FORUM - Web magazin KOMUNISTI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Dogodilo se na danasnji dan

Ići dole

Dogodilo se na danasnji dan Empty Dogodilo se na danasnji dan

Počalji  Milan taj Ned Maj 04, 2014 4:18 pm

Joška Broz se seća da je sa dedom i Nikolom Ljubičićem stajao jedanput na terasi Kuće cveća, kada se gradila okrugla zgrada gde je Tito sahranjen. Tito je pitao: Šta ovo gradite? Rečeno mu je: Muzej. A on ponovio u šali: Mauzolej?! Hoću da ovde budem sahranjen, bez ikakvih obeležja - seća se Brozov unuk.

- On nije bio svestan da mu se bliži kraj. Druga operacija je trebalo da bude urađena ranije, možda bi i duže živeo. Međutim, kad mu je šef kabineta Badurina rekao jedanput: "Druže stari, i Ruzvelt je 20 godina živeo bez noge", on se brecnuo: "Ja sam na ovaj svet došao sa dve noge, i tako ću sa njega da odem!". Kategorički je rekao: "Ne dam nogu!". Jutro kad je deda umro, stigao sam iz ljubljanske bolnice. On duže vreme nije bio svestan, vegetirao je. Dan pre smrti, imao je neke grčeve kapaka, i onda smo rekli: "Eeee, nešto se dešava". Ipak je sutradan izdahnuo. Telo su stavili prvo u metalni kovčeg, pa u drugi kovčeg, na ruci mu je ostao brilijantski prsten. U jednom od poslednjih razgovora, dok je bio pri svesti, pitao sam ga: "Koja je tvoja najveća greška?" Rekao mi je: "Ustav iz 1974. godine". Nije ni hteo da ga potpiše, a ni da ga stopira, iako je bio svestan da je to početak razbijanja Jugoslavije - svedoči Joška Broz. Celu misteriju sa Titovom sahranom i tokom bolesti pripisuje njegovim bliskim saradnicima iz partije.

- Dok je bio u bolnici, strana štampa imala je sve informacije o toku bolesti jer je isti onaj Badurina svakodnevno, posle konzilijuma, detalje javljao svom sinu koji je bio novinar italijanskog dnevnika Korijere dela sera. Kada je Tito umro, pa do sada, napisano je bezbroj memoara u kojima su se pojavljivale najneverovatnije gluposti o dedi. Ja sam pitao neke od njih zašto su čekali 20 godina da to objave? Čekali su, izgleda, da umru i poslednji svedoci. Hoće da zarade pare i ništa drugo - zaključuje Titov unuk.
 Sad 
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Dogodilo se na danasnji dan Empty " TAKO TREBA "

Počalji  Milan taj Pet Maj 30, 2014 4:40 pm

Jedan engleski novinar, dopisnik iz Burskog rata, izazvan pisanjem beogradskih novina, objavio je uvredljiv tekst o Srbima. London je i u ono vreme bio daleko od Beograda, i sve bi ostalo na praznoj pretnji, da slučaj nije udesio da Englez poslom krene u Istanbul "Orijent ekspresom"
Vinston Cercil
Od 1899. do 1902. godine Engleska je na jugu Afrike vodila rat sa Burima, potomcima holandskih i francuskih doseljenika. Simpatije Srbije bile su na strani Bura, koji su em bili na svojoj zemlji, em slabiji. Za njih se navijalo u kafanama i u novinskim komentarima, a na Englesku je bacano drvlje i kamenje.
Jedan engleski novinar, dopisnik iz Burskog rata, izazvan pisanjem beogradskih novina, objavio je uvredljiv tekst o Srbima. Vojin Tankosić, tada mladi oficir, zarekao se da će engleskog novinara zbog tog telsta ka-tad išamarati. London je i u ono vreme bio daleko od Beograda, i sve bi ostalo na praznoj pretnji, da slučaj nije udesio da Englez poslom krene u Istanbul "Orijent ekspresom".
Voz je u Beograd stigao ujutru, i tu se zadržao nekoliko sati da bi putnici mogli da razgledaju prestonicu male balkanske zemlje.Tankosiću, kad su mu to javili, nije trebalo mnogo da Englezu uđe u trag. Nađe ga u "Grčkoj kraljici", kafani na kraju Knez Mihailove ulice, upadne kao furija i zabezeknutog stranca zaista išamara kao što se zarekao. "Pa drugi put pazi kako pišeš!", rekao mu je, naravno na spskom. Izrodi se skandal, žandarmi uplašenog engleskog novinara otprate do železničke stanice, a čaršija počne da kiti i ispreda legende...
Vojin Tankosić snabdeo je pištoljima, bombama i otrovom Gavrila Principa, Nedeljka Čabrinovića i Trifka Grabeža.Poginuo je 1915. godine.A Englez je ostavio novinarstvo i ušao u politiku. Njegovo ime bilo je Vinston Čerčil.
Unutrašnji lomovi, ljubavi, složeni porodični odnosi, organizacija atentata i zakulisne igre špijunskih službi čine sadržaj uzbudljivog i potresnog romana Gavrilo Princip, besmrtna mladost, koji možete pronaći na svim kioscima od ponedeljka 2. juna.

Sve osobe pomenute u ovoj knjizi su stvarne i svi događaji istiniti.

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu