FORUM - Web magazin KOMUNISTI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zapisi iz palanke

Ići dole

Zapisi iz palanke Empty Zapisi iz palanke

Počalji  Milan taj Pet Maj 23, 2014 11:57 pm

Piscu ovih uglavnom sumornih palanačkih zapisa su bliske ovakve patetične sintagme poput “Po Titu se vek poznaje” – ali zapis ima drugi cilj.
Najugledniji svetski listovi gospodara Vučića uzimaju kao maskotu Srbije i u njemu prepoznaju današnju Srbiju. U tome su saglasni i ugledni analitičari, bilo kako da se shvati lik i delo – uz ranija nedela – ovog političara. Na izborima se videlo da Srbi većinom biraju Vožda koji je sposoban za sve, koji misli za sve. Mi smo uvek u istoriji tako i činili, birali smo Vožda pa posle ni on nije znao šta će sa nama, ni šta će sa sobom. Duga je to istorija. Sada je tako, a kako će biti u istoriji ili razistoriji (to je čuvena besmislica D. Ćosića) – videćemo. Boginja Klio je ćudljiva, jednima se osmehne, druge u ponor baci.
Kako je Gospodar Vučić to postao – to je tema ovog zapisa, ali nije neka celovitija analiza, tek samo što Rusi zovu “nabroski”, a mi skica za portret. Ovaj gorljivi četnik iz SRS je shvatio pravilo da ako nekog ne možeš da pobediš pridruži mu se. To i deca danas ponavljaju. Postao je Vožd i poveo politiku svojih ljutih protivnika. U EU bez zastoja, a s Rusijom u svakom slučaju oprezno. Imao je i V. Putin šefa države Medvedeva, pa je činio šta hoće, tako i Vučić sada ima šefa države vojvodu Tomu N. i nastoji da ostane u sedlu. Ono da je čitao lorda Aktona koji kaže da je politika umeće mogućeg, to ne verujemo i ni iz čega se ne vidi, ali da je neke stranice iz N. Makijavelija listao to nije isključeno, delo ima samo nekih osamdesetak stranica. Ne verujemo da je dublje proradio ni Maxa Webera, to je foliranje, nije on Webera čitao ni shvatio – teze ovog Nemca iz dela Aufsatze zur Religionssoziologie su jasne – moderni kapitalizam je nastao iz duha protestantizma, a mi Srblji smo pravoslavci i to ne ide zajedno, pravoslavci smo kao i Rusi i ovaj novi divlji kapitalizam nije poreklom iz duha protestantizma nego obrnuto. Sve ove privatizacije i sva ova pljačka nisu nikakav kapitalizam. To je jasno onima koji su čitali Webera, ali to ćemo sada ostaviti na stranu. Vučić se nalazi pred drugim teškoćama i tu će se videti je li on Vožd ili nije, je li on reper za prepoznavanje Srbije ili nije. Ovo što tutnji Dnjeprom i teče prema slivu Visle i dalje, nije lako za Gospodara. V. Putin se ne šali. Vojvoda Toma N. kaže i ponavlja da mu srce stoji izmedju EU i Rusije i vuče čas na jednu čas na drugu stranu. Gospodar je oprezniji i kaže da mi “poštujemo suverenitet svake države”, valjda misli i na Ukrajinu. A V. V. Putin se slikao ispod transparenta na kojem piše – “Krim je u srcu mom”, a to nam je poznato jer i mi Kosovo imamo u srcu svom, a legendarni doktor K. je govorio kako smo svi na Kosovu rođeni. Beograd se šareni od plakata: I Kosovo i Rusija. Ako ćemo u EU moramo njene vrednosti, ako ćemo u Evroaziju opet moramo njene vrednosti kultno poštovati. To se pita i Franc-Lotar Altman koji se Srbijom i Vučićem bavi – mi mu verujemo – i svim onim što i nas muči. Kuda ćemo i kako ćemo: priznajemo Rusiju u njenim granicama, i ona nas s Kosovom, ali šta ćemo s ovim što se valja Ukrajinom – važno je to pitanje.
Šta će sada Gospodar Vučić koji je u mnogo šta siguran, to niko pouzdano ne zna i skoro neće znati.
Jedni govore o putinizaciji Srbije, ali to je komplikovano pitanje i ako je nešto slično moguće na unutrašnjem političkom planu, na spoljnopolitičkom je pod znakom pitanja. Ambasador Rusije u Beogradu naglašava i gotovo ne sumnja u neke stvari. Njegova izjava glasi – Čim Rusija jača, to je Srbiji bolje. Izjava je jasna ali nije originalna; svojevremeno je R. Karadžić izjavio kada Rusija jača i pobeđuje to je šansa Srbiji da krene i da pobeđuje. To je bilo na nekakvom kongresu srpskih intelektualaca u Sarajevu, kojem je D. Ćosić poslao poruku jer je bio sprečen da lično prisustvuje. Vučić će biti predsednik vlade i u njegovim rukama će biti poluge i unutrašnje i spoljne politike – kako će on odlučiti, to je pitanje za ozbiljnog mislioca a ne za komentatore u tabloidima. Politika jeste umeće i veština, ali i stihija koja nosi i odnosi. U nepovrat ili na spomenik koji zahvalna pokolenja dižu svojim vođama. Ako su nam u srcu i Srbija i Kosovo i Krim i tamo Donjeck i tako dalje, to je opasno za srce ali u politici bukvalno pogubno. Vidi se kuda teku mutne vode ukrajinske i kuda se valjaju – teku na jug prema Moldaviji i tako dalje. Ništa nije isključeno – svuda vlada strah – jer te vode su danas u Kijevu, a sutra mogu biti ne daj bože u Mirjevu. U ovo ne verujemo jer Gospodar mora i to imati na umu. Kada to budemo videli, to kuda teku mutne vode ukrajinske, dovršićemo portret Gospodara Vučića. Ovo je bila samo skica koja nikoga, pa ni autora ovih zapisa ne obavezuje, ali o tome valja razmisliti. A Gospodar kako će, videćemo.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Zapisi iz palanke Empty Zapisi iz Tabloida Milovana Brkica

Počalji  Milan taj Ned Maj 25, 2014 2:52 pm

Božja kazna
Milovan Brkić
U petak, 16. maja, podivljala je reka Kolubara, i više od tri miliona kubika vode, iz brane Rovni, iznad Valjeva, pokuljala je i onako punim koritom ove reke, i za nekoliko minuta poplavila Obrenovac, gradsku opštinu i njenih 80 hiljada žitelja.
Prizori su bili jezivi. Voda je gutala kuće, nosila auta, u prigradskim naseljima podavljeni su i stoka i ljudi...
Bog je kaznio Srbiju. Njen premijer Aleksandar Vučić, teatralno je, u pozi klasičnog ludaka, saopštio da je ova tragedija najveća u istoriji, a posledice su biblijskih razmera!
Na vlast u Srbiji su pre dve godine došli krivokletici. Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić i njihova kamarila u Sabornoj crkvi su se zakleli da neće izdati svoju radikalnu stranku i njenog vođu i svog kuma Vojislava Šešelja.
Tri dana ranije, kiša je počela da lije kao iz kabla nad teritorijom Srbije, Republike Srpske i i delom Slavonije, gde, uglavnom, žive Srbi! Na Kosovu nije ni kanula.
Da li je to slučajno?
Drugi Vučićev Bog, koji sedi u Vašingtonu, odlučio je, takođe, da kazni Srbe. Projekat Harp primenjen je i nad Srbijom! Stvoreni su oblaci po principu staklenog zvona, i kiša je mogla nedeljama padati, a da oblaci ne odu. Metereolog Igor Kovačić prognozirao je velike poplave, navodeći da se isti oblak četiri puta vraćao nad Srbiju! Njegovo upozorenje nije ozbiljno shvaćeno.

Veliki bes Vučićev, izazvala je odluka predsednika Nikolića da nakon poplave i obilnih kiša pozove ruskog predsednika i zamoli ga za pomoć. Istog časa iz Rusije je poleteo avion Iljušin, sa 76 specijalista za spasavanje iz najelitnije jedinice Lider. Sa njima je došao i zamenik ministra za vanredne situacije Eduard Čižikov, sa komandantom spasilačkog tima Aleksandrom Drobiševskim.
Oni su doneli opremu za spasavanje. Ušli su u petak u poplavljeni Obrenovac ćutke. Ni zamenika ministra ni komandanta nije slikala televizija.

Isto veče, i ako su metereolozi najavljivali obilne padavine i za naredne dane, oblaci su počeli da se razilaze! U subotu je granulo sunce. I u nedelju, i u ponedeljak. Ruski helikopteri su ih rasterali. Vučić je besneo na Tomu. Tražio je pomoć EU, SAD-a. Ketrin Ešton mu je poručila da oni razumeju neprilike u Srbiji, i da mogu da računaju na pomoć prijatelja iz EU! A pomoći nije bilo.

Samo u noći između petka i subote, u mrklom mraku koji je bio na Obrenovcem, ruski spasioci, bez prevodioca i bez karate plana grada, spasili su više od 400 poplavljenih! Jedan Rus je, priznao je Vučić, te noći spasio i dvojicu srpskih-žandarma spasioca. Čudi me da je Vučić smogao snage da to saopšti.

Po njegovom nalogu, mediji su veličali pomoć iz EU. Istina je da su se oglasili Slovenci, i poslali koliko su mogli, pa Mađari, Crnogorci i makedonci. Oni su vraćali Srbiji dug!

Majkl Kirbi je u ime svoje vlade dao ček na sto hiljada dolara!

Srbija, srećom, ima Novaka Đokovića, Anu Ivanović, Dejana Stankovića. Oni su založili svoju slavu, i tako je i vest, koja nije zavređivala pažnju na CNN, saopštena i preko ove globalne mreže. U Moskvi je dnevnik počinjao sa izveštajem iz Srbije. A ruski ministar za vanredne situacije najavio je da će ispitati okolnosti pod kojim je Srbija poplavljena, kao nikada u istoriji!

Pred milionima građana, na sednici Kriznog štaba, premijer Vučić je pokazao da je on opasan ludak. Njegovo spontano disanje, pretnja prstom, vika, patetika, apokaliptično predstavljanje situacije, ukazivali su da on sebe doživljava kao mesiju, koji će to sam da reši!

I onda je pozvao da se brani Šabac. I hiljade mladih iz cele Srbije je krenulo na Šabac, ali su morali da se smrzavaju do kasno u noć, dok on ne natera lokalnu vlast u Šapcu da podnese ostavku. Policiji, vojsci, vatrogascima i građanima bilo je zabranjeno da pune džakove peskom. Srećom, lokalna vlast je bila razumna, i odstupila je. Vučiću treba i ovaj grad za pljačku.

Njemu što pre treba navući ludačku košulju. Cool  Cool  Cool 

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu