se setili - kaže Ida.
Jezike učila na robiji
– Kad me je unuka pitala da li može tokom Egzita dovesti kod mene prijatelja iz Amerike, poreklom Italijana, pristala sam. Kad je stigao, počela sam s njim da razgovaram na italijanskom. Bio je iznenađen i pitao me gde sam naučila njegov maternji jezik. Odgovorila sam mu: „Kod vas u zatvoru”. Mladom čoveku je to bilo čudno jer ništa nije znao o vremenu kad se kod Musolinija robijalo.
Prošlog maja su me iz Slovenije zvali da dođem na proslavu Dana pobede. Možda sam i mogla otići, ali kada su mi rekli da sam jedina živa partizanka, odustala sam stidimo se svoje antifašističke borbe: Ida Sabo
Sve slabije vidi, manje čita. Upućena je na televiziju i gleda samo ono što je zanima. Voli kad čuje nešto što je dobro i vodi napretku. Izbegava priče o bedi, brzom bogaćenju.
- Kad bih danas bila mlada, uradila bi mnogo toga što u svoje vreme nisam. Vreme više ne mogu vratiti, ali se ni na ovo ne žalim – kaže partizanka.
Veoma joj je žao što se za NOR važni istorijski datumi danas obeležavaju nemušto, “kao da se stidimo svoje antifašističke borbe". Za 99 godina života preko glave preturila je svašta. Bila je u zatvorima Mikloša Hortija i Musolinija.
Napad na komunalnog policajca
Pre tri godine ćerka Uranija ju je spasla od “demokratskog zatvora”. U Dunavskom parku je hranila mačke i pse lutalice. Utom je iz grmlja iskočio krupan muškarac četrdesetih godina. Pomislila je da je reč o naoružanom banditu i snažno ga je udarila tašnom po glavi.

Optužena zbog fizičkog napada na komunalnog policajca

Osoba za koju je mislila da je napasnik, počela je da zapomaže da je inspektor.
- Ma kakav inspektor. Iz grmlja iskaču partizani ili lopovi, a partizana odavno nema - odbrusila je napadaču.
Ni slutila nije da će par meseci kasnije uslediti optužnica protiv nje za fizički napad na komunalnog policajca. Zaprećeno joj je novčanom kaznom, te ako ne plati, mora da odleži u zatvoru. Na sudu je pružila ličnu kartu, sa datumom rođenja - 6. jul 1915. godine. To nije bilo dovoljno sudu i stigla je stroga presuda - kazna ili zatvor. Dok se baka partizanka pripremala za zatvor, krijući od nje, kaznu je platila njena ćerka. Cool Cool Cool Cool

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

" NEMA ODMORA DOK TRAJE OBNOVA KAPITALIZMA" Empty Neoliberalni likovi "dronovi kapitalizma".."po proceduri zla

Počalji  Milan taj Uto Jan 06, 2015 1:58 am

GDE JE HUMANOST: Za decu poginulog rudara nema paketića

Deca rudara Željka Miletića, koji je tragično nastradao prošle godine u rudniku "Rembas", nisu dobila novogodišnje paketiće od firme u kojoj je njihov otac radio.
GDE JE HUMANOST: Za decu poginulog rudara nema paketića

Ljubiša (10), Anđela (9) i Jana (3) ostali su bez poklona za Novu godinu, a još veća bruka je to što su iz sindikata „Nezavisnost“ njihovoj majci Veri Lazić rekli da deca nemaju pravo na paketiće jer im je otac mrtav

Ðuričić: Uradili smo sve po proceduri
"Zvao me je Mlađa iz sindikata „Nezavisnost“ 10 dana pre Nove godine i pitao kad da donesu deci paketiće. Dogovorili smo se da dođu između 25. i 27. decembra. Nekoliko dana pred Novu godinu pozvala sam ga da pitam kad ću dobiti drva koja je moj pokojni suprug otplatio, i on mi je tada rekao da, nažalost, deca neće dobiti poklone. Kazao je da oni nisu dužni da ih daju deci jer im je otac poginuo i da više nemaju ništa s tim. Obećao je da će videti da li može da skupi za paketiće, pa da im donesu za Božić", kaže Vera i dodaje da je to strašno pogodilo i nju i decu, piše "Kurir".

"To je bio veliki udar za mene. Htela sam da crknem. Mislim da se moj pokojni muž prevrće u grobu. Stvarno je veliki bezobrazluk to da oduzmu paketiće siročadi. Deca su počela da plaču, pa sam otišla u prodavnicu i kupila im poklone".

Mališani su poklone za Novu godinu dobili od bake i od Opštine Svilajnac.

Vera je dodala da je okitila jelku u stanu u kom su privremeno smešteni dok im kuća ne bude gotova. Deca su se mnogo obradovala igračkama koje su dobili od opštine.

"Nekoliko dana ranije svi smo plakali kad je Anđela za svoj rođendan 25. decembra rekla: "Moj tata je svake godine dolazio i donosio poklone“, kaže Vera, koja s decom još ne može da se useli u novu kuću jer struja neće biti priključena dok humanitarna organizacija "Help" na plati priključak za svih devet kuća koje je izgradila građanima čije su kuće uništene u poplavama u Svilajncu.

Predsednik sindikata "Nezavisnost" u rudniku "Rembas" Mladen Petrović, rekao je da je sindikat odlučio da deci dostavi poklone za Božić jer je ovaj slučaj presedan i zato kasne sa poklonima.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

" NEMA ODMORA DOK TRAJE OBNOVA KAPITALIZMA" Empty Re: " NEMA ODMORA DOK TRAJE OBNOVA KAPITALIZMA"

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu