FORUM - Web magazin KOMUNISTI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Odavno je prota Smiljanic rekao !

Ići dole

Odavno je prota Smiljanic rekao ! Empty Odavno je prota Smiljanic rekao !

Počalji  Milan taj Čet Maj 08, 2014 12:01 am

"Pravoslavni krst nosim sa petokrakom se ponosim " !!

https://2img.net/r/ihimizer/img857/87/2za4kyyg.jpg  Shocked Shocked Shocked Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Very Happy 
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Odavno je prota Smiljanic rekao ! Empty Alo,Alooo medjugraaad, da, da..jeste...vaistinu..ivolite

Počalji  Milan taj Sub Maj 10, 2014 9:22 pm

Ovih dana u Sidenju se mnogi Srbi pitaju da li je došlo vreme da SPC “kanonizuje” “narodnog” heroja Savu Kovačevića.
piše: Predrag Vučinić, Australija
Pre par godina je crkva “Sveti Sava” u sidnejskom predgradju Flemington proslavila 50 godina postojanja. Na tabli ispred crkve (jos uvek) piše :
“Spomen hram Draži Mihailoviću i svim Srbima izginulim za krst časni i
slobodu zlatnu . Podigao sveštenik Milenko sa srpskim narodom. 1953 – 1954″
Ova naša crkva je već pedeset godina mesto u kome se Bogu mole srpske patriote i nacionalisti i u njoj se uvek u službama pominjao i djeneral Mihailović. Posle crkvenog pomirenja polako su se stvari menjale pa je u crkvu za paroha stigao iz crkve Sveti Nikola u Djilongu izbačeni sveštenik Vladislav Djordjevic, a koji po običaju u srpskim crkvama u Australiji vrlo brzo sebi postavlja odanu i poslušnu crkvenu upravu. Pri svetom hramu postoji mala škola srpskog jezika. Roditelji su bili zaprepašćeni kada su im iz crkvene škole deca donela nove bukvare u kojima je za slovo H napisano Heroj, a primer heroja Sava Kovačević (uz obaveznu sliku), radoznala deca mogu da u istom bukvaru nadju i sliku narodnog heroja Ive Lole Ribara, a u pesmi “Naši djaci” je i strofa :

Čujte deco cele zemlje
Druga Tita glas :
Svi u škole, svi u škole,
Jugoslavija šeka nas

Odmah je nekoliko roditelja otrčalo do sveštenika da ukaže na tragičnu grešku jer su verovali da je “slučajno”, nepažnjom, takav bukvar stigao u crkvu. O. Vladislav ih je izbacio iz kancelarije uz pogrde i pretnje. Onda su naivni roditelji otišli kod tadašnjeg sekretara eparhije o. Djura i pokazali su mu bukvar, a ovaj je odgovorio ; “I ja sam učio iz istog bukvara, pa šta mi fali!”.
Ploča ispred crkve u kojoj se uči da je S. Kovačević bio herojO tvorcu pasijih groblja, glavnom akteru “lijevih skretanja”, ubici rodjenog strica . narodnom heroju Savi Kovačeviću sigurno više detalja znaju mnogi vaši čitaoci. U Srbiji su nekada mnoga naselja, ulice, škole, preduzeća. nosile njegovo ime, ali sada koliko saznajem u velikoj meri je sve to promenjeno (pretpostavljam da je u nekim zabitima još ostalo nešto od njegovog imena). Na sreću jugoslovenskih komunista i još uvek živih prvoboraca ime narodnog heroja Save Kovačevića se ipak slavi u belome svetu i to u crkvi koju su podigli četnici u od Otadžbine dalekom Sidneju.
Prvoborci polako izumiru, ali tu su popovi školovani od Verske komisije da nastave i sačujavu svetle tradicije narodno oslobodilačke borbe i da sećanje na druga Tita, Ivu Lolu, Kardelja, Krcuna, prenesu na mlade srpske generacije koje dolaze u škole srpskoj jezika pri svetim srpskim hramovima.

Predrag Vučinić, Australija  Shocked Shocked Shocked Cool Question Question Question Question 
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu