FORUM - Web magazin KOMUNISTI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

" SVESNO U DESNI CENTAR "...?

Ići dole

" SVESNO U DESNI CENTAR "...? Empty " SVESNO U DESNI CENTAR "...?

Počalji  Milan taj Pon Apr 28, 2014 2:20 pm

Хабермас принадлежит к тем гражданским философам, которые уже свыше полувека стремятся доказать, что капитализм находится на пути поумнения, что значит, что он развивается в гуманистической плоскости. В этом контексте, они не учитывают фашистический потенциал капитализма. В самом деле, они расправляются не с фашистическими, а с социалистическими (комунистическими) потенциалами немецкого общества, а это значит, с эмансипаторским наследием гражданского общества, с революционным наследием рабочего движения и с идеей нового мира. Для немецкой гражданской интеллигенции германская послевоенная „демократия“ – воплощение идеи „демократии“ и как таковая – критерий, по которому определяется, демократичен ли какой-либо порядок. В той „демократии“ судьба немецких (а также европейских) граждан находится в руках самых реакционных политических сил США. Германия свыше 60 лет является американской военной базой, и на ее территории находятся не только свыше 60 000 американских солдат (на которые, как и на их семьи, не распространяются немецкие законы), но и сотни атомных боеголовок, направленных на Россию, которые в любой момент могут быть (преднамеренно, по ошибке или путем диверсии) выпущены. Имея в виду неминуемый обратный удар, Германии (вместе с Европой) может нестать в течение двадцати минут. Какая это „демократия“, если граждане сами не могут решать основные экзистенциальные вопросы и в которой они сведены к заложникам американской военной индустрии?  Cool 
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

" SVESNO U DESNI CENTAR "...? Empty Kako to "izgleda na mapi SNS"

Počalji  Milan taj Uto Apr 29, 2014 11:57 am

“ Imperijalizam, najvisi stadijum kapitalizma “
…………………………………………………………..
U svom „istorijskom kontinuitetu“, u momentu bombardovanja ,politickog i nacionalnog razaranja SRJ, zapadne demokratije su postovale svoju „demokratsku doktrinu“..pa su u prvoj fazi,nastupile kao INTERVENCIONISTI..rusili i ubijali, kako bi se stvorila osnova za drugu fazu „humanitarnu pomoc“, i isporucila budjava roba iz „RR NATO UDRUGE“..i, u daljem radu ponudila „pomoc“ za obnovu i razvoj, u vidu „donacija“..“zajma“..uz visoke kamate, i vlastitim ulaganjem i kopanjem po rudnim i mineralnim resursima „zemlje zrtve i izdaje“.. koju kolaboranti rado prihvataju. Tim „obostranim gestom“, stvoreni su novi uslovi za funkcionisanje IMPERIJALIZMA. Sprovedena je RESTITUCIJA, povratili su „konfiskovane rudnike Trepca i Bor“…i, montirali svoje pijavice i krvopije, znane kao „saradnici okupatora“ novog doba. affraid Twisted Evil 
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

" SVESNO U DESNI CENTAR "...? Empty Re: " SVESNO U DESNI CENTAR "...?

Počalji  Milan taj Sub Maj 03, 2014 11:32 am

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

" SVESNO U DESNI CENTAR "...? Empty Re: " SVESNO U DESNI CENTAR "...?

Počalji  Milan taj Sub Maj 03, 2014 1:12 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

" SVESNO U DESNI CENTAR "...? Empty Sklonosti desnice

Počalji  Milan taj Čet Maj 08, 2014 11:21 am

MNOGO spominjani po zlodelima „Desni sektor“ ne planira nikakve manifestacije 9. maja u vreme praznovanja Dana pobede. Rukovodstvo te ultradesničarske nacionalističke organizacije tvrdi da će njihovi aktivisti samo čuvati red tamo gde su ih zamolile organizacije veterana. U „Desnom sektoru“ smatraju da je 9. maj dan sećanja na sve poginule u Drugom svetskom ratu.

Veliki broj građana Ukrajine aktiviste „Desnog sektora“ naziva „banderovcima“ po kontroverznoj ličnosti Stepanu Banderi koga mnogi smatraju ideologom ukrajinskog nacionalizma. Stepan Bandera se rodio 1909. godine u Galiciji u tadašnjoj Austrougarskoj u grko-katoličkoj, dakle unijatskoj porodici. Bandera se borio i protiv Poljaka i Nemaca, ali je kasnije, što je i dokazano, sarađivao sa nemačkim okupatorima. Uostalom, svi čuvari u nacističkim logorima na istoku Evrope su bili iz zapadne Ukrajine i pribaltičkih zemalja. Posle rata je uspeo da pobegne u Nemačku, ali ga je sovjetska tajna služba pronašla i likvidirala u Minhenu 1959. godine.

Na stogodišnjicu Banderinog rođenja u Ukrajini je 2009. godine štampana poštanska marka.

Na kraju svog predsedničkog mandata, u januaru 2010, Viktor Juščenko proglasio je Stepana Banderu herojem Ukrajine „zbog heroizma u borbi za nezavisnu Ukrajinu“. Nagradu je od Juščenka tada primio Banderin unuk.

 affraid affraid affraid Twisted Evil 
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

" SVESNO U DESNI CENTAR "...? Empty I to pravo u centar "desnog centra"...?

Počalji  Milan taj Čet Maj 08, 2014 5:32 pm

Lavina krece..?

Група лекара запослених у највећој здравственој установи у Србији, Клиничком центру Србије (КЦС), упутила је отворено писмо Александру Вучићу. Писмо је упућено и редакцији, како би најшира јавност схватила везу између др Златибора Лончара и Вучића. У писму препуном горчине због стања у КЦС, аутори између осталог јавно поручују Вучићу: "…Ми смо одлучили: било нас је 97 одсто за СНС, а сада нас је 97 одсто против СНС!".

 Twisted Evil  Twisted Evil  Twisted Evil  Twisted Evil  Twisted Evil  Twisted Evil 

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

" SVESNO U DESNI CENTAR "...? Empty Crnokosuljasi u "desnom centru"..?

Počalji  Milan taj Pon Maj 26, 2014 11:34 am

Književnik Laslo Vegel izjavio je danas da je u Srbiji na sceni divlji kapitalizam oligarhijskog tipa, koji građane pretvara u robove.

„Mi imamo kapitalizam oligarhijskog tipa pa se u tranziciji dešavaju užasan pakao i nepravda, i s tim se može manipulisati i steći popularnost. Kao u slučaju Srbije i hapšenja ovdašnjeg veoma bogatog čoveka“, rekao je Vegel na skupu “Evropa: stalne i nestalne granice”.

Prema njegovim rečima, na istoku Evrope nacionalizam je glavni trend, a nacionalizam će jačati i na Zapadu. „Zapad je imao veće poverenje u istočnoevropske nacionaliste, jer je mislio da su oni iskreni antikomunisti, zbog sopstvene (zapadne) opsesije komunizmom. Zbog toga je levica u istočnoj Evropi zbrisana i neverovatno je nepopularna. Desnica i desni centar pobeđuju i to će biti trend i ubuduće. Što je još gore, raste popularnost krajnje desnice, koja je protiv EU“, kazao je Vegel.

On je ocenio da je danas u istočnoj Evropi na delu liberalni populizam, u čijoj promociji su ulogu odigrali i intelektualci, a levica je potpuno nestala sa scene. „Svako je pronašao svoju političku partiju i nestala je distanca između intelektualaca i političkih elita, čime se troši i raspada intelektualni potencijal. Većina intelektualaca je prihvatila zvanični državni nacionalizam“, rekao je Laslo Vegel. Ocenio je da se Evropa danas vratila Versajskom miru, koji je potpisan posle Prvog svetskog rata, zbog čega se danas Stari kontinent zasniva na versajskoj Evropi, sa izvesnim modifikacijama, jer nema više Jugoslavije, Čehoslovačke i Sovjetskog Saveza.

Vegel je rekao da je njegova generacija šezdesetih godna prošlog veka želela da ruši granice, a u fokusu su im bili slobodan subjekt, sloboda načina života, individua, dok se danas sve više govori o slobodi nacionalne države, o slobodi zajednice, etničkih grupa, a ne o individualnim ljudskim pravima.

Prema njegovim rečima, i na Zapadu je došlo do krize kapitalizma, jer je padom socijalizma, kapitalizam ostao bez konkurencije. „Kapitalizam je trijumfovao, ali je vrlo brzo pokazao svoje strukturalne slabosti. U kapitalizmu bogati postaju još bogatiji, a siromašni još siromašniji. I dok na Zapadu postoje izvesni instrumenti koji to ublažuju, kod nas toga nema i mi imamo divlji kapitalizam. Društva poput našeg postaju robovi Zapada, za jeftinu radnu snagu i za školovanje visokoobrazovanih kadrova, koji potom odlaze na Zapad“, naveo je Vegel. Ocenio je da je kapitalizam danas u svetu dobio obrise feudalizma, a kod nas je i to još izraženije.

Slovenački pisac i reditelj Marko Sosič poreklom iz Trsta ocenio je da je nekadašnja Jugoslavija bila slika Evropske unije u malom, čija sudbina ukazuje na mogući scenario raspada EU. „Novi lideri u Evropi su pre svega populisti, a živimo u stanju kulturne nepismenosti i opasnog duhovnog siromaštva zaodenutog u lažno hrišćanstvo, iza kojeg se krije najgrublja borba za vlast. Potrebna nam je kulturna građanska pobuna protiv svega što nas pretvara u kulturne robove zapadnih sila“, ocenio je Sosič.

On je ocenio da i Italija treba da dobije svoga Vilija Branta, koji će se kleknuti na slovenskim teritorijama i izviniti se za zlodela fašizma.

Profesor Filozofskog fakulteta u Novom sadu Pavle Sekeruš rekao je da je u jugoistočnoj Evropi i književnost učestvovala u stvaranju nacionalnih mitova. „Jugoistočna Evropa je popstala neverovatna sociološka laboratorija. Nacija je ovde postala proizvod mašte, koja služi za čuvanje nacionalnog identiteta. S druge starne stoji EU, koja je dovela u pitanje opstanak države nacija“, kazao je Sekeruš.

Književnik Slobodan Tišma rekao je da palanački duh nema kulturnu svest niti ima svest o sopstvenoj situaciji u kojoj živi i koja ga određuje kao subjekta. “Kako možemo čitavog života da putujemo po istom malom predelu i da mislimo da ne postoji ništa osim njega?”, upitao je Tišma.

Skup u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine organizovali su Zavod za kulturu Vojvodine, Srpski PEN centar i Filozofski fakultet u Novom Sadu.

(Autonomija)
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

" SVESNO U DESNI CENTAR "...? Empty Mirko Djordjevic

Počalji  Milan taj Uto Maj 27, 2014 11:48 pm

Vladimir Velmar-Janković, Pogled s Kalemegdana. Režija: Ivana Vujić. Produkcija: Belef-centar, Beton hala Teatar i Univerzitet umetnosti u Beogradu

U avgustovskoj noći na Kalemegdanu, bez mesečine, sve je bilo jasno. Istorijski greh srpske inteligencije je - kao i 1938. - u okretanju trulom Zapadu. Bilo kako bilo, pisac sasvim običnog esejističkog zapisa kakav je ovaj Velmar-Jankovića, dočekao je svoje vreme - neko svoje beogradsko vreme. I mi s njim i on sa nama.

Vratio se Vladimir Velmar-Janković posle svih ishodanih puteva i stranputica - na Kalemegdan. Možda više nisu važni svi ti putevi i sve stranputice, nekuda preko vatikanskih kanala do Barselone. Ispijena je gorka čaša emigrantskog života. Do dna. Tu, na toj tvrđavi, pisac i njegov "beogradski čovek" su daleke 1938. prepoznali to mesto kao tačku "na kojoj se presecaju Istok i Zapad". Sen piščeva kao da i sad prepoznaje tu tačku-odrednicu identiteta. Tu su i čitaoci i glumci i "elita" jedne Srbije slična onoj kojoj je pripadao.
Još za života se znalo da je to banalna feljtonistika, i sve je bilo propraćeno ironičnim komentarima - a on je verovao i tu je "misao" obrazlagao kao pomoćnik ministra prosvete Velibora Jonića pod okupacijom u obliku ostrašćene ideologije i didaktičkog obrasca kakav je i priličio nedićevskom Prosvetnom pregledu godine 1942. i to pod jasnim naslovom - "Istorijski idealizam srpskog naroda". I Nedić i Nemci su bili zgazili i ponizili Srbiju. Tu je ova jeftina esejistika i bila potrebna. Stranice i stranice danas valja složiti pažljivo i neće biti jasno da li Velmar-Janković citira Nikolaja žičkog ili on njega, da li zajedno citiraju i sve ono od V. Vujića do D. Ljotića. Dosadno i bezdarno. A tek će ozbiljni istraživač tekstova pokazati - a delom je to i dokazano - da je to ko zna koji po redu calque starih i zaboravljenih slovenofilskih floskula. Kod Justina i Nikolaja postoji antologija takvih preuzimanja, prevođenja i falsifikata. Sve u smeru i smislu koji je još 1922. odredila Isidora Sekulić u zapisu Maran atha: mrtva je zapadna misao, truo je Zapad a slovenska, posebno ruska misao stoji i uzrasta jer se i ne razvija. Ona stoji u nekoj metafizičkoj ravni, i izranja kao nada u magli čovekovih teskoba. Stoji jer nije onaj refleksivni nemir duha koji je zlo sa Zapada - stoji i u svom mrtvilu raste. I mi smo tu negde u viziji famoznog "beogradskog čoveka", mi ne znamo mnogo o našim počecima, ali je bitno da ne siđemo "s dosadašnjega puta". Nismo mi Evropljani, i ne daj Bože, jer što je država manja rastu slike veličine "kao što su pod Turcima rasle one nemanjićke". Od Homjakova i Leontjeva do umornog Solženjicina te se magle nude kao misao.
Vratio se Velmar-Janković i nije jedini, a doček im je odavno priređen.
Prepoznali su ih bezdarni proroci koji su ne jednom zatajili sa svojim proročanstvima, slavni ratni duhovnici s tenkova i vrli kaluđeri sa svojim traktatima o ratnim ciljevima svojim. Naravno i vanredni i redovni besmrtnici dične SANU koji ne priznaju rezultate poslednjeg svetskog rata. U očekivanju novog. I malo ko ima snage da kaže da je zaborav koji je pratio ovaj spis bio ne samo zaslužen nego i neka vrsta uljudne nagrade na kakvu nam - kao ljudima - valja pristati kada se ishodaju svi putevi i kada bespuća ostanu za nama. U svom kretanju nazad, i sa svojim pogledom u veliko Ništa, palanka ne pristaje na zaborav i večni mir.
Politička palanka ipak neguje svoju tradiciju i neguje je možda i protivno volji čoveka koji je svoje zabune platio.
Iako nema dramske "pretpostavke" i ovaj se mali esej može dramatizovati. I to je nazvano "postdramski esej". Može i tako. Onaj ko zna nešto o Brehtu ostaje zbunjen nekim pasažima koji se koriste kao svojevrsna idejna nadgradnja, dok Bela Hamvaš sebe ne bi prepoznao na ovom mestu. I ta je nadgradnja problem. Uvedeni su likovi koji dociraju, narodni neki učenici koji prate Profesorku istorije koja predaje disciplinu koju sigurno naučili nismo. Dobar pozorišni kritičar je zapazio da svi oni "nude gomile floskula i informacija koje nemaju nikakvu poentu". To ne. Poenta se te večeri na kalemegdanskoj tvrđavi osećala višestruko kao nadgradnja - nju je ponudilo ovo naše beogradsko-srpsko vreme. Znak se lako čita. Identitet se traži i sada onamo gde jednom - daleke 1938. - nije bio nađen. U maglama mitomanije i izmaglicama nihilizma. Ovaj hommage nedićevskoj Srbiji se tako i nametao - a možda ni režiser ni glumci nisu krivi za to. Dobri glumci sigurno nisu.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

" SVESNO U DESNI CENTAR "...? Empty Re: " SVESNO U DESNI CENTAR "...?

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu