FORUM - Web magazin KOMUNISTI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Madjarska u EU...?

Ići dole

Madjarska u EU...? Empty Madjarska u EU...?

Počalji  Milan taj Pon Dec 19, 2011 1:15 pm

Prisilni rad i stvaranje (naj)jeftinije radne snage

Nedostatak slobode govora i rast neo-fašizma – koliko god to nebi trebalo tako zvučati - tek su manji problem za današnje Mađare.

Nezaposleni radnici moraju na prisilni rad kako bi zadržali socijalne beneficije
Kako bi uštedili novac vlada Viktora Orbana odlučila je uvesti – prisilni rad.
Svi nezaposleni građani od sada moraju otići na rad gdje god ih država pošalje – 1 mjesec rada će se plaćati 28,500 forinti (110 Eura), ekvivalent socijalne pomoći.
Oni koji odbijaju otići raditi gube sve socijalne beneficije.
Ova "vojska" nezaposlenih radnika gradit će ceste, brane i ostalu infrastrukturu, raditi u poljoprivredi, ali mogu također biti dati na "uporabu" i privatnim kompanijama.
Vijest su s oduševljenjem dočekali brojni veliki investitori koji su već najavili velike investicije u Mađarsku.

Država je podjelila otkaze tisućama radnika i sada tim istim radnicima država ponovno nudi posao, ali uz jednu važnu razliku, ovog puta pod puno lošijim uvjetima.
Strane kompanije spremaju se graditi tvornice jer im se nudi oko 500,000 radnika po "neponovljivim" cijenama.
Velik interes već su pokazale i brojne kompanije iz Kine.
Sukladno tome, u državu će se sliti strani kapital, strelice na burzama promjenit će smjer prema gore, a Viktor Orban se može slavodobitno pohvaliti kako je zemlju spasio od recesije.

"Povoljna" poslovna klima: Kina je najavila investicije u Mađarsku
Kako bi se što brže i što više povećao broj ovih jeftinih radnika vlada poteže daljnje poteze. Jedan od njih je i smanjenje perioda u kojem nezaposleni radnik dobiva socijalne beneficije, s 270 na 180 dana. Nadalje, ministarstvo zdravstva je najavilo ponovni pregled za oko 220,000 osoba koje se trenutačno nalaze u invalidskoj penziji. Za svakoga za koga se ustanovi da je sposoban raditi čeka ga gubitak mirovine i odlzak na rad.

U ovaj veliki "Mađaraski plan za rad" kako ga službena vlada naziva, uvedeno je još nekoliko zanimljivih odredbi. Ukoliko se radnik nalazi više od 2 sata vožnje od mjesta rada, biti će smješten u radničke barake.
Teško je za očekivati kako će toliki broj radnika u tako lošim uvjetima biti uzorno discipliniran. No, vlast je i to pretpostavila pa je sukladno tome velik broj policajaca povučen iz mirovine natrag u aktivnu službu, jedini cilj – kontrolirati radnike.

Da Mađarska postaje svojevrsni raj za svakog ozbiljnog kapitalistu pokazuje i službeno glasilo istih, "Wall Street Journal" je na veliko nahvalio poteze mađarskog premijera Orbana.

Radnici u bezizlaznoj situaciji

Najtragičnija stvar iz pozicije mađarskog radnika je činjenica da se nemaju više kome okrenuti. Socijal-demokratska stranka koja je držala vlast prije Orbana je također zagovarala relativno sličan model prisilnog rada za sve veći broj nezaposlenih. Sindikati, koji bi trebali zastupati njihova prava, se ne obaziru previše.

Činjenica da je Mađarska dio Europske Unije također radniku malo znači i od toga nema nikakve pomoći. Štoviše, u nedostatku javne kritike očito je kako Europa podržava ovakve oblike izrabljivanja od strane pojedinih država.

Jedina opcija koja će im ponuditi iluziju "spasa" su radikalni desničari iz stranke Jobbik. Iz Jobbika su itekako svjesni te činjenice i upravo u tome vide svoju šansu dolaska na vlast, što bi im s obzirom na mjere koje je uveo Viktor Orban, moglo i relativno lako poći za rukom.
Ako se radnici ulove u tu zamku otkrit će kako radikalna desnica nema nikakvu namjeru zaista im pomoći, štoviše mogu očekivati još i daleko represivnije mjere i žešće oblike izrabljivanja njihovog rada.

Uvijek postoji jedna krajnje neoprezna tendencija da se pozdravi ovakve poteze, negdje na tragu konstatacija poput "lijeni ne žele raditi, dobro je da ih država zapošljava."
Takav zaključak bi bio kardinalna pogreška jer ljudska lijenost i ova priča nemaju nikakvih dodirnih točaka. Mađarska je određenim potezima sistematski gurnula stotine tisuća svojih ljudi u bezizlaznu situaciju, stvarajući time jedan od prvih pravih europskih "sweatshop-ova".

Bitno je uvijek znati što se događa u neposrednom okruženju, jer Mađarska nam je preblizu da bi bila daleko.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu