FORUM - Web magazin KOMUNISTI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Sedi kec Dobrice !!

Strana 3 od 4 Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeći

Ići dole

Sedi kec Dobrice !! - Page 3 Empty Vrhovni komandant Dobrica 1992-1993 godine...?

Počalji  Milan taj Sub Avg 24, 2013 8:00 pm

Kao i većina oficira, ili, ako hoćete, kao i svi oficiri srpske i crnogorske nacionalnosti (uz još neke časne, ali ne baš tako brojne pojedince iz redova drugih naroda) ja sam SFRJ prihvatio kao svoju domovinu. Za mene je to bila sveta zemlja, zakleo sam se da ću da branim njenu cjelovitost i nepovredivost..., a ovo sad. Bože, da li čovjek, pri čistoj svijesti. Može sve to, sa čim je i za što živio decenijama, da prelomi u jednom trenutku. I to nečijom odlukom. Nema više Jugoslavije i tačka. Pred tim staje pamet.
JNA, koji mnogi optužuju da je srpska vojska napušta vijekovne srpske etničke prostore i «vraća» se u Srbiju i Crnu Goru, u novonastalu SRJ, skraćenu Jugoslaviju, kako su govorili cinici. Ako je srpska vojska, ona mora da ostane u srpskoj zapadnoj i istočnoj Slavoniji, Lici, na Kordunu, na Baniji, u Kninskoj krajini i Ravnim kotarima u dijelovima sjeverne Dalmacije i čitavoj Bosni i Hercegovini. To su srpske zemlje. Da li to neko u svijetu, ili ovdje, misli da postoje razni Srbi; slovenski, dalmatinski, lički, kordunaški, banijski, kninski, krajiški, bosanski, hercegovački...? Srbin je Srbin (ili nije) ma gdje da živi, a njegova vojska mora da mu obezbijedi mir, slobodu i nezavisnost na njegovim nacionalnim prostorima.
Međutim, naredba je morala da se izvrši. O tih petnaest, samo petnaest dana, od tog 4-og do 19-og maja, o svemu onome što je u njih «stalo» još niko nije čestito progovorio. Da li je sve moralo da se odigra onako kako se odigralo ili je moglo, trebalo i moralo drugačije – utvrdiće naknadne analize i studije. Ja ponekad, u šali kažem:

- Kamo sreće, ako je već tako moralo da bude, da se vojska postrojila i u borbenom pokretu krenula od Dervente, Modriče i Doboja preko Orašja za Bijeljinu i preko Tuzle u Zvornik, pa da bar časno pređe preko Drine u SRJ.

Junak Slavko Lisica
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Sedi kec Dobrice !! - Page 3 Empty Bili su ti kolege, i tebi i Vuku Draskovicu,pisci..

Počalji  Milan taj Pon Avg 26, 2013 3:16 pm

Vi ostali, a oni pobegli "od komunizma".."a ti i dalje tutis pa tutis"..?
.............................................................
Zašto se i kako dogodilo da Danilo svoj kraj dočeka u Parizu, Pekić u Londonu, a
Mirko Kovač u Rovinju? Ostaje otvoreno pitanje koliko je u tome krivice sredine u kojoj su ponikli, pisali i proveli plodni deo svoga stvaralaštva. Sigurno da je itekako ima. „Slučaj“ Mirka Kovača je svakako najdrastičniji. Žestok kritičar populizma i nacionalizma, napadnut je i povređen početkom devedesetih na jednom skupu u Domu omladine, dobija niz otvorenih pretnji, provaljuju mu u stan.
Iz jednog diplomatskog izvora obaveštavaju ga da se nalazi na nekakvoj crnoj policijskoj listi, a pored njegovog imena piše: „Ubiti i uzeti stan“.
Upozorenje je: da se negde skloni. Kako bi sačuvao živu glavu Mirko sa suprugom gotovo u tajnosti napušta Beograd. Bio sam jedini na ispraćaju. U
tmurnom jesenjem danu promicale su pahuljice snega, vreme tmurno kao i naše raspoloženje. Mirko Kovač i njegova supruga Boba, samo sa nekoliko kofera zauvek su napustili Beograd.
Niko nikada nije pozvao Mirka da se vrati. Veliki pisac Mirko Kovač umro je u Zagrebu, a biće sahranjen u Rovinju. A ni posle toliko vremena, nije otkrivena niti saopštena puna istina o tajnom spisku za likvidacije.
F.D.21.08.2013.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Sedi kec Dobrice !! - Page 3 Empty Kolega Antonije Isakovic

Počalji  Milan taj Pon Avg 26, 2013 3:49 pm

je, najavio Latinki Perovic rat, sa napomenom da se "nece voditi ovde nego tamo"..da li si i tada "cutao"...?
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Sedi kec Dobrice !! - Page 3 Empty Kolega iz SANU Vasilije Krestic takodje "tuti pa tuti"..?

Počalji  Milan taj Pon Avg 26, 2013 3:54 pm

a, izjavio je da za, valjda "tu vasu ideju" veliki nacionalni cilj,nije mnogo ako pogine i 1.000.000 ljudi, srecom pa nije ispunjena ta vasa "monster kvota"..za resenje "prirodne prenaseljenosti" i "tamo" i "ovamo"..cini se Srba..?

Shocked affraid 
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Sedi kec Dobrice !! - Page 3 Empty Vrhovni komandante primi "raport"

Počalji  Milan taj Uto Avg 27, 2013 12:23 am

Za Aliju,Franju i Seselja si skupljao potpise...a sada..? "tutis pa tutis boli te uvo"..?
...........................................................................................................................
Suđenje dvojici oficira srpske nacionalnosti u odsustvu, počelo je u oktobru 2008. godine, prenela je slovenačka agencija STA.
Godine 1991., general Trifunović je bio komandant varaždinskog korpusa JNA, a pukovnik Popov komandant 32. motorizovane brigade kao deo tog korpusa razmeštenog u oblasti Gornje Radgone u Sloveniji.
Obojica su optuženi na osnovu komandne odgovornosti. U optužnicama je navedeno da su njih dvojica, kao odgovorni oficiri u oružanom sukobu između JNA i Republike Slovenije, kršili pravila međunarodnog i vojnog zakona i da nisu uspeli da zaštite civile i civilne objekte, podseća slovenačka agencija.
Oni su optuženi da su indirektno krivi za smrt dva civila i ogromnu materijalnu štetu, kao i da nisu uspeli da spreče pljačkanje civilnih zgrada u gradu.
Tužilaštvo je za Popova tražilo kaznu od sedam godina zatvora, a šest za Trifunovića. Obojici je suđeno u odsustvu. Minimalna kazna za ratne zločine protiv civila je pet godina zatvora, prema zakonu iz bivše Jugoslavije, navodi STA.
Odbrana je predložila oslobađajaću presudu za Trifunovića navodeći da ne postoje dokazi protiv njega. Branilac Popova, Danilo Hari je kazao da Popov nije naredio napad na civile i da vojnici JNA nisu prvi otvorili vatru u sukobu.
Advokat Popova je najavio da će se žaliti na presudu.
Okružni sud u hrvatskom gradu Varaždinu je inače osudio ranije u odsustvu Trifunovića i Popova na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina.
Trifunović je u Srbiji optužen za predaju kasarni u Varaždinu, ali je Viši sud u Beogradu obustavio postupak protiv njega marta 2010. godine, podsetila je STA.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Sedi kec Dobrice !! - Page 3 Empty Mozda i on nesto zna o tome..? malo vise..?

Počalji  Milan taj Pet Avg 30, 2013 3:13 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Sedi kec Dobrice !! - Page 3 Empty Milan Panic.." svi za sve ali Srpsko"...?

Počalji  Milan taj Pon Sep 02, 2013 7:46 pm

Međutim, kada su izbjegličke kolone stigle do Srbije, dočekalo ih je iznenađenje: srpski carinici tretirali su ih kao ološ, što je ljude dodatno razočaralo. Očekivali su pomoć i zagrljaj, a dobili administrativno nepovjerenje i ograničavanje slobode kretanja. Za njih je Beograd postao zabranjeni grad. Do tada su već čuli da Knin nije srušen do temelja, da nije točno da ustaše kolju sve redom i da je odlazak bio greška.
Tezu o dogovoru Tuđmana i Miloševića svakako podgrijavaju i podaci da su Srbi iz Hrvatske, kao uostalom i Hrvati iz Bosne, planski naseljavani u ona mjesta i krajeve koje je, prema idejama “etničkih čistača”, trebalo “srbizirati” odnosno “kroatizirati”. Srbi su tako naseljavani na Kosovo, u istočnu Bosnu i južnu Srbiju. One koji su bili sposobni nositi pušku čekalo je posebno iznenađenje. Jedan anonimni Ličanin zaustavljen je 14. kolovoza u Beograd. S njim su u automobilu bili supruga i djeca. Policajac ih je upitao kamo idu, a kada je čovjek rekao da ne zna, Slobin organ mu je odgovorio: “Imam ja mjesto za tebe.” Čovjek je, kao i tisuće drugih, završio na fronti u Bosni kao “dobrovoljac”, a mnogi drugi završili su u kampovima u istočnoj Slavoniji, gdje su ih fizički zlostavljali arkanovci, koji su ih optuživali za izdaju.
Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil 


Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Sedi kec Dobrice !! - Page 3 Empty Da se razumemo, borite se za prava zivih Srba u Hrvatskoj,

Počalji  Milan taj Uto Sep 03, 2013 2:53 pm

http://www.pecat.co.rs/2013/08/marinko-vucinic-ivo-josipovic-i-seme-zla/

A brigu o mrtvima u Jasenovcu,Jadovnu,.naravno ne preskacite "Jajince, i slicne institucije borbe protiv komunizma i formiranje nacionalizma".....prepustite istoriji a ne "dnevnoj politici u regionu"Pa, kada su primenjene "diktatorske mere",kada je "omrazeni lik" strpao na robiju Aliju Izmetbegovica,Franju Tudjmana,Vojislava selja, Adema Demacija...potpise za pustanje na slobodu "zatocenika savesti,delikta misljenja i ostalih izmisljenih sranja" skupljali su po Beogradu,apelovali i van Beograda, "Srpski i SrBski" intelektualci,sa socinjenijem SANU.. Sada, kada im odgovara, "druga strana varjace", bore se za "jasenovacka prava", sto je krajnji cinizam "saradnika nacionalizama u SFRJ"...
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Sedi kec Dobrice !! - Page 3 Empty Nije hteo da mu "kalemari daju keca"...!!

Počalji  Milan taj Uto Sep 03, 2013 3:50 pm

Beograda vise nema
DANI: Iako ste zivjeli u Beogradu, Vas rad i djelovanje zracili su na cijelom podrucju bivse drzave. Mnoga Vasa graditeljska djela, ponajvise spomenici antifasizmu, kao sto znate, sruseni su i devastirani... Palo je u vodu sve ono sto ste radili, naucavali?

BOGDANOVIC: Smijesno mi je da se i sjecam svojih srusenih spomenika kad znam da su nestali gradovi, da su ubijeni toliki ljudi, da su zatrveni veleljepni tragovi kultura. To je smijesno i nemam nikakvu potrebu o tome da pricam. Ko zna, dok sam gradio te spomenike, mozda sam i nosio neki osjecaj da je to osudjeno na raspad i nestajanje. Vjerovatno sam nosio neko osjecanje da je Jugoslavija neka vrsta nedovrsene utopije. Znao sam sve mane Jugoslavije. Otac mi je bio republikanac, bio je progonjen pod Karadjordjevicima, trazili su mu glavu, isto kao sto je meni Seselj isao na glavu. O Jugoslaviji bih mogao da kazem i stosta mnogo gore od ovih koji su je rusili, ali ja nista osim te Jugoslavije ne znam. To je bila moja zemlja. Ova danasnja Srbija, medjutim, nije moja zemlja, to je neki otpadak od svijeta. Mozda se Hrvati, koji su ostvarili svoj vjekovni san sad osjecaju dobro, djavo ce ga znati, ali ko zna kako ce se sve to i kod njih razvijati dalje i da li su i oni nesto dobili.

DANI: Osjecate li se sad kao apatrid, covjek bez domovine?

BOGDANOVIC: Covjek bez zavicaja je slobodan covjek.

DANI: Jeste li, ipak, slobodan covjek? Zar Vas cijeli zivot nije vezan, ako ne za Srbiju, a ono barem za Beograd, za Beograd u kome ste rodjeni?

BOGDANOVIC: Dragi gospodine Stojicu, Beograda vise nema. Nema Beograda.

DANI: Patite li ponekad od nostalgije? Prividjaju li Vam se slike grada u kojemu ste prozivjeli cijeli vijek, intelektualno mu i graditeljski, stvaralacki doprinosili?

BOGDANOVIC: Malo sam ja Beogradu doprinio. Tamo, uostalom, nista nisam ni sagradio, osim jednog malog spomenika, spomenika Jevrejima zrtvama fasizma. Nista ja u Beogradu sagradio nisam, tamo sam pisao knjige, ali, ipak, dvije moje knjige - prva i posljednja, izisle su u Sarajevu. To je knjiga Mali urbanizam, objavljena krajem pedesetih, i Knjiga kapitela, moja najljepsa knjiga, koja je objavljena uoci rata. Ja sam, ne samo sa tim svojim spomenicima, pripadao cijelom jugoslavenskom prostoru. Ja sam, uglavnom, putovao sa svojim majstorima, koji su, isto tako, bili iz raznih dijelova Jugoslavije, od klesara iz Makedonije, do Bosanaca, klesara islamskih nisana. Ja sam Jugoslaviju poznavao bolje od zvanicnih geografa i politicara, jer sam je cijelu prospartao sa svojim gradilistima, a i sam.
Plemstvo maloumnika
DANI: Pa, ipak, Vi ste pripadali maloj skupini ljudi gradjanskoga, civilnog Beograda. Na koji nacin se danas taj civilni Beograd artikulira?

BOGDANOVIC: Pomoci cu vam da cijelu tu stvar odmah na pocetku stavimo ad acta. Taj moj civilni Beograd u potpunosti je napustio Srbiju. Ljudi kojima su moje rijeci odzvanjale i eventualno nesto znacile potpuno su se razisli po svijetu. Veliki broj mojih studenata, sve ono sto je proslo kroz moju radionicu u Popovicu, sve sto je vrijedilo sad mi se javlja u kasnim nocnim satima iz Kanade, iz Amerike, iz Australije, kad je tamo dan ili jutro. Obavjestavaju me ko se ozenio, udao, ko dobio klinca, ko postao profesor arhitekture u Sydneyu, ko u Ottawi. Mnogi drugi mi javljaju da nisu uspjeli u struci i da rade druge, najcesce teske poslove. Ali i to je bolje nego ponizenje da zivite u svojoj zemlji, koja vise nije vasa. Ima jos jedna stvar koja je zastrasujuca i o kojoj uglavnom niko i ne pise: to je sudbina ljudi iz bivse Jugoslavije koji nisu bili nacionalno opredijeljeni, ljudi koji su bili kosmopoliti, ili koji poticu iz mjesovitih brakova, ili su ih sami formirali. Oni su osudjeni na propast i zaborav. Jezivo. A takvih je u Beogradu, bas medju mojim prijateljima, bilo mnogo. Ja mislim da takvih ima na stotine hiljada, mozda milion, ljudi iz svih bivsih jugoslavenskih republika, koji kruze danas po svijetu bez prava da kazu ko su i sta su. Ti su ljudi apsolutno diskriminisani. Sto je nezamislivo danas u okvirima ijedne evropske demokratske drzave.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Sedi kec Dobrice !! - Page 3 Empty A, gde je ono.."drugovi stigli su plugovi"../

Počalji  Milan taj Čet Sep 05, 2013 3:52 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Sedi kec Dobrice !! - Page 3 Empty "Crtaci granica"...?

Počalji  Milan taj Pet Sep 06, 2013 7:20 pm

Istoričar Ranko Končar kritikovao je politiku srpskog nacionalizma i rekao da je bilo “suludo i nedoučeno” otvarati pitanje granica unutar Jugoslavije.
“Granice koje su se vukle 1945. godine su one granice koje su postojale i 1918. godine, s tim što su samo u toku rata narodi imali pravo da izraze svoj stav hoće li živeti u toj Jugoslaviji ili neće, što nisu imali 1918. godine. AVNOJ-evske granice nisu administrativne, već državne granice, koje su nacije konstituisale svojom voljom, na principu samoopredeljenja”, kazao je Končar.

On je ocenio da je Memorandum SANU iz osamdesetih godina prošlog veka danas već sasvim rehabilitovan kao dokument koji je imao svoje puno političko-istorijsko opravdanje, što je “tragično shvatanje”.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Sedi kec Dobrice !! - Page 3 Empty Veliki "nacionalni projekt"...?

Počalji  Milan taj Sub Sep 07, 2013 10:56 pm

Kada "nacionalno", novoproklamovano "nacionalno", otme pripadnicima nacije, Srpske nacije, "novim projektom", kojim se nasilno i masovno otme SOCIJALNO i EKONOMSKO, kada pripadnici nacije, gube zivote u ratu, gube imovinu, krov nad glavom, pokretnu i nepokretnu imovinu, i masu "stecenih prava"..onda je takav "projekt" duboko antinacionalan pa i genocidan, sa ishodom, da im se "svesno u desno", uniste radna mesta, otudje osnovna sredstva, oprema ilegalno "bez odluke radnickog saveta", otpise, izveze na rentovanje u Indiju i slicno, proda kao staro gvozdje,samo da bi "necija tudja oprema", zauzela ta mesta i popunila nasilno napravljenu "rupu" u ponudi i potraznji. Ako je sve to, ucinjeno uz blagoslov crkve, nema sumnje, unisteno je i unakazeno i "duhovno". Radi se, o "svesno u desno" unistenju drzave, drustva, gradjana ,vecinskog dela gradjana, uz obilje "moralno politicke kolaboracije", potcinjavanju vecinskog dela nacije, naravno i nacionalnih manjina pride, manjinskom delu.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Sedi kec Dobrice !! - Page 3 Empty Sta je "pisac hteo da kaze"...?

Počalji  Milan taj Čet Sep 19, 2013 2:01 pm

Kao zaključak, Gojko Nikoliš je ponovio “neophodno je jedinstvo među Srbima i akciono jedinstvo sa demokratskim Hrvatima na platformi ljudskih prava radi odbrane upravo tih prava, a protiv svakog nasilja”.

Sve ovo izjavio je javno Gojko Nikoliš 29. juna 1990, a 3. i 4. jula iste godine, svoja gledanja je obrazložio i proširio u otvorenom pismu akademiku Jovanu Raškoviću i prijateljima. Iz tog pisma navodim sljedeće: “Zvižduci meni, behu aplauzi odobrenja Tuđmanu.” “Voleo bih da vidim te junačine na Jelačićevom trgu u Zagrebu. Lako je velikosrbovati usred Beograda…” “Neshvatljiva je pasivnost dvojice harizmatizovanih srpskih autoriteta – lidera u borbi za slobodu misli i izražavanja koji se zovu Jovan Rašković i Dobrica Ćosić.” “Vama je godila ta galama velikosrpskih bojovnika. Trebalo je pronaći i žigosati Vuka Brankovića. Lideri se goje na ‘izdajicama’…” “Neće nas spasiti ni savez sa savremenim pravoslavljem. Nije ovo više ono isto pravoslavlje koje je odigralo istorijski pozitivnu nacionalnu ulogu u vreme ropstva Turcima… današnje pravoslavlje, po mom uvidu, sve više klizi u političku stranku i klerikalizam. Takvo pravoslavlje ne mogu da prihvatim…”

Obraćajući se Jovi Raškoviću, koji je frenetično pozdravljen na tom skupu, Nikoliš je, pored ostalog, izjavio: “Okomio si se na komuniste… nehumano je od Tebe kao lekara-psihijatra da komunistima ne priznaš etičku vrednost… pa se tako pridružuješ današnjoj antikomunističkoj histeriji koja ne vodi nikakvom i ničijem dobru.”

O teritorijalno-političkoj autonomiji Srba u Hrvatskoj napisao je: “Ne vidim mogućnost povlačenja bilo kakve jasne geografsko-nacionalne granice… u šahovskoj tabli, gde su izmešana srpska i hrvatska sela, a gradovi multinacionalni.” U istom pismu, Nikoliš ponavlja: “Vojnu intervenciju Srbije sve do Kupe smatram zaista samoubistvom Srbije”… i “za prvu kap krvi, bilo čije, u ovakvoj jednoj akciji snosili bi smrtnu odgovornost propagatori ove ideje”. A kada je ovo izgovorio narodni heroj, nastala je urnebesna galama sa… “sramota generale”. Otvoreno pismo Nikoliš – je počeo sa: “nazdravlje elito”, a završio “uzdravlje prijatelji”.

To je bilo juna i jula 1990, a 1992. Nikoliš je otišao u Francusku i tamo je umro, 300 km daleko od Pariza, bez generalske penzije koja mu je oduzeta, i na jednom malom mjesnom groblju sahranjen 1995, skrhan, pored bolesti i starosti, i predviđanim besmislenim ratom u Jugoslaviji.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Sedi kec Dobrice !! - Page 3 Empty ....

Počalji  Milan taj Čet Sep 26, 2013 8:51 pm

Ratko Mladic,Mile Mrksic..i jos neki,oficiri bivse JNA, nisu smeli da budu optuzeni nego svedoci. Radi se o tome, da su oficiri JNA bili strucan kadar, nikada uceni i obucavani za genocid. Neka analiza je trebala da razluci neke dogadjaje. Vojsku RS, vojsku RSK je pratila sudbina JNA..delovanje „politickih komesara zla i paravojski“ bilo da su se ufunjale u vojsku, ili delovali kao „samostalne jedinice,seoske i druge straze“.. Oni su imali svoje „pretpostavljene im komande i vrhovne komandante“. I sama JNA, posto se Srbija nije odazvala mobilizaciji, suocena sa neminovnim, primala je daj sta das..sta je mogla da dobije od SRS…? koji kvalitet „dobrovoljaca i dragovoljaca“. Sama „priprema“ je pocela od vatrenih govora Vuka Draskovica “ da vise nikada ne puca Srbin na Srbina“…i, poceli su da funkcionisu „cetnici i partizani“…a da se medjusobno ne ubijaju u ratu, zajedno ruku pod ruku, na zalost sa celim narodima su zaplivali i potonuli u govna, ukljucujuci i teritorije.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Sedi kec Dobrice !! - Page 3 Empty Jedan komentar

Počalji  Milan taj Sub Nov 23, 2013 8:16 pm

Sta uopste treba da znaci da ekstremizam jaca u Srbiji? Srbija nikad nije izasla iz 90-ih. Drzava Srbija jeste nacionalni ektrem, cak i sa Djindjicevom vladom je bila takva.
I nemoj mi stavljati Hrvatsku i Srbiju u isti kos. Vi morate shvatiti da je nacionalizam u Hrvatskoj buknuo zbog realnih razloga. Bili su napadnuti i morali su da se brane. Kad se rat zavrsio, njihov ekstremni nacionalizam je predstavljao problem za modernizaciju i priblizavanje EU. Ali Hrvatska je na dobrom putu. Evo, jel se na kraju gej parada odrzala i u Splitu. A u Zagrebu se odrzava vec 10 godina. Ivo Josipovic se izjasnio kao agnostik. Hrvatska je na putu modernizacije.
Sta je sa Srbijom? Srpski nacionalizam je iznikao iz magle, iz draskovicevih, cosicevih, seseljevih, i ostalih cetnickih mitova, poluistina i lazi. Uloga mu je bila da opravda napad, rat, etnicko ciscenje. I takav se do dan danas odrzao i odrzava se.

Komentar se sviđa čitaocima. Ocenite ga: Thumb up 14 Thumb down 1
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Sedi kec Dobrice !! - Page 3 Empty Republika Srpska Krajina i Dobrica Cosic...?

Počalji  Milan taj Pet Nov 29, 2013 4:18 pm

"Sastanak će se održati u 11.30 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika.
Podsetimo, ministar Mrkić je izjavio da je Dobrica Ćosić dogovorio podelu Kosova s Ibrahimom Rugovom, ali je taj dogovor poništio Slobodan Milošević."

Shocked Shocked Shocked Shocked Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil 
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Sedi kec Dobrice !! - Page 3 Empty Re: Sedi kec Dobrice !!

Počalji  Milan taj Pet Nov 29, 2013 5:31 pm

U 1966. i 1967. godini bio je potpredsjednik Republike. Za člana Centralnog komiteta SKJ biran je na Šestom, Sedmom i Osmom kongresu SKJ, a član Predsedništva CK SKJ postao je oktobra 1966. godine. Bio je član prvog CK KP Srbije, a na Desetom Kongresu izabran je za člana stalnog dijela konferencije SKJ. Bio je član Saveznog odbora SUBNOR-a Jugoslavije od 1966. do 1982. godine.

Iz političkog života se definitivno povukao 1972. godine poslije događaja u Hrvatskoj i Srbiji. U javnost je ponovo izašao uoči raspada SFRJ, kako bi djelovao na ublažavanje i mirno rješenje jugoslovenske krize. Nakon Miloševićevog neuspjelog mitinga u Sloveniji, kritikovao je antislovenačko pisanje Politike ovim riječima: “Nečija jednonacionalna ‘istina’, samim tim što je takva, ne može biti istina. Ona suzbija razboritost slobodnih građana.” Drugom prilikom je rekao: “Ja sam protiv svakog nacionalizma, jer je nacionalizam najniži oblik društvene svesti.” Koča Popović do kraja života živi u Beogradu, gdje je i umro 20. oktobra 1992. godine.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Sedi kec Dobrice !! - Page 3 Empty Da li sam te dobro "cuo" tebe i Antonija Isakovica...?

Počalji  Milan taj Sub Nov 30, 2013 2:16 pm

Pismo meni, juce od zemljaka poreklom iz RSK
......................................................................
Ovo sve je za razmatranje , ali licno mislim da mladi i pametni nisu trebali da idu po nauku u neke zemlje kojima i jest cilj unistenje sada Srbije , a koje su Jugoslaviju satrali a sa tim i srpski narod . Mnogi nasi ljudi su bili a i dan danas cjenjeni kao profesionalci , pametni i snalazljivi . Sve sa skolom i znanjem stecenim u bivsoj Yu. U San Francisku direktor medicinskog fakulteta je covjek Srbin , moj brat po tetki . Njegov rodjeni brat ima u Cikagu svoju stomatolosku ordinaciju . Od druge tetke u Kanadi u Otawi jedan Brat od tetke (inzenjer masinstva ) ima svoju firmu satnih mehanizama i uredjaja za avio industriju , njegov rodjeni brat (elektro inzenjer) radi u kanadskoj vrlo cjenjenoj firmi gigantu , a sef mu je takodjer nas covjek i kum covjek iz Vrhovina takodjer Srbin .
Mene je bolest slomila pa ne mogu da radim , ali mi je sin vrlo cjenjen programer i ima malu firmicu komjutera , cerka mi je socijalni pedagog , doduse ona je jedina ovdje zavrsila skolu . . . Eto navede samo svoju familiju , a gdje su drugi . . .Dakle zabrinjavajuci je odliv mozgova , to je moje licno misljenje , ponavljam .
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Sedi kec Dobrice !! - Page 3 Empty Re: Sedi kec Dobrice !!

Počalji  Milan taj Ned Dec 01, 2013 3:30 pm

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov oštro je večeras u Novom Sadu kritikovao književnika i bivšeg predsednika SR Jugoslavije Dobricu Ćosića i rekao da za rat i zločine ne treba da odgovaraju samo oni koji su bili direktni izvršioci zločina, već i oni koji su svojim idejama inspirisali zločine.

„Moraju odgovarati i oni čije su ideje pokrenule horde pljačkaša, zločinaca i ubica. To što nikoga nisu ubili svojom rukom, ne čini njihovu odgovornost manjom“, rekao je Popov na predstavljanju knjige „Bosanski rat Dobrice Ćosića“ bosanskog autora Muhameda Mujkića.

Prema njegovim rečima, Ćosićeva teza o „humanom preseljenju“ stanovništva zapravo je bio ulepšani izraz za proterivanje i za etničko čišćenje, koje se završavalo veoma krvavo.

„On je zaokupljen velikim epskim pitanjima krvi i tla. Oni su opčinjeni mapama, a ne ljudima i njihovim sudbinama. On je zloduh i sitni palanački politikant“, rekao je Popov.

On je kazao da su mnoge rečenice koje je Ćosić izgovorio ili napisao veoma uvredljive, pre svega po same Srbe. „Šta, na primer, znači njegova misao da Srbi ‘sve što dobiju u ratu, izgube u miru’? Da li to znači da su Srbi hrabri, ali glupi? To je uvredljivo za Srbe“, naveo je Popov.

Bivši bosanskohercegovački političar Muhamed Abadžić rekao je da Dobrica Ćosić ima deformisani ugao gledanja na rat u BiH. „Srbija je itekako učestvovala u ratu u BiH i to je nesporna činjenica“, kazao je Abadžić.

Autor knjige Muhamed Mujkić rekao je da je njegova knjiga „samo protest protiv negiranja BiH, koja postoji 1.000 godina“. „Bosna je preživela stotine režima, preživeće i ove sada. Nemamo mi zemlju, zemlja ima nas“, kazao je Mujkić.

Dodao je da je njegova knjiga zapravo odgovor Dobrici Ćosiću na njegovu knjigu „Bosanski rat“, za koju je rekao da je prepuna istorijskih falsifikata o ratu u BiH. „Bez iznošenja istine o ratu, nema stabilnog mira“, rekao je Mujkić.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Sedi kec Dobrice !! - Page 3 Empty Re: Sedi kec Dobrice !!

Počalji  Milan taj Pon Dec 02, 2013 12:37 am

Danas se mnogi pripadnici SVK nalaze u najelitnijim jedinicama MUP-a Srbije i Vojske Jugoslavije. Zajedno sa ovim formacijama oni su u vreme agresije NATO na SRJ 1999. godine izveli herojske podvige i porazili brojne specijalne jedinice zemalja agresora. Krajišnici su i tada ginuli za Beograd, iako im je on četiri godine pre toga zabio nož u leđa.

Izdaja
Milošević je na samom početku dao podršku RSK, stvorenoj u skladu sa međunarodnim pravnim poretkom. Ubrzo, a pod ogromnim pritiscima Zapada, Milošević od čoveka koji pruža bezrezervnu podršku Krajišnicima, postaje čovek koji im zabija nož u leđa. Iako je međunarodni položaj Srbije bio izuzetno težak, bez podrške Rusije (kojom od 1917, zaslugom Zapada, ne vladaju Rusi), Milošević je morao odlučnom politikom da zaštiti narod RSK i njegovu državu. 1995. godine, deo jedinica pod kontrolom DB-a Srbije, je počeo da odnosi teško naoružanje iz RSK u SRJ. Grahovo i Glamoč (što je uvod u pad RSK) padaju nakon obmane komandira ovog dela fronta, praktično bez borbe. Neposredno pred predaju Krajine, visoki oficir Srpske Vojske Krajine na Petrovoj gori (gde se nalazila komanda raketnih jedinica), je ubijen hicem u potiljak. On nije želeo da izvrši naređenje iz Beograda i napusti svoje komandno mesto. Njegove jedinice su bile sposobne da desetkuju hrvatske ofanzivne trupe. Dogovor o predaji Krajine su postigle vlasti Srbije i Hrvatske u Karađorđevu. Na dan plebiscita u RSK 1990, na Preobraženje, Borislav Jović je obećao Krajišnicima podršku i oružje ako budu napadnuti. Isti taj Jović je, prema tvrdnjama Hrvoja Šarinića, pred pad RSK izjavio Hrvatima da sa Srbima u RSK mogu da rade šta god žele, pa i da ih pobiju. Miloševićev režim, u politici prema RSK, nije bio usamljen. On je imao i podršku, gotovo cele, srbijanske opozicije. Na žalost, u Srbiji, jedna jedina, politički aktivnija stranka, je bila protiv izdaje RSK. To je bila SRS. Njen predsednik prof. dr. Vojislav Šešelj je u vreme pada Krajine, bio utamničen u Beogradu. Policija je prvi put na ulice Beograda izvezla naoružana oklopna vozila, prilikom demonstracija koje su organizovali radikali protestvujući zbog izdaje RSK, avgusta 1995. godine. Odziv demonstranata je, na sramotu Beograda, bio mali. Stranačke podele i medijska cenzura su učinile svoje.

Samu operaciju hrvatske vojske i okupaciju RSK (koja je bila UNPA zona, zona pod zaštitom UN) je, po rečima Miroslava Tuđmana (bivšeg šefa hrvatske obaveštajne službe), organizovala CIA. affraid affraid affraid affraid 
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Sedi kec Dobrice !! - Page 3 Empty Sta to bi Dobrice....?

Počalji  Milan taj Pon Dec 02, 2013 2:32 pm

6. avgust: srbijanski mediji isticali sukob Karadžića i Mladića, a šturo izveštavali iz Krajine pri kraju informativnog programa. Sve radio-stanice u Srbiji emitovale zabavni program.
Borci 11. kordunaške brigade napredovali u pravcu Karlovca.
Bez znanja Štaba kordunaškog korpusa, orkan prebačen u Srpsku preko mosta između Dvora i Bosanskog Novog.
Kroz Srpsku kolone u kojima je oko 250.000 izbeglih Krajišnika. Posle prelaza u Srbiju kolone su posredstvom policije usmeravane prema Kosovu.
7. avgust: u Topuskom održan sastanak Štaba 21. kordunaškog korpusa i predstavnika civilnog i policijskog sektora.
Hrvatski general Petar Stipetić pozvao komandanta Kordunaškog korpusa pukovnika Čedu Bulata i zatražio bezuslovnu kapitulaciju.
9. avgust: nedaleko od Gline potpisana predaja 21. kordunaškog korpusa. Dokumenat su potpisali: hrvatski general Petar Stipetić, ministar unutrašnjih poslova Tošo Pajić, pukovnik Čedo Bulat, komandant Kordunaškog korpusa, i potpukovnik Dragan Kovačić, komandant 11. kordunaške brigade.
10. avgust: Boris Jeljcin primio Slobodana Miloševića u Moskvi.

12. avgust: Hrvati iz okoline Banjaluke upućeni da nasele Baniju i Kordun. Intenzivno naseljavanje Vrginmosta i Vojnića počelo 17. avgusta. affraid affraid affraid affraid 
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Sedi kec Dobrice !! - Page 3 Empty Re: Sedi kec Dobrice !!

Počalji  Milan taj Čet Dec 05, 2013 9:53 pm

Razbijanje SFRJ, bratoubilački ratovi, pljačkanje društva i ubrzano osiromašenje stanovništva su nedvosmisleno pokazali da se ni jedan socijalni i ekonomski problem ne može rešiti na osnovama nacionalizma, šovinizma niti navodnim prozapadnim reformama. Isto koliko je bio opasan Miloševićev totalitaristički režim, opasni su i sadašnji "pro-zapadni" i "pro-demokratski" zagovornici potpunog otvaranja jugoslovenskog tržišta zapadnom imperijalizmu i privatizacije društvene svojine. O tome koliko su zapadne zemlje demokratske najbolje svedoči tromesečna agresija na SRJ 1999. godine. Isto tako, ne postoji pravedna privatizacija - svaka predstavlja uspostavljanje monopola šačice ljudi nad sredstvima za proizvodnju, i osnovu ekonomske eksploatacije radnika.

Recite NE! kapitalizmu, kriminalu, nacionalizmu, 'liberalizmu', korupciji i drugim reakcionarnim pojavama i strujama. Zauzmite human, internacionalistički stav. Borite se za pravedno, socijalističko društvo u kome će sloboda svakog pojedinca biti osnov slobode za sve. Uključite se u borbu za novo društvo zasnovano na marksizmu i naučnom socijalizmu!

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Sedi kec Dobrice !! - Page 3 Empty "disident" ili "diverzant"...?

Počalji  Milan taj Sre Jan 15, 2014 2:34 pmPrvi predsednik SRJ Dobrica Ćosić, s vođom Albanaca Ibrahimom Rugovom je1993. godine dogovorio podelu Kosova i Metohije, ali je to sprečio Slobodan Milošević, otkriva šef diplomatije Ivan Mrkić.

Mrkić, koji je bio šef Ćosićevog kabineta, otkrio je da bi srpskoj strani pripalo nekih 30 odsto Kosova i deo Metohije.

"Kad je Ćosić bio predsednik, počela je da se razvija ideja da dođe do podele Kosova i Metohije. Ćosić je uspeo da s Rugovom dođe do nekih preliminarnih dogovora. Ali, nije se razgovaralo o statusu. Istraživalo se koje su sve mogućnosti i onda je u tome bilo napretka. Rugova je hteo neki dogovor, ali je sve sprečeno političkim okršajem između Miloševića i Ćosića. Sve je otišlo u bestraga po srpske interese", rekao je Mrkić.

Ćosić zatražio smenu Miloševića, pa je smenjen

Ministar spoljnih poslova je ukazao da je Ćosić smenjen kada je zatražio od Miloševića da se povuče s mesta predsednika Srbije, koji to nije prihvatio.
"Sporno je bilo to što je Dobrica bio uverenja da Slobodan Milošević treba da se povuče s funkcije predsednika Srbije i da ustupi mesto drugima iz svoje partije, da bismo dobili veću priliku za saradnju s inostranstvom. Predubeđenja su bila već toliko čvrsta da je Ćosiću izgledalo da sa Slobodanom na čelu Srbije nećemo uspeti nikad da preokrenemo to razmišljanje. Posle se ispostavilo da su SAD i druge države s Miloševićem pravile jasne aranžmane i ulazile u dogovore", naveo je Mrkić, ali i dodao da bi bilo puko nagađanje reći da su Milošević i Amerikanci zajedničkim snagama smenili Ćosića.

A kako je reagovao "otac nacije" kad ga je Milošević smenio, Mrkić za kaže:
"Iskreno, nas dvojica smo se posle sednice u Skupštini smejali bar pola sata tu noć kad je smenjen. Mi smo se smejali, kao što to rade srednjoškolci u gimnaziji kada je nešto smešno. Osetili smo olakšanje. To je bila ogromna odgovornost, da sve radite najpravičnije, po propisima, a u onakvoj turbulenciji, dok ratovi traju. Mislim da je Ćosić tada rekao: "Ma, ima Boga, dobro je da više ne idem kroz ovo", iako je on bio spreman na žrtvovanje".

Mrkić je ukazao da je Ćosić bio nagovoren da preuzme ulogu predsednika SRJ, kao i da Dobrica to nije s velikom voljom prihvatio. Šef diplomatije je naveo da Ćosić uopšte nije sarađivao s Mirom Marković.

Milošević nije imao ni cent na Kipru

Mrkić je prvi put govorio o svom diplomatskom angažmanu na Kipru krajem devedesetih, gde je bio otpravnik poslova i ambasador. On je odbacio optužbe da je bio čuvar Miloševićevog trezora na Kipru.
"To su izmišljotine, jer Milošević nije imao nijedan cent na računu kiparskih banaka, a kamoli trezor. Kipar je u to vreme preuzeo ulogu Bejruta, kojeg je potresao građanski rat, i postao je svojevrstan most između Bliskog istoka, istoka Evrope i ostatka sveta. I primao je ljude iz svih krajeva sveta. Zato je stvorena fama o tom čuvenom "bankarskom centru" Slobodana Miloševica na Kipru. Ali, tvrdim - taj njegov 'trezor' nije postojao", naglasio je Mrkić i otkrio da je Milošević iznosio pare u Ameriku, a ne Kipar.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Sedi kec Dobrice !! - Page 3 Empty Re: Sedi kec Dobrice !!

Počalji  Milan taj Ned Jan 26, 2014 2:28 pm

RAZGOVOR NEDELJE: BRANKO MAMULA, admiral flote u penziji
Jugoslavija je razbijena

Prvi deo ekskluzivnog intervjua s jednim od poslednjih živih najviših vojnih rukovodilaca bivše SFRJ
Foto M. Lazanski

Dvadeset godina posle raspada ili razbijanja SFRJ još postoje dileme da li je sve moralo da se dogodi baš tako krvavo i nesrećno. Da li su narodi nekadašnje Jugoslavije mogli da se raziđu relativno pristojno, bez razaranja, da li je moralo da dođe do ratova, da bi sada, posle svega, ti isti narodi opet morali da traže puteve neke nove saradnje? Je li Jugoslavija, zapravo, bila paradigma veka na ovim prostorima?

Admiral flote u penziji Branko Mamula jedan je od poslednjih živih najviših vojnih rukovodilaca bivše SFRJ, svedok relevantnih događaja u političkom i vojnom vrhu zemlje, čovek koji zna šta se sve događalo u predvečerje raspada nekadašnje zajedničke države.

Admiral Mamula bio je načelnik Generalštaba oružanih snaga SFRJ i savezni sekretar za narodnu odbranu, odnosno ministar odbrane, a na toj funkciji je penzionisan 1988. godine. U trenutku kada je otišao u penziju JNA je imala pod oružjem 336.000 vojnika, podoficira i oficira. Danas živi u Tivtu i ima 90 godina.

Admirale, kako danas gledate na tragediju Jugoslavije, da li smo se mogli drugačije razići?

Jugoslavija se nije raspala, ona je razbijena. Vatre su potpaljene u kući, a vatrogasci su, umesto da pomognu da se požar ugasi, srušili kuću do kraja. Mi iz JNA hteli smo da se Jugoslavija sačuva i reformiše u mirnim uslovima, jer smo procenjivali da sve drugo vodi u rat, ali mi nismo imali vlast u SFRJ. Vlast je bila u republikama, a na nivou savezne države vlast, ako je i postojala, bila je u rukama dvaju predsedništava: države i partije, zapravo partije pre svega. Zato je i najveća odgovornost za sve ono tragično što je proisteklo iz razbijanja Jugoslavije na onima koji su držali vlast.

Kolika je odgovornost vrha JNA za tragične posledice razbijanja države?

Vojno rukovodstvo JNA snosi odgovornost što nije izvršilo državni udar, što je dozvolilo da nacionalističke vođe i separatističko ponašanje dveju zapadnih republika gurnu JNA u ruke srpskog nacionalizma, koji je JNA beskrupulozno iskoristio u međunacionalnom ratu i na kraju odbacio.

Vaša lična odgovornost za sve to?

Ima stvari koje sam morao da uradim, a nisam uradio, verovao sam da se retrogradne snage iz najtamnije prošlosti naših naroda, sa svojim nacionalističkim ratnim zastavama, mogu i moraju zaustaviti i nije bilo razloga da JNA to ne učini. Verujem da bi u tome, da je to učinjeno na vreme, Armija imala i podršku većine svih jugoslovenskih naroda. I da bi krajnji ishod bio neuporedivo bolji od onog što su građani Jugoslavije posle doživeli. Meni i mojoj generaciji ostaje da ponesemo odgovornost za sve ono što se moglo, a nije uradilo da ne dođe do najtragičnijeg ishoda. JNA je morala da preuzme odgovornost kada su institucije države zatajile.

Bili ste na poslednjem sastanku vrha JNA s Titom, 22. decembra 1979, u Karađorđevu. Šta je tada rečeno?

Na Dan JNA Tito se loše osećao, sve se svelo na prigodan pozdrav generala Ljubičića i zajednički ručak, ali dan ranije, na sednici Saveta narodne odbrane, na kojoj su bili prvi ljudi federacije, republika i pokrajina, JNA i TO, naravno i maršal, kao načelnik Generalštaba podneo sam referat o stanju u oružanim snagama. Stanje u društvu ocenio sam kao negativno, izneo sam to kao upozorenje na posledice, u opreznom kontekstu šta se sve može dogoditi u vremenima posle Tita. Naravno, to sam vrlo fino formulisao, ali Tito je sve pažljivo saslušao. Bilo nam je važno da on o tome zauzme stav. Uglavnom, moje ocene niko odmah nije komentarisao, jer je predsednik SIV-a Veselin Đuranović nepredviđeno istupio odmah posle mog referata, zatraživši devalvaciju dinara i novo zaduživanje zemlje kod MMF-a. Tito je odbio i jedno i drugo, Đuranović je ponudio ostavku, Tito se naljutio i završio sastanak. Situacija je bila neprijatna, poslednja prilika da pred svima i maršalom diskutujemo o tome kuda ide zemlja. To je prošlo, jer Tito je odmah zatim otišao u Klinički centar u Ljubljani. No, Tito je u svakom susretu s nama iz JNA uvek naglašavao da se SFRJ mora očuvati i odbraniti.

Posetili ste zatim Tita u vreme njegovog lečenja?

Da, videlo se da prolazi svoj križni put. U jednom trenutku se našalio: „Kako bi izgledalo da ja kao vrhovni komandant izađem pred Svetog Petra na jednoj nozi i raportiram da sam konačno stigao“. Ona poznata njegova crna kožna torba stajala je uz uzglavlje, u torbi je bio i pištolj. Admiral Kostić, njegov ađutant, pokušao je tu torbu u vreme bolesti da skloni, ali Tito to nije dozvolio.

U to vreme na našim granicama Sovjeti su gomilali trupe.

Da, imali smo iskustvo sa 1968. godinom kada su Sovjeti intervenisali u Čehoslovačkoj, a nama je trebalo previše vremena da se mobilišemo za eventualnu odbranu od sovjetske invazije, prosto nismo tada bili trenutno spremni. U vreme Titove bolesti čak sedam sovjetskih divizija bilo je u Mađarskoj i mi smo se tada, poučeni iskustvom iz 1968, spremili za ozbiljnu odbranu. Negde u jesen 1980. bio nam je u poseti načelnik Generalštaba Mađarske general Ištvan Olah. Razgovarali smo i o događajima od pre nekoliko meseci. Rekao mi je da nije bilo nemoguće da nas snage Varšavskog ugovora tada napadnu iz Mađarske, pri čemu bi mađarska armija izvršavala svoje obaveze što ni on, niti mađarsko rukovodstvo ne bi mogli da zaustave. Ali me je uveravao da bi on, Ištvan Olah, našao načina da me na vreme obavesti o svemu. On je bio sjajan čovek i oficir, nisam o tom razgovoru širio dalje, jer smo već bili izbušeni kao rešeto i nisam hteo da upropastim iskrenog prijatelja.

Kako to mislite izbušeni kao rešeto?

U julu 1976. Tito me je pozvao u Užičku. Tražio je da mu predložim novog ađutanta, predložio sam mu admirala Vilovića, prihvatio je. Onda me je iznenada upitao: „Recite, Mamula, ima li izdaje u vrhu Armije?“ Dobro sam zapamtio svaku njegovu reč. I bio sam iznenađen. Kao na filmskoj traci prevrteo sam u mislima sve događaje u Armiji koji bi mogli biti razlog da se Tito zabrine. Maršal je osetio da se mučim, prošetao je po kabinetu i onda seo za radni sto. Pokušao sam da ponovim neke ocene koje su generali Ljubičić i Šarac izneli državnom vrhu u martu te godine. Tito me je prekinuo pitanjem: „U vrhu Armije?“ Rekao sam da ne verujem da bi neko iz vrha Vojske mogao da počini izdaju. Nije bio zadovoljan odgovorom i zatražio je da o tome nikome ne pričam. Slučaj generala Đoke Jovanića još nije izbio, ali ni njemu se ničim nije moglo dokazati da je spremao vojni udar, a posebno ne da je u sve to bila upletena i Jovanka Broz. Sve što je Jovanić uradio bila je konsultacija najviših generala u SSNO-u i GŠ o mogućem kandidatu za ministra odbrane, budući da je Ljubičić završavao svoj treći mandat. General Stane Potočar je bio uveren da se radi o podvali Jovaniću i Jovanki Broz, dok je Jovanić mislio da mu je „smestio“ njegov zemljak general Dane Ćuić, što nije istina. Pitao sam se zašto maršal ne traži odgovore od generala Ljubičića i načelnika vojne bezbednosti generala Brane Joksovića. Činjenica da je maršal na predlog Bakarića prihvatio četvrti mandat generala Ljubičića i da će ovaj, posle Dolanca, postati čovek broj dva u Jugoslaviji, nije dovodila u pitanje Titovo poverenje u Ljubičića.

Od kada počinju vaši nesporazumi s generalom Ljubičićem?

Nekoliko meseci posle maršalove smrti, jednog jutra, zatekao sam na stolu informaciju da je republički štab TO Slovenije izvestio rukovodstvo Slovenije, a ono Predsedništvo SFRJ, da je tokom noći primljeno naređenje Generalštaba o podizanju pripravnosti JNA i TO čija sadržina naređenja uznemirava, a pravi cilj je sumnjiv. Ništa nisam znao o tome, pozvao sam generala Milana Bjelogrlića, načelnika Operativne uprave. On me je izvestio da je tokom noći poslao naređenje svim komandama armija i štabovima TO. Naređenje je Ljubičić sam sastavio i rekao mu da nikoga o tome ne obaveštava. Taj „niko“ bio sam, naravno, ja kao načelnik Generalštaba.
Inače, naređenje je bilo konfuzno, sročeno čudno i verujem da ga niko u komandama i štabovima i nije shvatio jer iz njega nije proizlazilo ništa posebno. No, činjenica je da je slovenačko rukovodstvo reagovalo i to je bio više indikator osećanja i očekivanja u Ljubljani nego Ljubičićeva namera.
Malo sam ukorio Bjelogrlića, skrenuvši mu pažnju da se nešto slično više ne ponovi, bez obzira na to ko od njega to zatraži. Ljubičić je stigao u kancelariju nešto kasnije i nije znao da su iz Slovenije već reagovali. Izvestio sam ga i predložio mu da objasni Predsedništvu SFRJ šta je hteo s tim naređenjem. Ujedno sam ga zamolio da nas ubuduće ne dovodi u neugodnu situaciju nesuvislim naređenjima bez pravog cilja. Rekao sam mu da se sa mnom može sarađivati ili razići, trećeg izbora nema. Ne znam kako je sve to kasnije objasnio Predsedništvu SFRJ, ali se prašina slegla.

Šta je hteo general Ljubičić tim naređenjem?

Ne verujem da je planirao nekakav vojni udar, nije on imao lične predispozicije za tako nešto. Iako su kasnije kružile priče, kada je Ljubičić već otišao iz JNA, da je nešto nameravao, ali se nije usudio. Naime, ostala je misterija oko izgradnje i opreme kuće na vojnoj ekonomiji u Surčinu. Urađena je kao suženo komandno mesto, imala je odličan sistem veze, štapsku opremu, protivatomsko sklonište, sobe za odmor i spavanje, kuhinju i velike zalihe hrane. Kuća je dovršena 1976. a da o njoj ništa nisu znali vojni građevinski organi, pa čak ni organi bezbednosti. General Ilija Radaković, pomoćnik ministra za pozadinu, na moje direktno pitanje o čemu se tu radi, odgovorio je da u toj kući nije ni on bio. Kuća je bila na dva do tri kilometra od aerodroma u Surčinu, gde se u slučaju agresije sa Istoka očekivao vazdušni desant velikih razmera u strategijskoj vojnoj operaciji preko Bačke i Srema prema Beogradu. Ali, s tim objektom, tom kućom, nije se ušlo u normalan sistem komandovanja oružanim snagama. Nisam hteo da otvaram po tom pitanju sukob s Ljubičićem, on je već bio na čelu Srbije, i to bi Armiji tada samo štetilo. Ali ostala je zagonetka šta je hteo.

Žito za NATO

U vreme posle Rezolucije Informbiroa, u vode Visa stigla je u službenu posetu grupa brodova američke ratne mornarice kojom je komandovao admiral Džon Kasadi, na nosaču aviona „Koral si“. Zajedno s Titom obišli smo nosač aviona, gde nas je admiral Kasadi pozdravio. U svom izlaganju admiral je naglasio da su oni, Amerikanci, sada eto u vodama Visa, odakle mogu da gađaju sovjetske ciljeve u Ukrajini. Tito se malo namrštio, a kada je admiral nastavio u istom stilu, Tito ga je prekinuo i rekao mu da s teritorije Jugoslavije niko i nikada neće gađati Sovjetski Savez. Godinu dana kasnije mi smo u Vašingtonu tražili da nam SAD isporuče žito. Pregovarač sa američke strane bio je već penzionisani admiral Kasadi. Doslovno nam je rekao: „Može žito, ali morate u NATO“. Beograd je obavešten o uslovu. Tito je Amerikancima poručio da se s Jugoslavijom tako ne može razgovarati i pregovori su prekinuti. Ipak, kasnije, Ajzenhauer nam je isporučio žito. A nismo ušli u NATO.
Miroslav Lazanski
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Sedi kec Dobrice !! - Page 3 Empty Re: Sedi kec Dobrice !!

Počalji  Milan taj Sre Feb 05, 2014 3:23 pm

Prema informaciji koju je ŽTP dostavio Višem sudu u Bijelom Polju otmica nije tretirana kao vanredni događaj, a podaci o događaju prikupljeni su radi informisanja rukovodećih struktura u okviru preduzeća i saveznih i republičkih organa. Prikupljeni materijal sa oznakom strogo poverljivo čuvan je u preduzeću do marta 1995. godine, kada ga je odneo Josip Ujčić, šef Odeljenja za saobraćajne poslove, sa obrazloženjem da mu je potreban radi podnošenja izveštaja višim organima.

Obelodanjena dokumentacija najdirektnije ukazuje da je otmica putnika bila planirana i sprovedena uz znanje tadašnjih visokih funkcionera civilnih, policijskih i vojnih organa Srbije i SR Jugoslavije. U cilju utvrđivanja njihove odgovornosti, Fond za humanitarno pravo zahteva od nadležnog suda u Srbiji da otvori istragu i utvrdi odgovornost funkcionera koji su znali za plan otmice, dali saglasnost za izvršenje ili zaštitili odgovorne od krivičnog gonjenja. affraid affraid affraid affraid affraid 
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Sedi kec Dobrice !! - Page 3 Empty Re: Sedi kec Dobrice !!

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 3 od 4 Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu