Francuski komunisti igraju "kan kan"..

Ići dole

Francuski komunisti igraju "kan kan".. Empty Francuski komunisti igraju "kan kan"..

Počalji  Milan taj Pet Sep 06, 2013 1:34 pm

Komunistička partija Francuske na svom 36-tom kongresu koji je prošlog vikenda završen u Parizu odrekla se srpa i čekića.

Napuštanje komunističkih simbola – srpa i čekića nije nimalo slučajno u trenutku kada vlasti u mnogim zemljama Europske unije zabranjuju komunističke simbole, kada EU prekraja historiju i izjednačava fašizam i komunizam. U takvoj situaciji pomahnitale antikomunističke histerije rukovodstvo PCF odlučno se odriče komunističkih simbola – srpa i čekića.

Redakcija "Rizospastisa", dnevnog lista Komunističke partije Grčke-KKE objavila je poseban komentar vezan za 36-ti kongres PCF ocijenivši ga kao pobjedu reformizma i oportunizma unutar PCF.

"Komunistička partija Francuske odavno se nalazi na putu napuštanja marksizma-lenjinizma i revolucionarnih principa komunističkih partija, a od trenutka kada se našla na čelu Europskih partija ljevice-ELP ona igra vodeću ulogu u propagiranju oportunizma unutar komunističkog pokreta s jasnim ciljem da reformira komunističke partije u Europi".

"Generalni sekretar PCF i trenutni predsjednik ELP P. Laurent na pitanje novinara zbog čega je na novim partijskim knjižicama srp i čekić zamijenila zvijezda, inače simbol ELP-a odgovorio: "To su osnovni simboli koje mi poštujemo i koji će se i dalje koristiti na svim našim demonstracijama, ali oni ne ilustriraju realnost onoga što smo mi danas. Oni nisu relevantni za nove generacije komunista".

"Nakon protesta dijela delegata PCF na 36-tom kongresu stranke zbog nestanka srpa i čekića s partijskih knjižica, Laurent je pokazao stranačku knjižicu ilegalne Komunističke partije Francuske iz 1944. godine dodavši ironično da na njima također nije bilo srpa i čekića".

"Iza vulgarnosti i degeneracije rukovodstva oportunističke PCF krije se provokacija svim revolucionarnim komunistima širom svijeta, jednostavno iza zamjene tradicionalnih komunističkih simbola krije se suština samog procesa – odricanje od komunističke ideologije. Metodično i u kontinuitetu PCF se već nekoliko desetljeća polako, ali planski distancirala od pozicija marksizma-lenjinizma, od principa formiranja i funkcioniranja revolucionarne komunističke partije, i što je najvažnije ona se okrenula neprincipijelnim savezima i učešćima u buržoaskim francuskim vladama stajući rame uz rame s onima kojima nije cilj rušenje kapitalističkog barbarstva već njegovo očuvanje, rame uz rame s onima koji kleveću i bacaju blato na socijalizam".

"PCF je neopozivo i nedvosmisleno izdala radničku klasu i široke narodne slojeve u Francuskoj. Ona je zajedno sa socijal-demokratima u dva navrata bila suučesnik napada na prava naroda Francuske, dok i danas stojeći uz rame sa socijal-demokratima poziva radničku klasu da podrže upravo one koji radnike žrtvuju u ime spasa kapitalizma od krize. PCF aktivno podržava planove francuske vlade o "razvoju" svjesna da su planovi francuske vlade upereni protiv radničke klase, njihovih prava, a sve u ime očuvanja kapitalizma i vladajuće eksploatatorske klase".

"Ali radnička klasa u svakoj zemlji mora odrediti svoju budućnost tako da uživa u plodovima svoga rada, a ne da živi i radi u uvjetima koji pripadaju prošlim epohama. A Komunistička partija mora kao avangarda radničke klase imati jasnu strategiju za rušenje kapitalizma – za izgradnju socijalizma. Ona mora imati plan da koncentrira i pripremi snage za ostvarenje ovog cilja. Ovo nema dodirnih točaka s onim što oportunistička PCF govori kao o "komunizmu nove epohe" koji u suštini negira znanstvene zakone socijalističke izgradnje, već s nemogućom teorijom i praksom humanizacije kapitalizma".

"Komunisti Europe moraju izvući jasne zaključke iz razvoja PCF, partije koja je na čelu europskog oportunizma i moraju se dosljedno boriti protiv političkog oportunizma, djelujući znatno jače ideološki i organizaciono u svojim zemljama" – navodi se u zaključku lista KKE "Rizospastis".

KKE se takođe nedavno usprotivila održavanju narednog svjetskog sastanka komunističkih i radničkih partija ove godine u Španjolskoj s Komunističkom partijom Španjolske – PCE kao organizatorom pozivajući sve komunističke partije da se suprotstave ovom prijedlogu jer kako se ističe u saopćenju i pozivu KKE "Komunistička partija Španjolske kao dio Europskih partija Ljevice-ELP stoji na oportunističkim i antikomunističkim pozicijama".
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu