Komunisti Republike Srpske Krajine

Strana 13 od 25 Prethodni  1 ... 8 ... 12, 13, 14 ... 19 ... 25  Sledeći

Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 13 Empty pa, kd vas nema..*sta da se radi*

Počalji  Milan taj Čet Okt 28, 2010 2:05 pm

ПОЗИВ

Част нам је да Вас позовемо да Вашим присуством подржите Вече које се
одржава у знак покретања обнове Св. Храма Преображења Господњег у Мутилићу
и промоције књиге „Удбина и њена села“.
Донаторско вече и промоција књиге ће се одржати у Београду 13. новембра
2010. са почетком у 17 часова у сали општине Нови Београд.

У нади да ћете својим присуством подржати донаторско вече срдачно Вас
поздрављамо.


СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА У ХРВАТСКОЈ
ГОРЊОКАРЛОВАЧКА ЕПАРХИЈА
ЦРКВЕНА ОПЋИНА КОРЕНИЦА
ПАРОХИЈА МУТИЛИЋКА
ИНИЦИЈАТИВНИ ОДБОР ЗА ОБНОВУ
ХРАМА ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 13 Empty hm, hmm...pocelo je sa *golubnjacom*...??

Počalji  Milan taj Sub Nov 06, 2010 4:18 pm

Чамац на Дунаву

Није било лако бити српски, али ни хрватски председник прекјуче у Вуковару

Борис Тадић као генерал Даглас Макартур приликом повратка на Филипине крајем Другог светског рата. Призор скоро исти, сличан ферибот-десантни чамац, истина онај Макартуров на Пацифику био је сивкасте боје, а овај на Дунаву плаво-бели са именом „Голубица“. Протокол је очито о свему водио рачуна, па и о тој симболици мира.

Дакле, није било лако бити српски, али ни хрватски председник прекјуче у Вуковару. Одмерити тежину речи, тон и боју гласа, покрете главе и очију. И све то пред немилосрдним објективима камера и јавности. Двојица председника преузела су на себе историјски задатак српско-хрватског помирења, али сам уверен да је управо на том месту било простора и за још неке бивше, а још живе лидере из некадашње нам заједничке државе. У реду је да се председник Србије извини за злочин почињен на Овчари, али тај су злочин учинили у највећем броју припадници Територијалне одбране Вуковара, односно Срби грађани Хрватске над својим комшијама Хрватима.

Трагедија на Овчари почела је трагедијом града Вуковара у којем су до почетка рата живели представници најмање десетак разних нација и националности, наравно, највише је било ипак Хрвата и Срба. Хрватски новинар Драго Хедл у „Transitions Online“, Праг, од 8. децембра 2005. пише о „минирању продавница, кафића и кућа вуковарских Срба у пролеће и рано лето 1991.”, као и о томе „како су припадници Збора народне гарде, претходнице хрватске војске под командом Томислава Мерчепа у Вуковару, одводили и убијали тамошње Србе“. То нису открића београдских медија, већ хрватског новинара Драге Хедла, који је због тих и таквих текстова прошао својеврсну голготу. Јер, у време Туђмана званичан је став у Хрватској био „да Хрвати нису могли да почине ратне злочине, јер су водили одбрамбени рат“. Творац те теорије био је нико други него господин Милан Вуковић, тадашњи председник Врховног суда.

Дакле, по писању хрватског новинара, у Вуковару је у пролеће и рано лето 1991. било злочина према вуковарским Србима. У Вуковару је од 1948. постојао и гарнизон ЈНА, 14. понтоњерски батаљон ЈНА. Касарна ЈНА била је у граду. Од августа 1991. касарна је под блокадом, без струје и воде, под ватром хрватских тада паравојних снага. У то време између Загреба и Београда траје маратонски телефонски процес договарања између Фрање Туђмана и савезног секретара за народну одбрану генерала армије Вељка Кадијевића о примирјима, како да се избегне велики рат. Вуковар је територијално Београду и најближи гарнизон ЈНА у Хрватској. Гарнизон који се под опсадом још једва држи. Петнаестог септембра 1991. Збор народне гарде Хрватске креће у отворен и масовни напад на скоро све гарнизоне ЈНА у Хрватској. Изузетак је био град Карловац, где је рат каснио седам дана, по признању и каснијем правдању градоначелника – Збор народне гарде није тада још имао прикупљене адекватне снаге за рат. Изузетак где није било рата били су и градови у Истри, Пула, Умаг, Пазин, где су били гарнизони ЈНА који нису нападани, и гарнизони ЈНА на Вису, Лошињу и на Ластову, који такође нису нападнути, па се из тих гарнизона ЈНА мирно повукла без опаљеног метка.

Вуковар је био релативно близу Београда и Генералштаб ЈНА је наредио деблокаду касарне ЈНА у том граду. Гардијске оклопномеханизоване јединице ЈНА кренуле су у Вуковар да извуку припаднике 14. понтоњерског батаљона, али се то одмах претворило у битку за град, у битку за војни престиж. Нису, дакле, тенкови кренули од Новог Београда на Вуковар под цвећем да освајају тај град, већ да извуку своје опкољене другове. Да, то се после претворило у освајање града, тако је то на крају испало и то само потврђује старо правило да ниједан ратни план не преживи судар са стварношћу. Али, да није било опкољене касарне не би било ни битке за Вуковар. Као што је није било ни у Пули, ни на Вису. Не дирај ме, не дирам те.

Зашто је на фериботу „Голубица“ било места и за још неке бивше југословенске лидере? Зато што је злочин на Овчари пре свега злочин једних хрватских држављана према другим хрватским држављанима, а сама битка за град Вуковар битка је између тада легалне оружане силе ЈНА са тада паравојском – Збором народне гарде. Јер, Вуковар није само српско-хрватска прича. Не заборавимо, Хрватска је самосталност прогласила 8. октобра 1991, а међународно је призната 15. јануара 1992. Тада, у јесен 1991. у саставу ЈНА у Вуковару били су представници свих народа и народности СФРЈ, осим Словенаца које је Председништво СФРЈ отпустило из ЈНА одлуком од 18. јула 1991. Дакле, ЈНА су у Вуковару чинили и Срби и Хрвати и Македонци и Црногорци и Бошњаци и Албанци и Мађари.

За њихове душе у Вуковару свеће не пале. ЈНА и они су очито колатерална штета нових држава...
Мирослав Лазански
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 13 Empty *ne raskidive veze*..su u pitanju...??

Počalji  Milan taj Ned Nov 07, 2010 1:53 am

hm, hmm..da je *kraduckao* nebi nahebao !!

*cacanski jasenovac*...??

Vladimir Erić iz Čačka otpušten pošto je u kancelariji šefa proizvodnje napisao porukupreko slike katedrale Svetog Petra u Rimu
Vladimir Erić Foto G. Otašević

Čačak – Preduzeće „9. septembar“ dalo je otkaz svom radniku Vladimiru Eriću iz Čačka s obrazloženjem da „nema tolerancije za druge veroispovesti“. On je 17. jula ove godine, po podne, kad u kancelariji nije zatekao nikog od inženjera, na zidnoj slici koja prikazuje katedralu Svetog Petra u Rimu markerom napisao „Neprijatelj srpskog naroda do strašnog suda“, i potpisao se.

Erić je radio kao metaloglodač na CNC-mašinama u Konjevićima kod Čačka, a poslodavac je ocenio da je to bilo „nekorektno i nedolično ponašanje na radu“, uz trajno uništenje slike.

Erić nije želeo da se žali na rešenje o otkazu u ostavljenom roku od 90 dana i ono je postalo pravosnažno, ali je posle suspenzije napisao izjavu i dostavio upravi firme u kojoj je radio četiri godine. Tu navodi:

„U kancelariju u koju sam ulazio stavljena je slika vatikanske katedrale što je duboko povredilo moja verska i nacionalna osećanja, jer sam poprilično upoznat sa problemima i odnosom mog naroda i pravoslavne crkve sa neprijateljskim stavom Vatikana i rimokatoličke jeresi. Uz ovu izjavu dostavljam u prilog knjigu istoričara Radoslava Grujića o odnosu Vatikana prema Srbima kroz vekove...”

Radnik je, dalje, napisao:

„Smatram da pretpostavljeni u firmi ’9. septembar’ sa ponosom treba da prezentuju našu zemlju i da ističu simbole našeg naroda kojima su se vekovima ponosili naši preci. Spreman sam da nadoknadim svaku materijalnu štetu koja je nastala mojim postupkom i svesno prihvatam svaku kaznu koju uprava firme odredi.“

Pored knjige, Erić je rukovodstvu preduzeća priložio i jednu pravoslavnu ikonu i jednu sliku Hrama Svetog Save, ali taj poklon nije prihvaćen.

U obrazloženju otkaza poslodavci ističu i ovo:

„Vladimir Erić je radnik koji do sada nije pravio probleme u radu, niti imao konflikte sa drugim radnicima ili pretpostavljenima. Ali, mi smo firma koja se ponosi činjenicom da izvozimo u preko 50 zemalja na svim kontinentima i da su naši saradnici ljudi različitih nacionalnosti i veroispovesti, pa je jednostavno neprihvatljivo da naši radnici imaju bilo kakav animozitet prema bilo kojoj drugoj naciji ili veroispovesti“.

U izjavi za „Politiku“ Erić, inače religiozan porodični čovek, naglašava da je „9. septembar“ vrhunska, „svetska firma koja proizvodi sofisticirane mašine za pakovanje salveta i papirnih maramica“.

– Uvek kad su u preduzeće poslom dolazili stranci, nastojao sam da našu firmu predstavim u najboljem svetlu. Čistio sam radni prostor oko sebe ili utišavao muziku, jer znate kako je u radionicama. Tvrdim i znam da nisam homofobičan jer poštujem drugomisleće ljude, ali stvarno ne razumem zašto se neko stidi svojih svetaca – veli Erić.

Vrednost uništene slike je 30 evra, a Erić, koji sada traži novi posao, tvrdi da u preduzeću nije bilo radnika druge veroispovesti čija bi osećanja povredio.

G. Otašević
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 13 Empty Bude se istok i zapad...

Počalji  Milan taj Ned Nov 07, 2010 2:38 pm

Naravno, neke *bitne momente* treba predociti i vladi RSK u izgonu, kako bi zastupala interse svih svojih gradjana, inace,,,slaba vajda od tog posla !!

http://www.pressonline.rs/upload/boxImageData/2010/10/5/122264/0701.jpg

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 13 Empty Milan Stojadinovi veliko srpsko zlo...Milan Nedic za njim...

Počalji  Milan taj Sre Nov 10, 2010 1:46 pm

Za 19. jul 1937. godine, kada je bila zakazana sednica Skupštine o Konkordatu, bilo je zakazano i moletestvije za ozdravljenje obolelog Patrijarha. Policija je zabranila skup. Litija je trebalo da krene od Saborne crkve u Beogradu do hrama Svetog Save. Zamišljena "kao velika manifetsacija u borbi protiv Konkordata", litija je krenula u Knez Mihailovu ulicu. U Knez Mihalovoj nastala je tuča i hrvanje građana sa policajcima i žandarmima. Intervenicija policije je bila brutalna, ali su povrede učesnika litije preuveličavane. Pretučen je episkop šabački Simeon i mnoga sveštena lica. Politička borba, oko Konkordata se nastavila. Knezu Pavlu je upućen memorandum Svetog sinoda "u kome se tražilo da odmah Kraljevska vlada dr Milana Sojadinovića podnese ostavku i da se Konkordat skine sa dnevnog reda. Stojadinović nije hteo da odustane od ratifikacije Konkordata. Pritisci na poslanike da ne glasaju za Konkordat vršeni su sa raznih strana - od Crkve, opozicionara, masona.
[uredi] Glasanje u Narodnoj skupštini i smrt patrijarha
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 13 Empty *istina kuca na vrata*

Počalji  Milan taj Čet Nov 11, 2010 6:46 pm

Kolumnisti - Ratko Dmitrović
Stanimirović više nije mogao da ćuti
Broj 140 | Piše: Ratko Dmitrović • 11. novembar 2010

Burne reakcije u Hrvatskoj ovih dana izazvao je Vojislav Stanimirović, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke, koalicionog partnera HDZ-a, samo zato što je javno izneo istinu koja, bude li prihvaćena, ruši teoriju o karakteru rata u Hrvatskoj.

Bez rezerve verujem da je prekompozicija prostora bivše Jugoslavije i sadašnje stanje, sa ucrtanim granicama i postavljenim teorijama, posledica „istine“ da je Slobodan Milošević razbio Jugoslaviju, a Srbi izazvali rat u Hrvatskoj, naravno, uz pomoć Srbije koja je time, kaže ova teorija, izvršila agresiju na Tuđmanovu državu. Redovni čitaoci „Pečata“ znaju da sam tekst na ovu temu objavio u broju od 29. oktobra. Tu, podsetiću, kumim i molim sadašnje vlastodršce u Srbiji da prekinu ovu agoniju i javno kažu da teza o Miloševiću i Srbima kao krivcima za rat nije tačna. U protivnom, napisao sam, Srbija kao država nema nikakvu šansu, ko god da je na vlasti u Beogradu, a generacije koje dolaze stalno i bez prestanka moraće da plaćaju cenu te „agresije“.

OTVORENA NETRPELjIVOST To besmisleno i pogubno ćutanje srpskih političara prekinuo je pre nekoliko dana Vojislav Stanimirović, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), koalicionog partnera HDZ-a, dakle, jedne od vladajućih stranaka u Hrvatskoj.

Stanimirović je u intervjuu „Politici“ prešao liniju koja se godinama ne prelazi izjavivši da Srbi nisu počeli rat u Vukovaru, a to znači u Hrvatskoj, jer Vukovar je za Hrvatsku i Hrvate početak i kraj priče o tuči između Srba i Hrvata. Vukovar je ključno mesto teze o srpskoj agresiji na Hrvatsku.

Rekao je Stanimirović još nešto; da su se među ranjenicima u vukovarskoj bolnici skrivali i hrvatski vojnici, tačnije, da su glumili ranjenike, te su kao takvi odvedeni iz bolnice. Zbog toga su, naglasio je, značajni oni ratni protokoli vukovarske bolnice koje je Tadić doneo iz Beograda i u Vukovaru uručio Jadranki Kosor.

Reakcije u Hrvatskoj na Stanimiroviće izjave bile su žestoke, sa elementima otvorene netrpeljivosti i mržnje. Nisu izostale ni pretnje, one javne, čiji se autori znaju.

Predsednik Ivo Josipović je kritikovao Stanimirovića, rekavši da Vojislav izgleda nije shvatio poruku koju su on (Josipović) i Boris Tadić poslali iz Vukovara i Paulin Dvora. Da ne bi bilo dileme oko karaktera rata u Hrvatskoj, Josipović je svoje reagovanje završio ovako: „Znamo, rat je započela miloševićevska agresivna politika“.

Jadranka Kosor je posebno iznervirana Stanimirovićevim tvrdnjama najavila razgovor sa njim ( rekoh da su u koaliciji) i iskoristila priliku da sagradi još jedan zid oko teorije koja za Hrvate ima značaj kakav Biblija ima za hrišćane. Jaca kaže: „Istorijska je činjenica da je Hrvatska bila žrtva agresije, da je Vukovar bio žrtva agresije i da je poznato ko su agresori“.

Jedan od najžešćih hadezeovaca, poznat po vrlo blagonaklonom stavu prema NDH i ustaškom pokretu, Andrija Hebrang, aktuelni šef Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Hrvatske, kazao je da se Stanimirović očigledno vraća u svoju prvu političku fazu, kada je-kaže Hebrang-bio funkcioner SAO Krajine i trudio se da rat protiv Hrvatske učini što intenzivnijim, podsećajući da je Stanimirović, nakon što je bolnica u Vukovaru stavljena pod kontrolu JNA, napisao da je „palo poslednje ustaško uporište“.

Pre otprilike godinu dana, Igor Mandić je u Zagrebu izjavio da nije bilo srpske agresije na Hrvatsku, da je to laž Tuđmanovog režima, a ono što se početkom devedesetih događalo Mandić je okvalifikovao kao građanski rat, dodajući da je taj sukob izazvala obnova ustaštva i endehazije na jednoj, i neprimerena reakcija Srba na sve to, na drugoj strani.

Gotovo nijedne službene reakcije, na Mandićeve konstatacije, nije bilo. Verovatno zbog toga što je Mandić samo intelektualac i jedini među hrvatskom inteligencijom koji ima ovakvo mišljenje. Ćutali su i hrvatski režim i hrvatska opozicija ali kada je isto to, uz mnogo više detalja, ponovio Josip Boljkovac, prvi ministar policije u obnovljenoj hrvatskoj državi, rekavši u intervjuu za frankfurtske „Vesti“ da je Hrvatska oružjem napala Jugoslaviju i JNA i da je to otvorilo ratna vrata na prostoru današnje Hrvatske, usledile su žestoke optužbe i napadi zbog kojih je Boljkovac na određeno vreme morao da napusti rodni Karlovac. Napadali su ga svi, od tadašnjeg predsednika Mesića do lokalnih „udruga dragovoljaca domovinskog rata“............

Više u 140. broju magazina “Pečat”
affraid affraid affraid affraid affraid affraid
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 13 Empty Milan Nedic po drugi put medju srbima

Počalji  Milan taj Pet Nov 12, 2010 2:05 pm

Brana Crncevic...*senator ili serator* Republike srpske...*pitanje je sad*...???

http://www.pecatmagazin.com/?p=9043&cpage=1#comment-6617
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 13 Empty hm, hmm

Počalji  Milan taj Pet Nov 12, 2010 4:04 pm

Ovaj ,,Ustav“ imao je dve negativne osobenosti: prva je, i to vrlo važna, da se u odeljku o položaju crkve u državi, nigde ne pominje kakav bi u toj državi bio položaj Islama i njegovih vernika (iz čijih redova je bilo i četnika), a drugi bi bio u proglašavanju četništva za vodeću i jedino dozvoljenu ideologiju u državi u kojoj se pominju samo dva faktora: kralj i četništvo bez da se išta reklo o tome kakav će biti odnos između njih i ko vlada, a ko treba da bude onaj koji izvršuje naređenja i vrši vlast. I tekst i duh ove Rezolucije pokazuju da se radilo o pripremanju jedne čisto vojničke diktature pri čemu nije označavana razlika između vojske i četništva. U svakom slučaju jasno je, da Šahovićka rezolucija nije zagovarala nikakav demokratski poredak u zemlji, a ceo pokret je, pred stranim svetom, hteo da bude smatran demokratskim.
* to pokusvaju i 2010.godine da cetnicki.. terorizam proglase demokratijom)
king queen affraid affraid affraid affraid
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 13 Empty *novi lik* novog svetskog poretka *u nas*

Počalji  Milan taj Uto Nov 16, 2010 2:12 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 13 Empty Vukovar

Počalji  Milan taj Pon Nov 22, 2010 4:41 pm

Optuženi čelnici HDZ-a

ZAGREB – Vojno tužilaštvo u Beogradu podiglo je pre 14 godina, usred rata, optužnice protiv Branimira Glavaša, Tomislava Merčepa, Vladimira Šeksa i tadašnjeg hrvatskog ministra unutrašnjih poslova Ivana Vekića, zbog podsticanja na genocid i oružanu pobunu, objavio je „Večernji list”.
Dok se u Hrvatskoj otvaraju istrage protiv poznatih političara, osumnjičenih za ratne zločine, hrvatskoj javnosti je to potpuno nepoznato, naveo je zagrebački dnevnik.
List tvrdi da su optužnice podignute protiv još 40 Hrvata, uglavnom iz Borova naselja, koji su, na podstrek Glavaša, Šeksa, Merčepa i Vekića, činili ratne zločine.
Glavaš je „Večernjem listu” lično uručio primerak optužnice, kojom se, kako je rekao, prema rečniku haškog prava, stavlja na teret udruživanje radi sprovođenja zločinačkog pothvata.
Optužnica koju je 11. avgusta 1992. u Beogradu potpisao zamenik vojnog tužioca, kapetan prve klase Rajko Jelušić, u Glavaševoj se arhivi nalazi godinama, a ovih je dana na nju „naleteo” pripremajući se za susret sa zagrebačkim istražnim sudijom Zdenkom Posavcem, predviđen za 1. juna.
Glavaša je optužen zbog lične i komandne odgovornosti za mučenje i ubistva srpskih civila u Osijeku, 1991. godine, zbog čega je državno tužilaštvo potkraj aprila zatražilo pokretanje krivičnog postupka protiv njega.
Šeksu i Vekiću se stavlja na teret da su se, kao poslanici u Saboru, a Glavašu i Merčepa da su, kao sekretari za narodnu odbranu u Osijeku i Vukovaru, 1991. godine zalagali za uništenje srpske nacionalne grupe na prostorima Hrvatske, kao preduslov za stvaranje samostalne i nezavisne države Hrvatske.
U optužnici se za svu četvoricu ističe i da su bili čelni ljudi HDZ-a za Slavoniju.
Vojno tužilaštvo bivše Jugoslavije optužilo ih je za zastrašivanja, smenjivanja, iseljavanje i fizičku likvidaciju Srba, ističući da su postupali u potpunom skladu sa smernicama najviših organa hrvatske vlasti.
Da bi ostvarili ciljeve, oni su ukazivali na neophodnost nabavke oružja i vojne opreme, stvaranja vojnih formacija i pokretanja oružanih akcija protiv oružanih snaga SFRJ.
Ratne operacije hrvatskih snaga u optužnici su opisane kao agresija na Jugoslaviju, a Glavaš, Merčep, Šeks, Vekić i još 40 ljudi, optuženi su i za rušenje ustavnog poretka.
Za četvoricu poznatih političara predloženo je suđenje u odsutnosti, dok je za ostalih 40 Hrvata s optužnice navedeno da su u pritvoru.
Optužnica tih 40 osoba tereti za ubistva Srba u Vukovaru i okolini, i to na osnovu svedočenja očevidaca, uglavnom izbeglih Srba i nalaza obdukcije.
Glavaš kaže da ga nikad nije zanimalo što se dogodilo s optužnicom i da li je postupak pred Vojnim sudom u Beogradu ikad vođen i priveden kraju, piše „Večernji list”.

ZAŠTO NISTE BEŽALI SRBI koji u Merčepovoj akciji čišćenja 4. jula 1991. godine nisu pobegli iz svojih kuća, većinom su bili pohapšeni. Kada je jedna meštanka upitala hrvatskog vojnika Stipu Obradovića zašto je uhapsio njenog muža, ovaj je odgovorio: "A, što niste bežali?"
U akciji, čiji je prvenstveni cilj bilo etničko čišćenje, a ne potraga za oružjem koje navodno skrivaju srpski civili, ubijeno je i ranjeno više desetina Srba.

MINIRANJE KUĆA
KUĆE uhapšenih Srba Merčepovi ljudi su vrlo često dizali u vazduh. Spisak miniranih kuća je predugačak, a uporedo su skrnavljeni i privredni objekti u srpskom vlasništvu. Među ostalima, 1991. godine minirane su kafane: ”Krajišnik” (15. aprila), ”Sarajka” (3. maja), ”Tufo” (3. maja), ”Brdo” (6. maja), ”Maliraj” (28. juna), "Popaj" (2. jula), ”Točak” (21. jula), ”Čokot bar” (24. jula), ”Šid” (30. jula).

RAČAN ĆUTAO

VEĆ sama činjenica da je Merčepova Jedinica za specijalne namene formirana pri MUP-u Hrvatske, linija krivice preko Vladimira Šeksa, Branimira Glavaša, Ivana Vekića, penje se direktno do Tuđmana. Jedinica je manje učestvovala u ratnim dejstvima, njen prioritet bila su dejstva u pozadini. Koliko su hrvatski vrhovnici bili upoznati sa Merčepovim zlodelima, svedoči i slučaj poznatog srpskog komuniste Sime Rajčevića iz Kutine, koji je uhapšen dok je išao na sastanak sa Račanom, a zatim likvidiran. Srodnici žrtve apelovali su na Račana, ali budući predsednik hrvatske vlade nije ni prstom mrdnuo.


Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 13 Empty .... ??????????????????????????????

Počalji  Milan taj Pet Nov 26, 2010 9:36 pm

Biljana je vedra, iako riječi koje izlaze iz nje nisu nimalo optimistične. Jedna je od rijetkih koja radi, pa makar od osam do dvanaest. Nakon osnovne škole, djeca idu u Gospić i Korenicu, a rijetko tko se vraća u rodni kraj. Na Udbini smo bili baš na dan kad se obilježava Dan Škole kralja Tomislava. Oko škole gomila djece skače i viče. Ako u ičemu Udbina obiluje, tada su to djeca, najčešće prvorođenci doseljenih Hrvata iz Bosne. Jedna od majki školaraca razgovara s nama i tuži se kako u tako malenom mjestu određeni ljudi sve preuzimaju i nema mogućnosti za samostalan napredak, pa čak ni da se napravi jedno pošteno igralište za djecu.

Vjerujte, ja više ovdje ne mogu živjeti. Ne mogu! Ta oholost tih ljudi je grozna, oni sve moraju imati prvi, a kad mi imamo neku zamisao i želimo je ostvariti, okreću cijelu Udbinu protiv nas. Jedino nas općina podržava, a za druge smo maltene neprijatelji države! Trideset godina su me tlačili komunisti svojim pričama i maltretirali nas djecu svojim idejama, a sad mi pop želi prodike držati mojoj djeci. E, ne dam im!

Položaj civilnog društva na Udbini nimalo se ne razlikuje od ostalih malih sredina. Tomislav Saftić, član udruge Lumen, govori nam kako su u početku njihove aktivnosti usmjerene na uređenje mjesta i ekološku održivost bile proglašene antidržavnim aktivnostima. Odbojnost je bila čak i prema uređenju Gradine, ostataka stare utvrde ponad Udbine s koje puca predivan pogled na sve strane. Samo su crkve dobrodošle.


Foto: Tomislav Saftić, jedan od predvodnika antidržavnih aktivnosti

Tko god dođe ovamo gradi crkve, a ruši tuđe, i tako u nedogled, pa Udbina ima više crkava po stanovniku nego igdje drugdje, ironičan je Tomislav. Aktivisti udruge pokosili su visoku travu, postavili natpise i eko-parole, utrli stazu i donijeli klupe, a uspjeli su uključiti i solarne lampe koje su svjetlile po noći. Domaći hajdučki romansijeri su ih razbili, ne bi li tako osigurali mrak za svoje romantične avanture na vrhu Gradine. No, moć nekih lokalnih struktura i manjak potpore izvan općine navele su članove prvo na pasivnost, a zatim i na sve vjerojatniju odluku o prestanku većih radova.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 13 Empty hm, hmm...??

Počalji  Milan taj Pet Nov 26, 2010 9:42 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 13 Empty Daleko od kuce...? a Baja mali knindza peva li peva...??

Počalji  Milan taj Pon Nov 29, 2010 2:46 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 13 Empty Koreni *pada8..RSK..u svetlu *novih nacertanija*...??

Počalji  Milan taj Uto Nov 30, 2010 8:27 pm

Potkraj 1939. godine konačno su se iskristalizirala politička stajališta SKK.
Prema tim stajalištima, Sporazum Cvetković-Maček je: (1) razbio državno je-
dinstvo omogućujući stvaranje jugoslavenskih političko-teritorijalnih jedinica
na osnovi etničke većine;31 (2) dao previše političke autonomije Hrvatima; (3)
nije usporedno sa stvaranjem hrvatske političko-teritorijalne jedinice predvi-
dio mogućnost oblikovanja srpske jedinice;32 (4) politički razjedinio Srbe; (5)
Srbe u Banovini Hrvatskoj doveo u podređeni položaj prema Hrvatima; i (6)
da Sporazum nisu potpisali pravi predstavnici srpskoga naroda.33 Štoviše, ne
samo da optužuju Cvetkovića da je potpisivanjem Sporazuma Cvetković-Ma-
ček izravno ugrozio srpske državotvorne interese, nego i jasno naglašavaju da
"ono što je ugovorio sa g. Mačekom g. Dragiša Cvetković nema nikakvih obve-
za za srpski narod", i da te obveze iz Sporazuma Srbi neće priznati jer su "Hrvati
sporazumom od 26 augusta dobili više nego su ikada imali".34 Stoga je društvo
SKK, uz stalnu kritičku analizu Sporazuma, postupno započelo još od prosinca
1939. s promocijom ideje stvaranja velike Srbije,35 a u članku "Sporazum ili
nesporazum" otvoreno je zatražilo reviziju Sporazuma.36 To stajalište ponov-
ljeno je samo dva tjedna poslije u članku "Njihove pobede", prema kojemu bi
Banovina Hrvatska trebala svojim Srbima priznati ili političku autonomiju u
devetnaest kotareva u kojima su Srbi činili apsolutnu ili relativnu većinu ili im
omogućiti odvajanje od Banovine Hrvatske i dopustiti im pripojenje s dru-
gim banovinama koje će ući u sastav srpskih zemalja, odnosno Velike Srbije.37
Osim što su na osnovi tradicionalne velikosrpske ideologije negirali pripad-
nost dubrovačkog područja i stanovništva hrvatskome nacionalnom korpusu,
oni su čak čitavi kontinentalni dio sjeverne Dalmacije nazvali "Dalmatinskom
Šumadijom", koja u geografskome smislu postoji usporedno s "Dalmatinskom
Hrvatskom".38
Takva radikalna
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 13 Empty Komunisti RSK, osim problema u Srbiji imaju i *kod kuce*....

Počalji  Milan taj Pet Dec 03, 2010 8:45 pm

u Hrvatskoj, to je mora se priznati specifican polozaj *komunista iz Hrvatske*...na *privremenom radu u Srbiji*...i *vaseljeni*, koji trazi neki *ogranak*...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Partija Komunisti Srbije i dalje čvrsto stoji na stanovištu da je ujedinjenje svih komunističkih snaga u Srbiji imperativ vremena u kome živimo!

To se može i mora ostvariti na jasnim marksističko – lenjinističkim pozicijama, na aktuelnim političkim, ekonomskim i socijalnim zadacima vremena sadašnjeg, na realnoj i osmišljenoj klasnoj borbi, na čvrstoj antiimperijalističkoj orijentaciji, protiv ulaska u evropsku uniju čiji temelji su liberalni kapitalizam i naročito protiv ulaska u NATO pakt koji predstavlja udarnu pesnicu svtskog imperijalizma i vlasnika mega kapitala.

Mi verujemo da je neophodno u što skorije vreme obezbediti permanentnu koordinaciju komunističkih i radničkih partija na jugoslovenskom prostoru, što se može postići formiranjem Koordinacionog tela, koje bi bilo u permanentnom radu. Takođe se podrazumeva čvrsta saradnja na balkanskom, evropskom i svetskom nivou komunističkih i radničkih partija i pristupanja formiranju PETE KOMUNISTIČKE INTERNACIONALE.

Na kraju želimo istaći da svi nesporazumi pa i neki neprijatni incidenti u našim odnosima nebi smeli da nas spreče u ostvarivanju strateškog komunističkog cilja, a to je ujedinjenje svih komunista u Srbiji i na jugoslovenskim prostorima. Zato ističemo da je Radna grupa CK KS spremna za razgovore sa predstavnicima Komunističke partije u osnivanju.

U očekivanju vašeg poziva za razgovore, drugarski vas pozdravljamo!

Beograd, 14. O8. 2010. God. Predsednik Radne grupe za razgovore CK KS

Svetozar Markanović
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 13 Empty Na *evropskom putu*...??

Počalji  Milan taj Ned Dec 12, 2010 2:12 pm

hm, hmmm..*imperijalisti*

i njihovi *podsistemi*, korumpirani *bez dinara kapitalisti*, montiraju monstruma..*hidru* na prostoru bivse SFRJ,koja ce da isisava do poslednje kapi krvi..mreza *saradnika kapitalista* se plete, i u tom vrtlogu, *siroke narodne mase*, bice odrane do kole goze, zamajavace se *nacionalizmom**klerikalizmom**cirilicom**latinicom*...a profit, deo njihovog rada,sredstva koja su stvarali pretci, odlaze u nepovrat. Ocekujemo od Tadica i Josipovica da *na evropskom putu*..osnaze *REGION RSK*, izvrse pravicnu nadoknadu i stvore uslove za povratak i normalan zivot Srba u regionu RSK...??

affraid affraid affraid Cool Very Happy
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 13 Empty U sredu..*opsta mobilizacija* Srba iz RSK

Počalji  Milan taj Pon Dec 13, 2010 8:32 pm

Od srede potpisivanje peticije za prava Srba iz Hrvatske

Koordinaciono telo izbegličkih i drugih udruženja i zavičajnih klubova Srba iz Hrvatske pokrenulo je akciju prikupljanja potpisa za ostvarivanje imovinskih, stanarskih i drugih stečenih prava Srba iz Hrvatske koja počinje u sredu, 15. decembra

Potpisivanje peticije, kojom se u 12 tačaka od Hrvatske traži da reši pitanje svih prava oko 400.000 izbeglih i prognanih Srba, trajaće do 31. januara iduće godine, izjavio je danas na konferenciji za novinare predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta.
On je naveo da je peticiju već podržalo 100 izbegličkih i zavičajnih udruženja Srba iz Hrvatske i najavio da će potpisivanje biti organizovano u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj, kao i među Srbima u rasejanju - u SAD, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu i evropskim zemljama.
Pravo na potpisivanje peticije imaju izbegli i prognani Srbi, zatim oni poreklom iz Hrvatske, koji su u Srbiji od 1918. godine, kao i drugi građani Srbije, koji u toj zemlji imaju bilo kakvu imovinu, objasnio je Linta.
Svima njima upućen je poziv da svojim potpisom osnaže peticiju koja je već poslata na 150 releventnih adresa, kazao je Linta i podsetio da se peticijom od EU traži da s Vladom Hrvatske ne potpisuje ugovor o pristupanju sve dok ne ispoštuje evropske standarde i ne ispuni sve obaveze prema svojim građanima srpske nacionalnosti.
"Ova peticija apsolutno nije uperena protiv Hrvatske, jer verujemo da je i u njenom interesu da nema nezadovoljnih građana, a istovremeno treba da podstakne vlasti Srbije da se adekvatnije založi za prava naših građana", istakao je Linta.
Podsetivši da su podržali sastanak predsednika dve zemlje Borisa Tadića i Ive Josipovića, on je naglasio da izbegli Srbi nisu zadovoljni što je na tom sastanku "koncept temeljnih ljudskih prava zamenjen, konceptom osnovnih potreba koji se svodi na hrvatsku formulu stambenog zbrinjavanja".
Linta je ukazao da je hrvatski koncept, koji su podržali UNHCR i EU, diskriminatorski, uslovljen povratkom i visokom cenom otkupa stanova i svodi se na zbrinjavanje izbeglica koji su u stanju nužne potrebe.
"Mi na taj koncept ne pristajemo, jer ključno pitanje nije povratak, već poštovanje prava, a stvar je pojedinca kako će da raspolaže pravima u skladu sa svojim potrebama", naglasio je on.
Predsednik Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja Milojko Budimir je istakao da se peticijom pokreću pitanja obnove uništene i povratka nasilno oduzete imovine i traže stanarska prava ili pravična naknada.
Pored toga, izbegli Srbi zahtevaju isplatu dinarske i devizne štednje i zaostalih penzija, pravo na akcije ili naknadu za neučestvovanje u procesu privatizacije, reviziju presuda za ratne zločine donetih u odsustvu okrivljenih i prestanak etnički motivisanih suđenja, kao i završetak ekshumacija i identifikacija nestalih.
On je istakao da ova pitanja moraju biti rešena pre ulaska Hrvatske u EU, jer će, u suprotnom, ostati na marginama i biti zaboravljena.
Predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić je ukazao da su Srbi iz Hrvatske najveća prognana grupa u Evropi.
"Pitanje politički prognanih građana Hrvatske, pripadnika srpskog naroda, nije samo deo korpusa ljudskih i građanskih prava. Reč je i o kolektivnim ljudskim pravima", rekao je Antić.
Podsetivši da su Srbi od dolaska na prostore Hrvatske neprekidno imali kolektivna prava, Antić je naglasio da Srbija, prema slovu Ustava iz 2006. godine, ima obavezu da štiti prava Srba izvan Srbije.

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 13 Empty Komunisti srbije pomozite nam u organizaciji prikupljanja po

Počalji  Milan taj Sre Dec 15, 2010 12:52 pm

Predstavnici izbjeglih Srba iz Hrvatske u Srbiji u ponedjeljak su u Beogradu najavili da počinju prikupljati potpisa za peticiju kojoj je cilj spriječiti da Hrvatska postane članica EU-a prije nego se riješe njihovi zahtjevi
Predstavnici Koalicije udruga izbjeglih i Asocijacije izbjegličkih udruga u Srbiji najavili su u ponedjeljak početak prikupljanja potpisa kako bi ojačali već potpisanu peticiju cilj koje je spriječiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju prije nego se trajno riješe otvorena pitanja izbjeglih Srba.

Vezane vijesti

* Hrvatska je ekonomski ljenjivac, čeka ulazak u EU (08.12.2010)
* 'Hrvatska stoji bolje od europskog prosjeka' (06.12.2010)
* 'Sviđate nam se i želimo vas u EU' (25.11.2010)
* Američka opomena i hrvatske glave u pijesku (25.11.2010)
* 'Vlada štedi na ljudskim pravima i pretvara ih u statistiku' (22.11.2010)

još vijesti na temu
Peticiju je sredinom listopada potpisalo 100 izbjegličkih i zavičajnih udruga okupljenih u dvjema navedenim organizacijama, a prikupljanje potpisa potpore, po riječima predsjednika te koalicije udruga izbjeglih Miodraga Linte, počinje u srijedu, 15. prosinca, i trajat će do kraja siječnja 2011.

'Cilj je prikupiti što više potpisa', koji bi bili dostavljeni 'relevantnim institucijama u Republici Srbiji, Republici Hrvatskoj i međunarodnoj zajednici', kazao je Linta na tiskovnoj konferenciji.

Dodao je kako će pravo potpisa potpore zahtjevima u peticiji imati izbjegli i prognani Srbi iz Hrvatske, zatim Srbi i ostali građani koji su podrijetlom iz Hrvatske a imaju neriješena imovinska, statusna i druga pitanja, te građani Srbije koji su također u Hrvatskoj imali imovinu koja im je oduzeta, oštećena ili nestala tijekom agresije devedesetih godina.

'Potpisi će se prikupljati u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, a nastojat ćemo što više potpisa prikupiti i u SAD-u, Kanadi, europskim zemljama, Australiji i Novom Zelandu', istaknuo je Linta.

Po njegovim riječima, peticija je već poslana na 155 adresa u međunarodnoj zajednici, među kojima i Ujedinjenim narodima, predstavnicima svih 27 zemalja članica EU-a, SAD-a, Rusije, Kine, europskih institucija i nevladinih udruga.

Peticijom je zatraženo rješenje 12 otvorenih pitanja Srba iz Hrvatske, a njezini pokretači najavili su da će od EU-a zatražiti da ne dopusti zatvaranje 23. poglavlja u pregovorima s Hrvatskom, koje se odnosi na ljudska prava.

Među ostalim, izbjeglice traže povrat pokretnina i nekretnina, obnovu imovine uništene u ratu i, kako navode, 'terorističkim akcijama', naknadu za uništene, oštećene i nestale pokretnine i nekretnine, povrat oduzetih stanarskih prava ili pravičnu naknadu bez uvjetovanja i ograničenja.

Potpisnici također traže isplatu zaostalih mirovina i priznanje radnog staža, reviziju presuda za ratne zločine donesenih u odsutnosti okrivljenika te, kako se navodi, 'pošteno i ujednačeno procesuiranje ratnih zločina i prestanak etnički motiviranih suđenja'.

Među zahtjevima su brz završetak procesa ekshumacije i identifikacije nestalih osoba te isplata devizne i dinarske štednje i novčane naknade za to što izbjeglim Srbima, kako ističu, nije bilo dopušteno sudjelovanje u privatizaciji kao ostalim hrvatskim građanima.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 13 Empty Saznaj te vise o njima i javite, ne ustupaj te svakom,

Počalji  Milan taj Sub Dec 18, 2010 7:20 pm

*inicijativu*, jer koga zmija ili kapitalista ujede* i gustera se boji, valjda znamo da nema rata bez ekonomskog interesa...???

Udruženja veterana iz regiona formirala koaliciju

Udruženja ratnih veterana iz Srbije, Hrvatske, i Bosne i Hercegovine formirala su danas koaliciju, s ciljem promovisanja mira u regionu, izjavio je predsednik Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije iz Novog Sada Željko Vukelić.
Koaliciju će predstavljati po jedan Srbin, Hrvat i Bošnjak iz Bosne i Hercegovine, zatim predstavnik hrvatskih udruženja, i jedan predstavnik srbijanskih veteranskih udruženja, rekao je Vukelić agenciji Beta.

Dodao je da je na danas okončanoj, dvodnevnoj regionalnoj konferenciji veteranskih udruženja iz regiona u Novom Sadu dogovoreno da se formira i zajednička grupa koja će se baviti izgradnjom mira, obukom ratnih veterana i organizovanjem zajedničkih susreta.

Vukelić je objasnio da koalicija okuplja veterane voljne da doprinesu izgradnji održivog mira, na osnovu višegodišnjih susreta članova tih organizacija kroz aktivnosti nevladinih organizacija Centar za nenasilnu akciju i Centar za ratnu traumu.

"Cilj nam je da se što više ljudi uključi u mirovni proces i u edukaciju za mir jer je u tome smisao života, pomirenja i suživota", kazao je Vukelić i dodao da ljudi koji su prošli kroz rat imaju najveći kredibilitet da govore o miru.

Ratni veterani su na skupu kazali da u njihovoj koaliciji nema mesta za one koji su u rat ušli da bi pljačkali, ubijali i činili zločine. Dodali su da im je jedini cilj da se nikad više ne desi rat i ukazali da ne žele da podržavaju nijednu stranu u politici.

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 13 Empty *zanjekaj te mu pravo da vas zastupa*...!!

Počalji  Milan taj Pet Dec 24, 2010 11:21 pm

Nije daleko dan kada će se, zahvaljujući u velikoj meri i Miloradu Pupovcu, ekskluzivnom zastupniku i predstavniku Srba ih Hrvatske, jedini Srbin u toj državi zvati Milorad Pupovac

Novinari koji su 1997. godine izveštavali iz Sabora Hrvatske, nikada neće zaboraviti tih svakako interesantnih i pomalo dramatičnih 70 minuta. Posle rasprave i ponekog usvojenog amandmana, došlo je vreme za izglasavanje paketa ustavnih promena u hrvatskoj državi među kojima je veliku, možda i najveću pažnju pobuđivala ona o preimenovanju Sabora Republike Hrvatske u „Hrvatski državni Sabor“. Zašto? Zato što je to ime Sabor nosio samo u vreme ustaške „Nezavisne države Hrvatske“.

POZITIVNA OSEĆANJA PREMA USTAŠTVU
Veći deo opozicije bio je protiv, neki krugovi hrvatske javnosti upozoravali su da to može naneti značajnu štetu Hrvatskoj u međunarodnim krugovima, da podgrejava pozitivna osećanja prema ustaštvu i da na određen način sugeriše zaključak da tzv. „moderna Hrvatska“ nastavlja državni kontinuitet Hrvatske Ante Pavelića. Ništa nije vredelo, Tuđman i Gojko Šušak, svesrdno podržani od svog HDZ-a, istrajali su u nameri.
I onda je došao red na glasanje. Predsedavajući, akademik Vlatko Pavletić, od administrativne službe dobija podatak da za tu odluku HDZ nema potrebnu većinu, da nedostaje jedan glas. Pavletić traži novo, službeno, prebrojavanje prisutnih u velikoj dvorani Sabora i zaista…nedostajao je jedan glas. Svi hadezeovci bili su tu, kao i grupa HDZ-u pripadajućih satelitskih saborskih zastupnika, ali opet jedan fali.
Pavletić daje pauzu i brzo, u društvu Vladimira Šeksa, Žarka Domljana i Andrije Hebranga, odlazi na konsultacije do Tuđmanovog kabineta, smeštenog u Banskim dvorima, od saborske zgrade udaljeni najviše stotinu metara.
Kasnije će učesnici tog razgovora prepričavati da je Tuđman, čuvši ko nedostaje, a već zdravstveno načet, počeo da urla i viče: Hitno ga nađite, kako god znate, nije u zemlju propao.
Koga da nađu? Milorada Pupovca. On je u taj saziv Sabora ušao 1995. godine, na listi Akcije socijaldemokrata Hrvatske, predsednik je bio advokat Silvije Degen, ali im je vrlo brzo okrenuo leđa i odmetnuo se u „nezavisne“. Ispostavilo se da je baš Pupovac, iako je sve do toga dana obećavao HDZ-u da računaju na njegov glas, pobegao od glasanja, ne samo iz Sabora već i iz Zagreba.
Pavletić se vraća u Sabor, daje pauzu od sat vremena i prosto beži u svoj predsednički kabinet. Novinari, izveštači iz Sabora, hitno zovu redakcije i najavljuju prvi veliki Tuđmanov poraz u nacionalnom parlamentu.

MOMCI U CRNIM ODELIMA
I tada počinje potraga za Pupovcem u kojoj je bilo angažovano nekoliko desetina ljudi, od obaveštajaca do običnih policajaca. Utvrđeno je da se Pupovac nalazi van Zagreba, da mu treba bar tri sata vremena da kolima dođe do glavnog grada Hrvatske, a i da se nešto nećka jer, poručio je, ima neka važna posla.
Obaveštavaju Tuđmana šta se događa, ovaj traži da ga spoje sa Miloradom i sat vremena kasnije jedan helikopter hrvatske policije sleteo je na periferiju Zagreba. Iz njega je izašao Milorad Pupovac, u pratnji trojice momaka u crnim odelima, seo u audi zatamljenih stakala i pod rotacionim svetlima krenuo prema zagrebačkom Gornjem gradu gde je u saborskim hodnicima i restoranu temperatura među zastupnicima i novinarima već dodirivala crveno polje. Opozicija je pretila da će napustiti Sabor.
Pognute glave, sa neopisivim izrazom lica, Pupovac se teškim korakom peo saborskim stepenicama boje bele kafe. Ušao je u dvoranu trpeći desetine pogleda na sebi, seo u saborsku klupu i Pavletić je nastavio sednicu. Počelo je glasanje i čulo se ono presudno, Pupovčevo, DA. To srpsko (kakvo god bilo srpstvo Milorada Pupovca) DA vratilo je Saboru Hrvatske ustaško ime- Hrvatski državni Sabor.
Neki će danas reći da je to poniženje, na koje je Pupovac pristao – u kombinaciji sa pretnjama ili bez njih, svejedno je – u velikoj meri odredilo njegovo kasnije političko delovanje, tačnije, da je od Milorada Pupovca napravilo čoveka čiji osnovni cilj nije da u Saboru i van njega pomaže sopstvenom narodu, Srbima iz Hrvatske, već da se sveti HDZ-u uzimajući od njega maksimum pogodnosti za sebe i ponešto ustupaka za svoje saradnike.
Ovakvo tumačenje, naravno, nije pokušaj amnestije za sve što je Pupovac kasnije radio, već samo jedno od objašnjenja zbog čega Srbi u Hrvatskoj ni onda, pa ni danas nemaju svoje prave predstavnike u Saboru, ali zato i dalje imaju status građana drugoga reda.
A da li je Pupovac lično naplatio to svoje čuveno DA? Jeste. Kloneći se mogućnosti da se nađem na tankom ledu navodeći samo priče, bez čvrstih dokaza o Miloradovom materijalnom blagostanju stvorenom za poslednjih deset, dvanaest godina, držaću se nesporne činjenice da je taj čovek, svakako uz pomoć HDZ-a, uspeo sebe da nametne i Hrvatskoj i Srbiji kao jedinog predstavnika Srba iz Hrvatske. Tu poziciju Pupovac kapitalizuje neprekidno, u raznim oblicima, dok od takvog njegovog statusa Srbi u Hrvatskoj, kao kolektivitet, nemaju gotovo nikakve koristi.
Već nekoliko godina, iz vremena kada je Ivo Sanader formirao Vladu Hrvatske, Pupovac i njegova stranka (SDSS) koju samo formalno vodi Vojislav Stanimirović, nalaze se u čvrstoj koaliciji sa HDZ-om. Bez njih HDZ nema većinu, potpredsednik Vlade Hrvatske je Pupovčev čovek, Slobodan Uzelac. Takva pozicija, uz mogući dodatni uticaj iz inostranstva, mogla je Hrvatsku da natera na ispunjenje gotovo svih obaveza i dugovanja prema Srbima iz Hrvatske. Prema onome što je mogao, ovo što je Pupovac do sada uradio ravno je nuli. I gore od toga.
Već dve godine statistika pokazuje da se više Srba iseljava iz Hrvatske, nego što ih se tamo vraća. Zastrašujući podatak. Pred ovom istinom svaka Pupovčeva odbrambena retorika u isto vreme je i smešna i jadna.

MALOBROJNA DRUŽINA
Veštinom koja je vrlo respektabilna, Milorad Pupovac je poziciju neprikosnovenog lidera Srba iz Hrvatske uspeo da prenese i u Srbiju. Službeni Beograd, još od vremena Đinđića i Koštunice, zaključno sa Tadićem, o problemima Srba u Hrvatskoj razgovara isključivo sa Pupovcem. Radio televizija Srbije retko, vrlo retko, jednom u dve godine, otvori prozorčić svog programa za položaj i probleme Srba u Hrvatskoj, a i tada, ako ima gostiju iz Hrvatske, taj gost je Pupovac.
Krajem 2003. godine u Hrvatskoj su održavani parlamentarni izbori. U to vreme bio sam savetnik potpredsednika Vlade Srbije Nebojše Čovića, koji je zamoljen, sa najvišeg mesta u državi, da primi Milorada Pupovca i pomogne mu oko izbora u Hrvatskoj. U svakom smislu da mu pomogne, počev od organizovanja autobusa za prevoz glasača iz Srbije. Rale, to je tvoja tema, šta da radimo?,pitao me je Čović. Pupovac nije zaslužio ni kafu da mu damo, a kamoli šta drugo -odgovorio sam. Dodajući sa gorčinom da drugog izbora nemamo. Istog dana razgovarali smo sa Pupovcem i Gajicom (i jedan i drugi su i danas u Saboru) i Milorad je dobio sve što je tražio. Ne bi bilo pristojno da idemo u detalje.
Vratio je Srbiji tako što je ostao u Vladi Hrvatske posle hrvatskog priznavanja nezavisnog Kosova, i pošto se Hrvatska sama prijavila da u Hagu svedoči u korist Prištine, a protiv Beograda.
Nema te uvrede i tog poniženja koje će Milorada Pupovca i njegovu malobrojnu družinu izvući iz crnih limuzina Vlade Hrvatske.
Razočarani onim što Pupovac i njegova stranka (ne)čine rukovodstva tri srpske stranke u Hrvatskoj: Demokratske partije Srba, Srpske narodne stranke i Nove srpske stranke, pokušali su u drugoj polovini 2009. godine da naprave ravnotežu SDSS-u jednim oblikom zajedničkog delovanja, skoro ujedinjenja. Nisu uspeli. Razloge svakako treba tražiti u neprikosnovenoj političkoj i naročito medijskoj poziciji Pupovca u Hrvatskoj. On je u međuvremenu, sredstvima iz budžeta Hrvatske pokrenuo nedeljnik, zove se „Novosti“, koji – umesto da se bavi onim zbog čega je i osnovan, problemima Srba u Hrvatskoj – uređivačku politiku vodi na matrici blagopočivšeg splitskog „Ferala“. Naravno, u mnogo blažoj varijanti, da se ne zameri koalicionom partneru-HDZ-u.
U Hrvatskoj je ovih dana usvojena izmena Izbornog zakona koja će, tu nema nikakve sumnje, omogućiti Miloradu Pupovcu i njegovoj Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci večito prisustvo u Saboru Hrvatske. Šta se to dogodilo?
Prema novim odredbama Izbornog zakona, koje je tražio Pupovac, a na njih pristao HDZ, tri mandata u Saboru dobiće ona srpska stranka sa najviše glasova u svim izbornim jedinicama. Prevedeno u praksu: Milorad Pupovac i njegova Samostalna demokratska srpska stranka, kao što rekoh gore, predstavljaće Srbe i u Saboru i van njega sve dok to budu hteli.
Ili dok bude Srba u Hrvatskoj, a njih je sve manje. Iseljavaju se, umiru ili pretapaju u Hrvate.
Nije daleko dan kada će se jedini Srbin u Hrvatskoj zvati Milorad Pupovac i to će biti Pupovčev najveći uspeh i najveći poraz. affraid
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 13 Empty Vukovar

Počalji  Milan taj Pet Dec 24, 2010 11:28 pm

Dmitrovicu, skoci do Vukovara, blizu ti je, sat i nesto voznje od Beograda, pa ces videti potpuno drugu sliku. Oko 40.000 Srba zivi u bivsoj opstini Vukovar, ima mnogo mladih ljudi i dece…i ja ni jednog jedinog nisam sreo koji se srami ili boji reci da je Srbin. Cak , mogu reci da je to otislo u drugu krajnost, pa se ponekad i prenaglasava. U Borovu Selu zivi oko 7000 stanovnika (96% Srbi)Bobota, Trpinja, Brsadin…su puni, a Vukovar je pola-pola. Skole su na Srpskom jeziku, postoje nasi kafici, diskoteke..itd. Dakle, nije sve tako crno kako izgleda, postoji oaza u Hrvatskoj gde se Srbin moze osecati sigurno. Svima koji zele da se vrate u Hrvatsku, preporucujem Vukovar, cene nekretnina su jos uvek relativno niske a mislim da ako kupe plac mogu dobiti i obnovu kuce bez obzira sto su do 91g ziveli negde drugde. Vidim da se javljaju kordunasi, u Vukovaru vam je vas Bogdan Rkman (www.sdss.hr) pa mu se javite ako trebate pomoc ili informacije. Shocked Shocked
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 13 Empty To je prazna prica

Počalji  Milan taj Čet Jan 27, 2011 7:03 pm

Очекивало се, међутим, да ће завршетак ратова означити и почетак брзог
смањивања етничке дистанце, пре свега унутар новоформираних држава,
јер је попуштање међунационалних тензија у интересу развоја самих тих
држава. Закључивало се и на принципу аналогије с поменутим развојем
националних односа у бившој Југославији након Другог светског рата.
Ако у овој анализи оставимо по страни Косово и однос Албанаца и Срба,
јер је то питање врло специфично, може се рећи да је извесно смањивање
етничке дистанце забележено, али је оно скромно, далеко мање него што
су многи аналитичари и истраживачи очекивали.

*Професор социјалне психологије на Филозофском факултету у Београду

Bez, angazovanja organizacija Komunistickih partija po republikama nema sanse da se ne napravi korak napred...,jer to su jedine politicke oaze bez medjunacionalne mrznje !!!
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 13 Empty Ako, Komunisti RSK ne daju svoje priloge i svedocenja.......

Počalji  Milan taj Pet Jan 28, 2011 5:59 pm

problemi ce se razvlaciti godinama...!!
--------------------------------------------------------
Najavljeno prikazivanje filma o stradanju Srba

Na sedmom po redu međunarodnom festivalu dokumentarnih filmova Zagrebdox, koji će biti održan od 27. februara do 6. marta, biće prikazan i film "Paviljon 22" autora Nenada Puhovskog koji govori o stradanju Srba u Zagrebu

Reč je o odvođenju u smrt Srba u hrvatskoj prestonici od strane pripadnika jedinice kojom je komandovao Tomislav Merčep protiv koga se sada vodi istraga.
"Stavljanjem u program "Kontroverzni dox" imao sam nameru aktuelizovati situaciju oko Merčepa, ali i podsetiti na situaciju da film koji je napravljen 2002. godine nikad nije prikazan u Hrvatskoj" izjavio je Tanjugu Puhovski koji je i direktor festivala.
"Neprikazivanjem filma javnost je ostala uskraćena za neke informacije koja smatram dosta važnim", rekao je on ističući da film pokazuje da je u vreme kad je rađen sve već bilo poznato.
"Podsetio bih hrvatske gledaoce i građane, pa i organe gonjenja da su sve te činjenice o kojima se danas govori bile poznate i nama koji nismo imali izvore informiranja, pa su onda bile poznate i drugima", rekao je Puhovski.
On smatra da je dobro da ljudi vide film u vreme kad se govori o Merčepu i tim procesima da bi videli o čemu se radi.
"Bilo je glasova u nekim medijima što se sada Merčep procesuira, ali ovo je situacija u kojoj se želi Merčep zatvoriti i ta priča ispričati do kraja sa svim njenim elementima", zaključio je Puhovski.
On je podsetio da se sve oko filma, od snimanja do njegvog bojkotovanja, dešavalo u vreme koalicione vlade Ivice Račana.
Tomislav Merčep je od 10. decembra 2010. u pritvoru, a tereti se da je kao komandant jedinice hrvatskog MUP-a koja je sprovodila likvidacije odgovoran za odvođenje i smrt najmanje 43 civila, najvećim delom Srba, s područja Zagreba, Kutine i Pakraca u zapadnoj Slavoniji. Osim paviljona 22 na Zagrebačkom velesajmu, Merčepovci su imali i logor u Pakračkoj Poljani gde su vršili likvidacije.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 13 Empty Dr Velimir Abramovic

Počalji  Milan taj Sub Jan 29, 2011 3:09 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 13 Empty A, niste hteli Vladu RSK u izgonstvu, neogo *ovu*...hm, hmm?

Počalji  Milan taj Ned Jan 30, 2011 1:09 am

Odluka Vlade Hrvatske da se izbeglicama omogući otkup stanova po povoljnim uslovima na osnovu stambenih prava odnosi se samo na prostor Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema i doneta je pod pritiskom Hrvata povratnika, a ne da bi se olakšalo srpskim izbeglicama, kaže za Press Miodrag Linta, predsednik Koalicije izbegličkih udruženja iz Hrvatske.

On kaže da je izjava potpredsednika Vlade Hrvatske Slobodana Uzelca pogrešno protumačena zbog čega su mnogi pomislili da će svi Srbi bez uslovljavanja moći da iskoriste nekadašnje stambeno pravo. Pomenuti prostor je do 1998. bilo pod misijom UNTAES-a, posle čega su se Hrvati vraćali na ovo područje.

- Telefoni su nam se usijali, izbeglice su nas zvale misleći da će svi imati to pravo. To je, u stvari, učinjeno zbog pritiska Hrvata povratnika u to područje koji su tražili povoljnije uslove za otkup stanova, a onda takav propis mora da važi i za Srbe koji tu žive. Za većinu i dalje važi program o stambenom zbrinjavanju koji se pokazao kao diskriminatorski, jer da bi povratnik povratio svoje stanarsko pravo ne sme da ima imovinu na prostoru bivše Jugoslavije, niti da je bilo šta nasledio od 1991. Hrvatska je načinila veliki propust što nije postupila kao Bosna i Hercegovina i poništila nezakonite odluke o oduzimanju stanarskog prava - kaže Linta.

Vlada Hrvatske je za te stanove utvrdila cenu od 798 evra po kvadratu, što se umanjuje za amortizaciju, odnosno godine starosti i položaj stana u zgradi, a cena se uvećava do 30 odsto, zavisno od veličine grada u kojem bivši nosilac stanarskog prava želi da živi i otkupi stan. Za izbeglice je predviđen popust od 1,5 odsto za svaku godinu u izbeglištvu. Linta kaže da je toliki iznos nepravedan, jer su Hrvati od 1993. otkupljivali stanove iz kojih su proterani Srbi i za po nekoliko puta nižu cenu.
a

Podneto 4.500 zahteva za otkup stana

Savo Štrbac, direktor Istraživačko-dokumentacionog centra „Veritas", rekao je da su uslovi za dobijanje stana u programu stambenog zbrinjavanja rigorozni.

- Do sada je podneseno ukupno 4.500 zahteva za otkup stana. Od toga je odbijeno oko 1.600 zahteva, a oko 1.500 je pozitivno rešeno, s tim da je 1.035 stanova dodeljeno. Srbi su imali između 42 i 50 hiljada stanova - naglasio je Štrbac.

Koalicija izbegličkih udruženja iz Hrvatske poslednjih mesec i po dana prikuplja potpise za peticiju EU koja od Brisela traži da se Hrvatskoj odloži prijem u EU dok se ne reše prava prognanih Srba.

- Mi i dalje insistiramo na povraćaju svakog oduzetog stana ili, ako to nije moguće, da se izvrši pravična naknada. Ideja naše peticije nije samo da se reši pitanje stanarskih prava, nego da se sva otvorena pitanja stave na sto. Preko 50.000 Srba je 1991. godine imalo penzije u Hrvatskoj koje su aktivirali u godinama posle rata, ali im ništa nije nadoknađeno za taj period. Hrvatska u proseku duguje 81 isplatu po penzioneru. Mora da se reši pitanje oduzetog poslovnog prostora, van prostora nekadašnje srpske krajine preko 10.000 srpskih kuća je spaljeno a koje ne ulaze program povratka. Postoji i pitanje tajnih spiskova. Oko 450 ljudi je u Hrvatskoj osuđeno, a smatramo da te presude nisu donošene na validnim činjenicama. Do kraja sledeće nedelje ćemo imati prikupljene potpise iz Srbije, Bosne i inostranstva. Peticiju ćemo kopirati u 15 primeraka i poslati rukovodstvima Srbije i Hrvatske, EU i ambasadama Amerike, Francuske, Kine i Rusije. Želimo da pre potpisivanja pristupnog akta Hrvatske za prijem u EU neko u Briselu postavi pitanje šta Hrvatska radi sa pitanjem ljudskih prava proteranih Srba. Ovo je peticija za Hrvatsku, za novu i drugačiju Hrvatsku u kojoj Srbi konačno više neće biti građani drugog reda - kaže Linta.affraid affraid affraid
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 13 Empty Re: Komunisti Republike Srpske Krajine

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 13 od 25 Prethodni  1 ... 8 ... 12, 13, 14 ... 19 ... 25  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu