FORUM - Web magazin KOMUNISTI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Dubrovacka republika...?

Ići dole

Dubrovacka republika...? Empty Dubrovacka republika...?

Počalji  Milan taj Čet Avg 09, 2012 12:24 pm

Dubrovnik, hrvatski turistički brend, marginalizovan je i prepušten propadanju, a u atmosferi krize raste broj zagovornika separatizma koji oživljavaju ideju Dubrovačke Republike.

Dubrovnikgubi obeležja grada i postaje izolovano ostrvo koji živi samo leti, a zimi tavori odsečen od matice domovine. Takav stav ima većine Dubrovčana koji prstom upiru u političare svih opcija i prozivaju ih daDubrovnikkoriste samo u promotivne svrhe ili za krpaljenje budžetskih rupa zaradom od turizma, piše Slobodna Dalmacija.

Lepote Dubrovnika hvale svetski mediji, a za napredak Grada na nacionalnom nivou malo ko mari, kažu Dubrovčani i upozoravaju na letargiju u koju je zapao grad zbog nebrige odgovornih.

Od prošle godine,Dubrovnikje, uprkos protivljenju ekonomista, ostao bez samostalnog Trgovačkog suda. Osam vekova stara dubrovačka carinarnica od ovog leta posluje kao filijala Carinarnice Ploče, a odnedavno je i zajednica zdravstvenog osiguranjaDubrovnikpripojena Splitu.

Poigravanje bivših i sadašnjih vlastodržaca s saobraćajnom nepovezanošću Dubrovnika posebna je priča.

Mnogi građani pelješki most, trajekte, autoputeve i pontone odavno doživljavaju kao politički spin od kojeg koristi imaju i vlast i opozicija, ali ne i stanovnici Dubrovnika.

U Gradu sa najviše hotela s pet zvezdica, uz svaku kišu treba prokuhavati vodu, polovina grada nema kanalizacionu mrežu, a pasivnost domaćeg stanovništva prema devastacijama novopridošlih vlasnika nekretnina već je poslovična, kažu Dubrovčani.

Dubrovački konceptualni umetnik i građanski aktivist Slaven Tolj izjavio je da se opet maše zastavama i ustaje smelo u odbranu nacionalnog bića i teritorija.

To su isti oni ljudi koji godinama zatvaraju oči pred uništavanjem i prisvajanjem javnog prostora. i hladno poklanjaju Srđ interesima jednog sumnjivog “investitora” – mešetara.

Oni sad recituju o nacionalnom ponosu i zaštiti teritorija, o istorijskom pravu i specijalnom ratu protiv Hrvatske, rekao je Tolj.

Dubrovnikje saobraćajno izolovan smanjenjem broja letova od kraja oktobra do početka aprila. Udaljen je više sati od ostalih centara Hrvatske, granični prelaz sa Neumom dodatno povećava izolovanost, piše splitski list.

Dubrovački akademski slikar Davor Lucianović rekao je da je život u Dubrovniku težak je jer su zbog udaljenosti i saobraćajne izolacije cene roba i usluga u gradu znatno više nego u ostatku zemlje.

U uslovima marginalizacije Dubrovnika, stvara se raspoloženje nezadovoljstva, što može ići na ruku zagovornicima separatističkih stavova, obnovi ideje Dubrovačke Republike i sličnim opasnim stremljenjima, rekao je on.

Nadam se samo da se ovakva klima ogorčenja ne stvara veštački, kako bi se povećao broj nezadovoljnika sklonih separatizmu, rekao je Lucianović.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Dubrovacka republika...? Empty Re: Dubrovacka republika...?

Počalji  Milan taj Sub Avg 16, 2014 2:44 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Dubrovacka republika...? Empty Vedrana Rudan,,Merkelova nova gospa...?

Počalji  Milan taj Sub Avg 30, 2014 11:34 pm

Ništa nas ne može uznemiriti osim kad netko sa kapuljačom na glavi Amera u narančastoj odori skrati za glavu. Zašto nas to gađa u srca? Zato jer se bojimo muslimana, oni su svjetsko službeno ZLO. Danas režu glave američkim novinarima, sutra će zakucati na naša vrata. Na naša vrata? Ali mi nemamo svoja vrata? Zašto Amerima godišnje NATO članarinu plaćamo 3 milijuna eura u kešu i pitaj boga koliko u mesu? Obama je rekao da mu treba još jer Rusi dolaze. Zašto se bojimo Rusa? Da li je u ovoj priči o strahu naglasak na jebanju ili na izvršiteljima. Ako nam ga uvali Amer svršit ćemo, ako nam ga uvali Rus to je silovanje? Kad ovih dana Amerima platimo još milijun eura doživjet ćemo orgazam?
Ne može nas uznemiriti ni 600 milijuna eura godišnje članarine za EU. Što smo dobili tom uplatom? Pravo da se ovlažimo kad se Merkelica ukaže u Dubrovniku ali ne i pravo da saznamo zašto se Merkelica ukazala u Dubrovniku.affraid
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Dubrovacka republika...? Empty Re: Dubrovacka republika...?

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu