Sramotno predsjedavanje Slovenije EU-om

Ići dole

Sramotno predsjedavanje Slovenije EU-om Empty Sramotno predsjedavanje Slovenije EU-om

Počalji  rozalin taj Uto Jan 29, 2008 12:20 am

Od preuzimanja predsjedanja Europskom unijom slovenska je diplomacija 'proizvela' nekoliko neugodnih skandala. Najnovija 'blamaža' su tajni dogovori o Kosovu.

Već drugi put nakon slovenskog preuzimanja predsjedanja Europskom unijom, austrijska novinska agencija APA žestoko kritizira slovensku diplomaciju, a u osvrtu objavljenom u ponedjeljak Austrijanci ga opisuju kao "blamažu predsjedništva EU".

Činjenicu da su novine protekli tjedan objavile dokument o razgovorima između američkih i slovenskih diplomata o Kosovu, austrijska novinska agencija smatra neugodnom, tim više što se u dokumentu "ne prepoznaje samostalna linija Europske unije u pitanju Kosova, nego njezina suprotnost".

"Slovenski su vodeći političari već prvih dana na kormilu EU nepromišljenim izjavama doveli u neugodnu situaciju Europsku komisiju, kao i prijašnje predsjedatelje Njemačku i Portugal, dok je približavanje Hrvatske i Srbije EU, koje je Ljubljana proglasila prioritetom, ostalo bez rezultata", piše APA.

Austrijska je agencija već početkom godine kritizirala držanje slovenskih političara smatrajući da ne pokazuju doraslost zadaćama predsjedanja EU-om.

"Sad je pak objavljen dokument koji bi mogao zadati smrtni udarac slovenskom predsjedanju EU-om", upozorava agencija, nakon čega slijedi prikaz slovensko-američkih razgovora uoči Božića i dokumenta koji je pritom nastao.

Agencija skreće pozornost i na pojedinosti u dokumentu poput američke preporuke da se neovisnost Kosova proglasi u nedjelju kako Rusija ne bi odmah mogla reagirati u Vijeću sigurnosti.

Dokument "izaziva dojam da Slovenija upravo u neugodnom pitanju Kosova nije časni posrednik, nego primatelj naredaba od SAD-a", tvrdi APA.

Agencija prenosi ocjene političkih promatrača koji misle da "političke nježnosti" između Ljubljane i Washingtona "nisu iznenađenje" budući da je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel poznat kao "uvjereni transatlantičar", koji je u nekoliko navrata pokazivao bliskost s američkim pozicijama čak i protiv volje vlastite vlade.

"U Beogradu se smiju tom dokumentu", piše APA, navodeći riječi srbijanskog ministra za Kosovo Slobodana Samardžića koji je izjavio da je EU "na vrlo tužan način postala samo šahovska figura u toj igri" oko Kosova.

Agencija prenosi i izjavu glasnogovornika slovenskog ministarstva vanjskih poslova Bojana Brezigara, koji je rekao da je "šteta nastala objavom dokumenta ogromna".

Za to vrijeme, piše APA, predsjednik slovenske vlade Janez Janša "kune se" da je Slovenija sa SAD-om samo vodila "dijalog" kao i sa svim drugim međunarodnim partnerima, a u ministarstvu vanjskih poslova "grozničavo se traga za krivcima" zato što je sadržaj diplomatskih razgovora objavljen u
rozalin
rozalin

Broj poruka : 84
Datum upisa : 07.01.2008

http://www.titanik.bloger.hr/

Nazad na vrh Ići dole

Sramotno predsjedavanje Slovenije EU-om Empty Becki list *Hojte*...tvrdi...

Počalji  Milan taj Sub Okt 11, 2008 2:34 pm

Da je *borbena grupa 14*, delimicno mehanizovana imala zadatak da prodre do Maribora devedesetih godina tokom sukoba Slovenije i JNA. Nije bilo potrebe za tim, Slovenija je taj posao za njih obavila sama ...
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Sramotno predsjedavanje Slovenije EU-om Empty neke crtice

Počalji  Milan taj Ned Apr 05, 2009 6:09 pm

www.14 kongres skj
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Sramotno predsjedavanje Slovenije EU-om Empty Re: Sramotno predsjedavanje Slovenije EU-om

Počalji  Milan taj Čet Maj 21, 2009 4:04 pm

http//www.seznam po kategoriji politika
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Sramotno predsjedavanje Slovenije EU-om Empty Re: Sramotno predsjedavanje Slovenije EU-om

Počalji  Milan taj Uto Maj 26, 2009 4:09 pm

tršćanska kriza izbija potkraj Drugoga svjetskog rata, korijeni ovoga problema mogu se pronaći još ranije. Naime, Trst i okolica su, kao i ostali dijelovi Slovenije i Hrvatske, kraj Prvoga svjetskoga rata dočekali u istoj državi – Austro-Ugarskoj. Raspad te velike heterogene državne zajednice označio je i kraj mirnoga suživota triju naroda koji su živjeli u Julijskoj krajini – Talijana, Slovenaca i Hrvata. Italija u Trst, Istru i u ostale teritorije obećane Londonskim ugovorom (1915.) ulazi nakon raspada austrijske fronte. Uslijedilo je više od dvadeset i pet teških godina za slavensko stanovništvo koje se našlo pod talijanskom vlašću.

Susjedne su države, Italija i Jugoslavija, početak Drugoga svjetskoga rata dočekale na zaraćenim pozicijama. Slavenskom se stanovništvu u Julijskoj krajini, a zatim i novom jugoslavenskom rukovodstvu, pružila dobra prilika da isprave nepravdu nanesenu prije četvrt stoljeća. Rat se bližio kraju, a budući da do savezničkoga napredovanja od juga prema sjeveru Apeninskoga poluotoka nije došlo prije travnja 1945. godine, jugoslavenskom se vođi Titu pružila mogućnost da sudbinu Like, Gorskoga kotara, Hrvatskoga primorja, Koruške, Istre i teritorija do Soče odredi upravo njegova vojska. Danas je poznato da je u borbama za Trst poginulo oko osam tisuća boraca. Pripadnici Jugoslavenske armije ušli su u Trst, Goricu i Tržič 1. svibnja 1945., samo nekoliko sati prije dolaska novozelandskih i britanskih divizija.

Savezničko traženje pravde
Ipak, jugoslavenska se uprava u Trstu održala tek četrdesetak dana. Iako je postojala ideja da se Trst uredi kao sedma jugoslavenska republika, ta se ideja nije ostvarila, jer su na inzistiranje savezničkih sila pripadnici jugoslavenske vojne i civilne uprave bili prisiljeni napustiti grad i okolicu. Beogradskim i Devinskim sporazumima iz lipnja 1945. godine sporni je teritorij – Julijska krajina – podijeljen na dvije okupacijske zone. Zona A, pod savezničkom vojnom upravom, obuhvaćala je gradove Pulu, Trst, Tržič i Goricu, kao i istočne dijelove Beneške Slovenije i Kanalske doline, dok je preostali dio Istre i slovenskoga teritorija, koji je u međuraću pripadao Italiji, tvorio Zonu B pod Vojnom upravom Jugoslavenske armije. Tako podijeljena Julijska krajina živjela je dvije godine. U tom se razdoblju pokušavalo naći najpravednije rješenje za sve zainteresirane strane.


Sl. 1. Dvije zone Julijske krajine (1945.-1947.)

Kao najpravedniji prihvaćen je francuski prijedlog, koji je predvidio da Beneška Slovenija, Kanalska dolina, Gorica i Tržič pripadnu Italiji, da veći dio Istre pripadne Jugoslaviji, dok bi se između dvije države – na prostoru od rijeke Timavo na sjeveru do ušća rijeke Mirne na jugu – formirala zasebna državica. Te su pretpostavke potvrđene 10. veljače 1947. godine u Parizu, kad je službeno osnovan Slobodni Teritorij Trsta (STT). Ta je državica bila podijeljena na dvije zone (A i B), koje je razdvajala tzv. Modra ili Morganova linija. Na području manje, Zone A, živjelo je oko 300 000 stanovnika (od toga 280 000 u Trstu), a civilna i vojna uprava nalazila se u savezničkim rukama. S druge strane, u Zoni B pod Vojnom upravom Jugoslavenske armije živjelo je oko 65 000 stanovnika. STT je s Jugoslavijom imao granicu dugu 84 kilometra, dok je s Italijom granica bila duga samo 4 km. Iako takvo rješenje nije zadovoljilo nikoga, oba su parlamenta ratificirala Pariški sporazum... Shocked Shocked Nema JNA...?
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Sramotno predsjedavanje Slovenije EU-om Empty Nema partizana, nema SFRJ...*Trst nije nas nego vas*

Počalji  Milan taj Sub Jan 23, 2010 11:06 pm

Po poročanju medijev naj bi hrvaški predsednik Stipe Mesić v ponedeljek zvečer v Zagrebu izjavil, "da so med drugo svetovno vojno Istro vse do Trsta osvobodili hrvaški partizani in da bi morala biti Slovenija hvaležna, saj bi sicer "gledala na morje z oddaljenosti 20 kilometrov". Kot naj bi še dejal na predavanju študentom zagrebške Fakultete za politične vede, med katerim se je vrnil tudi v čas druge svetovne vojne, "so se takrat hrvaške partizanske enote bojevale v Istri vse do Trsta, medtem ko so se slovenski partizani borili proti fašistom in domačim izdajalcem predvsem na avstrijski meji".
Gospodu Mesiču očitno niso znana zgodovinska dejstva, ali pa jih, po stari navadi hrvaške politike, izkrivlja in laže o zgodovini. Na žalost se prepogosto pozablja in seveda tudi skriva, da je bila NDH (Nezavisna država Hrvatska) ustaška tvorba, ki je, praktično takoj po kapitulaciji Kraljevine Jugoslavije, podprla fašiste in naciste, postala njihov zaveznik in podpisala pristop k trojnem paktu. Nezavisna država Hrvatska je bila ves čas 2. svetovne vojne Hitlerjeva najtesnejša zaveznica in je v enem največjem evropskih koncentracijskih taborišč Jasenovac pobila okoli 700.000 ljudi, med katerimi je bilo poleg pretežno Srbov in Judov, tudi veliko Slovencev. Navkljub temu, po kapitulaciji Italije 9.9.1943, Adolf Hitler Istre ni priključil tej ustaški tvorbi, čeprav je to ustaški poglavnik Ante Pavelić pričakoval. Tudi Nemci so namreč poznali zgodovino.
Partizansko gibanje na Hrvaškem so organizirali in vodili praviloma pripadniki Srbske nacionalnosti, v Istri pa so to organizirali pretežno slovenski partizani. Hrvati, če že niso ostali doma, so bili pretežno v ustaških ali domobranskih enotah, tistih nekaj, ki so se pridružili partizanom, pa so svetle izjeme.
Zato v SNS zahtevamo, da Evropa naredi najprej vse, da se prenehajo širiti zgodovinske laže, da se Hrvaška denacificira in šele takrat postane kandidatka za vstop v EU.


Zmago Jelinčič Plemeniti, mr.ph.
Vodja Poslanske skupine SNS
clown
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Sramotno predsjedavanje Slovenije EU-om Empty Re: Sramotno predsjedavanje Slovenije EU-om

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu