FORUM - Web magazin KOMUNISTI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ivica Dacic..*mi nismo Titoisti*..mi smo...

Strana 5 od 10 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeći

Ići dole

Ivica Dacic..*mi nismo Titoisti*..mi smo... - Page 5 Empty Sta ste vi..? definisite se vec jednom !!!

Počalji  Milan taj Čet Sep 13, 2012 2:32 pm

Ogradio se ministar policije – i ko zna čega još ministar – od one zakletve srpske žandarmerije, ali tako da se sada ništa ne zna o tome.

Moglo je to sa zakletvom žandarmerije da bude i gore – moglo je to da se izvede i na poligonu u Batajnici, gde se to činilo godinama, na onim neokađenim grobovima. A ima i drugih „poligona“. No bilo je kako je bilo. „Bez Kosova – tiho su izgovarali žandarmi pod oružjem – nemam majku, nemam poreklo, bez Kosova nemam pretke“. Svi smo mi rođeni na Kosovu, ako je verovati doktoru K. – koji tamo nije rođen – i svi smo mi poginuli na Kosovu, kako tvrdi D. Ćosić. Znamo gde su oni rođeni, ali opsenari ne mogu bez toga, kao ni varvari ovi moderni sa protođakonima stavroforima – to su oni s teškim krstom na grudima – koje pesnici slave i koji kažu da se na planeti Zemlji nije dogodilo ništa važnije od bitke na polju Kosovu 1389. Tu je i Homer srpskog nacionalizma Matija B. Nije kod nas lako razlikovati kletvu i zakletvu, prvo je čin crne magije a drugo niko ne zna šta je – sve se izmešalo. Izmešalo se tako da se ne raspoznaje. Najteže je naći autora ove zakletve koju su mladi žandarmi izgovarali – to je kompilacija. Ima tu i Matije i bratije i Simovića i „misli“ iz sabranih dela i nedela doktora K. odnosno Različka. Tokom izborne kampanje uoči Đurđevdana, sam Toma Vojvoda Grobar je govorio da mu je odreći se Kosova isto što i odreći se sina. Oni pak koji su bili na Kosovu i u Kumanovu – naš deda recimo – o tome su razmišljali dosta drugačije. Ali kome ovde treba istorija dok traje Dačićeva kosovska večera i Vojvode Tome pričešćivanje, za njihove kombinacije oko sastavljanja Vlade koju jedni zovu ruskom drugi američkom vladom – pri čemu su ovi drugi očevidno zakasnili. Niko danas ne čita nekog Ilariona Ruvarca arhimandrita i obrazovanog naučnika kakvih danas gotovo nema. Onaj mladić sa svojim konjanicima – Karlo Martel kod Poatjea – razbio je Saracene, bez večere i pričešća, i spasao Evropu od invazije za dugo vremena. A Kosovske večere je li bilo ili nije – sve znamo ali nam to ne pomaže. Je li bilo kletve Lazareve ne znamo, guslari su iz svog agritropa radili svoje. Znamo da su se odazvali i u pomoć stigli Albanci i vitezovi hrvatskog vojvode Vlatka Vukovića i prošli smo kako smo prošli.

Istorija nije više važna nikom a najmanje Dačiću i Tomi Vojvodi, jer veruju da oni prave istoriju. Vradžbinama i činima uz sadejstvo kaluđera, koji se u međuvremenu tuku i za guše hvataju negde u Čečanima ispred lavre. Drugo je nešto ovde u pitanju. Njima treba Kosovo zarad današnjih kombinacija. Čuli su oni da na tom Kosovu žive i Albanci ali kliču, kunu i zaklinju: Ubij, zakolji da Šiptar ne postoji.

Nekad je ta zakletva glasila – krajem osamdesetih godina: „Bacićemo, bacićemo minu na Prištinu.“

Ova sadanja zakletva žandarmerije srpske je kompilacija ovih kobnih slogana. Bez toga i bez tog „kosova“ oni ne bi mogli da vladaju. Stoga su se udružili opsenari i varvari, popovi i lopovi, pesnici i bestidnici jer sastavljanje Vlade je podela plena. Služena je dugo u tom smislu artiljerijska liturgija i na Kosovu i širom Balkana. I ništa nam dobro
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Ivica Dacic..*mi nismo Titoisti*..mi smo... - Page 5 Empty Vi ste..? kontinuitet...?

Počalji  Milan taj Pet Sep 14, 2012 10:39 pm

Uprkos velikoj privrženosti svojoj državi, koju je znao da ceni i car Dušan, u poslednjoj deceniji, od 1999. godine, srpska država danas gotovo i da ne pominje Gorance koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji, i to u daleko lošijim uslovima nego Srbi u enklavama na Kosmetu. Iako nisu Albanci, tretirani su kao pripadnici albanske manjine u mestima gde žive, a pri pokušaju da se objasni kako oni nisu Albanci, mnogi Srbi govore kako su “isti”, ili “ima neke sličnosti”, iako stvarno nema nikakve sličnosti Goranaca i Albanaca.

Goranac koji je izabran u Skupštinu Kosmeta, kao predstavnik Goranske građanske inicijative, odbio je da potpiše Deklaraciju o nezavisnosti.

Međutim, učinili su to predstavnici Bošnjaka i izabrani predstavnici Srba, koji po zakonima,, države Kosovo” u srpskim enklavama “predstavljaju” Srbe.

Kada sam se doselio iz Prištine u Suboticu i uselio u stan, pozvao sam jednog majstora radi sređivanja stana.Čim je majstor došao, pokušao sam da ga ponudim kafom, ili rakijom, što je on odbijao. Rekao sam mu da po našim običajima u Gori, i uopšte na Kosovu i Metohiji, niko ne može da ti dođe u stan a da ne bude počašćen, rekao mi je: “Da, ja znam ko ste vi. Eno ja kod Albanaca u Pelivanu jedem sladoled”. Rekao sam mu da to nisu Albanci već Goranci, na šta je odgovorio: ,,šta je znam, za mene je sve isto.” Obećao sam mu da ću mu nakon obavljenog posla objasniti razliku između Goranaca i Albanaca, što je on odbio. Ponudio sam mu da me sasluša i obećao da ću mu još dodati 10 tadašnjih maraka. Čovek fino obavi svoj posao, moja supruga skuva kafu, a ja započnem priču o Gorancima. Završim je, a onda izvadim 10 DM, pružim ih čoveku, on ih uzima i odlazi bez reči. Bio sam van sebe od besa, a potom rešio da više nikome ne objašnjavam ko sam i šta sam. Ako jedan majstor, nakon sedam decenija postojanja poslastičarnice “Pelivan” u njegovom gradu, nije saznao da je reč o Gorancima a ne o Albancima, uzaludan je trud da ja nekome u Vojvodini, na severu, objašnjavam ko su i šta su Goranci.

Sada sam uprostio stvari. Objašnjavam kako su Goranci poslastičari i dobri kuvari, a Albanci oni koji su rimokatolici po veri, odlučni pekari. Oni govore albanski, a mi goranski. Mi slavimo Bajram i Božić i ne znamo albanski, a nismo Bošnjaci. Onda pominjem Zuku Džumhura kao goranskog zeta, zatim govorim o tome da Goranci nisu samo poslastičari i kulinari, već ima onih koji su veoma poznati lekari, profesori, hirurzi, književnici. Bilo je Goranaca diplomata, novinara, akademskih slikara koji rade u Beogradu, Novom Sadu i gotovo svim mestima u Srbiji. Među Gorancima ima doktora nauka. Najpoznatiji među njima su: dr Šukri Hodža, dr Halit Haliti, dr Seljatin Kajkuš, poznat je i dečki hirurg dr Arif Bajmak (autor knjige ,, Goranske narodne pesme”), dr Harun Hasani, dr Nuridin Šola, dr Listija Destani, dr Nehru Destani, dr Skender Destani, dr Hana Hasani, dr Merima, pulmolog, dr Ajka Kurdali… Čuven je profesor dr Pajazit Pomak (predavač i autor još uvek neprevaziđene knjige “Politička ekonomija”). Zatim, poznati su i dr matematičkih nauka Alija Mandak i dr Ibro Vait, pa profesor na Univerzitetu u Prištini dr Jusuf Baliboga i mnogi drugi, među kojima i sam autor ovog teksta, koji je prvi novinar, prvi diplomata i pisac među Gorancima.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Ivica Dacic..*mi nismo Titoisti*..mi smo... - Page 5 Empty Stevan Mirkovic general u penziji

Počalji  Milan taj Pon Sep 24, 2012 6:19 pm

Kosovo se brani puškom!
Naši političari samo viču „ne damo Kosovo". Ne može se samo vikati, nešto mora i da se uradi, pa i da se uzme puška u ruke. Ako ćemo da se pitamo kolika je cena, onda ćemo ostati bez zemlje.
Kosovo je privremeno okupirano i otcepljeno od Srbije, ali tamo traje pravi rat
Milošević je utemeljio današnju Srbiju, on je ukinuo društvenu svojinu i bratstvo i jedinstvo
Mira Marković je uništila SK - Pokret za Jugoslaviju, zato danas nemamo komunističku partiju
Pavković i Ojdanić su svoj vojnički zadatak obavili perfektno. Odbranili su Kosovo.
General Stevan Mirković, bivši načelnik Generalštaba JNA i predsednik Centra „Tito", u intervjuu Pravdi govori o trenutnoj političkoj situaciji, našim liderima, sve poredeći ih sa svojim jedinim idolom Josipom Brozom Titom.
Ove nedelje general je dostojanstveno proslavio Dan borca, pa Dan ustanka i prisetio se tekovina NOR-a.
- Teško se danas živi, ali tako je bilo i 1941. godine, pa 1945. , ali smo se izvukli. Međutim, tada smo imali Tita i rukovodstvo koje je samostalno odlučivalo i nije moralo da po mišljenje ide u Njujork ili Brisel - kaže general Mirković.
On dodaje da je Tito toliko bio samostalan, hrabar i pametan da se čak suprotstavio i jednom Staljinu.
- Da li možete da zamislite situaciju da neko od sadašnjih funkcionera uradi tako nešto i kaže Solani, Braunu, Putinu ili Bušu: „Nećemo tako kako vi kažete". Ne, danas nema takvih državnika - kaže general Mirković.
Više ne izlazim na izbore
Za koga ste glasali i za koga nikada ne biste glasali?
- Ne glasam još od prvih višestranačkih izbora. Tada sam glasao za SPS misleći da je ta stranka samo nastavak Komunističke partije. Posle sam video da to baš i nije tako i od tad ne glasam.
Tito bi sačuvao Kosovo
Šta mislite kako bi se Tito ponašao u ovakvim političkim okolnostima?
- Ubeđen sam da bi našao rešenje. Slično je bilo i 1944. godine. U sred probijanja Sremskog fronta, balisti počnu da dižu bunu u Drenici, gde je i sada sve počelo. Ali Tito je reagovao u sekundi. Poslao je vojsku tamo i nije je povlačio dok sve nije bilo sređeno. Samo takvim odlučnim potezima može nešto da se postigne.
Titov dobri unuk Joška
Da li ste u kontaktu sa Jovankom Broz i ostalim Titovim rođacima?
- Ne čujem se sa Jovankom, ali održavam kontakte sa Titovim unukom Joškom Brozom, sarađujemo u organizaciji Centar „Tito". Eto, na primer, Joška nema ništa od svog dede. Nije mu ostavio pare, kuće i šta ti ja znam. To govori kakav je to čovek bio i koliko je verovao u tu ideju.
Nemamo vođu
Da, ali tada su bile drugačije i političke, ekonomske i na kraju, geopolitičke okolnosti?
- Nisu. Ništa nije bilo drugačije. Zašto mislite da je bilo drugačije?
Sve je bilo drugačije. Svet je bio podeljen na dva bloka, pa je Tito mogao da balansira...
- To je drugo pitanje. Sada govorimo o rukovodstvu, o vođama koje bi trebalo da budu samostalne. Vođa kome treba vođa da mu govori šta da radi, nije vođa. Naš sadašnji predsednik, vrhovni komandant i vođa ništa ne radi iz svoje glave. Samo izvršava ono što mu kažu u Njujorku ili Briselu.
Jeste li vi sigurni da je to baš tako?
- Siguran. Još kao ministar odbrane, radeći na reorganizaciji vojske, išao je u Pentagon i Brisel i tamo dobijao instrukcije. Zbog toga sada imamo vojsku koja je deo NATO snaga, osposobljena za zadatke koje ta alijansa odredi, a to nisu odbrana zemlje i očuvanje ustavnog reda i poretka, već borba protiv terorizma i učešće u mirovnim operacijama.
Da li podržavate napore ove, ali i prethodnih vlada da uvedu Srbiju u EU?
- Kako da ne. Nama je mesto u Evropi. Ali ne samo u Evropi. Srbija mora da sarađuje sa svima, sa Rusijom i zemljama koje su nekad činile savez nesvrstanih. Takvu politiku je Tito vodio. Sa svima je sarađivao, sa svima je bio dobar, ali je svima jasno stavljao do znanja da je Jugoslavija samostalna i da sa tim nema igranja. Drago mi je da se sadašnja spoljna politika vodi na takav način i da se održavaju kontakti sa svima.
Znači, mislite da ministar Vuk Jeremić dobro radi svoj posao?
- Pa, mislim da za sada dobro radi, ali i on ima jedan defekt, koji je karakterističan za sve vlade od petooktobarskih promena, a to je da su spoljnu politiku lišili oružane komponente. Spoljna politika bez vojske je šuplja.
A u kakvom je stanju naša vojska sada?
- Naša vojska je nula. Nemamo vojsku koja je sposobna da brani Srbiju. Tako pokazuju statistika i brojke. Imamo samo četiri brigade koje su sposobne da izvršavaju borbene zadatke. To je za ovoliku zemlju malo. Takav koncept naše vojske napravljen je u Pentagonu.
I za JNA se pričalo da je po snazi peta sila u Evropi pa se raspala kao kula od karata čim su počeli neredi na prostoru bivše Jugoslavije?
- Ona se nije raspala u ratu za koji je bila namenjena. Jugoslovensku narodnu armiju nije razbila, kao što je vojsku Kraljevine Jugoslavije razbila Nemačka, neka druga sila. Sami smo je razbili, a to je sasvim deseta stvar. JNA je i napravljena kao vojska šest republika. Nju su sačinjavali vojnici i oficiri iz šest republika. E, kad su se republike odvojile, svako je uzeo svoj deo vojske. Dakle, JNA se samo transformisala u republičke vojske.
Borba i otpor
Da li je moglo bar nešto da bude urađeno da se spreči rat i da ne bude baš sve kako je bilo? Da li ste vi lično možda mogli nešto da uradite?
- Teško. Sve što nam se desilo je razumljivo, s obzirom da smo mi bili višenacionalna i mlada država, a da je naš socijalistički sistem takođe bio mlad sistem koji se nije do kraja učvrstio i stabilizovao. Zbog toga je uvek postojala opasnost od unutrašnjih razmirica, do čega je na kraju i došlo. Tito je to video i znao, zato je stalno upozoravao i govorio: „Čuvajte bratstvo i jedinstvo". Zato je stalno jurio nacionaliste i šoviniste i strane špijune.
Da li je pitanje Kosova trajno rešeno?
- Ne, pitanje Kosova uopšte nije rešeno. Kosovo je privremeno okupirano i otcepljeno od Srbije. S time se ne slažu političari, ali, što je još važnije, ne slaže se narod, naročito onaj koji živi u južnoj srpskoj pokrajini, on se nikada neće odreći Kosova. Ali, da bi ono bilo vraćeno Srbiji, potrebno je da se borimo. Ništa nećemo postići ako budemo samo vikali: „Mi nećemo priznati nezavisnost". Još niko se nije odbranio tako što je molio.
Mislite na upotrebu vojne sile?
- Ne samo na upotrebu vojne sile. Mislim, pre svega, na borbu i otpor naroda.
Kako zamišljate tu borbu naroda?
- Ništa ja ne zamišljam. Tamo se već uveliko vodi borba. Priče analitičara i političara da nećemo nove žrtve i nećemo ili hoćemo da ratujemo... Sve su to gluposti. Tamo se narod već uveliko bori, tako je izdržao deset godina. Sigurno nisu političkom borbom. Bilo je tamo i pucnjave i svega. U martu 2004. godine poginulo je jedanaest Albanaca. Ove godine u Kosovskoj Mitrovici poginuo je jedan pripadnik KFOR-a, a jedan je ranjen. Srbi na Kosovu su jasno stavili do znanja šta misle.
Šta mislite o aktuelnom ministru odbrane i njegovim postupcima?
- On još ništa nije uradio ili izjavio što bi bilo interesantno sa vojnog stanovišta, on je, jednostavno, političar koji je zalutao u to ministarstvo, bez ikakvih predispozicija za tu funkciju. Isto tako bi mogao da bude i na čelu nekog drugog ministarstva.
A kako ocenjujete načelnika Generalštaba Zdravka Ponoša?
- On je običan činovnik, nije vojnik. Takav mu je bio i razvoj. Za razliku od ruskog načelnika Generalštaba, koji je prešao put od komandira čete, preko komandanta bataljona i puka, kod Ponoša toga nema. Inače, ceo naš vojni vrh je takav. Kod njih u mentalitetu nema onog što je još Napoleon isticao kad je govorio da svaki vojnik u torbi nosi maršalsku palicu. To znači da svaki vojnik teži unapređenju, sticanju činova, znanja i slave na bojištu. Toga u našem vojnom vrhu nema. Ovi naši u torbi nose čekovnu knjižicu.
Sloba i ja
A šta mislite o njegovim prethodnicima generalima Ojdaniću, Pavkoviću i Perišiću. Neke od njih i lično poznajete?
- Što se tiče Pavkovića i Ojdanića oni su svoj vojnički zadatak obavili perfektno. Odbranili su Kosovo. Nikada ne bi tuđa vojska ušla na teritoriju južne srpske pokrajine da je tamo ostala naša vojska.
Da li poznajete nekog od njih lično?
- Kako da ne, svi su kod mene bili oficiri. Kad sam bio načelnik Generalštaba, Pavković je imao čin pukovnika i radio je u SSN. Ojdanića znam kao komandanta garnizona u Prizrenu. Samo, tada je bio mršav. Perišića ne znam, on je mlađi i sa njim nisam imao prilike da radim.
Radili ste sa generalom Veljkom Kadijevićem. On je u to vreme bio ministar odbrane. Da li ste u kontaktu sa njim?
- Nisam, on živi u Moskvi. Ponekad ga pozdravim preko Karasija, njegovog zeta, koji mi je komšija.
Da li je tačno da ste 1991. pripremali puč i uvođenje vojne hunte? I zašto on nije nikada izveden?
- Kamo sreće da je bio puč. Ali nije pripreman puč, postojao je samo plan za vanredne situacije u kome je bila razrađena i varijanta da u slučaju unutrašnjih nemira i pobuna vojska preduzme određene mere. Ta priča o klasičnom vojnom udaru je izmišljena i nepotrebna.
Da li ste poznavali Slobodana Miloševića?
- Ne mnogo. Kao načelnik Generalštaba bio sam u kontaktu sa svim predsednicima republika, ali ništa više. Nije to bilo moje društvo. Nisam se družio sa političarima, ceo život sam bio vojnik. Pritom, penzionisan sam pre nego što je sve puklo. Mene je penzionisao Drnovšek. On nije bio loš čovek, ali svi u tom predsedništvu SFRJ, da tako kažem, nisu bili članovi predsedništva već predstavnici svojih republika i svako je vukao na svoju stranu.
Kako danas gledate na ulogu Slobodana Miloševića? Da li ga smatrate glavnim krivcem za raspad Jugoslavije i rat na ovim prostorima?
- Jugoslaviju nije mogao da razbije jedan čovek. Svoj udeo dali su svi, njih šestorica koliko ih je i bilo. Drugo, Milošević je utemeljio današnju Srbiju, iako ovi sada misle da to oni rade. U stvari, oni samo nastavljaju ono što je Milošević počeo, jer za njegovo vreme je ukinuta društvena svojina i samoupravljanje i bratstvo i jedinstvo. U stvari, ukinute su tradicije NOR-a.
Da li mu nešto zamerate?
- Pa, to što je podlegao tom nacionalističkom valu koji je tada sve zahvatio. I pored toga smatram da bi ovi sadašnji vladari trebalo da na nekadašnjem trgu Marksa i Engelsa, simbolu socijalizma, skinu Pašićevu skulpturu i stave Slobinu, jer on je stvorio ovu državu. Zameram mu i to što je na Kosovu angažovao policiju, a ne vojsku kojoj je zadatak da brani ustavni red i poredak. Da je tako postupio, na Kosovu bi već 1998. godine sve bilo mirno.
Svi su isti
A šta mislite o nacionalnom pomirenju o kom se ovih dana toliko priča?
- Ma, to je obična glupost. Pa, oni se nikada nisu ni svađali. Kod nas ne postoji levica, desnica i tako to. Svi oni su napravljeni po istom ideološkom fonu, jedina razlika je u tome što se jedni drže devize „desna ruka - levi džep", a drugi „leva ruka - desni džep!" Zato mi ova vlada izgleda ideološki potpuno čista i ne vidim nikakav razlog za bilo kakvo pomirenje.
Ima li Srbija političara ili stranku koji bi mogli da zaustave propadanje?
- Nema. Ne primećujem veliku razliku između stanaka i njihovih lidera. Cela skupština mi izgleda dosta homogena po pojedinim pitanjima. Ne vidim nikog ko se izdvaja i ko bi mogao nešto da promeni. Ne može se samo vikati, jer će kad tad doći vreme kad će nešto morati da se uradi i da se uzme puška u ruke.
Da, ali koja je cena toga?
- Ako ćemo da se pitamo kolika je cena, onda ćemo ostati bez zemlje. Sutra će da dođe do toga da žele da nam otkinu i neki drugi komad države. Hoćemo li i tada samo da vičemo?
I vi ste pokušali sa stranačkim angažmanom. Učestvovali ste u osnivanju Saveza komunista - Pokreta za Jugoslaviju, koji je preuzela Mira Marković. Zašto niste kasnije sa njom sarađivali?
- Nije ga ona preuzela već ga je rasturila. SKPJ je nastao kada je rasformirana Komunistička partija i to je bila stranka koja je imala pristalice u svim republikama bivše Jugoslavije. Međutim, nekome se to nije svidelo i morala je da bude razbijena. Miri je pripao zadatak da to uradi u Srbiji, i zato danas mi nemamo komunističku partiju.
Kako ste se osećali kada ste videli da Slobodana Miloševića odvode u Haški tribunal?
- Bio sam protiv toga. Hag je politički, američki sud. Ne želim da opravdavam ničije zločine, ali onima koji su odvedeni tamo omogućeno je da možda i sakriju neke svoje grehe. Da im je ovde suđeno, tako nešto ne bi bilo moguće.
A kada ste čuli da je umro?
- Kada čujete da je neko umro, pa još u zatvoru, to je tužno. Bilo mi je žao i njegove familije. I Đinđića mi je bilo žao kad je umro.
Kakvo mišljenje imate o Đinđiću?
- Pred smrt je malo popravio utisak kod mene. U Užicu, kad su mu se okupljeni građani pohvalili kako su skinuli Titov spomenik sa Trga partizana i stavili ga u muzej, rekao je da Tito još nije za muzej. Mislim da je bio oštroumniji od Koštunice i Tadića. Imao je nešto svoje.
Da li ste poznavali generala Ratka Mladića?
- Kako da ne. Bio je komandant puka u Ohridu kad sam ja bio komandant armije u Skoplju. General Mladić je žrtva tog vremena. Bio je dobar oficir i veliki stručnjak, ali podlegao je tom nacionalnom valu.
Da ga sretnete na ulici, da li biste ga prijavili policiji?
- Ne, ni njega, a ni ostale koje Hag goni.


Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Ivica Dacic..*mi nismo Titoisti*..mi smo... - Page 5 Empty Vi ste...??

Počalji  Milan taj Sub Sep 29, 2012 1:21 pm

Posle ekskluzivnih dokumenata iz „Večernjeg lista“, koji dokazuju da je američka obaveštajna služba čuvala Anta Pavelića i s njim pravila planove za Jugoslaviju posle Tita, postaje jasno da sporazum Pavelić-Stojadinović iz 1954. nikako nije bio dogovor dvojice izlapelih emigrantskih lidera, već temelj o kojem će se razgovarati u Karađorđevu 35 godina kasnije

Izveštaji američkih specijalnih agenata, pronađeni u Nacionalnom arhivu u SAD, koje hrvatski „Večernji list" već nekoliko dana ekskluzivno objavljuje na naslovnim stranama svog lista, potvrđuje da su vođu ustaša Antu Pavelića u Argentinu sklonili i tamo čuvali agenti američke obaveštajne službe.

Večernji list" objavljuje i seriju ekskluzivnih fotografija do sada nepoznatog „starog Pavelića" koje, kako nam je rečeno u uredništvu lista, izazivaju nezapamćeno interesovanje u Hrvatskoj. Ono što bi našu javnost danas moglo da zanima više od izveštaja američkih agenata Vilijama Govena i Luisa Kaniglija sa sve „preporukom da se Pavelić nikako ne isporučuje Titovoj Jugoslaviji", jeste šokantan dokument da je „Pavelić s Amerikancima pregovarao o preuređenju Jugoslavije posle Tita". Naročito ako se na pisanje zagrebačkog dnevnika nadovežu ekskluzivna dokumenta iz Dosije Udbe predratnog predsednika Vlade Milana Stojadinovića, koja su u posedu Pressmagazina. Onda postaje jasno da sporazum Pavelić-Stojadinović iz 1954. više nikako ne može biti dogovor dvojice izlapelih emigrantskih lidera, već temelj o kojem će se razgovarati u Karađorđevu 35 godina kasnije.
Pripreme za beg

Pavelićev beg iz Zagreba bio je pripreman puno pre sloma NDH. Dokumentacija kojom se koristio za beg, „ausvajs", izdata je u Gracu, u Konzulatu NDH, u avgustu 1944. (verovatno je bila antidatirana), a glasila je na Antona Serdara. Za razliku od poznatih snimaka na kojima se kamuflirao brkovima i bradom, na novim slikama prvi put se vidi Pavelić samo s brkovima i alpskim šeširom.

Dokument koji objavljuje „Večernji list" pokazuje da se Pavelić u vreme skrivanja u Austriji ozbiljno pripremao za razgovor s američkim obaveštajcima. Memorandum je Pavelić diktirao na brzinu. Na prvoj stranici dokumenta stoji rukom dopisano: „Samo kao vodič pred američkim okupacionim trupama".

Prema postojećoj dokumentaciji, Pavelić se skrivao po austrijskim manastirima. Jugoslovenski obaveštajci 1946. pripremili su sve za hapšenje „državnog neprijatelja broj 1". Međutim, Pavelić je misteriozno nestao iz Austrije. To nije mogao da učini bez pomoći Amerikanaca, jer je sedište američke obaveštajne službe bilo upravo na severu Austrije, u gradiću Zel Am Si. Deo klera privrženog ustaškom pokretu skrivao je mnogobrojne ustaške lidere, ali Pavelića ne bi mogao da sakrije da nije bilo ključne pomoći obaveštajnih službi zapadnih sila. Prema dokumentima koje objavljuje „Večernji list", Pavelića su od 1945. do 6. novembra 1948, kada italijanskim parobrodom „S/S Sestriere" plovi u Argentinu, u stopu pratili saveznički obaveštajci.

Milana Stojadinovića niko nije bolje opisao od agenata Udbe dajući mu - na početku njihove saradnje 1952. godine - konspirativno ime „Mercedes". Jer, tri puta ministar finansija, dva puta predsednik vlade i ministar spoljnih poslova, jedan od najbogatijih Srba u istoriji, nesumnjivo najveća politička i ekonomska ličnost predratne Jugoslavije, a posle rata osnivač čuvenog „Ekonomista", savetnik Perona i jedini neamerikanac član svetskog borda Rotari kluba. Bio je zaista - srpski Mercedes.

To je čovek koji je uspeo da prevari Nemce. Gestapo će tek 1942. tužno zaključiti da je Stojadinović sve vreme „engleski čovek".

To je čovek koji je dve godine u Buenos Ajresu sarađivao s najpoznatijim komunističkim obaveštajcem Boškom Vidakovićem, direktorom SID-a. Trebalo je da mu pomogne u hvatanju Ante Pavelića, ali je u poslednjem trenutku otkačio i Boška i komuniste, kako bi s Pavelićem u svojoj kući potpisao dogovor o razgraničenju Srba i Hrvata; toliko sličan famoznoj salveti po kojoj su crtali Tuđman i Milošević, rušeći Titovu Jugoslaviju u Karađorđevu.

Da li su Stojadinović i Pavelić bili toliko dalekovidi ili iza političkog dogovora dvojice najvažnijih ljudi hrvatske i srpske emigracije stoji CIA? To i danas verovatno zna samo CIA, tek, Pressmagazin posle toliko godina u dosijeu Milana Stojadinovića pronalazi njegovu pretnju jugoslovenskom konzulu koji se predstavlja kao Karlos, nakon što mu posle dve godine „saradnje" još nije pušten brat Dragomir iz zatvora u Beogradu.

- Od mene mogu da duvaju topli i hladni vetrovi - zapretio je Stojadinović. I već nedelju dana kasnije napustio dogovor s komunističkim vlastima, osvanuvši sa sve slikom na naslovnoj strani u novoosnovanom hrvatskom emigranstkom listu „Izbor".

Novinar ga predstavlja kao „velikog i simpatičnog Srbina", pri čemu se u Stojadinovićevoj kući „ispijaju naša hrvatska i srpska šljivovica".

- Ono što ja tražim za srpski narod ne mogu da ne priznam i hrvatskom narodu. To stanovište zastupao je i moj veliki učitelj Nikola Pašić još za vreme Prvog svetskog rata, kada se prvi put povela reč o stvaranju zajedničke države Srbije i Hrvatske.

Uostalom, ideja o stvaranju Jugoslavije nije ponikla kod nas u Srbiji, već je došla kao import iz vaših hrvatskih krajeva. Bila je greška što onda nije Hrvatima dato ono što im, po mom mišljenju, sada treba dati - kazao je Milan Stojadinović.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Ivica Dacic..*mi nismo Titoisti*..mi smo... - Page 5 Empty "mi smo karijeristi, ali bez rezultata kao kinezi"

Počalji  Milan taj Sub Sep 29, 2012 5:38 pm

Komunistička partija Kine je najveća i najmoćnija stranka na svetu. Broji više od 80 miliona članova i svake godine je sve veća. Ipak mladi članovi ne razmišljaju o Marksu, već o karijeri.

Ime ne želi da otkrije, baš kao ni radno mesto. Reč je o jednom državnom preduzeću iz Pekinga. To je sve što otkriva vitka, mlada žena sa dugom crnom kosom. Ona strahuje da bi mogla da ima problema ukoliko bez dozvole razgovara sa novinarima. Uprkos tome ponosna je što je već tri godine članica Komunističke partije: "Možda sam izabrana zbog mog studija - međunarodne politike. Ali svi iz mog okruženja su želeli da pristupe stranci."

Ali nisu svi prihvaćeni. Komunistička partija Kine želi samo najbolje. Onaj ko želi da stupi u partiju, mora da pokaže dobre ocene, posećuje kurseve, položi prijemni ispit. Onda postoji probno vreme tokom kojeg svaka tri meseca moraju da se pišu izveštaji. A onda zavet na vernost partiji. Čemu sve to?

"To može da pomogne u karijeri. Ako u svojoj biografiji u rubrici "Politički status" možeš da navedeš da si član partije, to ipak znači da pozitivno misliš, da si aktivan. To ostavlja dobar utisak."

Odskočna daska za karijeru

Chinese President Hu Jintao delivers his speech during the celebration of the Communist Party's 90th anniversary at the Great Hall of the People in Beijing, China, Friday, July 1, 2011. Celebrating the Communist Party's 90th anniversary Friday, Hu said that its ability to adapt made China affluent and powerful and that the party must fight corruption to retain public support and continue its uncontested rule. (Foto:Andy Wong/AP/dapd)

Kineski predsednik Hu Đintao na proslavi 90. godišnjice osnivanja KP Kine (1. jul 2011)

Partija kao odskočna daska u karijeri. Za to mladi Kinezi polažu prijemni ispit koji je kao i test u školama: uče napamet bez razmišljanja. Nakon toga zaborav. Jer u svakodnevnici partija nema značaj, kažu mladi komunisti. Ipak to nije sasvim tačno.

"Uvek se osećam tako počastvovanom. Imam osećaj da sam drugačija od drugih. Nalazim se na višem nivou. Imam naprednije misli nego drugi ljudi," kaže 31-godišnja žena koja je pre osam godina postala članica Komunističke partije i takođe radi u jednoj državnoj firmi.

Partija kao elitno udruženje, kao "avangarda kineskog naroda". I zbog toga Komunistička partija ne prima u svoje redove svakoga. Ona želi rda regrutuje potencijal za buduće rukovodstvo partije. Socijalistički jad i čemer je već odavno prevaziđen. Moderna odeća, auto srednje klase, sopstveni stan - to su danas atributi mladih članova Komunističke partije Kine. Baš kao i sastanci partije.

Ko mari za Marksa

Staff members walk past the communist hammer and sickle emblem at the press center for the 17th National Congress of the Communist Party of China, in Beijing Wednesday Oct. 10, 2007. China's leading communists met Tuesday in final preparation for the five-yearly congress at which President Hu Jintao is expected to entrench his power through new appointments - including a possible successor. (ddp images/AP Photo/Greg Baker)

"Normalno čitamo govore rukovodstva partije i razgovaramo o tome. Onda rukovoditelj partijskog ogranka rezimira ispravne zaključke kako bi korigovao naša pogrešna razmišljanja i pokazao nam kako treba ispravno da razmišljamo."

Partija kao moralna instanca. Ipak rukovodstvo je već odavno uvidelo da to više ne funkcioniše besprekorno. Jer zloupotreba položaja među članovima zanima i običan narod. "Previše korupcije, previše mita. Što neko ima veću vlast, utoliko više postoji korupcije i mita."

A to neće promeniti ni 18. Kongres partije, smatraju mnogi. Njih ne interesuje promena rukovodstva i generacijska promena na čelu partije. Jer u partiju se učlanjuje zbog pragmatizma, a ne zbog ubeđenja. Ali takva razmišljanja se na sednicama partije zadržavaju radije za sebe.

Autori: Rut Kirhner / Zorica Ilić
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Ivica Dacic..*mi nismo Titoisti*..mi smo... - Page 5 Empty Vi ste, vidi se presvuceni "drazinovci"..

Počalji  Milan taj Sre Feb 27, 2013 3:30 pm

Prvi spomenik nerehabilitovanom četničkom komandantu Draži Mihailoviću je onaj brončani na Ravnoj gori iz 1992. Venac na ovaj spomenik položila je i delegacija Bezbednosno-informativne agencije (BIA) 2009. godine. BIA dva puta godišnje vladu izveštava šta radi. Dačić je tada bio zamenik predsednika Vlade, pa je, po funkciji, morao saslušati BIA izveštaj. Drugi spomenik istom ratnom zločincu je u Nišu. Od 2003. u Ivanjici je spomenik veleizdajniku visok 2,3 metra, Muzej Ravnogorskog pokreta i spomen-česma. Na Trgu đenerala Draže u Lapovu otkriven je 2006. godine spomenik visok 4,6 metara, sagrađen i parama tri ministarstva od kojih je jedno za turizam i usluge. Mihailović ima spomenik i kod Kosjerića. Vuk Kalajitović, četnički komandant ima spomenik kod Nove Varoši, vojvoda Petruš Stefanović u Kozjem Dolu, poručnik Stanoje Letica u porti mioničke crkve. Kenotaf „Braći četnicima postradalima od partizanske ruke“ je podno Suve planine. Na istoj planini, u selu Gornja Studena je spomen-ploča četnicima iz Čegarskog korpusa, na brdu Bagdala kod Kruševca četnicima Rasinskog i Jastrebačkog korpusa, ima ih kod crkve u selu Seča Reka, u Pranjanima, u porti manastira Radovašnica je nekoliko nadgrobnih spomenika četnicima, ploča u manastiru Končul je u čast četnika koji su „sprečili prodor muslimanskih snaga iz pravca Novog Pazara“.

king queen affraid affraid affraid rendeer
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Ivica Dacic..*mi nismo Titoisti*..mi smo... - Page 5 Empty Vi mozda nosite "gajbice od piva i coca cole"...?

Počalji  Milan taj Pet Mar 15, 2013 4:31 pm

Jeste.Elena i Nikolae Causeku su tlacili rumunski narod.Kada su bili ubijeni od KGB-a, BAS TOG ISTOG DANA, Rumunija je otplatila ZADNJI CENT inostranog duga...Simbolika, upozorenje, sta li? A u kuci su im nasli 5 steka cigara "Kent" i tri flase skotskog viskija........... affraid affraid affraid affraid affraid affraid Question

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Ivica Dacic..*mi nismo Titoisti*..mi smo... - Page 5 Empty Vi ste bili i ostali...

Počalji  Milan taj Uto Mar 19, 2013 7:15 pm

Aktivisti HHO-a razgovarali su 1998. godine s Nedjeljkom Dračom, Srpkinjom iz Udbine, koja im je rekla da je srpsko stanovništvo u Udbini obavijest za evakuaciju dobilo 2. kolovoza, a u četvrtak, 3. kolovoza 1995, nalog za pakiranje. Srpski živalj u zbjegu napušta to područje paralelno s prvim hrvatskim granatama, 4. kolovoza 1995. “Za bježanje smo dobili obavijest od našeg rukovodstva. Narodu je dat veliki strah od Hrvatske vojske, pa smo morali izbjeći. Mi koji nismo bježali, stroga smo se sakrili, da ne znaju da ostajemo, jer bismo morali ili bi nas ubili Srbi… Išli su po kućama i provjeravali da li ljudi idu…”, ispričala ja Nedjeljka Drača. U Udbini je ostalo tridesetak Srba. Trećina je ubijena…

“Očekuje se napad HV-a”

Nikica Korda iz Zečeva svjedočio je HHO-u kako je “3. kolovoza oko 22 sata došao jedan krajiški oficir i naredio da se bježi, jer se očekuje napad HV-a”.

Vasilj Lalić iz Kistanja rekao je da narod oko njega uopće nije bio svjestan da odlazi na put bez povratka: “Bila je to opća panika, ali nije rečeno da se nećemo vratiti, već se malo povući do Biovičina Sela… Mislim, ajde… No, nisam znao, ne bih baš tako otišao, ma ni pršut nisam uzeo!”

S druge strane, vodstvo krajiških Srba bilo je potpuno svjesno kako se odlazi da se više ne vrati. U izvještaju HHO-a o “Oluji” piše: “Mnogo je svjedoka da se obitelji krajinskih funkcionera nisu truckale u neizvjesnim izbjegličkim kolonama. Svjedoci tvrde da su obitelji nekih ministara, tjedan-dva ranije kamionima odvezli namještaj za SRJ. ‘Vozimo stare stvari djeci na školovanje ili rođacima, a dovest ćemo nove’, govorili su. Srpska vojska samo tjedan ranije proširila je cestu kod Srba – pomoćni pravac za brže izvlačenje. To ukazuje da je evakuacija ili s nekim smišljena i s nekim dogovorena ili na to da su Mrkšićevi časnici procijenili da su slabiji.”

Istina je da je krajinska vojska bila višestruko slabija od HV-a, koji je napadao sa 200.000 ljudi, dok je vojska RSK-a imala 40.000 ljudi. Stanovnicima koji su najprije odbijali prihvatiti činjenicu da od oružane intervencije SRJ ili makar Republike Srpske neće biti ništa, sve je postalo jasno kada su vidjeli zapovijed čovjeka koji je od Miloševića poslan da organizira obranu Krajine, general-pukovnika Mile Mrkšića. On uoči “Oluje” priprema letak dijeljen stanovništvu: “Zbog napada ustaške vojske, koji očekujemo, a zbog obezbeđenja uslova za izvođenje odsudne odbrane NAREĐUJEM: da se celokupno civilno stanovništvo povuče iz rejona borbenih dejstava smerom Benkovac-Žegar-Srb.” Drugi pravac povlačenja je Knin-Plavno-Lička kaldrma.

“Imam ja mjesto za tebe”

Međutim, kada su izbjegličke kolone stigle do Srbije, dočekalo ih je iznenađenje: srpski carinici tretirali su ih kao ološ, što je ljude dodatno razočaralo. Očekivali su pomoć i zagrljaj, a dobili administrativno nepovjerenje i ograničavanje slobode kretanja. Za njih je Beograd postao zabranjeni grad. Do tada su već čuli da Knin nije srušen do temelja, da nije točno da ustaše kolju sve redom i da je odlazak bio greška.
Tezu o dogovoru Tuđmana i Miloševića svakako podgrijavaju i podaci da su Srbi iz Hrvatske, kao uostalom i Hrvati iz Bosne, planski naseljavani u ona mjesta i krajeve koje je, prema idejama “etničkih čistača”, trebalo “srbizirati” odnosno “kroatizirati”. Srbi su tako naseljavani na Kosovo, u istočnu Bosnu i južnu Srbiju. One koji su bili sposobni nositi pušku čekalo je posebno iznenađenje. Jedan anonimni Ličanin zaustavljen je 14. kolovoza u Beograd. S njim su u automobilu bili supruga i djeca. Policajac ih je upitao kamo idu, a kada je čovjek rekao da ne zna, Slobin organ mu je odgovorio: “Imam ja mjesto za tebe.” Čovjek je, kao i tisuće drugih, završio na fronti u Bosni kao “dobrovoljac”, a mnogi drugi završili su u kampovima u istočnoj Slavoniji, gdje su ih fizički zlostavljali arkanovci, koji su ih optuživali za izdaju.
O tome kakvi su bili političari koji su vodili RSK najbolje svjedoče riječi Slobodana Jarčevića, savjetnika predsjednika RSK, koji nakon “Oluje” na pitanje je li očekivao pad Krajine odgovara: “Ni u snu. Nisam video vojsku na Balkanu, koja bi mogla da pobedi Srbe…”

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Ivica Dacic..*mi nismo Titoisti*..mi smo... - Page 5 Empty "vi ste"...regrutni centar kriminalaca, naj gore vrste !!

Počalji  Milan taj Pet Mar 29, 2013 2:57 pm

Amnestirani robijaš, silovatelj i ubica, koji je pomilovan prošle godine, pokušao da siluje staricu od 89 godina.
Milovan Mišić (34) iz Beloinja kod Svrljiga uhapšen je zbog sumnje da je 26. marta oko 22 časa pokušao da siluje osamdesetdevetogodišnju staricu (89) u njenoj kući u okolini ovog mesta.
Mišić je u novembru 2012. amnestiran i pušten iz zatvora, gde je izdržavao kaznu od 12 godina jer je januara 2000. u istom selu kraj Svrljiga silovao, pa brutalno ubio Ljubinku Nikodijević (66).
On se u ušunjao kroz prozor sobe nepokretne starice i napao ju je. Ali u tom trenutku je naišla njena ćerka i on je pobegao i ubrzo je uhapšen – navodi sagovornik „Blica“, i dodaje da su meštani Beloinja bili u strahu posle Mišićevog puštanja iz zatvora.
Mišić je prethodni zločin počinio na brutalan način tako što je Ljubinku Nikodijević 19. januara 2000, pola sata iza ponoći, sačekao staricu, stavio joj ruku na usta i uvukao je u kuću.
Pošto ga je starica grebala i branila se, on je uzeo drvo i brutalno ju je tukao po telu dok se nije onesvestila, da bi je nakon toga silovao. Nakon toga ju je izbo nožem više puta u grudi, kako bi prikrio silovanje, navodi se u sudskoj presudi.

affraid affraid affraid affraid affraid affraid Cool
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Ivica Dacic..*mi nismo Titoisti*..mi smo... - Page 5 Empty tacno da niste, vi ste kukavice..

Počalji  Milan taj Uto Apr 23, 2013 3:19 pm

Рођен је 1915. године у Пећи. Основну школу и гимназију завршио је у родном месту, а потом је уписао Правни факултет у Београду.
Још као ученик Пећке гимназије, приступио је револуционарном омладинском покрету. Године 1931. био је један од сонивача спортског клуба „Будућност“, у ком се окуљала револуционарна омладина. Пошто је рад клуб убрзо био забрањен, Рамиз је био ухапшен и извесно време је провео у затвору. Члан Савеза комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) постао је 1933, а члан Комунистичке партије Југославије (КПЈ) 1936. године. Убрзо потом постао је члан Бироа Окружног комитета КПЈ за Косово и Метохију.
Године 1938. косовским студентима, скојевцима и комунистима Окружни комитет КПЈ за Косово и Метохију је наложио да штампају Проглас - захтев за националну равноправност Албанаца. У овом Прогласу властима Краљевине Југославије упућен је оштар захтев да престане са исељевањем Албанаца и одузимањем њиховог земљишта. Овај Проглас, у чијем је састављању учествовао и Рамиз, и потписао га са још 68 другова, наишао је на велики одјек у масама. Проглас је упућен и Друштву народа у Женеви.
Италијанској окупацији Албаније 1939. године жестоко су се супротставили сви Албанци. Окружни комитет КПЈ за Косово и Метохију организовао је скупове на Косову и Метохији и политички осветљавао фашистички упад у Албанију. Били су и штампани су леци на албанском језику. Полиција у Пећи, која је имала у рукама десетак ових летака, организовала је хапшења, а међу затворенима био је и Рамиз Садику. Два месеца је био затворен у злогласној Шерехмет-кули у Пећа, а потм је био пребачен у затвор на Ади Циганлији. Касније је, поново враћен у Пећ, где му је организовно суђење. Тужилац је тражио смртну казну, али пошто кривица није могла бити доказана, ослобођен је. Одмах потом, морао је да прекине студије (био је на трећој години) и оде на одслужење војног рока.
Априлски рат, 1941. године, га је затекао на одслужењу војног рока у 42. пешадијском пуку у Бјеловару. После жестоких борби, које је његов батаљон водио код Дарувара с Немцима, био је заробљен и одведен у сабирни градски логор. Уз помоћ, бјеловарске партијске организације, успео је да побегне из заробљеништва и врати се у Пећ. По доласку у родно место, морао је да живи илегално, због страха да га као познатог комунисту неухапси италијанска полиција. Иако у илегалности, активно је радио у Бироу Окружног комитета КПЈ за Косово и Метохију. На почетку окупације, морао је готово сам да руководи Окружним комитетом, јер су многи руководиоци били прешли у Црну Гору.
Јула 1942. године био је ухапшен, на партијском задатку у Пећи, и поново затворен у злогласну Шеремет-кулу. И поред сталног мучења, није ништа одао, па је због тога, септембра исте године, пребачен у затвор у Тирану. Захваљујући, групи албанских комуниста, које је предводио Коча Џоџе, успео је да побегне из затвора у илегално се врати на Косово и Метохију.
Априла 1943. године, заједно са Бором Вукмировићем, боравио је у Ђаковици. Пошто је у то време Светозар Вукмановић Темпо, члан ЦК КПЈ и Врховног штаба НОВ и ПОЈ, дошао је у Призрен, Рамиз и Боро су му кренули у сусрет. На путу за Призрен, 7. априла 1943. године, код села Ландовице упали су у заседу и у борби са италијанским фашистима и балистима рањени и ухваћени. Знајући да су високи руководиоци Народноослободилачког покрета, непријатељ је покушао да мучењем од њих извуче податке о другим члановима покрета. Пошто нису хтели ништа да говоре, одлучено је да буду стрељани. Стрељани су заједно 10. априла 1943. године, а на наредбу да се раздвоје, загрлили су се још јаче и кличући Народноослободилачкој борби отишли у смрт.

Question Question Question Question Question Sad
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Ivica Dacic..*mi nismo Titoisti*..mi smo... - Page 5 Empty Budite Srbi ako niste "Titoisti" , a ne "vazali"

Počalji  Milan taj Pet Apr 26, 2013 2:18 pm

Direktor „Srbijagasa“, ogorčen zbog dovođenja njegove stručnosti u pitanje, pozvao ministarku da saopšti koje je to ugovore potpisala i koji posao je završila.

- Model (ministarke energetike Zorane Mihajlović, prim. aut.) za reorganizaciju „Srbijagasa“je skup eksperiment, koji me podseća na reformu obrazovanja Stipe Šuvara – izjavio je Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa“, i nastavio polemiku s ministarkom koja traje već nekoliko godina.

Ministarka je prekjuče najavila da će ovo preduzeće biti podeljeno na „Srbijagas“ i „Transgas“, koji će preuzeti transport, skladištenje i gradnju Južnog toka. Cilj je, kako je navela, da se spreči finansijski slom i smanje troškovi oko 30 odsto, jer su dugovanja dostigla 1,1 milijardu evra.

Bajatović je rekao da ne želi raspravu niti svađu, ali da o reorganizaciji mora da se razgovara u Vladi, ne u medijima. Istakao je da se Ministarstvo nije konsultovalo s njim o planu, čiji su, kako je rekao, rokovi nerealni, a autori nepoznati, kao i da ne postoji strategija na osnovu koje je napravljen i analiza efekata.

On navodi da se njegova stručnost stalno dovodi u pitanje, a izgradio je skladište Banatski Dvor, pripremio gradnju Južnog toka, obezbedio desetogodišnji ugovor o isporuci gasa iz Rusije, sačuvao oko 12.000 radnih mesta…
- Neka te ekspertske gromade kažu koje su ugovore potpisale, s kim i šta su dovele do kraja – prozvao je on.

Bajatović smatra da će plan Ministarstva odvesti „Srbijagas“ u stečaj, što mu je i cilj, jer će ostati samo s dugovima, napraviće pravne i političke probleme u vezi s Južnim tokom i uvešće u sve poslove strane banke, koje će ispostavljati političke uslove. „Srbijagas“ predlaže reorganizaciju koja će trajati duže i u kojoj će sve delatnosti biti odvojene, ali u holdingu.

- Planom se ne rešavaju glavni problemi „Srbijagasa“ – nerealna cena i neplaćanje gasa, za šta je odgovorna Vlada – istakao je on.
Zorana Mihajlović nije htela da komentariše Bajatovićeve izjave.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Ivica Dacic..*mi nismo Titoisti*..mi smo... - Page 5 Empty " vi ste ckepi".."karakterna osobina"

Počalji  Milan taj Sub Apr 27, 2013 12:56 am

Žito za NATO
U vreme posle Rezolucije Informbiroa, u vode Visa stigla je u službenu posetu grupa brodova američke ratne mornarice kojom je komandovao admiral Džon Kasadi, na nosaču aviona „Koral si“. Zajedno s Titom obišli smo nosač aviona, gde nas je admiral Kasadi pozdravio. U svom izlaganju admiral je naglasio da su oni, Amerikanci, sada eto u vodama Visa, odakle mogu da gađaju sovjetske ciljeve u Ukrajini. Tito se malo namrštio, a kada je admiral nastavio u istom stilu, Tito ga je prekinuo i rekao mu da s teritorije Jugoslavije niko i nikada neće gađati Sovjetski Savez. Godinu dana kasnije mi smo u Vašingtonu tražili da nam SAD isporuče žito. Pregovarač sa američke strane bio je već penzionisani admiral Kasadi. Doslovno nam je rekao: „Može žito, ali morate u NATO“. Beograd je obavešten o uslovu. Tito je Amerikancima poručio da se s Jugoslavijom tako ne može razgovarati i pregovori su prekinuti. Ipak, kasnije, Ajzenhauer nam je isporučio žito. A nismo ušli u NATO.

Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Cool Cool Cool Cool Cool
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Ivica Dacic..*mi nismo Titoisti*..mi smo... - Page 5 Empty Miii smooo "La kampanelaaaa"..

Počalji  Milan taj Ned Apr 28, 2013 11:24 am

"....И у тим ратним моментима је требало некако да се заради за хлеб, па је народни цигански оркестар Шабана Х. или Хуска Џ., не зна се тачно име диригента, свирао по тужним весељима, и забављао оне који су и у ратном времену били жељни забаве. Једном приликом, пошто је оркестар путем наишао на неку „нашу“ војску, Шабану се учинило да су то четници Драже Михајловића, па је са оркестром сложно и патриотски запевао песму: „Од Тополе, од Тополе, све до Равне Горе/ све су страже, све су страже генерала Драже!“ Али, пошто је неко са истанчанијим чулом вида приметио да према њима наилазе, уствари, Титови партизани, а не Дражини четници, певач се у моменту досетио и наставио песму речима: „Шта то вреди, шта то вреди, кад ће Тито да победи…“

Разумљиво је то за музиканте, њихова зарада зависи од тога колико је муштерија задовољна песмом. Нису они неке моралне и духовне народне вође. Они су забављачи. Мада, у свему треба да постоји црвена линија, шта се може а шта не.

Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Cool
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Ivica Dacic..*mi nismo Titoisti*..mi smo... - Page 5 Empty Mi nosumo stafetni paljic karadjordjevicima, hm,hmm

Počalji  Milan taj Sub Maj 18, 2013 1:31 am

Dačić je kazao da postoje zemlje u kojima je "Tito i dalje čarobna reč" i da i zbog toga treba da obnovimo te veze.

"Ali Tito je umro pre 33 godine, tako da i mi sami moramo da uradimo nešto", dodao je Dačić. Razz Razz Razz Razz

Premijer nije precizirao o kojim projektima se pričalo sa princom prestolonaslednikom UAE šeikom Muhamedom bin Zajedem al Nahjanom, ali je naveo da je bilo reči o Jat-tehnici, poljopriverdi, vojnoj industriji, energetici, IT sektoru i drugim projektima.

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Ivica Dacic..*mi nismo Titoisti*..mi smo... - Page 5 Empty HM,HMM..VI STE DEO ISTORIJE

Počalji  Milan taj Sre Maj 22, 2013 2:49 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Ivica Dacic..*mi nismo Titoisti*..mi smo... - Page 5 Empty Znamo, vi ste MUP Srbije i cekamo dogovore..?

Počalji  Milan taj Pet Maj 24, 2013 2:58 pm

Лажне сузе на Ранковом гробу
Александар Вучић је нацију обавестио да он не подржава нападе на стране амбасаде. Подсећајући нас тако на дечака кога су политичари "напалили" да запали америчку амбасаду. Изманипулисано дете је том приликом погинуло. Вучићев нови пацифистички поглед на свет био би за сваку похвалу, јер није храбро нападати дипломате и дипломатска представништва.
Некада давно је чак и Хитлер забранио одредима СА, нападе на стране дипломате. Управо зато Вучић дугује објашњење, зашто је после вести да је Радован Караџић ухапшен, организовао сличну лудачку побуну. Тада су радикали лупали град и јуришали на полицију. Током те лажне побуне, коју је Вучић повео тада као функционер Српске Радикалне Странке, погинуо је младеновачки радикал Ранко Панић.
Никада није откривено ко од полицајаца је одговоран за смрт овог младог човека. Вучић је дуго времена у медијима сакупљао политичке поене обећавајући да ће открити кривце. Плакао је на Панићевој сахрани и обећавао да ће ухватити кривце. Сада као човек који има приступ информацијама које све домаће службе сакупљају сигурно је дошао и до сазнања за којима је раније трагао. Само још да их саопшти, Панићевој породици, тужилаштву и јавности. Ту треба подсетити и да је Вучић, уредно одлазио на сахране погинулих добровољаца које је Српска радикална странка слала на ратишта. Сам Вучић није ратовао. Да ли је то појављивање на сахранама било политички мотивисано до сада нико није истраживао. Нико осим њему некада омиљеног новинара Предрага Поповића, који је између осталог написао:
- Као права задушна баба, Вучић је лелекао на сахранама свих патриота и националиста, где год су били новинари и телевизијске камере. На онај свет испратио је генерала Радована Стојичића Баџу, министра Павла Булатовића, Влајка Стојиљковића, па и младеновачког радикала Ранка Панића, који је убијен на протесту због хапшења Радована Караџића, док се налазио три корака иза Вучића.

Suspect Suspect Question Question Question
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Ivica Dacic..*mi nismo Titoisti*..mi smo... - Page 5 Empty Mi smo poceli, mi cemo i "svrsiti" i "tocka"

Počalji  Milan taj Pet Maj 24, 2013 10:06 pm

Verujem samo u interes, a ne u ljubav među narodima bivše Jugoslavije!
Premijer Srbije Ivica Dačić je rekao da su Jugoslavija i Evropska unija bile utopije i da nema svrhe ulaziti u utopiju stvaranja nove Jugoslavije, već tražiti zajednički ekonomski interes celog regiona.
Dačić: Verujem samo u interes, a ne u ljubav među narodima bivše Jugoslavije!

"Ne verujem u ljubav među jugoslovenskim narodima jer da je ta ljubav postojala mi ne bismo ni ratovali. Verujem samo u interes", rekao je Dačić u Bečićima na Samitu 100 lidera Jugoistočne Evrope.

king queen affraid
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Ivica Dacic..*mi nismo Titoisti*..mi smo... - Page 5 Empty "zig"...? kome.."

Počalji  Milan taj Pon Maj 27, 2013 1:28 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Ivica Dacic..*mi nismo Titoisti*..mi smo... - Page 5 Empty vi ste "koalicija"

Počalji  Milan taj Sub Jun 01, 2013 8:32 am

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Ivica Dacic..*mi nismo Titoisti*..mi smo... - Page 5 Empty Hm,hmm.. vi ste desno krilo SPO !!

Počalji  Milan taj Pon Jun 03, 2013 1:46 pm

"snaga kalifa umesto kalifa"

Hm,hmm..da je "on" (Ivica Dacic) bio "kalif umesto kalifa" ne bi bilo rata..izjavi "on" juce prekjuce, za strani medij..? Tako je i davnih godina neko viknuo.."uaaa Savka Dabcevic Kucar" ..a ,"eho lepak iz Beograda" je uzvratio.."uaaa Latinka Perovic", neki dan iz Haga je neko viknuo "uaa Franjo Tudjman"(ratni zlocinac), a.,."eho lepak iz Beograda" je uzvratio "uaa Slobodan Milosevic"..pa uredu, ako to tvrdi Slobin pionir, verujemo mu narec, ali, sto to svetsko.."sezame otvori se".."uaa" nije izustio pre deset godina, pa da Seselj,i ne samo Seselj, ne cekaju deset godina na tu danas "uaaa vlada", da mu se ne muci porodica, emocionalno, nacionalno i materijalno, a i on sam, sada vec covek pri godinama.

Cool Cool Cool Cool Cool Cool Shocked Shocked Shocked Shocked Question Question Question
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Ivica Dacic..*mi nismo Titoisti*..mi smo... - Page 5 Empty Svakoga dana, u svakom trenu sve vise napredujete !!

Počalji  Milan taj Uto Jun 04, 2013 10:16 pm

A Nikolaja neki zovu i novi srpski Zlatoust – recimo bivši vladika Artemije ima knjigu sa takvim naslovom – a malo koga zanima da je i veliki Jovan Zlatoust bio ostrašćeni antisemita. Napisao je delo “Osam homelija protiv Jevreja”, koje su srpski stari pisci dobro poznavali i prevodili, a naslov su preveli divno i autentično – “Na Judeji”. Nikog to danas u Srbiji ne zanima i svi su odavno pomešali svece i bojovnike, pa i zločince. Opsenari rade svoj posao i to kako im valja. Sve je u Srbiji moguće, pa i to da neki čelnici DS zagovaraju monarhiju. A mi republikanci ćutimo. Makar da uzdahnemo kao onaj Francuz slavni, kada je Napoleon proglasio carstvo – “Ah, kako republika beše lepa pod monarhijom” – hoće reći dok smo sanjali i želeli. Ovi sada uzdišu i to javno – Kako je divna srpska monarjhija pod republikom. I Dična Vojska republike salutira kralju. Ono na Oplencu. A o tome ko je najveći teolog dašnjice nećemo više – i ono što smo rekli, uz druge koji su to bolje od nas radili – o tome nikom ne treba. To je mačak naš Amfi izgleda zadenuo za rep i igra se. U našem jednom spisu mi smo raspravili to pitanje o opsenarima i teolozima, ali ni to niko ne čita. Nije nevolja što ne čita, već niko ne daje ni pet para za to. Nema toga što nije moguće u Srbiji. Tu je čak i D. Ćosić disident. Zašto i ne bi bio kada je sv. Nikolaj i to Srbski “duhovna vertikala”, kako se to tvrdi u izdavačkoj kući koja se zove “Bogoslužbeni glasnik” ili tako nekako, ako smo dobro razumeli naslove neke u izdanju te kuće.

No, opet ono nama drago iz jevanđelja – “Dosta je danu svakome zla svojega”.

Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked affraid affraid affraid affraid affraid confused
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Ivica Dacic..*mi nismo Titoisti*..mi smo... - Page 5 Empty Mrak Srbije !!

Počalji  Milan taj Čet Jun 06, 2013 11:54 am

U susret proslavi 100 godina od Sarajevskog atentata najpoznatiji britanski istoričar ser Maks Hejstings, autor bestselera "Pakao", otkriva za novi broj Nedeljnika kako svet gleda na nekadašnje glavne saveznike iz dva svetska rata.
Balkan može ponovo da plane
"Upravo sam završio veliku knjigu o izbijanju rata i događajima koji su usledili. U toj knjizi sam mnogo prostora posvetio događajima u Srbiji, koji su često bili zanemareni od zapadnih istoričara. I dalje nisam ubeđen da je vlada u Beogradu bila deo zavere za ubistvo, kao što kažu neki moderni istoričari. Habzburška monarhija bila je nepravedna - ali i budalasta - što je na ubistvo Franca Ferdinanda odgovorila invazijom na Srbiju. Mnogo sam pisao o srpskim borbama 1914, jer malo ljudi u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama zna za njih, kao i za strašnu cenu koju je Srbija platila u ratu", kazao je Hejstings za Nedeljnik.
On smatra da se u Drugom svetskom ratu Jugoslavija ne bi sačuvala ratnih strahota i da nije bilo puča od 27. marta.
"Osim da je Jugoslavija dala Hitleru nepodeljenu podršku, on bi je napao u svakom slučaju, jer je bio odlučan da obezbedi balkansko krilo. Naravno, martovski puč ubrzao je nemačku akciju, ali sumnjam da je Jugoslavija mogla da ostane mimo rata, šta god da je njena vlada odlučila. Ona je, kao i mnoge druge, jednostavno bila zemlja na nemačkoj liniji vatre."
Takođe, Hejstings je uveren i da Draža Mihailović ne bi imao šanse za uspeh u unutrašnjim trvenjima u Jugoslaviji, čak i da su Britanci nastavili da ga pomažu.
"On je predstavljao konzervativne snage koje u tadašnjoj Istočnoj Evropi nisu imale uslove da uspeju. Ne smemo nikada da smetnemo s uma koliko je raširen u to vreme bio stav - čak i u Britaniji i Francuskoj, posebno među intelektualcima - da je socijalizam bio prirodna i prava sudbina za čovečanstvo", naveo je Hejstings.
Čuveni istoričar, autor više od 20 knjiga koje se iscrpno bave dešavanjima u 20. veku, objašnjava u velikom intervjuu za novi Nedeljnik kako je Srbija postala nepopularna na Zapadu uoči poslednjih sukoba na Balkanu, ali i podvlači da pitanja koja su dovela do ratova na Balkanu devedesetih godina nisu rešena, već samo zamrznuta.
"Balkan, sa svojim strastvenim mržnjama i tenzijama, uvek će biti u fokusu pažnje, jer uvek može ponovo da plane. Biće potrebno mnogo dobrih državnika da bi ljudi razumeli kako je cena oružanog konflikta prevelika da bi se opravdala nekom privremenom pobedom", objašnjava Hejstings.

What a Face What a Face What a Face What a Face What a Face Cool affraid
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Ivica Dacic..*mi nismo Titoisti*..mi smo... - Page 5 Empty "vi niste to dobro znamo"

Počalji  Milan taj Sre Jun 12, 2013 1:21 pm

Nedić je u kvislinškoj štampi predstavljen kao antčki heroj upravo u vreme kada nemački dnevnik "Deutsche Nachruchten Bureau" (4. oktobra 1941) konstatuje da su okupacione vlasti u Srbiji "dobile u Nediću instituciju koja će sve protivnike oglasiti za razbojnike", a zatim ih "beskompromisnim merama odstraniti sa pobunom ugroženih područja". Draža Mihailović će optužiti Nedića za saučesništvo u streljanju Srba u Kragujevcu, Kraljevu i u Podrinju,a Ilija Šumenković, ambasador vlade Kraljevine Jugoslavije u Ankari, telegramom str- pov. 1326 od 26. oktobra 1941. godine obaveštava vladu u Londonu da je "Nedić doveden u situaciju da svojom nemogućom akcijom ubijanja Srba pomoću Srba teži uništenju naroda putem kaznenih ekspedicija"[13].
U vreme kada je u Vojvodini oduzeta zemlja Srbima - kolonistima i data folksdojčerima, kada su kvislinške vlasti isporučivale godišnje preko 300.000 tona pšenice, 600.000 tona kukuruza i oko 100.000 tona ječma i raži[16]. Nedićev režim je sprovodio infamnu politiku o srpskom selu.

Seljaštvo će biti temelj novog srpskog društva - tvrdila je Nedićeva propaganda. Seljaci su u svim desnim ideologijama viđeni kao osnova nacije (rase). Ovde nalazimo dobar primer anticivilizacijskog i nacional-romantičarskog pristupa jednom društvenom problemu. Seljaštvo je osnova srpske nacije, ono je Srbiju i ovoga puta (misli se na ugušenje ustanka 1941) spasilo. Nasuprot seljaštvu, obrazovani Srbi nadahnuti tuđim i pogrešnim idejama razbili su naciju i doveli je do sloma.

"(...) Kad smo zaboravljali mleko koje smo posisali na njivi, kad smo bežali od rodne grude u grad, u strani svet, u tuđu kulturu, zlo smo prolazili, redali smo neuspehe, doživljavali smo poraze i katastrofe.

Ovo iskustvo posvedočeno celom našom istorijom, ovo saznanje da država i sve tekovine duha, koji nam daju posebno obeležje među narodima, jesu gotovo isključivo delo samoukih i golorukih srpskih seljaka, daju pravo generalu Nediću da novi srpski patriotizam postavi odlučno i jasno na seljaštvu (...)"[17].

Nije nevažna ni kultizacija Nedića kao "oca nacije", "srpske majke" i stvaranja mita oko njegove ličnosti - General Nedić, poseduje "nepogrešivo osećanje" za stremljenja našeg nacionalnog bića, on je taj osećaj "posisao sa majčinim miškom" i razvio ga u vojničkoj službi naciji. On će, navodno okupiti naciju oko programa obnove, discipline, socijalne pravde. On je tvorac novonacionalnog. Vjeruju u nebuloze fantazmagorije.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Ivica Dacic..*mi nismo Titoisti*..mi smo... - Page 5 Empty Nisu ni oni, ali su patrioti ko Tito !!

Počalji  Milan taj Čet Jun 13, 2013 10:53 am

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Ivica Dacic..*mi nismo Titoisti*..mi smo... - Page 5 Empty Re: Ivica Dacic..*mi nismo Titoisti*..mi smo...

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 5 od 10 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu