Kosmicke i nuklearne programe i "nuklearne cene"

Ići dole

Kosmicke i nuklearne programe i "nuklearne cene" Empty Kosmicke i nuklearne programe i "nuklearne cene"

Počalji  Milan taj Ned Jun 23, 2013 12:30 pm

Stručnjaci Ujedinjenih nacija prognoziraju da će cene hrane u svetu biti uvećane između 10 i 40 odsto u narednoj deceniji.
Stručnjaci procenjuju da će i u Srbiji hrana biti skuplja za 10 do 20 odsto. Naglašavaju da postoji dovoljno uzroka koji će dovesti do porasta njene vrednosti, uz oscilacije iz godine u godinu.
Miladin Ševarlić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu kaže da rast cena hrane ne zavisi od poljoprivrednih proizvođača, već od predfarmerskog i postfarmerskog sektora.
„Zavisi, dakle, od proizvođača repromaterijala i mehanazacije, semena, sadnog materijala sa jedne strane i od prerađivača i trgovine sa druge strane, uključujući i praktično PDV u prometu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji je vrlo različit od zemlje do zemlje“, precizira Ševarlić.
Povećanje broja stanovnika planete, smanjenje ili trajno gubljenje poljoprivrednog zemljišta zbog izgradnje novih puteva i objekata, neki su od faktora koji utiču na kreiranje cene. Srbija, pak, ima i dodatni problem koji bi mogao da doprinese poskupljenju hrane.

Direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede Drago Cvijanović kaže da sela postaju pusta i velike površine ostaju neobrađene.
„Ostajemo, ne samo bez stanovniŠta u tim područjima, praktično ostavljamo i površine koje se mogu iskoristiti za relativno jeftinu porizvodnju, recimo junetine, jagnjećeg i jarećeg mesa ili kozjeg, kravljeg mleka“, objašnjava Cvijanović.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu