FORUM - Web magazin KOMUNISTI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

DECENTRALIZACIJA-DEMOKRATIJA

Ići dole

DECENTRALIZACIJA-DEMOKRATIJA Empty DECENTRALIZACIJA-DEMOKRATIJA

Počalji  Milan taj Čet Avg 07, 2014 9:56 pm

Susret Tita i javnih protestanskih radnika Iz Amerike

Na svom putu u po Evropi,grupa protestanskih javnih radnika, ucesnika seminara Edija Servuda, posjetila je 18.06.1954 Tita. predvodio ih je dekan makalester koledza u Sent Polu u Minesoti.dr i Hantli Dipre. Tito se s njim zadrzao u prijateljskom razgovoru. tom prilikom odgovorio im je na mnoga pitanja.Gospodina Diprea interesovalo je kolike su razlike izmedju sovjetdkog i jugoslovenskog komunizma.
"Glavna razlika izmedju komunizma Sovjetskog Saveza i ovdje u Jugoslaviji" odgovorio je Tito "proistice iz nasegunutraasnjeg razvitka i puta kojim idemo. Mi imamo kao glavni element naseg drustvenog uredjenja, decentralizaciju iz toga demokratizaciju u privrednom i politickom pogledu.Razumije se, mi se i na medjunarodnom terenu razlikujemo u gledanju na razne postojece probleme, a posebno na ravnopravnost velikih i malih naroda."

"Marks i Engelssu smatrali da istinski socijalisticki poredak ne moze postojati u svijetu u kojem postoje bilo kakvi kapitalisticki sistemi dal li je moguc sukob izmedju 2 svjetska sistema ili je moguca koigzitencija" upitao je jedan profesor,

"Da su Marks, Engels i Lenjin sanas zivi sigurno bi bili prvi koji bi kazali da ova dva sistema mogu koigzistirati, jer bi inace morali unistiti jedan drugog."

" Znaci li to drugim rijecima da je sukob neizbjezan."

"Kad bi se ostalo pri tome da ne mogu zivjeti jedan pored drugog, sukob bi bio neizbjezan i citavo covjecanstvo bi uslu u novu katastrofu."

Tito je zatim objasnio da jugoslovenski komunisti ne gledaju na nauku Marksa i Engelsa kao na dogmu, koja u odredjenomobliku mora da se primjeni, nego kao na sredstvo koje omogucava da se lakse odredi pravac razvitka. Jer to sto su oni govorili bilo je u XIX vijeku a sada je XX, u kojem se covjecansvo razvilo i otislo naprijed, tako da se Neka stvari moraju mijenjati

"Uzmimo kao primjer razlicite sistema,razne metode socijalizma, ili kapitalizma, u kojem ima raznih varijanti unutrasnjih sistema. Jugoslavija je danas dokaz da i u komunistickom, odnosno socijalistickom postoje i da ce se razvijati razne varijante, prema specificnim uslovima... Danas se cesto postavlja pitanje mogucnosti koigzistencije dva sistema. Moje je misljenje i ja sam ubijedjen da je koigzitencija moguca. Ljudi moraju imati dvije svari pred ocima a to su rat i mir. Ako polazimo od stanovista apsolutnog mira, odnosmo ako smatramo da je mir apsolutno potrebno osigurati radi ljudi, radi kulture itd. onda moramo trziti dodirne tacke u kojima se ta dva sistema mogu sloziti. Jer ni dva covjeka nemaju ista gledista, a medju drzavama je isto kao i medju ljudima. Zato u tim odnosima treba uzimati one elemente, koji govore za mir. Mi smo za mir..."

"Lenjin je definisao imperijalizam - nastavi drugi gost - kao posljednju fazu kapitalizma pre njegove propasti i zamjenjivanja komunizmom. da li Vase iskustvo sa Sovjetima u Vasoj zemlji u vremenu od 1945 do 1948. godine, govori da imperijalizam nije samo pojava u kapitalizmu."

"Stvar je u tome sto svaka kapitalisticka zemlja nije i imperijalisticka" odgovori Tito, "Kapitalizam je unutrasnji oblik sistema. Imperijalizam potice iz drugihpobuda. Tu je rijec o sili koja hoce da bude jos jaca; tu su osvajacki metodi, borba za prosirenje teritorije. Imperijalizam nije samo svojstvo kapitalisticke zemlje nego gledano kroz Staljinsku poliztiku odnosa izmedju malih i velikih zemalja, on je izraz ekspanzionistickih tendencija, izraz sile uopste."
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu