FORUM - Web magazin KOMUNISTI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Vijesti iz Slovenije

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Ići dole

Vijesti iz Slovenije Empty Vijesti iz Slovenije

Počalji  rozalin taj Čet Mar 06, 2008 1:20 pm

Slovenski parlament je velikom većinom glasova prihvatio prijedlog vlade o priznanju neovisnosti Kosova. Za je bilo 57 od 67 prisutnih zastupnika. Slovenski parlament ima ukupno 90 zastupnika.

Protiv priznanja Kosova kao suverene i neovisne države glasala su tri zastupnika Slovenske nacionalne stranke Zmage Jelinčiča i predsjednik zastupničke skupine "Lipa" Sašo Peče, donedavno također član njegove stranke.

Šestero zastupnika pri bilo je suzdržano.

Iako prihvaćen velikom većinom vladin prijedlog izazvao je široku raspravu tijekom koje su se čule i kritike opozicije da je priznanje preuranjeno i da će štetiti političkim i ekonomskim odnosima sa Srbijom, a pojedini su zastupnici govorili kako je vlada premijera Janeza Janše požurila s priznanjem pod američkim pritiskom.

Ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel je takve kritike nazvao "glupostima" i rezultatom nerazumljivog "antiamerikanizma" kod nekih slovenskih stranaka.

Rupel je rekao da je deklaracija o neovisnosti Kosova donesena u skladu s legitimnom voljom većine stanovnika Kosova i da je rezultat prava na samoopredjeljenje.

Istaknuo je također da slovenska odluka o priznanju "nije uperena protiv Srbije", te izrazio očekivanje kako će dobri odnosi sa Srbijom biti nastavljeni jer se Slovenija zauzima za europsku perspektivu cijele regije.

Slovenski mediji ističu da je Slovenija prva među nekadašnjim jugoslavenskim republikama priznala Kosovo, te da službenih reakcija Beograda za sada još nema.

Analitičari kao prvi potez Beograda najavljuju privremeno povlačenje srbijanskog veleposlanika na konzultacije, a premijer Janša izjavio je da očekuje da će Srbija djelovati racionalno i neće poduzimati sankcije na ekonomskom planu budući da bi njoj samoj štetile.

Slovenski mediji prenijeli su tijekom večeri ocjene nezavisnih analitičara u Srbiji da će se dobri odnosi "običnih" Srba i Slovenaca unatoč priznanju nastaviti nakon nekoliko mjeseci, ali da će se posljedice u političkim odnosima "osjećati godinama".

Prvi slovenski dužnosnik koji će posjetiti Kosovo bit će ministar obrane Karl Erjavec koji će u četvrtak posjetiti slovenske vojnike koji se tamo nalaze u misiji KFOR-a, ali kako je priopćeno u Ljubljani neće razgovarati s predstavnicima kosovskih vlasti.
rozalin
rozalin

Broj poruka : 84
Datum upisa : 07.01.2008

http://www.titanik.bloger.hr/

Nazad na vrh Ići dole

Vijesti iz Slovenije Empty Ljupcek si moj....

Počalji  Milan taj Pet Okt 03, 2008 1:43 pm

Janez jansa...tvrdi da nije...*neki veliju da je a neki pak da ne..*, Europljani tvrde da je mazno neku lovu...*u Slovenscini to zovu *donacija**, kaplar ostaje kaplar...onaj *kaplar* je bar bi i moler....
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Vijesti iz Slovenije Empty Slovenija-Hrvatska

Počalji  Milan taj Čet Jan 29, 2009 3:43 pm

U medju vremenu dok resavaju pogranicni spor, teritorijalni ce kasnije..Slovenci su pozvali svoje komsije da se definitivno odreknu NDH i ustaske ideologije. U napadu na SFRJ i daljem pljuvanju po Srbiji i Srbima su bili saborci u istom * U * frontu....rovu !!!
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Vijesti iz Slovenije Empty Solcence zahaja Janez Stanovnik,

Počalji  Milan taj Ned Mar 08, 2009 1:20 pm

ljupcek si moj, predsednik udruzenja boraca invas tiho spi, i trze se iz sna...*Josip Broz je to naredio*, vezano za leseve izdajnika i koljaca pronadhenih neki dan u jednom rudniku u sloveniji...Edvarda Kardelja, Mihu Marinka, Vinka Hafnera...Vinka Hafnera..Vinka Hafnera...itd lunica prihaja ticek janez Stanovnik zvrgolli...!!!
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Vijesti iz Slovenije Empty Re: Vijesti iz Slovenije

Počalji  Kurbla taj Pon Mar 09, 2009 4:30 pm

Ubojstva zarobljenika su prema tada važećim zakonima AVNOJ bila zločin, a zato što su zločini počinjeni od strane Tita, koji je bio vojni komandant, riječ je i o izdaji - izdaji AVNOJ i vlastite marksističke ideje (Marks je bio neprijatelj smrtne kazne.) Svoju izdaju je kasnije potvrdio i utvrđivanjem na diktatorskoj poziciji i buržoaskim životnim stilom, koristeći cijeli arhipelag Brijuni kao svoje privatno ljetovalište na kojima je ugošćavao najgore kapitaliste svog vremena poput Onassisa na račun jugoslavenske radničke klase, noseći na ruci prstenje koje je vrijedilo više nego što radnik zaradi tijekom cijelog života. Naravno, ako je radnik prigovorio, dobio bi koju godinicu zatvora. Cijela partijska vrhuška je zapravo živjela na prilično sličan način, koliko je tko mogao.

Motiv za ubojstva ratnih zarobljenika nije bila kazna - da je to doista bio motiv, ubojstva se ne bi tajila, nego bi se o njima obavijestila javnost. Jer to i jest jedna od glavnih funkcija kazne, da odvrati ljude od ponovnog činjenja tako nečega, te da žrtve dobiju osjećaj da je ipak došlo do pravednog razriješenja.

No, to nije učinjeno, naprotiv, zarobljenici su ubijeni potajno i bez ikakvog suđenja, pokopani su na mjestima na kojima ih se nije moglo pronaći. Pisanje o ubojstvima se kažnjavalo. To dokazuje da nije bilo riječ o kazni.

A zašto su ubojstva tako pažljivo skrivana? Zato što su organizatori znali da su počinili nešto što narod ne bi shvatio kao pravdu, nego kao nepravdu, da bi im zbog toga pala popularnost u narodu. Nema drugog razloga.

Što je onda bio motiv za masovna ubojstva zarobljenika? Riječ je samo o nekima iz serije likvidacija potencijalnih političkih neprijatelja. Od sredine 1944. nadalje, o tome postoje dokumenti, razne partizanske službe, ponajprije OZN su imale naređenje da likvidiraju *potencijalne neprijatelje novog režima.* Pod novim režimom se nije mislilo samo na budući sovjetski poredak, nego i na postojeću partijsku vrhušku na čelu sa Titom. Provoditelji su imali uputu sakriti likvidacije od naroda, jer su znali da će biti nepopularne. Ubijani su, naravno, najviše oni koji su služili u fašističkim jedinicama, ali ne samo oni, nego i svi drugi koji su shvaćeni kao mogući neprijatelji režima, zato što su željeli liberalni kapitalizam, ali i pripadnici drugih komunističkih frakcija, trockisti i petkovci, ubijani su partizani koji su podržavali HSS ili naprosto željeli povratak kralja Petra. Sve je to, naravno, činjeno potajno - osim u slučaju ratnih zločinaca kojima se mogla dokazati krivnja - njima je, kao što je to logično, i suđeno. Sve je to danas vrlo lijepo dokumentirano.

Kurbla

Broj poruka : 83
Datum upisa : 21.09.2008

http://drugkurbla.blog.hr

Nazad na vrh Ići dole

Vijesti iz Slovenije Empty I sve se to lepo

Počalji  Milan taj Pon Mar 09, 2009 6:37 pm

danas objavljuje, ne zbog eventualnog pijeteta prema zrtvama, ne zbog svedocanstva istorije i osude zlocina, vec zbog jacanja antikomunisicke histerije, jacanja animoziteta prema komunistima....straha od socijalizma i eventualne nacionalizacije razgrabljene, rastrgane DRUSTVENE SVOJINE...uz podrske i aplauze isturenog odelenja Staljinizma, po formi i delu jos goreg oblika od gore pomenutog...izdaja u kontinuitet !
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Vijesti iz Slovenije Empty Re: Vijesti iz Slovenije

Počalji  Kurbla taj Uto Mar 10, 2009 4:47 am

Milan ::danas objavljuje, ne zbog eventualnog pijeteta prema zrtvama, ne zbog svedocanstva istorije i osude zlocina, vec zbog jacanja antikomunisicke histerije, jacanja animoziteta prema komunistima

To se danas objavljuje jer su tek prošle godine otkopani ti rudnici i ustanovljeno je što u njima ima - oko 300 ubijenih, za koje se može sa sigurnošću reći jedino da su bili vezani žicom, goli i u cipelama. Među ubijenima ima i žena. Manjinu su partizanski ubojice ubili udarcem batom ili pijukom u glavu, a većina je ubijena ili plinom ili su živi zatrpani glinom. Zna se da je mještanima bilo zapovijeđeno da šute o tome, te su mnogi šutili sve do smrti, a tek neki su nešto rekli svojoj djeci. Time se opovrgava teza da je riječ o kazni. Ako kažnjavaš, onda to ne sakrivaš. Sve se događalo krajem svibnja 1945., dakle, nekih dva tjedna nakon završetka rata.

E sad, da će to antikomunisti iskoristiti i ponavljati do besvjesti, hoće - i to uspješno, jer je riječ o temi koja privlači pozornost - ali to treba predbaciti onima koji su počinili zločine, a ne onima koji na njih upozoravaju. Da nisu komunisti činili te zločine, antikomunisti bi nas danas napadali - bez municije. Naši prethodnici su im dali municiju. Članci i fotografije tih 300 skinutih do gola, vezanih žicom i u potaji ubijenih batovima i pijucima će se desetljećima prikazivati po Internetu i u štampi i odvratiti će od komunizma ogroman broj ljudi.

Glavni problem iz današnje perspektive je odbijanje komunista da prvo čiste pred svojim vratima. Dok god komunisti ignoriraju ili pokušavaju umanjiti zločine komunista iz prijašnjih generacija, narod nas neće prihvatiti kao pripadnike napredne, humane ideologije, nego kao krvoločne koljače kojima je ta ideologija samo izgovor da se dočepaju vlasti. Samo jasno i konzistentno priznavanje realnosti kroz vrlo dugi period to može promijeniti. Čistiti prvo pred svojim vratima.

Kurbla

Broj poruka : 83
Datum upisa : 21.09.2008

http://drugkurbla.blog.hr

Nazad na vrh Ići dole

Vijesti iz Slovenije Empty Lepo se uporno uklapas u temu,

Počalji  Milan taj Uto Mar 10, 2009 8:49 pm

..rudari su pricali kako je curila krv dok su kopali i radili u rudniku, znaci znalo se poodavno, znalo se i 1990 kada su *zlocinci* otisli sa vlasti...interesantan je *lokalitet* istrazivanja...naravno ne ocekujem da mi jave da su nasli kosti mojih pobijenih medju njima..nisu pripadali ni tom *sektoru* ni toj *kategoriji* *zrtava*..pobijeni su kao civili dvoje od sest meseci starosti pa do stric, strina,brat njihov sin...nisu bili u toj *izbeglickoj* koloni..pobijeni su na pocetku 1941....tako da licno nepatim zbog pronalaska zlocinaca, niti pak mislim da su sve likvidacije zlocin, pogotovo posle danas procitane *vesti* amerikanci i englezi krii Pavelica...itd, to tebe ne interesuje...sta da im radim, rodjen sam posle rata..stalno citam .. stalno neato iskpavaju a nikako da *iskopaju* zrtve na severu Albanije skorijeg datuma i secanja, kazu nikako da nadju srbe pokopane po parkovima i u slojevima u sarajevu...itd. Vreme upotrebe i vreme istrazivanja govori o svemu...verovatno jos imaju *agrumenata* u rukavu samo cekaju perodicno po potrebi lansiraju. Za sada je utvrdjeno da je na ulazu u taj rudnik pisalo *zabranjeno* ili nesto slicno *nije bilo na slovenackom*...nisu naveli cirilica ili latinica, velikim ili malim slovima...itd. Znaci o zlocinima smo polemisali ja i ti...a o zloupotrebi zlocina u politicke svrhe..*izbegavamo* kao civilizovani ljudi. Do pre par dana, nisam znao da je u neposrednoj blizini Beograda u jami lezi oko 60.000 ubijenih civila...nisu ih pobili komunisti...nego Milan Nedic i Nemci...krilo se...pa verovatno da se stisaju strasti..da se *silom * vratimo u normalan zivot, da gradimo zemlju...i sve ostalo sto krasi...zajednicki zivot prezivelih Drugog svetskog rata....itd
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Vijesti iz Slovenije Empty Da se primetit...da su se neki

Počalji  Milan taj Sub Mar 14, 2009 7:47 pm

Jugosloveni *svrstali*..u istrazivanju *ratnih zlocin*..dokazujuci sa *saveznicima*..krivicu Staljina, Broza..i nekih Azijskih komunista..Drugi svetski rat je karakteristican po zlocinima, nadmaso je se ratove pre sebe, a zlocini nemaju izuzetke ako su zlocini...*saveznici* su bombardujuci Nemacku samo u Hamburgu pobili 40.000 civila, Hirosima i Nagasaki...? Ali kukavni kritizri, snishodjivi prema NATO paktu, ne zele neke stvari da osude kao sto sam nave u tkstu, Vijetnam, napalmom sprzena sela i ljudi....dvostruki arsini danas rovare i protiv Srbije u hagu, demokratski zapad je oslobodio zlocinca koji je unistio autobus NIS EXRESA na Kosmetu ubio 12 a ranio 2o ljudi..o Jasenovcu i da ne pricam...
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Vijesti iz Slovenije Empty *drug* Janez Stanovnik...

Počalji  Milan taj Uto Apr 28, 2009 12:23 pm

* nisam ja maaaaaaame mi Tito je....*...Novo Mesto, susret boraca i antifasista, * Nasa oeganizacija nije samo relikt istorije. Ne povezuje nas nostalgija, vec vrednosti za koje smo se borili..*, Stanovnik dalje kaze da susret *neodrazava zelju za obnavljanjem Jugoslavije, vec da posle 20 godina odvojenog...( nasilno odvojenog zbog Slovenije !!!)...zvota utvrdimo dali nase poslanstvo jos ima snagu- Jugoslavija je propala, narodi su se razisli (tacno nasilno postavljenim granicama !!!)....zbog odbacenih vrednosti na kojima je (prethodna )..drzava bila izgradjena, a da smo ocuvali postovanje za te vrednosti, ubedjen sam da se nebismo nikada razisli...(nasilno su nas *razisli*). Danas Stanovnik za Broza tvrdi da je bio autokrata, ali da je imao i harizmu zahvaljujuci kojoj je odigrao pozitivnu ulogu u zemlji i svetu. Tito je, tvrdi Stanovnik na osnovu *raspolozivih dokumenata*, na mestu sefa komunisticke partije bio uistinu levicarski ekstremista..(nije bio *demokrata* kao marsal Janez Jansa)...*Titova je zasluga sto Jugoslavija nije postala *sveopsta klanica*, omogucivsi stvaranje federacije koja je trajala pola veka, zato nije neoicno sto su na njegovu sahranu dosi predstavnici 124 drzave*.................. Embarassed Shocked Embarassed
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Vijesti iz Slovenije Empty mr general Konrad Kolsek

Počalji  Milan taj Čet Apr 30, 2009 2:29 pm

je umro nakon teske bolesti, u sloveniji ga smatraju izdajnikom zato sto je kao komandant oblasti izdao naredjenje da JNA izadje i obezbedi spoljne granice SFRJ, vratio se i pored optuzbi i na sudu odbranio cast, i pored svega Konradu Kolseku je ukinuto pravo na penziju.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Vijesti iz Slovenije Empty Informisite se na vreme..

Počalji  Milan taj Pet Maj 15, 2009 3:03 pm

Pozdrav drogovima iz Umaga..cele Istre..uzvratite pretecim grafitima..*SMRT FASIZMU SLOBODA NARODU*

WWW.kOMUNISTI SRBIJE
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Vijesti iz Slovenije Empty Teritorijalna odbrana

Počalji  Milan taj Pon Maj 18, 2009 1:23 pm

www.radivoje jovanovic bradonja...
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Vijesti iz Slovenije Empty Re: Vijesti iz Slovenije

Počalji  Milan taj Sre Maj 20, 2009 4:33 pm

www.ljubica jalusic jna nije Very Happy Very Happy Very Happy
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Vijesti iz Slovenije Empty Re: Vijesti iz Slovenije

Počalji  Milan taj Ned Jun 21, 2009 11:53 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Vijesti iz Slovenije Empty sta drugi misle

Počalji  Milan taj Ned Jun 28, 2009 7:54 pm

dejandejan1 (napisa):
Nova Slovenija je kao i ostale bivse JU republike napala i odbacila JNA koja ju je jedina delotvorno stitila od italijanske okupacije,pa samim tim i
zasluzuje to sto joj se danas desava.
Ovo su samo pocetci u napadu od
strane Italije.
Sto je svetska kriza veca,toga ce biti vise i vise.
Sto su slovenacki politicari (Jansa i sl.) trazili,dobili su.
U buduce ce Slovenija sve manje biti Slovenija a sve vise Italija,Austrija i Nemacka.
Secam se da su se velka vecina Slovenaca u vreme prljave izdaje 90 -tih
busali u grudi i vikali kako su ponosni i prizeljkuju da im prijatelji iz
susednih zemalja pomognu u secesiji i kako vole vise Nemacki i
Italijanski jezik nego Srpski,Hrvatski ili cak svoj licni i ne smeta im da im
se glavni grad zove Lajbah,(protiv cega su se njihovi preci dugo borili).
Zar nisu za vreme secesije urlali i napadali na JNA kao na okupacionu vojsku ?!
Smesno je sada da se nova Slovenacka vojska koja je pro - NATO
orjentisana,suprotstavi drugim clanicama - drugaricama NATO-a
(Italiji i dr)
Nisu ti spomenici u Novoj Gorici bez ikakvog razloga tamo
Za oslobodjenje tih teritorija su zivote dali pripadnici tadasnje JNA,iste one koju su kasnije
Slovenci izdali i zaboli noz u ledja.
NEKA SE IZDAJA NIKADA NE
ZABORAVI !!!

I TREBA DA ITALIJANI I NEMCI KUPUJU SLOVENACKU
TERITORIJU DOK JE NE NESTANE JER JEDINO NA TAJ NACIN CE
SLOVENCI SHVATITI STA SU IZGUBILI KAD SU JEFTINO PRODALI
TEKOVINE N O B - A !!!!!!!!!!!!!!
P.S.Velika cast i izvinjenje izuzetcima.
Naravno ne mislim na celokupan,slovenacki narod - samo na one koji su zasluzni za losa dela.
U većini izrečenoga se slažem,ali bih napravila ipak malu distinkciju između izdaje Slovenije i Hrvatske. Ausrufezeichen
Naime,Slovenci,za razliku od Srba i Hrvata nisu ratnički narod,već pragmatičan Überrascht (možda zato što ih ima tako malo Mit den Augen rollen)
Uvidjeli su da tzv.novi svjetski poredak(new world order)sprema rasturit Jugoslaviju,a da su Hrvati spremni se po svaku cijenu izdvojit od iste,a da Srbi to neće mirno promatrati,a da će licemjerna Sehr böse međunarodna zajednica koja se kao fol trudila da sačuva Jugoslaviju(a radila skroz suprotno Böse )podržati Hrvate u istom,naprosto Slovenci su se đentlmenski,za razliku od licemjernih Sehr böse Hrvata,zahvalili na lijepom druženju i "digli sidro" Mit den Augen rollen (zato su npr.slovenski komunisti plakali Weinen kad su odlazili sa sjednice 14 vanrednog kongresa SKJ)
Uostalom,nisu Slovenci protjerali Srbe,a da ne govorim ubijali,ne pljuju po svojoj NOB prošlosti ni po Titu,ko Hrvati,stoga ih se ne može i ne smije izjednačavati sa Hrvatima.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Vijesti iz Slovenije Empty Ali *ko trazi vece izgubi iz vrece*

Počalji  Milan taj Ned Jun 28, 2009 9:31 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Vijesti iz Slovenije Empty Drugacije misljenje

Počalji  Milan taj Pon Sep 21, 2009 12:56 pm

9.05.2004
KPS izjavljuje, da ne priznaje nasilno i protivustavno razbijanje SFRJ, posebno nezakonito ukidanje organizacija Saveza komunista, bazira i potvrđuje sve odluke AVNOJ-a te izjavljuje, kao prije i sada, da narodi Jugoslavije nikada nisu priznali i ne priznaju komadanje Jugoslavije od strane fašističkih imperijalista, a sada ni razbijanje i komadanje SFRJ od strane udruženih protivsocijalističkih snaga iz inostranstva i prostora SFRJ. Takođe izjavljuje da će u duhu socijalističkog načela o pravu naroda na opredeljenje predlagati ponovno ujedinjenje i obnavljanje SFRJ, u obliku i tipu, za koji ce se opredeliti većina populacije u postupku demokratskog izjašnjavanja.
90-ih godina, udružene protivsocijalističke snage iz inostranstva i unutar države, takozvani vanjski i unutrašnji faktor, razbijali su SFRJ rutinskom propagandom, mahinacijama i lažima i iznudili akutnost odnosno prednost stvaranja državica sa kapitalističkim sistemom protiv samoupravnog socijalističkog sistema SFRJ i vješto izbegli alternativno opredeljivanje građana za socijalizam ili kapitalistički sistem. U procesu realizacije razbijanja upotrebili su sredstva i metode u suprotnosti sa pravnim i etičkim normama te formalno pravno usvojenim i verificiranim u internacionalnim odnosima i zapisanim u Povelji Ujedinjenih naroda. Konkretno: zabrana mešanja u unutrašnje poslove država i planiranje njihovog razbijanja. Organizovali su i upotrebili pripadnike svrgnute buržoaske vlasti i njihove potomke, oružanih formacija okupatora iz Drugog svetskog rata, karijeriste, koristoljupce i kriminalce te različite izdajnike.
Propagandom, koja je nadmašivala izmišljotine fašističke propagande iz Drugog svetskog rata, lansirali su lažne optužbe o slavenskoj nacionalnoj neravnopravnosti i pozivali na nacionalističke verske sukobe sa poznatim posledicarna međusobnog uništavanja.
Vladajuća divlja buržoazija je sa denacionalizacijom i divljom privatizacijom društvene imovine oduzela radnim ljudima i radnicima, naravno, stečena prava u socijalizmu, upravljanja i rada sa sredstvima za proizvodnju, odlučivanja o dohotku, besplatnoj zdravstvenoj zaštiti, besplatnom školovanju, socijalnoj zaštiti i razvoju pojedinca, porodice i drugih prava te prekinula tokove uspešnog zajedničkog života stvaranjem državnih granica i prekinula privredne, kulturne, naučne i druge saradnje razvoja i povezanosti. Pljačka, korupcija, kriminal, razaranje morala i prezaduživanje kod stranih eksploatatora su bile perfidna obmana naroda.
Medutim, zastojem nisu uništene ideje bratstva i jedinstva, pravde i istine, AVNOJ-a, najšire demokratije, najšireg morala, sreće za pojedince i kolektive, bez kojih neće biti napretka civilizacije.
Eksploatatori organizuju konflikte, krize, kaos, sukobe, ratove i sve što oni donose.
Pozivamo sve građane radnog naroda odnosno narodnih masa, radničke klase, seljaka, službenika umnog rada, da se uključe sa svojim snagama, zajedno sa moralom, za sigurnost slavenskih naroda protiv svih nesreća, opasnosti koje prete od strane eksploatatora.
CENTRALNI KOMITET KP SLOVENIJE
PRIMORJE OBALA - SLOVENIJA
Komunistička partija Slovenije ne priznaje razbijanje SFRJ
29.05.2004
KPS izjavljuje, da ne priznaje nasilno i protivustavno razbijanje SFRJ, posebno nezakonito ukidanje organizacija Saveza komunista, bazira i potvrđuje sve odluke AVNOJ-a te izjavljuje, kao prije i sada, da narodi Jugoslavije nikada nisu priznali i ne priznaju komadanje Jugoslavije od strane fašističkih imperijalista, a sada ni razbijanje i komadanje SFRJ od strane udruženih protivsocijalističkih snaga iz inostranstva i prostora SFRJ. Takođe izjavljuje da će u duhu socijalističkog načela o pravu naroda na opredeljenje predlagati ponovno ujedinjenje i obnavljanje SFRJ, u obliku i tipu, za koji ce se opredeliti većina populacije u postupku demokratskog izjašnjavanja.
90-ih godina, udružene protivsocijalističke snage iz inostranstva i unutar države, takozvani vanjski i unutrašnji faktor, razbijali su SFRJ rutinskom propagandom, mahinacijama i lažima i iznudili akutnost odnosno prednost stvaranja državica sa kapitalističkim sistemom protiv samoupravnog socijalističkog sistema SFRJ i vješto izbegli alternativno opredeljivanje građana za socijalizam ili kapitalistički sistem. U procesu realizacije razbijanja upotrebili su sredstva i metode u suprotnosti sa pravnim i etičkim normama te formalno pravno usvojenim i verificiranim u internacionalnim odnosima i zapisanim u Povelji Ujedinjenih naroda. Konkretno: zabrana mešanja u unutrašnje poslove država i planiranje njihovog razbijanja. Organizovali su i upotrebili pripadnike svrgnute buržoaske vlasti i njihove potomke, oružanih formacija okupatora iz Drugog svetskog rata, karijeriste, koristoljupce i kriminalce te različite izdajnike.

Propagandom, koja je nadmašivala izmišljotine fašističke propagande iz Drugog svetskog rata, lansirali su lažne optužbe o slavenskoj nacionalnoj neravnopravnosti i pozivali na nacionalističke verske sukobe sa poznatim posledicarna međusobnog uništavanja.
Vladajuća divlja buržoazija je sa denacionalizacijom i divljom privatizacijom društvene imovine oduzela radnim ljudima i radnicima, naravno, stečena prava u socijalizmu, upravljanja i rada sa sredstvima za proizvodnju, odlučivanja o dohotku, besplatnoj zdravstvenoj zaštiti, besplatnom školovanju, socijalnoj zaštiti i razvoju pojedinca, porodice i drugih prava te prekinula tokove uspešnog zajedničkog života stvaranjem državnih granica i prekinula privredne, kulturne, naučne i druge saradnje razvoja i povezanosti. Pljačka, korupcija, kriminal, razaranje morala i prezaduživanje kod stranih eksploatatora su bile perfidna obmana naroda.
Medutim, zastojem nisu uništene ideje bratstva i jedinstva, pravde i istine, AVNOJ-a, najšire demokratije, najšireg morala, sreće za pojedince i kolektive, bez kojih neće biti napretka civilizacije.
Eksploatatori organizuju konflikte, krize, kaos, sukobe, ratove i sve što oni donose.
Pozivamo sve građane radnog naroda odnosno narodnih masa, radničke klase, seljaka, službenika umnog rada, da se uključe sa svojim snagama, zajedno sa moralom, za sigurnost slavenskih naroda protiv svih nesreća, opasnosti koje prete od strane eksploatatora.
CENTRALNI KOMITET KP SLOVENIJE
PRIMORJE OBALA - SLOVENIJE
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Vijesti iz Slovenije Empty .............

Počalji  Milan taj Pet Okt 30, 2009 5:35 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Vijesti iz Slovenije Empty Sramotni mediji na prostoru buduce SFRJ ne javljaju !!!

Počalji  Milan taj Ned Nov 15, 2009 4:39 pm

aciji:

OTIMANJE KOSOVA OD SRBIJE, POSLEDNJI ČIN U POGREBNOM RITUALU SFRJ-e.

"Računamo takođe na Sloveniju već smo i tako njena polukolnija", rekao je u intervjuju za ljubljanski dnevni list "Delo", 15. 12. 2007. Albanac Shkelzen Maliqi iz Prištine, višestruki titular, kako je prestavljen (filozof, novinar, vođa Centra za humanističke studije u Prištini, aktivist, pisac, anarhist i još nekih zvanja). Verovati je da filozof Maliqi pozna defeniciju kolonija (ukoliko nije pridobio diplome po načelu nacionalnoga pariteta, tzv. ključa). Drugo je pitanje, da li je pravilno ocenio koliko Sloveniji pripada od kolonojalnog "kolača" (samo kakav deo, polovina, kako je rekao, ili možda ceo "kolač"), što je zaslužila s istrajnošću u najdoslednijoj ulozi među pogrebnicima bivše socijalističke države. Inače, delioci "kolača" su za sebe obezbedili veliki "kolač", "demokratskom" dominacijom nad poslušnim državicama na prostoru bivše SFRJ-e, uključno i srpsku marionetsku vladajuću oligarhiju. Njoj su, zločinačkim bombardovanjem 1999. obesili nad glavu Damaklov mač-simbol i putokaz kojim putem se mora kretati. Momentalno ih zabrinjava mogućnost pobede neposlušnih radikala na aktuelnim predsedničkim izborima u Srbiji. Iako radikali ne žele menjati kapitalistički sistem, nisu poželjni jer nisu bezprekorno poslušni i navijaju za Ruse. Svim sredstvima pomažu "demokratu" Borisa Tadića, očekujući da će preko njega i dalje dominirati nad Srbijom i kada joj otmu Kosmet. "Zaboravili" su reći sa koliko miliona dolara će pomoći Tadića, kao što je učinila i objavila bivša ministrica SAD - madam Medlin Olbrajt, kada su rušili legitimnu vlast SR Jugoslavije,1990-ih godina.

Bogata nagrada Sloveniji je i razlog da se nagrađeni javno i uveliko hvale o uspesima u svojoj "svetloj" misiji na Kosmetu, u sastavu okupaciskih snaga, naročito doprinosom slovenske vojske. Svoju javnost ubeđuju da se radi o istorijskom značaju i interesu slovenskog naroda. Da Slovenska vojska sve više postaje ekspedicijska snaga, koja na tuđim bojištima "štiti" slovenski nacionalni, politički i privredni interes. Slično su tvrdili, da je za "nacionalni interes"-stvaranje "samostalne" kapitalističke države, bilo opravdano razbiti socijalističku državu i likvidirati njen samoupravni sistem. Time su izjednačili "nacionalni interes" sa interesima imerijalističkih sila: razbijanje socijalističkih država i njihovog sistema.

Neočekivana vredna nagrada je dodatna stimulacija za upornost i aktivnost slovenske diplomatije u finanlnoj igri otimanja Kosmeta iz sastava Srbije. Presedavanje Slovenije EU u prvoj polovini 2008. omogućava joj uspešnije izvršenje zadatka, u ulozi poslednjeg grobara socijalističke Jugoslavije. Ni uloga ni nagrada za ulogu nisu slučajno dodeljene Sloveniji. Organizatori i upravljači razbijačkog procesa SFRJ-e, u želji da sebe zaštite pred osudom svetske javnosti zbog protivpravnog kršenja Povelje OUN, trebaju "žrtvenog jarca"- krivca na kojega će upreti prst, kao što su to jednom uradili i optužili Soveniju kao glavnog krivca za raspad Jugoslavije (ocena bivšeg američkog ambasadora u Jugoslaviji Worena Zimmermana). Uporno rade na pridobijanju jedinstva evropskih i drugih država za podršku otimanja Kosmeta, ma da je slovenski ministar spoljnih poslova (sada u ulozi vođe realizacije otimačkog plana) izjavio da se može i bez nekih koji se ne slažu.

U tu svrhu su, 19. 01. 2008. na Brdu pri Kranju u Sloveniji, imali najnoviji susret ministri spoljnih poslova: Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i Slovenije, uz prisustvo komesara za širenje EU i naravno, Javijerja Solane, iskusnog planera i naredbodavca početka oružane agresije na SR Jugoslaviji, 1999. kojemu, bez sumnje, pripada titula vođe grobarske ekipe!
Doputovao je u Slovenju i uporni podržavalac otimanja, nažalost, generalni sekretar OUN
Ban Ki Mun, kojemu za ulogu "delioca pravde" i za otimanje tuđih teritorija, nije teško naći recept iz dalje i bliže prošlosti države kojoj pripada i njenih saveznika. Ban Ki Mun je izmenio mišljenja i iskustva sa bivšim predsednikom Slovenije Milanom Kučanom, aktivnim učesnikom u razbijanju SFRJ-e, u ukidanju SKJ-SKS i protagonistom izdaje samoupravnog socijalizma.
Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, bez izjava za javnost o zaključcima, kako bi se misterija održala i stvorili uslovi za konačno otimanje Kosmeta i omogućilo albanskim seperatistima jednostrano proglašenje "nezavisnosti", u stvari, statusa Kolonije. Kreatore projekta otimanja Kosmeta, iznenada i neprijatno (gotovo panično), uznemirilo je objavljivanje dokumenta na TV Sloveniji, 25.01.2808. o tajnom dogovoru američke i slovenske diplomatije, koji sadrži uputstvo Sloveniji, kako da radi u toku presedavanja EU, a u sklopu toga i kako da radi na realizacija projekta-otimanja Kosmeta. Sadržaj informacije nije demantovan, a uporno se traga za osbom koja je otkrila tajni poverljivi dokument. Tri sata je bilo potrebno američkim diplomatama da slovenskim kolegama objasne Priručnik koji sadrži uputstva-instrukcije, kako presedavati EU i realizovati plan o "nezavisnosti" Kosova, pisao je ovih dana znani italijanski list "Corriere della Sera". Otimači uporno lansiraju i demagošku tezu o opasnosti izbijanja nereda i destabilizacije na Kosovu, ukoliko ne dobije samostalnost, Poznato je da su seperatizam, sukobi i žrtve na Kosmetu i u drugim delovima SFRJ-e nastali isključivo po planu, upustvima i pod rukovodstvom imperijalističkih država i njihovih obaveštajnih službi.Eventualni neredi, sa kojima manipulišu i zastrašuju, mogu nastati samo po naređenju i odobrenju okupatorske vlasti na Kosmetu. Samo naivni mogu poverovati u suprotno. Poznato je takođe, šta imperijalisti žele postići otimanjem Kosmeta: održavanje geo-strateških pozicija i izgranjenih baza za širenje prostora prema Istoku, podsticati seperatističke aktivnosti i pobune kod albanskih manjina u Južnoj Srbiji, Makedoniji, Grčkoj i Bugarskoj, te dugoročno stvoriti napetost i sukobe na Južnom Balkanu, da bi uspešnije i trajnije vladali nad tim područjima.
.Međutim, većina slovenskih građana već duže vremena zna da je teza o navodnim interesima Slovenije na Kosmetu demagoška, s čime se želi prikriti stvarni interes, pretvaranja Kosmeta u Koloniju. Radi se o interesu pojedinaca slovenskih kapitalista, nastalih otimanjem i pljačkom društvene imovine, po razbijanju socijalističke države. Znaju da će na Kosmetu imati koristi samo profitom motivirani eksploatatori tuđih dobara i jeftine osiromašene radničke klase.Jednako kao što to čine strani kapitalisti u Sloveniji. Slovenski pošteni građani smatraju za nemoralno demagoško predstavljanje interesa kapitalista za nacionalne interese, odbacuju takve intrige, i ukoliko bi im nudili kakvu korist od toga.

A znaju da to nisu interesi ni radnih ljudi Kosmeta, kojima je, kao i ostalim građanima bivše socijalističke države, svejedno čija buržoazija će ih eksplatisati i pljačkati. Ogorčeniji su jer ih već eksplatiše i ugnjetava njihova buržoazija (koja nastaje) i buržoazija iz redova naroda nedavne zajedničke socijalističke države. Veoma smešne su izjave pojedinaca iz redova vladajućih oligarhija, da su im draži njihovi bogati kapitalisti, nego tuđi kapitalisti u njihovim državicama. Ali, sa takvom besmislicom neće ponovo prevariti i izmanipulisati građane, koji dobro znaju da nije svejedno u kakvom državnom sistemu se živi, kapitalističkom ili socijalističkom. Danas većina građana shvata, da je Socijalistička Samoupravna Jugoslavija, sa vrednostima koje je stvorila i stvarala, bila više njihova nego što su to sadašnje državice, eksploatatorske, a i manje samostalne nego što su bile kao Republike u SFRJ..
Pogotovo znaju građani Kosmeta, Albanci i Nealbanci, šta su sve izgubili po razbijanju socijalističke države, a kakvu bedu i siromaštvo su doživeli pod osmogodišnjom okupacijom imperijalističkih sila.

Takođe, slovenski građani znaju da nije u interesu slovenskog naroda suprostavljanje i zavađenje sa srpskim narodom, sa kojim su u prošlosti imali dobre, prijateljske i bliske odnose, naročito u II svetskom ratu i u zajedničkoj izgradnji Socijalističke Jugoslavije. Te tradicionalno dobre odnose uporno kvare i truju, nacionalisti i seperatisti iz redova oba naroda, sve u interesu stranih imperijalističkih krugova, kojima je, kako je rečeno,suprostavljanje, razdvajanje i potćinjavanje naroda, strateški interes, kako bi nad njima lakše vladali, u okviru globalizma-"Novog poretka", lažne demokratije i lažnih ljudskih prava. Naravno, slabi odnosi dvaju naroda, neće smetati njihovim bezgranično egositičkim buržujčićima, pri sklapanju eksploatatorskih pljačkaških aranžamana i planova, kao što im ne smetaju državne međe i razlike: privredna i kulturna razvijenost, jezične i druge razlike, nastale u prošlosti pod vladavinom raznih Imperija, a koje su veoma obilato koristili za zavađanje i razdvajanje naroda u procesu razbijanja njihove socijalističke zajednice. Naprotiv, za njih su slabi odnosi prilika i šansa za lov u mutnom. Slovenski građani, koji se ne slažu sa sa kapitalističko-eksploatatorskim aspiracijama slovenskih novonastalih buržuja i marionetskom ulogom slovenskih vlastodržaca pri otimanju Kosmeta, moraju se otvorenije i masovnije suprostaviti delovanju protiv Srbije i protiv interesa slovenskog naroda..Ukoliko to ne učine, posledice koje mogu nastati u odnosima sa srpskim narodom, biti će teže popravljati i sanirati. Naši naraštaji-dolazeće generacije teško će poprviti i oprostiti štetno delovanje svojih predaka. Pored ostalog, to što danas potivpravno otimaju deo teritorije od Srbije, može sutra da se dogodi nekoj drugoj državi, pa i Sloveniji.

31. 01. 2008.
SLOVENSKI KOMUNISTIČNI ODBOR
Revolucionarni biro za javno informiranje
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Vijesti iz Slovenije Empty Rang lista *uspeha* kontrarevolucije u SFRJ (ex)

Počalji  Milan taj Sre Nov 18, 2009 1:07 pm

Slovenija najbolja od zemalja SFRJ

Od zemalja SFRJ, Slovenija je najbolje pozicionirana i sa indeksom percepcije korupcije 6,6 zauzima 27. mesto. Hrvatska je na 66. poziciji sa indeksom 4,1, Crna Gora na 69. s 3,9, Makedonija sa indeksom 3,8 je zauzela 71. mesto.
Iza Srbije je samo Bosna i Hercegovina, na 99. poziciji, sa indeksom tri.
affraid
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Vijesti iz Slovenije Empty depeesa....

Počalji  Milan taj Ned Jan 10, 2010 10:10 pm

"Kad su Slovenci pobedili Ruse u fudbalu i izbacili ih sa Mundijala, ruski premijer Vladimir Putin poslao je telegram predsedniku Slovenije. Telegram je glasio: 'Predsedniče Slovenije. Stop. Svaka čast na pobedi. Stop. Vrlo impresivan uspeh i fenomenalan rezultat. Stop. Bili ste izvanredni. Stop. Gas. Stop. Plin. Stop. Mazut. Stop", nasmejao je Skaj Vikler okupljene.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Vijesti iz Slovenije Empty cestna afera, Jovanka afera...sada pseca afera....?

Počalji  Milan taj Pon Mar 01, 2010 2:21 pm

Булмастифи руше владу Борута Пахора
Једна настрана љубав према животињама изазвала велики скандал у Словенији и чак угрожава врх власти
Борут Пахор

Од нашег сталног дописника
Љубљана, 28. фебруара – Наоко баналан догађај у коме су три пса булмастифа усред Љубљане растргла свог газду Сашу Баричевића, власника извикане приватне клинике, уздрмао је из корена словеначку политику и друштво. То је закључак који листом потписују домаћи коментатори, уз разочарање љубљанског „Дела” јер се „још није појавио јунак (из врха актуелне политике) који би због афере која потреса темеље словеначког политичког простора, учинио оно што је логично очекивати: да призна грешке у систему и због моралне и објективне одговорности за трагичан крај злогласне саге о крволочним булмастифима познатог љубљанског лекара – сам понудио оставку”.

Све је почело када су булмастифи убили господара пре четири недеље. Јавност је испрва била задивљена колико утицајних пријатеља има преминули – од премијера који је на новинарској конференцији изразио уцвељеност због смрти пријатеља (са којим је и читав кабинет неговао пријатељске везе), преко три министра до њихових најближих сарадника, пријатеља и родбине који, одреда, заузимају високе функције у словеначком друштву. А онда су из врха полиције, тужилаштва и словеначке ветеринарске управе почеле да цуре непријатне вести.

Међу првима, да су полицајци уз наго тело умирућег лекара пронашли „дилдо”, помагало у облику пениса које се врпцама причвршћује око бокова ради сексуалних игрица. Уследило је још шокантније откриће – Баричевићеви пси су били сексуално напаствовани. У други план одлази прва бизарна вест да је Баричевић рођен као девојчица која се у зрелој доби подвргла хируrшким захватима и ради очувања мушког изгледа узимала јаке хормонске коктеле који су јој, као лекару, били надохват руке иако су, како сведоче угледни доктори на свим локалним телевизијама, вероватно изазвали „посебан облик агресије”. Стручњаци објашњавају шта је зоофилија, настрана љубав према животињама. Телевизије се утркују у исцртавању крака „хоботнице” која повезује Баричевића са водећим политичарима и њиховим најближима, државне службе се међусобно оптужују и свађају.

Жртва, коју полиција није успела да спасе иако се експресно одазвала позиву суседа које су узбунили нељудски крици из Баричевићеве гараже, преко ноћи постаје мучитељ. Пси, женка и два мужјака, били су према саопштењу званичних органа годинама жртве содомије. На Баричевићевој сахрани није се појавио готово нико од дојучерашњих пријатеља од угледа. Пред камерама су се изговарали на неодложна путовања. Процурело је и да су лекари, махом врхунски стручњаци запослени по државним болницама, у Баричевићевој клиници „Барсос” тезгарили „на црно”. Сазнало се да је Баричевић имао преко 3000 еминентних пацијената који су се сад, ужаснути, раштркали, одневши картоне у друге установе. Медији прозивају министарства која су у Баричевићу, захваљујући његовим познанствима и везама у власти, годинама „гладала кроз прсте”.

Три пса које су полиција и ветеринари убили по доласку на поприште у Баричевићевој кући, преузимају ролу жртве. Медијска акција у задњи трен спречава њихову кремацију. Зато да би се анализом ткива паса утврдило је ли Баричевић имао помагаче „из високих кругова”. Тужилаштво је нетом објавило да су оптужнице спремне, зато држи резултате анализа у тајности.

На одговорност су због целог овог случаја међу првима позвани министарка полиције Катарина Кресал, министар пољопривреде Милан Погачар те министар правосуђа Алеш Залар, сви из редова либерала. Јавност је ужаснута над свакодневним открићима веза и познанстава које су елити омогућавале да изврдавају законе, па је тако Баричевић захваљујући утицајном адвокату који је уједно животни партнер министарке полиције, постигао да му три пса буду враћена иако су све надлежне службе одредиле да их треба усмртити. Јер исти пси су, пре него што су напали власника, протеклих година бар пет пута били у жижи јавности због напада на људе. Младићу који је пролазио улицом, поред Баричевићеве куће, полиција је пре четири године једва спасла живу главу када су га булмастифи напали из чиста мира, али је остао инвалид. Пси су тада одузети власнику и пребачени у прихватилиште, где су изуједали и васпитачицу. Од сигурне смрти их је једном спасла пресуда Заларовог брата судије; други пут - мишљење стрица министарке Кресалове, а потом и једна одлука министарства пољопривреде. Следи низ других одлука у корист Баричевића за које су одговорни пријатељи, рођаци, познаници челника на власти. Опозиција ужива у згражању јавности над перверзијама и неморалу које приписује левици, чији су се министри нашли пред интерпелацијама, и тврди да није искључена ни интерпелација целе Пахорове владе.

Светлана Васовић-Мекина
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Vijesti iz Slovenije Empty Jadran i SFRJ...

Počalji  Milan taj Pon Apr 26, 2010 11:01 am

Jadransko more - dobro svih naslednica SFRJ, tvrdi i pokreće slovenački političar Zmago Jelinčič
Jadran i ostrva za Srpske žrtve
Italija nije predala deo obale Hrvatskoj već SFRJ. U osnovi su međunarodno pravo i istorijske činjenice, kaže Jelinčić. Neke srpske i slovenačke teritorije nisu nikada dekolonizovane
Piše: Slobodan Jarčević


Zmago Jelinčič - Plemeniti, predsednik Slovenske nacionalne stranke, član parlamenta Republike Slovenije i Parlamentarne skupštine EU, iznenadio je javno mnjenje energičnim zahtevom da se jadranska obala i otoci podele na sve države naslednice Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Izričit je da je u pitanju obaveza kakva je i u slučaju zajedničkog zlata, novca i nekretnina bivše savezne države. Jelinčič uverava da će domaći i strani pravni stručnjaci objasniti da u slučaju raspada (ili razbijanja) primorske zemlje, pravo na morsku obalu imaju sve novostvorene države.
U slučaju jugoslovenskog Jadrana, ovaj uporni Slovenac navodi još dve bitne činjenice protiv hrvatskog posedovanja skoro celokupne obale i svih 1.000 ostrva. Prva je da u poslednja dva stoleća, Hrvatska nikad (pravno) nije imala u posedu jadransku obalu, a druga je - za Srbiju i Crnu Goru od velike važnosti - da je Italija, posle Drugog svetskog rata, bila primorana da, na ime ratne štete, ustupi Jugoslaviji Istru, Zadar i otoke.
S obzirom da je Italija, do septembra 1943, bila okupator u Crnoj Gori, Hercegovini, delu Bosne, Dalmaciji, Lici, Kordunu i Gorskom kotaru, odgovorna je za stotine hiljada ubijenih Srba. Umoreni na Rabu, u Jadovnom, hercegovačkim i bosanskim jamama i u logoru smrti Jasenovca, činili su najveću stavku ratne štete - izračunatu (1946) od Sila pobednica.
Tako je Italija, za strahovito stradanje Srba (Italiji su tada pripisani i zločini hrvatske vojske, jer je NDH bila i njena tvorevina) potpisala s Jugoslavijom Ugovor o miru, u kojem je, doslovno, pisalo da "ustupa teritorije Jugoslaviji" - ne Hrvatskoj ("Službeni list FNRJ", br. 74/47).
Naravno, sve ovo što se navodi, biće i osporavano. Tome će se suprotstaviti, u prvom redu, Hrvatska i verovatno će na njenu stranu stati pojedine države, kao i pravnici, istoričari i drugi stručnjaci iz sveta, ali Jelinčič se rukovodi činjenicom da se suprotna mišljenja moraju sučeliti. Zahvaljuje Bogu što se pokrenuti sporovi neće rešavati na bojnom polju nego u okviru međunarodnog prava i međudržavnih odnosa.
O ovom pitanju on će organizovati: Međunarodnu konferenciju o sukcesiji Jadranskog mora i o granicama nekadašnje SFRJ - u Beogradu, 20. septembra ove godine. Iz Srbije i Crne Gore će učestvovati akademici, pravnici, istoričari, političari, profesori univerziteta i kulturni radnici.
Izrazio je želju da na njoj budu i predstavnici Vlade i Skupštine Srbije i Crne Gore. Iz Slovenije će biti desetak učesnika. Pozvao je i predstavnike Hrvatske: dr Hrvoja Kačića i dr Davorina Rudolfa. Pozivu su se odazvali naučni radnici iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Italije, Rusije, Francuske, Belgije i drugih zemalja.


Polemike počele
Sredstva javnog informisanja u Sloveniji i Hrvatskoj su, pre nego u Srbiji i Crnoj Gori, objavile inicijativu Zmage Jelinčiča. Zagrebački Vjesnik je to učinio 2. maja 2003. Na pitanje novinara Milana Jelovca da li bi Slovenija bila zadovoljna kad bi joj Hrvatska ustupila izlaz na međunarodno more u Piranskom zalivu, Jelinčič je odgovorio da ga ne zanima razgraničenje u jednom zalivu, nego pokreće pitanje sukcesije Jadranskog mora.
To je obrazložio i ovako: "Granica na moru nije međunarodno određena... i između Hrvatske i Italije nikad nije bilo granice... I BiH treba dobiti izlaz na more, a ne da kod Neuma ima mali bazenčić, u kojem jedva mogu brčkati noge. I Srbija treba imati izlaz na otvoreno more, što je, uostalom, bilo i predviđeno Dejtonskim sporazumom." Z. Jelinčič je optužio Hrvatsku za učešće u Drugom svetskom ratu na strani Nemačke i Italije i izjavio je da ona još nije platila ratnu odštetu članicama antihitlerovske koalicije.
Izgleda da je u Hrvatskoj ova izjava izazvala vrlo mučan utisak. Hrvatska je bila jedina država koja je u Drugom svetskom ratu, pored Nemačke, imala logore smrti, a zakonom je predvidela istrebljenje Srba, Jevreja i Cigana. To je užasno nasleđe. U prvom redu, zato što Hrvatska nije, poput Nemačke (koju su, doduše, na to obavezale Sile pobednice) to priznala.
U ovom svetlu možemo razumeti nedavnu izjavu hrvatskog predsednika Stipe Mesića, povodom komemoracije ubijenim u Jasenovcu od 1941. do 1945. Izložio je da Nezavisna Država Hrvatska nije bila država hrvatskog naroda, nego da je, uz njeno stvaranje, samo iskorišćeno (zloupotrebljeno) hrvatsko ime. No, ako vrednujemo javnu izjava današnjeg hrvatskog predsednika, mora da to učinimo i u odnosu na izjavu prethodnog, Franje Tuđmana.
Više od izjave, Tuđman je s Miloševićem, prilikom normalizacije odnosa sa SR Jugoslavijom, potpisao zajedničku izjavu da Hrvatska i Jugoslavija priznaju jedna drugoj sve državne tvorevine u istoriji. Mora da konstatujemo da je Milošević to učinio pod pritiskom međunarodne zajednice (bila mu je zemlja pod sankcijama), pa je popustio Tuđmanu da, ovakvom formulacijom, "legalizuje" Nezavisnu Državu Hrvatsku. Tuđman tu "legalizaciju" nikad nije krio. Više puta je rekao da je NDH bila plod hrvatskog političkog delovanja, a nagoveštavao je, javno, da će joj granice biti (gde i 1941) - iza Zemuna i Herceg Novog.

Potpisnici
Da su Velike sile bile te koje su stavile na teret Italiji obavezu ustupanja teritorija Jugoslaviji, potvrdili su, potpisom na Ugovoru: u ime ŠSR-a - Vječeslav Molotov, Velike Britanije i Irske - Ernest Bevin, SAD - Džems F. Berns, Kine - Cien Taj, Francuske - Žorž Bido, Australije - Džon A. Bizli, Belgije - Spak Gijom, Belorusije - K. Kiseljev, Brazilije - Kastelo Branko Klark i Kanade - Žorž P. Vanije.


Naravno, Tuđmanova Hrvatska je pretpostavljala i teritoriju Bosne i Hercegovine; on ni to nije krio. Ali, ako se ostvari Jelinčičeva ideja da Hrvatska plati ratnu štetu, onda će deo te obaveze otpasti i na muslimane, čije su ih vođe u Drugom svetskom ratu proglasile čistim Hrvatima. Što se tiče plaćanja ratne štete, ona je, ako postane predmet međudržavnih rasprava, veoma komplikovana.
Na primer, ako Italija deo ratne štete prebaci na Hrvatsku, onda će, normalno je, zahtevati da ona, za ubijene Srbe, plati ustupanjem svoje teritorije jednoj od srpskih država. U tom slučaju bi Italija vratila deo jadranske obale. Na ovakvu mogućnost uputio je Zmago Jeličič u ovom intervjuu Vjesniku. Rekao je: "Niste ratificirali Osimski sporazum, a Slovenija jeste. Talijani će vam pokrenuti i pitanje Zadra."
Osvrt na ovu polemiku u Sloveniji i Hrvatskoj je koristan, jer se tiče i interesa Srba, pa i državnih interesa Srbije i Crne Gore. Ne samo zato što je NDH bila proširena do iza Zemuna i Herceg Novog, nego i zato što tada u sastavu Hrvatske nije bila Baranja. A narod Baranje je, plebiscitom 1918, odlučio da se pripoji Srbiji - ne Jugoslaviji. Da li će ovo naša država koristiti u regulisanju svojih odnosa s Hrvatskom, ili ne (ima i drugih nasleđenih problema), videćemo. Izvesno je da će učesnici iz Srbije i Crne Gore, na Konferenciji koju organizuje Jelinčič, iscrpno pretresti sve vidove i posledice prethodnih hrvatsko-srpskih odnosa.
Suvozemne granice
Koraci Zmage Jelinčiča i njegove SNS ne treba uzimati neozbiljno, kako su to učinili pojedinci u Beogradu. U prvom redu, Jelinčič je ozbiljan političar. Bio je kandidat za mesto predsednika Slovenije i sigurno je da ovu njegovu delatnost podržava ogromna većina Slovenaca. Pored toga, današnje slovenačko rukovodstvo već se godinama muči s Hrvatskom; oko morske obale u Piranskom zalivu, nuklearke "Krško" i suvozemne granice na više mesta. Nije daleko od pameti da iza njega stoji i slovenačko državno rukovodstvo.
Jelinčič nije pošao grlom u jagode, kako to naš narod kaže. Obezbedio je podršku i u političkim krugovima na Zapadu, posebno u Italiji. Sigurno je da će prisustvo značajnih ljudi na Konferenciji mnoge iznenaditi. Referati i polemike biće štampani u zborniku, na više jezika, i dostavljeni međunarodnim organizacijama i vladama, bibliotekama, naučnim institutima i univerzitetima.
Jelinčič će postaviti pitanje mora, kad je u pitanju slovenački interes, na sledeći način: obala do Umaga. U ovome se oslanja na činjenicu da je to bila južna granica Slobodne tršćanske zone posle Drugog svetskog rata. Predložiće Hrvatskoj podelu Istre, a ako to ova ne prihvati, pokrenuće zahtev da cela pripadne Sloveniji. Jelinčič je uveravao dopisnika Vjesnika da će se međunarodna zajednica umešati u ovo pitanje i da će presuditi u sporu oko Istre - u korist Slovenije.
Jelinčič napada avnojske granice i ističe, iako su nepravedne, ni one nisu poštovane. Menjane su u korist Hrvatske, na štetu Slovenije. Kaže da su se partizanski komandanti dogovorili na AVNOJ-u da se republikama odrede granice banovina iz Kraljevine Jugoslavije, a onda je hrvatskoj pripojena opština Radatovići kod Trdinovog vrha, iako je pripadala Sloveniji - Savskoj Banovini. Navodi da je Vida Tomšič poklonila Hrvatskoj Štrigovo, a Edvard Kardelj Dragonju. Pokrenuće i pitanje granice s Hrvatskom kod Žumberka, za koju kaže da je pomerana u slovenačku teritoriju.
Kolonizacija
Jelinčič je prikupio mnogo istorijskih dokumenata o slovenačko-hrvatskim odnosima, ali i o srpsko-hrvatskim - koji su, na kraju, bili najpresudniji za budućnost Jugoslavije i najkobniji za zlu sudbinu srpskog naroda. Jedan momenat, zabeležen u dokumentima vezanim za stanovništvo Istre, iz 1946, jeste od velikog značaja za razumevanje asimilacije Srba u Hrvate. Reč je o nasilnoj asimilaciji Slovenaca u Hrvate. Kad je vršen popis stanovništva Istre 1946, niko nije upisan da je Slovenac. Mada je jedan od četvorice popisivača bio iz Ljubljane, njemu je zaprećeno (još tada) i Slovenci su, potezom olovke, bili izbrisani u Istri.
Svakako, Hrvatima nije bilo teško da ovo urade, jer su imali istorijsko iskustvo u asimilaciji Srba. Sve one koje je Vatikan katoličko (pod državnim pritiskom Mađarske, Venecije, Austrije i Nemačke), Hrvati su upisivali u Hrvate. Pomirenje s tim išlo je preko nekoliko generacija, stalnom propagandom u crkvama i državnim inžinjeringom. Tako je srpski Dubrovnik, posle Prvog svetskog rata, osvanuo kao hrvatski. Posle toga i drugi dalmatinski gradovi i sela, pa oni u Lici, Kordunu, Baniji, Slavoniji, Sremu, Baranji.
Ovo je svojevrsna kolonizacija srpskih zemalja - glavna poluga, kako se vidi, bila je prethodna asimilacija. Između ostalih mera, srpski jezik je nazvan hrvatskim, a onaj hrvatski (u Zagorju) osuđen je na umiranje. Njega nisu hteli da uče Srbi katolici, pa su ga se i Hrvati odrekli. Samo da podsetim - OUN ima telo koje se bavilo dekolonizacijom na svim kontinentima, sem u Evropi. Svugde je dekolonizovalo kolonije, ali srpske zemlje niko nije ni predložio za tu humanu meru. Kako vidimo, ni deo slovenačke zemlje. Ovaj problem će, takođe, biti iznet na Konferenciji u Beogradu.
RSK je pitala
Slično akciji Jelinčiča, Vlada Republike Srpske Krajine je (1993) s italijanskim političarima pokrenula pitanje istočne obale Jadranskog mora i otoka. S italijanske strane, ovom poslu se posvetio predsednik Socijalističke partije za Severnu Italiju, poslanik u Parlamentu Italije i Evropske unije Aurdino Anjeli.
Njemu su se pridružile vođe još nekoliko manjih partija i kolege u Parlamentu. Anjeli je prikupio obimnu građu o prošlosti srpskih krajina i primorskih gradova. Imao je podatke o nacionalnom sastavu stanovništva za poslednjih 300-400 godina i uveravao je da su se u prošlosti i katolici Dalmacije izjašnjavali za Srbe. (Vlada RSK je bila spremila projekat po kojem bi neko od visokodostojnika u Vatikanu o tome pribavio izvorna dokumenta).
Dubrovnika posebno. Anjeli je skupio je i vlasničke knjige nad zemljom i nekretninama u Dalmaciji do Drugog svetskog rata. Najviše zemlje i zgrada imali su Srbi, pa Italijani. Hrvati su bili na trećem mestu. Obavestio nas je da su članovi Parlamenta EU iz nekoliko zemalja bili pridobijeni da se založe za nezavisnu Republiku Srpsku Krajinu i razgraničenje na Jadranu između Italije, Hrvatske i RSK. Šteta što ovu akciju nije, ni malo, pomogla jugoslovenska diplomatija.
Tačno je da je Jugoslaviji bilo oduzeto mesto u UN i da je teško dolazila do praga Evropske unije (zajednice), KEBS-a i NATO-a, ali je mogla da se angažuje kod svake pojedinačne zemlje - bilateralno. Tako je diplomatija RSK sama sarađivala sa ovim Italijanima. Uspeli smo da intervenišemo kod Vlade u Rimu - u vezi sa stavljanjem na hrvatsku novčanicu Ruđera Boškovića. Hrvati su ga prisvojili, mada mu je otac bio Srbin, a majka Italijanka. Italijanska diplomatija je intervenisala u Zagrebu i Hrvati su prestali da štampaju novčanicu s likom Ruđera Boškovića.
Što se tiče nastavka saradnje između RSK i Italije, ona je prekinuta na najneobičniji način. A. Anjeli je pozvao krajinsku delegaciju u Italiju. Čak je obećao mobilizaciju italijanskih mladića u krajinsku vojsku. Pripremio je upisivanje na svečanosti pred Krajišnicima. A onda je, njega i saradnike, Vlada, hitno, pozvala u Rim - dan uoči dolaska Krajišnika u Trst. Nevoljno su nam domaćini dali do znanja da su SAD i evropski saveznici strahovito kritikovali Italijane i ovi su odustali od dalje saradnje s Vladom RSK. Pošto je delegacija iz Knina već bila u Trstu, domaćini su je gostili dva dana, ali nisu dozvolili da vođa delegacije govori na skupu Italijana poreklom iz Dalmacije, Istre i Kvarnera.
To vreme je prošlo i Zmago Jelinčič tvrdi da će se granični sporovi između naslednica SFRJ otvoriti, postati evropski problem i rešavaće se otvoreno - bez upotrebe sile i u skladu s međunarodnim pravom. Zbog toga, neće biti onih koji će se bilo koga i bilo čega plašiti. Početak tome će biti, kaže on, Međunarodna konferencija o sukcesiji Jadranskog mora i o granicama unutar bivše SFRJ.
Сачувана
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Vijesti iz Slovenije Empty Jos se batrgaju, zilava je *Djekna*...?

Počalji  Milan taj Sre Okt 05, 2011 11:39 am

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Vijesti iz Slovenije Empty Re: Vijesti iz Slovenije

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu