FORUM - Web magazin KOMUNISTI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Poblem u odnosu Slovenija-Hrvatska

Ići dole

Poblem u odnosu Slovenija-Hrvatska Empty Poblem u odnosu Slovenija-Hrvatska

Počalji  rozalin taj Pet Feb 01, 2008 10:51 am

Rupel je prevršio svaku mjeru'


Hrvatska nije prekinula diplomatske odnose sa Slovenijom, nego je to pokušao Rupel. Apeliram da se ponaša sukladno proklamiranoj politici Slovenije', izjavio je premijer Sanader.

Predsjednik Vlade Ivo Sanader ocijenio je da je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel prešao mjeru koja je uobičajena u diplomatskim odnosima dviju zemalja kada je na sjednici Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta u kontekstu rasprave o hrvatskom ZERP-u izjavio da je Hrvatska posljednjih mjeseci praktički prekinula diplomatske odnose sa Slovenijom i da već pet, šest mjeseci nema kontakata na razini ministara vanjskih poslova.

"Hrvatska nije prekinula diplomatske odnose sa Slovenijom, a ako je netko to pokušao onda je to Rupel", rekao je Sanader i dodao da je glavni hrvatski pregovarač s Europskom unijom Vladimir Drobnjak još jesenas tražio sastanak u slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova, ali da još nije dobio termin.

"Za usporedbu", rekao je Sanader, "od Francuske koja (nakon Slovenije) 1. srpnja preuzima predsjedavanje Unijom, dobio je termin još u prosincu".

"Apeliram na Rupela da se ponaša sukladno proklamiranoj politici Slovenije i Hrvatske, koje su susjedne i prijateljske zemlje koje, istina, imaju otvorenih pitanja i nastoje ih riješiti u europskom duhu", rekao je Sanader nakon današnjeg obilježavanja početka gradnje novih proizvodnih objekata Tvornice željezničkih vagona Gredelj.

Zaključio je da je Rupelov način čudan i smiješan te da se i sam nasmijao njegovom istupu, ali ne od srca.

Pozvao je Rupela da ne govori takve stvari te da se što prije sastane s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem

Swoboda: Hrvatska mora popustiti


Opasnost zastoja u hrvatskim pristupnim pregovorima s EU sigurno postoji, smatra Swoboda. Upozorio je Sloveniju da pazi na svoje postupke 'da ne bude prikazana u krivom svjetlu'.

Potpredsjednik socijaldemokratskog kluba zastupnika u Europskom parlamentu i izvjestitelj za Hrvatsku, Austrijanac Hannes Swoboda smatra da Hrvatska mora barem dijelom povući odluke vezane za Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas i dogovoriti se sa Slovenijom o spornim pitanjima.

Swoboda je u razgovoru za austrijsku novinsku agenciju APA u pozvao Ljubljanu i Zagreb da uskoro upriliče razgovor ministara vanjskih poslova kojim bi se razjasnila sporna pitanja u sporu, kako piše agencija, "o zaštitnom pojasu na Jadranu koji je Hrvatska jednostrano proglasila".

"Opasnost zastoja u hrvatskim pristupnim pregovorima s EU sigurno postoji", smatra Swoboda, koji je istodobno upozorio Sloveniju da pazi na svoje postupke. "Slovenija mora paziti da kao predsjedavajuća ne bude prikazana u krivom svjetlu", izjavio je.

Odnosi dvaju susjeda ne smiju patiti zbog toga spora, ocijenio je Swoboda.

Smatra međutim da rješenje nije moguće ako Hrvatska barem dijelom ne povuče dosadašnje mjere.
Swoboda je u istom razgovoru stao u obranu Slovenije nasuprot kritika zbog postupaka prema SAD-u u slučaju Kosova.

"Pozitivno je da se u ovom slučaju razgovara s predsjedništvom EU i ne dovodi do svršenog čina", izjavio je.

Sjedinjene Države donedavno su vršile ogromni pritisak u pitanju priznanja Kosova a nisu isključivale ni mogućnost jednostranog postupka, podsjeća agencija.

"Mora se uzeti u obzir da je i Slovenija bila mišljenja da sve ide u smjeru neovisnosti", rekao je Swoboda, podsjećajući da i većina država EU zastupa to mišljenje.

Objavljivanje sadržaja razgovora vodećih slovenskih i američkih diplomata o pitanju Kosova "neugodno" je u dvostrukom smislu, smatra Swoboda.

Kao prvo, stvara se dojam da EU postupa u interesu SAD-a, premda je EU vršila pritisak na Washington u cilju suzdržanosti. Kao drugo, zapisnik razgovora američkih i slovenskih diplomata izazvat će "galamu" u Srbiji, objasnio je austrijski političar.

"Ne vjerujem da će nastati trajna šteta za predsjedništvo", ocijenio je.

Problem treba rijesiti


Predsjednik Mesić je izjavio da će za naše buduće odnose biti katastrofalno onemogući li nam Slovenija upornim inzistiranjem na svojim stavovima ulazak u Europsku uniju.

"Nađemo li rješenje sa Slovenijom, s kojom inače imamo dobre odnose, to će još više učvrstiti naše prijateljske veze, a onemogući li nam Slovenija ulazak u EU, zauvijek je gotovo sa slovensko-hrvatskim prijateljstvom", ocijenio je Mesić dodajući kako korak moraju napraviti i hrvatska i slovenska diplomacija.

Treba prestati pokazivati mišiće i početi s razumom i pameti rješavati probleme, izjavio je predsjednik Mesić novinarima prigodom obilaska izložbe u Umjetničkom paviljonu.

Upitan što očekuje od razgovora sa slovenskim predsjednikom Danilom Türkom, koji bi se trbali održati u petak, rekao je kako će oni neformalno razgovarati, a "ako se neformalno razgovara onda se može napraviti i korak više nego što to može napraviti diplomacija".

"Moramo naći rješenje želimo li u kraćem vremenu doći do članstva u EU, što je za Hrvatsku od životne važnosti", naglasio je Mesić.

Budući da ćemo za dvije ili tri godine sigurno imati europsku regulativu, te dvije godine, po njegovom mišljenju, treba preživjeti na način da nitko ne bude ponižen, a da se dođe do najkonstruktivnijeg i najracionalnijeg rješenja.

Upitan očekuje li od vojnog ordinarija Juraja Jezerinca, poziv na vojno hodočašće u Lourdes, kakav je uputio premijeru Ivi Sanaderu, Mesić je rekao kako je on vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske, te bi bilo logično da se njemu ponudi bilo što u što Hrvatska vojska ide, u bilo koju posjetu, pa i onu koju Jezerinac organizira.

Jezerinac, po Mesićevim tvrdnjama, ide iz pogreške u pogrešku, a sad je napravio novu.

Premijer nije u zapovjednoj vertikali i to biskup Jezerinac zna, ali budući da on čini pogreške neka se s njim bavi Vatikan, jer "ja više za njega nemam živaca", rekao je Mesić.

Upitan je li se založio za imenovanje Kolinde Grabar Kitarović na dužnost veleposlanice RH u SAD-u, Mesić je ustvrdio kako može samo reći da je za nju zatražio agreman.

Predsjednik Mesić je sa suprugom u Arheološkom muzeju razgledao antičku brončanu skulpturu Hrvatski Apoksiomen, a u Umjetničkom paviljonu je obišao izložbu 100 vrhunskih djela hrvatskih umjetnika 1850.-1950., iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu, o kojoj je rekao kako je to jedan od najvećih kulturnih događaja u Hrvatskoj i Zagrebu.
rozalin
rozalin

Broj poruka : 84
Datum upisa : 07.01.2008

http://www.titanik.bloger.hr/

Nazad na vrh Ići dole

Poblem u odnosu Slovenija-Hrvatska Empty Re: Poblem u odnosu Slovenija-Hrvatska

Počalji  rozalin taj Sub Feb 02, 2008 11:11 am

Mesić i Türk stišavaju napetost


Hrvatski i slovenski predsjednik poslali su pomirljive poruke kako u hrvatsko-slovenskim odnosima ima otvorenih pitanja, ali se ona mogu riješiti dijalogom uz međusobno poštivanje.

"Ovo je prilika da javnosti pokažemo da imamo dobre odnose i da nisu mogući apokaliptični scenariji", rekao je Danilo Türk nakon jednosatnog neslužbenog sastanka sa Stjepanom Mesićem u Otočcu ob Krki.

"Nas dva smo dali pravac i nadamo se da će premijeri i ministri ići istim smjerom" rekao je Mesić.

Već opterećeni dugogodišnjim sporovima oko granice, NE Krško i duga Ljubljanske banke hrvatskim štedišama, odnosi dviju zemalja zaoštrili su se nakon hrvatskog proglašenja Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa u siječnju ove godine.

Makar Slovenija zbog ZERP-a već koči pristupne pregovore Hrvatske s EU-om šef slovenske države dao je punu potporu Hrvatskoj.

"Slovenija je zainteresirana za napredovanje Hrvatske prema Uniji i to nije upitno", rekao je Türk dodajući da slovensko predsjedništvo EU-om mora biti odgovorno i poštivati interese svih članica, ali i zemalja kandidatkinja.

Mesić je ponovio upozorenje od četvrtka kako bi ukoliko bi Slovenija inzistiranjem na svojim stavovima onemogućila ulazak Hrvatske u Europsku uniju to značilo katastrofu za odnose dviju zemalja i zauvijek prekinulo slovensko-hrvatsko prijateljstvo.

"Kada bi Slovenija zaustavila Hrvatsku na putu u EU to bi djelovalo katastrofalno na naše odnose", rekao je Mesić.

Hrvatski je predsjednik, međutim, istaknuo, kako prijateljstvo između dviju država ne smije biti ugroženo i pozvao obje strane da smire strasti.

"Nemojmo zaoštravati nego iznaći najbolja rješenja otvorenih pitanja. Najgore je nastupati ultimativno i ako se poruke šalju preko medija. Naše prijateljstvo ne smije biti narušeno", rekao je Mesić.

I Türk je rekao da je proteklih tjedana bilo nespretnih izjava s obiju strana ocijenivši "kako bi bilo bolje da ih nije bilo".

Oba predsjednika se slažu da o ZERP-u treba razgovarati, a ne na tom pitanju zaoštravati odnose.

"To je hrvatsko suvereno pravo no ako se ono tiče susjeda o tome treba razgovarati a to je izostalo" ocijenio je Mesić.

Dodao je da ZERP vrijedi dvije godine i da ne treba zaoštravati na pitanju koje će ionako biti riješeno na drugačiji način kada Hrvatska uđe u EU.

Türk samtra kako ZERP nije isključivo bilateralno pitanje nego se tiče i Europske komisije pa bi ga kao što to predlaže europski povjerenik za proširenje Olli Rehn trebalo rješavati u Bruxellesu.

Sa sastanka koji je po Mesićevim riječima bio relaksirajući za javnost obje zemlje oba su predsjednika poručila kako se ide prema rješavanju svih otvorenih pitanja.

Türk je pritom istaknuo da u određivanju granične crte treba uključiti treću stranu i da je prošlogodišnji susret premijera Ive Sanadera i Janeza Janše bio dobar korak naprijed.

Znakovito je da su se Mesić i Türk nakon susreta u Otočcu ob Krki, njihova prvog susreta otkako je Türk preuzeo dužnost u prosincu 2007., zajedno uputili u 60-ak kilometara udaljeni gradić Črnomelj gdje su prisustvovati obilježavanju 15. godišnjice Društva hrvatsko-slovenskog prijateljstva.

Kacin: Hrvatska si sama stvara probleme


Jelko Kacin je za Radio Deutsche Welle rekao da Hrvatska ima probleme oko ZERP-a jer Italija traži redefiniranje ribolovnih područja oko Jabuke, Palagruže i Visa, a Sanader o tome šuti.

Deutsche Welle objavio je intervju sa slovenskim zastupnikom u Europskom parlamentu u kojemu je rekao da hrvatski premijer Ivo Sanader mora hrvatskoj javnosti reći istinu što se tiče odnosa Hrvatske i Italije. Za ZERP kaže da nije problem samo u Sloveniji nego i u Italiji.

"Što se tiče ZERP-a doći će trenutak istine kada će predsjednik Vlade Ivo Sanader morati reći sve ono što nije do sada rekao... Italija je tražila ne da ide granica onako po polovini onog što još nije podijeljeno, nego da se ponovo crtaju zone ribolova i da se ono što Hrvatska sada ima zahvaljujući tome da su Palagruža, Vis, Jabuka u hrvatskim vodama, da se to ponovno razmatra i da se neke stvari otvore na novo", izjavio je Kacin.

"Kada to bude gospodin predsjednik Vlade imao hrabrosti reći hrvatskoj javnosti, e onda će to izgledati malo drugačije. I onda će se to što se sada događa kada izgleda da je Slovenija ona koja stvara probleme Hrvatskoj, a ne Hrvatska sama sebi, pokazati u nekom drugom svjetlu" rekao je Kacin.

Ocijenio je da će na putu u Uniju Hrvatska vlada imati najviše problema sama sa sobom. Tvrdi da se ne približava Unija Hrvatskoj i ne zatvara Unija poglavlja već je obrnuto.

Kacin je izjavio da mu se čini kako se Hrvatskoj ne žuri u Europsku uniju.
rozalin
rozalin

Broj poruka : 84
Datum upisa : 07.01.2008

http://www.titanik.bloger.hr/

Nazad na vrh Ići dole

Poblem u odnosu Slovenija-Hrvatska Empty Re: Poblem u odnosu Slovenija-Hrvatska

Počalji  rozalin taj Sub Feb 02, 2008 7:35 pm

Rupel za sva vremena


Izjavom da je Hrvatska prošle godine praktično prekinula diplomatske odnose sa Slovenijom Dimitrij Rupel je dokazao da su granice između Europske unije i zapadnog Balkana 'virtualne, a ne stvarne'.

"Bilo je najelegantnije da Slovenija koristi nekredibilnost Hrvatske, te ne napravi ništa u vezi sa ZERP-om i to mirno prepusti Europi, a ministar je mogao jednostavno šutjeti. Uloga prvog diplomata po definiciji znači brigu za njegovanje dobrih odnosa i ublažavanje sporova, ali on nije mogao iz svoje kože i to je očito njegova osobna značajka", ocjena je koju u komentaru ljubljanskog Dela od subote iznosi Saša Vidmajer.

"Prokazivanje Hrvatske kao Balkana i isticanje nekakvog civilizacijskog limesa samo dokazuje da su takve granice virtualne, a ne stvarne. Osim toga, takva pozicija u vrijeme predsjedavanja Unijom govori da je Slovenjija došla do ruba iskušenja da taj položaj koristi za bilateralne odnose", piše komentatorica Dela, osvrčući se na Rupelove izjave u Europskom parlamentu koje su u Hrvatskoj izazvale čuđenje.

Rupel je, navodi, dovodio u nepriliku sve predsjednike vlada koji su ga postavljali na položaj ministra, a trenutno stanje u ministarstvu vanjskih poslova i diplomatskoj mreži u inozemstvu je takvo da su oni "degradirani u pokorni aparat" u kojemu je najvažnija stranačka lojalnost.

"Rupel je loš ministar, ali je dobar političar i iz svakog je dosadašnjeg političkog konflikta izašao kao pobjednik. Ono što je druge uništilo, njega se nije ni dotaknulo. Rupel je odličan učenik. Ne samo da brzo preuzima američke stavove nego je i njegov stil političkog ponašanja, američki – stalno stvara probleme, a onda preuzima situaciju kao krizni menadžer", navodi komentatorica, aludirajući na Rupelovu političku karijeru i njegove "proatlantske pozicije", te nedavnu aferu s otkrićem dokumenata o razgovorima slovenskih i američkih diplomata o Kosovu.

"S Rupelom su teškoće imali svi predsjednici vlada. Drnovšek je nebrojeno puta rekao da mu ne može i ne smije vjerovati, pa je sam vodio odnose sa susjednim državama i to izuzeo iz Rupelova djelokruga. No, zamijenio ga nije. Drnovšekov nasljednik Rop nije bio Rupelova kalibra i nije se s njime mogao mjeriti. Pri kraju Ropova mandata, Rupel je bio politički jači od Ropa. Rupel je dobro promatrao trendove i kad je Ropovim liberalima istekao rok trajanja svoju je lojalnost ponudio Janši. To mu se isplatilo. Rupel je još uvijek jedan od najaktivnijih i najatraktivnijih članova Janšine vlade. Bit će zanimljivo pratiti kakvu računicu ima ove godine kad istječe mandat konzervativcima kojima se ponudio s naljepnicom liberala", pita se Delo.
rozalin
rozalin

Broj poruka : 84
Datum upisa : 07.01.2008

http://www.titanik.bloger.hr/

Nazad na vrh Ići dole

Poblem u odnosu Slovenija-Hrvatska Empty Re: Poblem u odnosu Slovenija-Hrvatska

Počalji  rozalin taj Pet Feb 08, 2008 10:51 am

Sanader za brzo rješavanje ZERP-a


Premijer Sanader izjavio je da bi problem ZERP-a trebalo riješiti u iduća dva mjeseca dok je Prodi još premijer, očito smetnuvši s uma da Prodijeva vlada odrađuje samo 'tehnički posao'.

"Na ruku nam ne ide činjenica da su u Italiji sazvani izbori, međutim ono što nam u tom kontekstu ide na ruku je činjenica da dosadašnji premijer Romano Prodi zadržava svoju funkciju do izbora, što znači da će on biti još dva mjeseca predsjednik vlade i to je vrijeme u kojem bismo mi trebali raščistiti i možda riješiti problem ZERP-a", rekao je Sanader u razgovoru za Media servis.

Ponovio je da Hrvatska ima rješenje koje bi otklonilo nezadovoljstvo Italije i Slovenije, uz punu primjenu ZERP-a, te još jednom pozvao da se to pitanje riješi u kvadrilaterali s dvjema susjednim državama i Europskom komisijom.

Odbacio je komentare da je pitanje ZERP-a predimenzionirano kako bi se prikrila činjenica da Hrvatska zaostaje u nužnim reformama.

"To nema veze s istinom. Onaj tko piše ovakav komentar, neka kaže da ZERP nije problem, ali mi vidimo svi da je", rekao je Sanader.

Ističući još jednom odlučnost Vlade da u provođenju nužnih reformi "ubaci u petu brzinu", Sanader je rekao kako "očekuje renoviranje i ažuriranje akcijskog plana borbe protiv korupcije, na temelju Nacionalne strategije koju je usvojila i Vlada i Sabor".

Odbacio je tumačenje predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da bi predsjednik Mesić trebao sazvati sve stranke, jer vladajući nisu u stanju Hrvatsku izvući iz problema.

"Ovo nije dobar, ni na Ustavu utemeljen prijedlog", ocijenio je Sanader, ističući kako postoje situacije u kojima je potrebno uključiti oporbu, da je to činio ranije, te da će činiti i ubuduće, ukaže li se potreba.

Podsjetio je da je SDP krajem 2006. inzistirao na primjeni ZERP-a od 1. siječnja ili 1. srpnja 2007.

"Upozoravali smo na potrebu odgode i moram reći da je HNS tada imao puno više razumijevanja za kontekst u kojem se Hrvatska nalazi", rekao je Sanader.

SDP-ovu najavu formiranja vlade u sjeni ocijenio je "politikantskim i jeftinim štosom", a odbacio je i mogućnost formiranja velike koalicije s tom strankom.

"Kako razmišljati o koaliciji s ljudima koji dva mjeseca prije nego što će Hrvatska dobiti pozivnicu za NATO traže da se o tome provede referendum", upitao je Sanader, ustvrdivši da bi provođenje referenduma odgodilo ulazak u NATO, ali i u EU.

"To je vrlo neodgovorna politika. Meni je jako žao što SDP inzistira na toj politici. Oni su se diskvalificirali uopće u promišljanju o jednom partnerstvu s HDZ-om", dodao je Sanader.

Najavio je da će Vlada razmotriti prijedlog Saveza gradova i općina o smanjenju PDV-a na neke proizvode, ali i naglasio kako je ključno da gradovi neopravdano ne poskupljuju komunalije.

Rekao je i kako će se, nakon ministra financija Ivana Šukera, i osobno susresti s bankarima, jer je, kaže, nezadovoljan ponašanjem banaka.

"Banke vrlo dobro zarađuju u Hrvatskoj i nije nelegitimno pitanje koje ću im ja postaviti, zašto moraju dizati kamate za građane", rekao je Sanader.
rozalin
rozalin

Broj poruka : 84
Datum upisa : 07.01.2008

http://www.titanik.bloger.hr/

Nazad na vrh Ići dole

Poblem u odnosu Slovenija-Hrvatska Empty vracanje oduzetog prava

Počalji  Milan taj Ned Mar 29, 2009 6:30 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Poblem u odnosu Slovenija-Hrvatska Empty Labinska repubika

Počalji  Milan taj Sre Maj 06, 2009 1:09 am

Proglasenje Labinske republike 1921. godine, smatra se prvom antifasistickom pobunom ! Very Happy
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Poblem u odnosu Slovenija-Hrvatska Empty Pada u oci, onome ko skine naocare

Počalji  Milan taj Sre Maj 06, 2009 11:19 am

za sunce, da je ratnohuskacki usklik Stipe Mesica u stilu *i posle bljeska bljesak*... *nastavljanje politike drugim sredstvima*...javno obelodanjen *sporazum o dobrim namerama*... razlog osnivanja REPUBLIKE SRPSKE KRAJINE..pokreta SLOBODNA DRZAVA RIJEKA..pokreta SLOBODNA DRZAVA ISTRA....kao vid sagledavanja proslosti i nazalost sadasnjosti, aktiviranje *drustvene samozastite* i jasno ogradjivanje od povampirene ustaske ideologije.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Poblem u odnosu Slovenija-Hrvatska Empty Re: Poblem u odnosu Slovenija-Hrvatska

Počalji  Milan taj Uto Maj 19, 2009 9:17 pm

www.sdr-slf
www.virtualna slobodna drzava istra
Republika srpska krajina

Sta je to sto tako razdvaja, ljude, regione...? Shocked
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Poblem u odnosu Slovenija-Hrvatska Empty Regione razdvaja... !

Počalji  Milan taj Čet Jun 25, 2009 12:06 am

http://regionalexpress.hr/site/more/slobodna-drava-istra/
prilozite vase komentare...dajte podrsku
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Poblem u odnosu Slovenija-Hrvatska Empty 29.-og novembra 1991.god dan republike...SFRJ

Počalji  Milan taj Pet Jan 29, 2010 5:20 pm

* u Rimu sa Svetim Ocem* sastao se nemacki ministar Hans Ditrih
Genser *Zalaganje Vatikana da se Hrvatska i Slovenija priznaju pre
Bozica odgovara stajalistima nemacke*. Nemacka je priznala Hrvatsku
19.decembra 1991.godine, a ostale zemlje EZ 15. januara 1992. godine.
Vatikan i papa su to zvanicno ucinili 13. januara 1992, na Srpsku Novu godinu.
Dogodili s se medjuvremenu i *Bljesak* i *Oluja*, a u Hrvatskoj uz
razumevanje katolickog klera radi na formiranju nove hrvatske
pravoslavne crkve. *

* kada smo Njegovoj svetosti objasnili da papa nece doci ako i Crkva
neda pristanak, on je samo kratko rekao * Onda, dobro nedosao*.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Poblem u odnosu Slovenija-Hrvatska Empty Problem...?

Počalji  Milan taj Uto Feb 07, 2012 10:52 pm

Bilo je to vreme kada, ba­rem za te kadrove, na visokim dr­žavnim i političkim, posebno policijskim, pozicijama nije bilo tajne da u jugoslovenskom političkom, a to znači i državnom vrhu, ne postoji tzv. Titovo "monolitno" jedinstvo. Znalo se da ga narušavaju Sloven­ci, na čelu sa Kardeljem. I znalo se da ni pozicija Aleksandra Rankovića uz Broza nije više tako postoja­na. Po svemu sudeći, poslednji vi­dljiv uticaj Rankovića na Broza do­godio se 1962. godine kada je Tito održao čuveni govor u Splitu, u ko­me je napao razbijačke snage unutar Jugoslavije, separatističke i nacionalističke tendencije, pored žigosanja mnogih nepravilnosti u društvu i u redovima subjektivne snage, to jest komunista.
...........................................................................................................................................................................................................
Bio je to žestok govor da je neki Splićanin primetio da ni "Po plovicu od toga što je čuja od Ti­ta nije ta­ko davno kaza, a dobija je šest miseci".

"Gospe mi", govo­rio je taj Splićanin, u glas sam sa sobom, "zatvoriće Tita!"
.............................................................................................................................................................................................................
Zaista, zna se da je tada većbio planuo otvoreni sukob Kar delja sa Titom, oko potrebe da se decentralizacija sistema mora br­že odvijati, kako bi federalne jedinice išle ka svom "prirodnom" i jošza vreme NOB ustanovljenom i u Jajcu novembra 1943. godine odlukama Avnoja, zapisanom cilju.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Poblem u odnosu Slovenija-Hrvatska Empty Re: Poblem u odnosu Slovenija-Hrvatska

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu