Pismo

Ići dole

Pismo Empty Pismo

Počalji  Milan taj Pet Jun 06, 2014 9:09 pm

Вашим преосвештенствима, господи
Владики шумадијском Сави
Владики нишком Иринеју
Владики жичком Стефану
Владики шабачком Лаврентију
Владики бачком Иринеју
Владики банатском Хризостому
Владики браничевском Игњатију

Ваше преосвештенство,
с молбом за размишљање и разумевање шаљем Вам писмо које сам 19. децембра 1998. упутио Митрополиту црногорско-приморском, господину Амфилохију и његовој Светости Патријарху српском господину Павлу. Митрополит Амфилохије није ме удостојио одговора. Његова Светост Патријарх Павле ми је одговорио с јеванђеоским утехама и поукама. Аутора књиге „Страдање српске цркве од комуниста“, Велибора В. Џомића, тужио сам суду за клевету. Међутим, та књига, коју је сачинио Велибор В. Џомић, рецензирао Владика Атанасије и благословио Митрополит Амфилохије, својим садржајем много се више тиче Српске православне цркве, њене националне идеологије и схватања историје Другог светског рата но што вређа моју личност. То је и повод овог мог обраћања Вама, преосвећени.
Наиме, аутор књиге „Страдање српске цркве од комуниста“ у жртве комуниста увршћује и свештенике љотићевце и четнике који су изгинули у борбама као борци зборашког Добровољачког корпуса или као активни учесници покрета Драже Михаиловића. Не доводећи у питање право и дужност Цркве да сачува од заборава жртве грађанског рата и комунистичког терора, да истином опомене живе и опомиње потомке на одговорност живљења и човечност у остваривању идеја, и ова књига „Страдање српске цркве од комуниста“, која је, чини ми се, само прва у замишљеној едицији „Светигоре Цетињске“, поставља пред архијереје Српске цркве и нека крупна и начелна питања према којима савременици не могу да буду равнодушни. Књига Велибора В. Џомића представља тешко огрешење о историјску истину и непатворени политички и идеолошки памфлет. На делу је антикомунизам окупацијског карактера у појмовима и језику покрета „Збор“ Димитрија Љотића и Равногорског покрета Драже Михаиловића чије је четнике народ у Србији звао кољашима. Ако би схватања да су жртве комуниста свештеници, богослови и калуђери који су наоружани од Немаца ратовали против партизана као Љотићеви добровољци, или били у четничким штабовима, који су правили спискове под словом „З и наређивали клања партизанских сарадника и симпатизера – махом интелектуалаца, међу којима је било и жена и девојака, ако би, дакле, и такви хришћани и Срби могли да се проглашавају жртвама комунистичког терора само по критеријумима Велибора В. Џомића, његова књига не би заслуживала озбиљнију пажњу српске јавности. Такву антикомунистичку идеологију данас заступају и неке парламентарне странке и њихове вође. Међутим, мора се претпоставити да Црногорско-Приморска митрополија није политичка странка, нити је Митрополит Амфилохије њен вођ, а Владика Захумско-херцеговачки Атанасије, председник Извршног одбора те политичке странке антикомунистичког карактера. Ти истакнути архијереји у својим јавним улогама представљају себе, али и читаву Српску цркву. Стога се њиховим преосвећеностима и Светом Синоду овим поводом и иначе могу поставити ова лична питања:
Да ли за Српску православну цркву постоји национална издаја и сарадња са окупатором?
Да ли се национална издаја и сарадња са окупатором и убијање својих сународника кажњава по земаљском праву и суду или се такви преводе у Христове мученике и увршћују у поменик жртава?
Да ли су по уверењу архијереја Српске цркве политички покрет „Збор“ Димитрија Љотића и његови пукови наоружани од Немаца сарадници окупатора или су српска патриотска и хришћанска војска?
Да ли је по схватањима архијереја Српске православне цркве четнички покрет Драже Михаиловића само антифашистички и националан покрет који није извршио многобројне и најсвирепије злочине над родољубима и неистомишљеницима по српским селима и градовима за време окупације?
Да ли архијереји Српске православне цркве признају антифашистички карактер Народно-ослободилачког покрета који су признали и Велика Британија, Русија, САД и са њима читава демократска, антикомунистичка Европа са својим историографијама?
Да ли ће архијереји Српске православне цркве и даље да збрајају и упокојавају само жртве комуниста којих је несумњиво било много, или ће да окаде гробове и помоле се за покој и оне православне душе коју су заклали четници и стрељали љотићевци?
Да ли ће архијереји Српске православне цркве и даље партизане да сматрају само сотонама и изједначавају са усташама, а о Јеврејима и Моши да говоре као антисемитски, окупаторови пропагандисти у Другом светском рату?
Та и њима сродна питања своде се на једно суштинско и судбоносно по будућност српског народа:
Да ли се за Српску православну цркву окончао грађански рат или га неки архијереји и богословски писци и даље воде у сарадњи са његовим настављачима у неким политичким странкама, са комунистичким и антикомунистичким профитерима на власти, у штампи и фељтонистици?
Ако Српска православна црква међу националним установама данас не испољи највећу моралну одговорност за историјску истину о Другом светском рату и страдањима људи и народа, ако и архијереји Српске православне цркве и богословски писци после толиког страдања православних верника, свештеника и владика од 1941. до краја овог века, не смогну умну, душевну и христовску снагу да надрасту идеолошку и политичку расколност Срба – не можемо се надати крају урушавања нашег националног бића и спокојнијој будућности српског народа.
С искреним поштовањем,
Добрица Ћосић
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Pismo Empty Pravo piosmo !

Počalji  Milan taj Sre Jul 16, 2014 10:41 am

28.Јун са задовољством објављује да смо Ове недеље послали додатних 50 тона помоци за пострадале у поплавама у србији и Републици Српској. Контејнер у Торонту је утоварен у понедељак, контејнер у Чикагу У четвртак, Помоћ је послата бродом, примиће је Црвени крст Србије за месец дана.

Пре две недеље 28.Јун је послао авионом првих 30 тона помоци у Београд, Црвени крст је отпочео ВЕЋ дистрибуцију помоци. Чланови 28.Јун-Редовно обилазе поплављена подручја. Са овом пошиљком не тужан смо послали око пола целокупне помоци из Северне Америке, медју Којом Су Средства за хигијену, Медицинска опрема Као и Средства за рашчишћавање сети НАКОН поплава. Укупна ВРЕДНОСТ одора Коју смо доставили ја Коју цемо ускоро доставити је процењена од стране независног Извора на 1 500 000 долара.

Мило Дубак, координатор 28.Јуна у Америци рекао је:. "Желео бих да захвалим свима Који Су помагали од Првог дана у овако тешким временима за људе у нашој домовини Који Су погођени поплавама Дивно је ВИДЕТИ Како су сви ујединили и постигли Нешто Изузетно, Ово Треба да слузи Као прајмер за Србе сиром света да уколико Радимо заједно моземо постићи невероватне Ствари сам да НЕ САМО У кризним ситуацијама ВЕЋ свакодневно. "

* Роштиљ за волонтере из Чикага сам Торонта одложен је, ово се Односи НА РОШТИЉ планиран у Диксију у ову недељу Који је одложен Због " лошег времена "
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu