Protest u Crnoj Gori,

Ići dole

Protest u Crnoj Gori, Empty Protest u Crnoj Gori,

Počalji  Milan taj Pet Maj 18, 2012 12:06 am

Ovo sto prica Vukadinovic u emisiji “U Shupak” je obicno intelektualno palamuidjenje!

U cemu je ovdje NAJVECI PROBLEM?

Organizacija Protesta je JOS UVIJEK prilicno haoticna i nedefinisana ZA POSMATRACA, oko koga se bitka vodi u svakom socijalnom Protestu. Znaci, sto ste jednostavniji u organizaciji, jasniji u porukama i slozniji u djelovanju, to je bitka uspjesnija tj. posmatrac ce brze da ucestvuje u Protestu. Sto je organizacija i djelovanje Protesta komplikovanije, to je posmatrac i dalje na periferiji i premislja se da li da pridje ili da ostane po strani.

Ovo potvrdjuje danasnja Teorija socijalnih pokreta: BITKA SE SVUDA I UVIJEK VODI ZA P.O.S.M.A.T.R.A.C.A!

Moje zamjerke organizatorima su sledece:

1) Zasto nema jasnih zahtjeva organizatora, koji ce svima jasno objasniti, sta Rezim radi svakom gradjaninu?
NPR: Umjesto sto je zahtjev bio “ukidanje ugradnje” i pad vlade, treba pod hitno preformulisati isti u zahtjev Vladi CG da EPCG i njen bord direktora – koji su do sada izgubili 40% narodnog novca, kupovanjem akcija Prve banke (40% x 20 miliona = 8 miliona evra), da isti ODMAH nadoknade gubitak gradjanima, koji ce vremmenom neminovno samo RASTI – ako prihvatimo za cinjenicu da se drzava obavezala da ove godine izvuce ‘svoj novac’ iz Prve banke; samim tim ce gubitak na kupljenim akcijama od strane EPCG biti jos veci. Zatim usloviti da ovih 8-10 miliona evra (mark-to-market) izgubljenih na akcijama Prve budu direktno nadoknadjeni od akcionara Prve i broda direktora, a takav novac onda usmjeriti u fond koji ce da se koristi za placanje uvecanih racuna za struju najugrozenijima, odnosno, vlada bi mogla da uskine dodatno povecanje na ime potraznje novca od akcionara Prve banke.
Na ovaj nacin se narod informise o nepravdi koja se cini, a premijer i vlada se stavljaju u nezavidnu poziciju da brane sopstvenu kradju ili da se direktno konfrotiraju sa gospodarom i njegovim tajkunima. Ovakav jedan zahtjev ce mnogo vise gradjana da podrzi, jer je kradja tako jasna i slikovita, da ce gnijev biti jos veci ako se vlada suprostavi ovom zahtjevu.
2) Zasto organizatori ne pokrenu pricu o ugrozenosti depozita gradjana i penzionog fonda od strane bankarskog sektora (narocito Prve banke), ako se zna da je rocnost depozita i izdatih kredita u rascijepu od 4-5 godina, samim tim garantovani depoziti nijesu garantovani, nego strane banke daju garancije drzavi (znaci nema kesha) da bi drzava mogla na papiru da tvrdi da ce svima isplatiti depozite po rocnosti?
2) Zasto ne postoji vebsajt Vrijeme je! koji bi okupio sve one koji ne mogu da budu prisutni na demonstracijama? Treba da postoji i Vrijeme je 2.0!
3) Zasto ne postoji radio stanica oko koje bi se okupili ogorceni intelektualci i ucesnici demonstracija?
4) Zasto nema intervjua intelektulaca na Youtube-u i facebook-u, onih koji podrzavaju pokret Vrijeme je! i njihove demonstracije?
5) Zasto se demonstracije i demostranti ne ukljucuju u izvodjenje zivih perfomani? Recimo, npr: napravi se pozorisna improvizacija gradnje nelegalnog objekta (postave se shatori) ispred vlade i ponudi se rezimu da se objekti legalizuju uplatom demonstranata odredjene sume nekom obdanistu ili bolnici, poput Keljemendija. Sve to se snimi i postavi na radio, tv, internet, da narod vidi tu sprdnju i satiru, koja umanjuje strah i navodi posmatraca da pozeli da bude dio te grupe i pokreta?
6) Zasto jedan od zahtjeva organizatora nije da Vlada pozajmi organizatorima €40 miliona kao Prvoj banci, jer su i demonstranti rizik za sistem, kao sto je Prva banka? ;o))
7) Zasto se ne pomene da je covjek koji je izgubio 60 miliona evra narodnog novca, ponovo izabran za direktora EPCG (Srdjan Kovacevic), te Rezim upita koliko treba jos da izgubi, da bi isti izgubio svoj posao?
Cool Zasto ne organizovati sjedenje ispred vlade ili parlamenta na par dana?
9) Zasto ne organizovati sit-in pored ili u tunelu Sozina, jer je tunel sagradjen nepropisno i prolaz kroz njega je nesiguran – navesti i pravni i bezbjednosni razlog: da ga niko nece da osigura? Upozoravati pucanstvo i turisti da rizikuju svoje zivote, jer tunel nije osiguran i da sami snose odgovornost prolaskom kroz njega!
10) Zasto ne organizovati demonstracije na Primorju – neka turisti cuju za nepravdu koja se cini njihovim domacinima?
11) Zasto ne prosetiti plazama, koje su nezakonito otudjene od gr(a)djana CG, iako zakon jasno kaze da jedan dio mora biti dostupan pucanstvu?
12) Zasto ne organizovati Pastrovice i napisati tuzbu EBRD-u koji su izdali kredit “investitorima”, koji grade na divlje EBRD novcem – nelegalne objekte na Svetom Stefanu? Nijedan ugovor nije vazeci, ako navodi ili dozvoljava i podstice nelegalnu gradnju, pa je samim tim drzava duzna da objekte oduzme i vrati u drzavno vlasnistvo.

I tako dalje i tako blize!

Energija protesta se ne moze izgubiti, kako se to ovdje propovijeda, jer ce stanje u privredi biti sve teze i teze, pa ce se nezadovoljstvo i broj gladnih u narednom periodu neminovno uvecavati. Zato je bitno da se ne obraca paznja na brojcanost, koja oscilira, nego da se posveti paznja na uigravanju i izostravanju zahtjeva i parola, te nacina opstrukcije rezima i sl.

VRIJEME JE!=STE! Samo je pitanje da li smo mi dorasli vremenu!?

ps. Interesantno da se samo par osoba javilo na ovoj temi, da je bila na demonstracijama!?
Odgovori
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Protest u Crnoj Gori, Empty "SUPAK"

Počalji  Milan taj Sre Jun 12, 2013 3:41 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Protest u Crnoj Gori, Empty IN MEMORIAM

Počalji  Milan taj Sre Jun 12, 2013 5:29 pm

I[url=http://www.krstas.rs/images/General Zarija Stojovic.jpg]Protest u Crnoj Gori, General%20Zarija%20Stojovic[/url]N MEMORIAM
Zarija Stojović (1919-2013)
U Herceg Novom je, u utorak 4. juna 2013. godine, umro General Zarija Jagošev Stojović.
Rođen 1919. godine u selu Martinićima u Crnoj Gori, nosilac je “Parizanske spomenice 1941. godine” i brojnih ratnih i mirnodobskih odlikovanja. Bio je član generalštaba SFRJ i načelnik Više vojne akademije u Beogradu.  Autor je knjige “Burna vremena od 1935. do 1945. godine”.
Povodom 9. maja, Dana pobjede, Zarija Stojović je 2005. godine u Beogradu dao intervju časopisu crnogorske dijaspore “Oganj”. Poučni su odgovori čovjeka koji je 60 godina živio u Beogradu, u razgovoru koji je vođen godinu dana prije referenduma o obnovi crnogorske nezavisnosti. Razgovor sa njim je vodio Nenad Stevović, glavni i odgovorni urednik časopisa  koji je izlazio u periodu od početka 2004. do kraja 2007 godine.
Prenosimo intervju u integralnoj verziji:
“ Oganj”: 9. maj je Dan pobjede nad fašizmom i praznik Evrope, koliko se on iskreno proslavio u Srbiji a koliko u Crnoj Gori?      
General Stojović: Dan pobjede nad fašizmom je u Crnoj Gori mnogo iskrenije i dostojanstvenije proslavljen nego u Srbiji. Glavni i jedini organizatori ove velike proslave bili su država Crna Gora, tj. njeni najodgovorniji funkcioneri i Savez boraca Crne Gore na čelu sa predsjedništvom republičkog odbora. U Srbiji je bilo nekoliko dobrih manifestacija proslave, koje su organizovali borci u bazi, dok su na nekim drugim, većim skupovima, glavni govornici bili funkcioneri četničkog pokreta Draže Mihailovića. U Vojvodini je to bolje organizovano zato što su se pridržavali iskrenih i istorijski potvrđenih činjenica.  „Društvo za istinu o NOB-u u Jugoslaviji“  je organizovalo svečanu akademiju u muzeju „25 maj“ na visokom istorijskom i političkom nivou.
„Oganj“: Kako komentarišete izjednačavanje partizana i četnika očitovano u prazničnom govoru  premijera Koštunice?
General Stojović: Ne pamtim da sam ikada više bio ljut i uvrijeđen u životu nego posljednih nekoliko mjeseci kada je vlada na čijem čelu je premijer Koštunica dala saglasnost i zajedno sa Skupštinom donijela odgovarajuće odluke i propise kojima se izjednačavaju prava četnika i partizana, kako u NOR-u tako i danas. Uprkos tome što se premijer Koštunica u posljednje vrijeme dosta angažovao u riješavanju nekih ključnih državnih i političkih pitanja Srbije (Hag, čvrst oslonac na EU) ne mogu da shvatim njegovu podršku takozvanom ravnogorskom pokretu, kada je već svakome jasno da se radi o njihovoj kolaboraciji sa okupatorom.
“Oganj”: Koliko je Crna Gora doprinijela uništenju  fašizma u Evropi?
General Stojović: Istorijska sjednica Politbiroa komunističke partije Jugoslavije, pod rukovodstvom Josipa Broza Tita 04. jula 1941. godine, i odluka Pokrajinskog komiteta za Crnu Goru, Boku i Sandžak koja je donijeta 10. jula 1941. godine, dovodi do toga da 13. jula 1941. dolazi do prvog masovnog antifašističkog otpora u porobljenoj Evropi. U borbenom  stroju, sa puškom u ruci, bilo je više od 45.000 boraca, a više od 32.000 ljudi dalo je svoje živote u borbi za slobodu. Za samo nekoliko dana oslobođen je veliki dio Crne Gore uz nanošenje teških poraza i gubitaka nadmoćnoj okupatorskoj vojsci. Samo u mom rodnom Danilovgradu oko 3.000 ustanika zarobilo je oko 100 italijanskih vojnika. Misija antifašiststa u Crnoj Gori  je sadržala i vraćanje nepravedno izgubljene crnogorske državnosti 1918. godine. U Narodno oslobodilačkoj vojsci Jugoslavije našlo se 32 bataljona boraca iz Crne Gore, što je pored ostalog omogućilo formiranje organa narodne vlasti počev od Narodno oslobodilačkog odbora, antifašističke skupštine Crne Gore i drugog zasjedanja AVNOJ-a na kojima je inaugurisana nova Jugoslavija i Republika Crna Gora  u njoj.  Niz drugih činjenica koje ovdje ne želim nabrajati, pokazuje uzvišenost cilja i spremnost za žrtve jedne male države koja se vjekovima borila za slobodu i svoju nezavisnost.
„Oganj“: Da li je moguće izjadnačavanje fašista i antifašista u Crnoj Gori po modelu iz Srbije?
General Stojović: Već sam o tome nešto rekao pa ne želim ponavljati. Smatram da  u Crnoj Gori  jedno ovakvo izjednačavanje ne može dobiti podršku, tim prije što četnici u Crnoj Gori, za razliku od Srbije (period jul –oktobar 1941), nijesu opalili niti jedan metak na okupatore (Italijane i Njemce) za cijelo vrijeme trajanja rata. Pokušaj podizanja spomenika Pavlu Đurišiću onemogućen je energičnim stavom i mjerama Vlade i boračkog rukovodstva. Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori na čelu sa Mitropolitom Amfilohijem sad pribjegava novim metodama rehabilitacije četnika o čemu je javnost u Crnoj Gori već obaviještena.
„Oganj“: Kako vidite budućnost Srbije i Crne Gore?
General Stojović: Budućnost Srbije i Crne Gore vidim u savezu dvije potpuno nezavisne i samostalne države koje mogu živjeti u slozi i uzajamnoj pomoći prema vlastitim potrebama i odlukama.
“Oganj”: Kako vidite Crnogorce u Srbiji posle  državnog osamostaljenja Crne Gore?
General Stojović: - U svakom slučaju Crnogorci bi kao i svi drugi narodi koji žive u Srbiji trebalo da žive kao slobodni građani. Vjerujem da će i u Srbiji demokratske snage odnijeti pobjedu uz pomoć naprednih i miroljubivih snaga i država u susjedstvu. Razumije se i uz pomoć evropskih država. Konstruktivnim, korektnim i bratskim odnosom Crnogoraca prema državi Srbiji i Srbima, o čemu moraju voditi stalnu brigu.
„Oganj“: Komentar za kraj?
General Stojović: Želim da vam čestitam i poželim mnogo uspjeha u radu na okupljanju Crnogoraca i očuvanju nacionalne svijesti kod onog djela našeg naroda koji živi u Srbiji.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Protest u Crnoj Gori, Empty Re: Protest u Crnoj Gori,

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu