FORUM - Web magazin KOMUNISTI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

SUBNOR je neraskidivi deo !!

Strana 2 od 2 Prethodni  1, 2

Ići dole

SUBNOR je neraskidivi deo !! - Page 2 Empty Vucic dobio "aplauz"...? hm,hmm a 1991 godina..?

Počalji  Milan taj Pon Maj 11, 2015 1:02 pm

Pa, hebiga on je i organizovao "skup", ucesnika i korisnika afere index, za promociju "promene svesti"..novu istoriju..ovencanu sveopstim bescascem..
...............................................................................................................................................................................................................................
ZAŠTO JE IZVIŽDAN GENERAL, NARODNI HEROJ I AKADEMIK,

DR GOJKO NIKOLIŠ*)

*) Na skupu Srba u Centru “Sava”, Beograd, 29. juna 1990.

Komentarisaću taj događaj oslanjajući se na ono što je objavila “Borba”, 3. i 4. jula 1990.

Gojko Nikoliš se predstavio skupu rekavši: “Rođen sam u čisto srpskom selu u Hrvatskoj. Otac mi je pravoslavni srpski sveštenik... Učio sam srednju školu u Karlovcu i Sremskim Karlovcima. Medicinski fakultet u Beogradu. Komunističkom pokretu sam pristupio 1935, ali ne po bilo čijem vrbovanju, već po potrebi moga ondašnjeg unutrašnjeg duhovnog bića. Kao dobrovoljac interbrigada učestvovao sam u Španskom građanskom ratu i 1941. do 1945. u NOR. Posle 50 godina partijskog staža osjetio sam potrebu da crvenu knjižicu vratim.” Za ovakav uvod dobio je blagi aplauz.

Slobodan sam (I. R.) da ovu kratku biografiju dopunim. Nikoliš je narodni heroj. U NOR-u je bio načelnik saniteta Vrhovnog štaba (Tito i Gojko u ratu jedini nisu mjenjali funkcije). Dugi niz godina, u dva navrata, bio je načelnik Sanitetske uprave JNA. Iz JNA u diplomatiju odlaze Koča Popović, Danilo Lekić, Dušan Kveder, Gojko Nikoliš, Peko Dapčević (svi “španci”) i još neki - poznata intelektualna elita ratne i posljeratne JNA. Akademik je SANU, zajedno sa Dobricom Ćosićem i Jovanom Raškovićem (koji predsjedavaju skupu na kojem njihov kolega biva izviždan, a da oni ne intervenišu).

Šta je na tom skupu rekao Gojko Nikoliš? Za položaj Srba u Hrvatskoj je rekao: “Reč je o strategiji denacionalizacije i asimilaciji... Savremena strategija hrvatskog rukovodstva (Tuđman je došao na vlast) prema Srbima predstavlja tihi, potajni genocid... Ustav Hrvatske je, najblaže rečeno, nejasan i dvosmislen.”

Za pitanje autonomije Srba u Hrvatskoj, Nikoliš kaže da se radi o “kulturnoj autonomiji, ali i osloncu na najveće tekovine hrvatske kulture... Svako začauravanje u čistu srpsku kulturu smatram štetnim i besperspektivnim za same Srbe”. Izrekavši ovo, biva izviždan sa glasnim protestima. Uprkos ovom, Gojko nastavlja: “Kada se govori i danas ovde o kulturnoj pomoći iz Srbije, preporučavam oprez i razum..., jer svaki prilaz ovom problemu sa pozicija strasti nanosi štetu Srbima, a pogoduje strategiji endehazeovaca.”

Govoreći o reviziji granica Srbije i vojnoj intervenciji “sve do Kupe”, Nikoliš smatra to “suludim i samoubistvom Srbije...”. Na ovom mjestu Nikoliš je prekinut s poklicima “i to mi je nekakav general”, “takvi su nas i doveli do ovog stanja”. Nikoliš je zamolio predsjedavajućeg da umiri publiku, što nije učinjeno, već je upozoren da skrati izlaganje. Akademik Nikoliš je mirno i uz osmjeh napustio govornicu i nije uspio da saopšti svoje sljedeće predloge za rješavanje problema Srba u Hrvatskoj. Predlozi su bili: “Oslonac na vlastite snage Srba u Hrvatskoj”, “Obnova nekadašnjih kulturnih prava, barem onih iz vremena austrougarske monarhije”. “Oslonac na demokratski raspoložene Hrvate, jer ovakvih ima... savez sa demokratskim Hrvatima..”, “Ne treba prihvatiti HDZ-ovske metode pretnji i pritisaka, nego raditi suprotno, kao što su partizani uvjek radili i pobjeđivali...”, “Želeo bih da vas podsjetim na moćnu Gandijevu strategiju (Nikoliš je bio ambasador u Indiji) i taktiku nenasilja kojom je uspeo da istera moćnu britansku imperiju.”

Kao zaključak, Nikoliš je ponovio “neophodno je jedinstvo među Srbima i akciono jedinstvo sa demokratskim Hrvatima na platformi ljudskih prava radi odbrane upravo tih prava, a protiv svakog nasilja”.

Sve ovo izjavio je javno Gojko Nikoliš 29. juna 1990, a 3. i 4. jula iste godine, svoja gledanja je obrazložio i proširio u otvorenom pismu akademiku Jovanu Raškoviću i prijateljima. Iz tog pisma navodim sljedeće: “Zvižduci meni, behu aplauzi odobrenja Tuđmanu.” “Voleo bih da vidim te junačine na Jelačićevom trgu u Zagrebu. Lako je velikosrbovati usred Beograda...” “Neshvatljiva je pasivnost dvojice harizmatizovanih srpskih autoriteta - lidera u borbi za slobodu misli i izražavanja koji se zovu Jovan Rašković i Dobrica Ćosić.” “Vama je godila ta galama velikosrpskih bojovnika. Trebalo je pronaći i žigosati Vuka Brankovića. Lideri se goje na ‘izdajicama’...” “Neće nas spasiti ni savez sa savremenim pravoslavljem. Nije ovo više ono isto pravoslavlje koje je odigralo istorijski pozitivnu nacionalnu ulogu u vreme ropstva Turcima... današnje pravoslavlje, po mom uvidu, sve više klizi u političku stranku i klerikalizam. Takvo pravoslavlje ne mogu da prihvatim...”

Obraćajući se Jovi Raškoviću, koji je frenetično pozdravljen na tom skupu, Nikoliš je, pored ostalog, izjavio: “Okomio si se na komuniste... nehumano je od Tebe kao lekara-psihijatra da komunistima ne priznaš etičku vrednost... pa se tako pridružuješ današnjoj antikomunističkoj histeriji koja ne vodi nikakvom i ničijem dobru.”

O teritorijalno-političkoj autonomiji Srba u Hrvatskoj napisao je: “Ne vidim mogućnost povlačenja bilo kakve jasne geografsko-nacionalne granice... u šahovskoj tabli, gde su izmešana srpska i hrvatska sela, a gradovi multinacionalni.” U istom pismu, Nikoliš ponavlja: “Vojnu intervenciju Srbije sve do Kupe smatram zaista samoubistvom Srbije”... i “za prvu kap krvi, bilo čije, u ovakvoj jednoj akciji snosili bi smrtnu odgovornost propagatori ove ideje”. A kada je ovo izgovorio narodni heroj, nastala je urnebesna galama sa... “sramota generale”. Otvoreno pismo Nikoliš - je počeo sa: “nazdravlje elito”, a završio “uzdravlje prijatelji”.

To je bilo juna i jula 1990, a 1992. Nikoliš je otišao u Francusku i tamo je umro, 300 km daleko od Pariza, bez generalske penzije koja mu je oduzeta, i na jednom malom mjesnom groblju sahranjen 1995, skrhan, pored bolesti i starosti, i predviđanim besmislenim ratom u Jugoslaviji.
Sadržaj Prethodno poglavlje Sledeće poglavlje
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SUBNOR je neraskidivi deo !! - Page 2 Empty Re: SUBNOR je neraskidivi deo !!

Počalji  Milan taj Čet Maj 28, 2015 12:48 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SUBNOR je neraskidivi deo !! - Page 2 Empty Ako koz laze rog ne laze !

Počalji  Milan taj Sre Jul 13, 2016 6:43 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SUBNOR je neraskidivi deo !! - Page 2 Empty Ali, treba biti

Počalji  Milan taj Uto Avg 30, 2016 7:44 pm

borac za istinu, zapravo, radi se o "udruzenju boraca za slobodu i socijalisticku revoluciju..."..."oslobodimo se straha od straha", sirimo nase ciljeve i ideje, nasih predaka...i to slavnih predaka pobednika, nemoralne rehabilitcije ne priznajemo, i one, nemogu da steknu pravo gradjanstva, izuzev kod rezima, pod cijim ingerencijama se i odvija, uz blagoglgoljive nazive stranaka. Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SUBNOR je neraskidivi deo !! - Page 2 Empty Neraskidivi deo...?

Počalji  Milan taj Uto Sep 20, 2016 4:34 pm

Na zalost, sinjel.koporan je zakopcan do grla,nekakava rasprava i komentari.."tesno mi ga skroji nane", znam za ucesce, u NOB,oca,majke,dva poginula strica, tri poginula ujaka, i petoro zaklanih..niko nema "mandat", da im skida , ideologiju, i borbu za socijalisticku revoluciju...postoje, ordeni, za hrabrost i drugi..a, zao mi je ovog "neideoloskog SUBNORA", na kostima boraca i revolucionara.. Crying or Very sad
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SUBNOR je neraskidivi deo !! - Page 2 Empty Oslobodjenje Beograda i Rusija ?

Počalji  Milan taj Sre Okt 19, 2016 8:41 pm

Na zalost, gradjana i postene inteligencije, Medvedev, nece prisustvovati, obelezavanju oslobodjenja Beograda, kada su rame uz rame, jurisali YU partizani i sssr Crvena armija.Radi se o tome, da nezeli da mu ga "vovoda Toma vikne" i podmetne neku, izrazito "ne partizansku vojsku" kao pocasnu strazu, kao sto je to "lukavo", podmetnuo Putinu na paradi..sas sve cirkusom od tzv"krunskog saveta"i nepostene inteligencije na tribini.Hm,hmm..znaci, ostaje i dalje "smrt fasizmu,sloboda Srpskom i Ruskom narodu". Cool Cool Cool Cool Cool Shocked
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SUBNOR je neraskidivi deo !! - Page 2 Empty Kucaj !

Počalji  Milan taj Čet Nov 03, 2016 9:22 pm

glaszapadnesrbije.rs/337020 affraid
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SUBNOR je neraskidivi deo !! - Page 2 Empty ....

Počalji  Milan taj Uto Mar 14, 2017 10:35 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SUBNOR je neraskidivi deo !! - Page 2 Empty C c c c c ?

Počalji  Milan taj Sre Avg 16, 2017 2:16 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SUBNOR je neraskidivi deo !! - Page 2 Empty Hm,hmm..?

Počalji  Milan taj Sub Sep 02, 2017 4:54 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SUBNOR je neraskidivi deo !! - Page 2 Empty Re: SUBNOR je neraskidivi deo !!

Počalji  Milan taj Uto Sep 12, 2017 10:08 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SUBNOR je neraskidivi deo !! - Page 2 Empty Beograde,beograde,na uscu reka ispod Avale

Počalji  Milan taj Uto Sep 26, 2017 3:54 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SUBNOR je neraskidivi deo !! - Page 2 Empty Hm,hmm..nece da moze ??

Počalji  Milan taj Uto Sep 26, 2017 3:56 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SUBNOR je neraskidivi deo !! - Page 2 Empty Hm,hmm

Počalji  Milan taj Uto Sep 26, 2017 3:59 pm

Nece da moze ?
http://Drago-Kovacevic. tekst pomerena istorija
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SUBNOR je neraskidivi deo !! - Page 2 Empty ...

Počalji  Milan taj Sre Sep 27, 2017 11:23 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SUBNOR je neraskidivi deo !! - Page 2 Empty ....

Počalji  Milan taj Ned Dec 03, 2017 11:19 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SUBNOR je neraskidivi deo !! - Page 2 Empty iPad lap top safari

Počalji  Milan taj Pon Dec 25, 2017 10:21 pm

Ne dozvoljava,pristup,otvaranje portala SUBNOR.ORG dokaz,da istina ima,samo jedno,lice !!!
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SUBNOR je neraskidivi deo !! - Page 2 Empty ...

Počalji  Milan taj Sre Feb 14, 2018 3:41 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SUBNOR je neraskidivi deo !! - Page 2 Empty 1999

Počalji  Milan taj Ned Feb 25, 2018 12:47 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

SUBNOR je neraskidivi deo !! - Page 2 Empty Re: SUBNOR je neraskidivi deo !!

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 2 od 2 Prethodni  1, 2

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu