Pronaći grob generala Draže Mihailovića????

Strana 6 od 11 Prethodni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 9, 10, 11  Sledeći

Ići dole

Pronaći grob generala Draže Mihailovića???? - Page 6 Empty PRESS, broj 1491...i dalje u sukobu sa istinom

Počalji  Milan taj Ned Feb 21, 2010 4:08 pm

Draza Mihailovic..NAJODLIKOVANIJI SRPSKI OFICIR U ISTORIJI...*Sramota je da najodlikovanijeg srpskog generala pronadjemo u septickoj jami Ade Ciganlije ili psecoj grobnici u Lisicijem potoku,dok defile Slovenaca, u najlepsoj i najvecoj grobnici u Srbiji, odaje pocast austrijskom kaplaru i najvecem zlocincu nad srpskim narodom. Ocigledno da *trotoarski novinar* nije konsultovao katedru Istorija Jugoslavije, i nije pokusao da sazna da li je Draza umro u Moskvi...1963. godine...njegovo *istrazivacko novinarstvo* se zasniva na *istorijskoj krecani i propagandi*.

Adenauer..* Tito je samo jedan obican razbojnik*...xe, xe ..kaze se obicno da gubitnik ima pravo da se ljuti...pa i PRESS...!
* U naredne tri godine Amerika i Engleska su armiji Jugoslavije dali 569 aviona, 1835 topova, 918 tenkova...Pero Simic....i PRESS..*pronasli jameriku*...sluzili smo vojsku, sretali na putevima...dzipove willus, kamione dodge, razne gusenicare i topove...sejbr avione iznad glave, i naravno sa tenkovima serman u koloni na prvomajskim paradama...i rekli 1948..* NE *...? Potpisivanje sporazuma sa Turskom i Grckom 1954. bilo je formalne prirode, izgleda da potpisivanje *sporazuma* Stojadinovic-Pavelic iste godine u Argentini, nije bilo samo formalno nego i operativno od nekih presadzija..1991-1995 godine..! Zanimljivo, Tito je taj pakt potpisao sa Staljinovim ordenom pobede na grudima, a grcki komunisti su ga docekali sa letkom *Dole Tito izdajnik*... Tacno, Tito je dobio orden kao borac protiv fasizma, dokazani borac protiv zla...a sto se tice *podmetnutih grckih komunista*...Komunisti grcke znaju da je JNA pomagala i ratovala sa njima protiv i Engleza, a Staljin ih je izdao sa sporazumom sa Cercilom, Markosu dao penziju, dok su Englezi u isto vreme pobili oko 120.000 grckih patriota, partizana i komunista...tvrdi Noam Comski, nema obicaj da daje intervjue za PRESSS i *vucka*.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Pronaći grob generala Draže Mihailovića???? - Page 6 Empty Orudje *Promisla Bozijeg* puklo ko zvecka...*pre Blajburga*

Počalji  Milan taj Ned Feb 21, 2010 7:22 pm

ЉОТИЋЕВЦИ

(Из књиге Милослава Самарџића "Генерал Дража Михаиловић и општа историја четничког покрета")

Под Недићевом командом, додуше више формално, налазиле су се и оружане формације покрета "Збор" Димитрија Љотића, тзв. љотићевци ("Српски добровољачки корпус"). "Збор" је био профашистички покрет и још пре рата је одржавао везе са Хитлеровом Националсоцијалистичком партијом. Идеолошки, програм "Збора" подсећа на идеје Бенита Мусолинија: тражи укидање свих политичких странака и образовање парламента од представника појединих сталежа (земљорадника, лекара, адвоката...) сразмерно њиховом учешћу у броју становника. "Збор" је учествовао на изборима 1935. и 1938. године, али добио је тако мало гласова да ни његов председник није ушао у парламент. Међутим, значај љотићеваца, као немачких људи од поверења, нагло расте са окупацијом Србије, свеједно што Љотић није узео ни једну функцију у окупационој управи, него је деловао из сенке. Према Предрагу Ивановићу, писцу књиге "Ко су љотићевци", Димитрије Љотић и Немци нису испоштовали трећи услов под којим се Недић прихватио положаја председника "српске владе". Била је то могућност да у случају потребе образује оружану силу од 50.000 људи ради завођења реда у Србији. Већ два дана по формирању владе, 31. августа 1941, генерал Недић је од Немаца затражио одобрење о образовању војске од 30.000 људи, али они су одговорили да толики број неће бити потребан пошто "Збор" организује одреде од својих добровољаца. За разлику од недићеваца, љотићевци су у потпуности били на следовању немачке војске.35
У поверљивом извештају немачког команданта Србије команди Југоистока од 7. марта 1943. године, о љотићевцима се каже:
"Покрет "Збор" представља једну врсту националсоцијалистичке партије, коју је, кратко време по преузимању власти у Рајху, формирао извесни Љотић и води је до сада. Њена начела су: борба против слободних зидара, против Јевреја, против комуниста, против западњачког капитализма и његових облика дотрајалости. Њихови спољнополитички циљеви су: тесно повезивање уз Немачку једне независне Србије, која се ограничава на своје националне основе... У својим последњим наређењима Дража Михаиловић је борбу против Српског добровољачког корпуса ставио испред борбе против немачког Вермахта... Сврха Српског добровољачког корпуса (је у) искоришћавању оних снага српског народа које у идеолошком смислу стоје најближе националсоцијализму и које исцељење Србије виде у заједничком путу с Немачком. Добровољци су једине српске снаге које се истовремено могу ангажовати и против комуниста и Драже Михаиловића."36
У првој тачки љотићевске заклетве говори се о "верној служби српском народу", али се већ из ставке два види њихов ратни циљ: "Све оне који споља или изнутра нарушавају миран живот грађана, нарочито комунисте и припаднике Драже Михаиловића, немилосрдно ћу тући у борби и дати, ако устреба, и свој живот."37
Мада се њихова пропаганда, као уосталом и немачка, јер је то било прихватљивије масама, највише усмеравала против комуниста, љотићевци су се ипак више борили против четника, пре свега зато што током већег дела рата у Србији није ни било већих комунистичких јединица.
Љотићевским корпусом је командовао бивши југословенски пуковник - а раније аустроугарски официр - Коста Мушицки. Љотић је касније унапредио Мушицког у чин генерала. Пошто је придобио само мањи број активних официра, Љотић је додељивао чинове активистима "Збора", од којих је најпознатији Марисав Петровић. Овакве команданте Дражини официри називали су "штука официрима", док су за љотићевце често користили термин "крџалије" (према арнаутским пљачкашким бандама, које су Турци употребљавали као своје помоћне одреде).
Свеукупно, Димитрије Љотић је лета 1943. године имао 3.200 војника,38 сврстаних у четири батаљона. Касније је формиран и пети батаљон, па је и бројно стање љотићеваца повећано. У последњој фази рата батаљони се преименују у пукове. Четири пука била су под командом немачке 104. ловачке дивизије, а један под командом 1. царског бугарског окупационог корпуса.
Љотићев корпус је, дакле, имао бројно стање као и један од већих четничких корпуса. Али, док је на пример мајор Драгутин Кесеровић увек могао да рачуна на свих 3-5.000 војника свог Расинског корпуса, са Љотићем то није био случај. Наиме, Немци су распоредили љотићевце по разним крајевима, јер су им ови, једини Срби од поверења, свугде били потребни као тумачи, познаваоци терена и домаћих прилика, и сл. Борбена вредност љотићеваца била је мала и због мешања партијске са војном организацијом. Сам Љотић, мада је имао чин пуковника, није учествовао у борбама, ни у овом ни у претходним ратовима (био је болничар). Историја не бележи ни једну битку љотићеваца. Без Немаца поред себе, водили су само мање борбе. А заједно са Немцима највеће су следећа три њихове борбе: септембра 1943. код Сече Реке против Црногорске четничке бригаде (доживели су тежак пораз), крајем фебруара 1944. против Горске краљеве гарде код Тополе (такође су поражени) и марта исте године на Ибру против комуниста (и једни и други тврде да су победили).
Тако, са војне тачке гледишта љотићевци нису били значајан фактор. Међутим, четницима су нанели много зла, што потказивањем Немцима, што чињењем свирепих злочина. Један од њихових највећих злочина је убиство Симке Милетић, мајке мајора Драгослава Рачића, у селу Годачица испод Гледића лета 1944. године. Симка није хтела да бежи заједно са укућанима, рекавши да ни једна војска не дира бабе. Љотићевци су је сурово претукли и после неколико дана је преминула.39 Сарадња четника са љотићевцима, као на пример са недићевцима, није била могућа због њихове фанатичне вере у Хитлера. Димитрије Љотић је до краја живота веровао у немачку победу, што се види из његовог чланка "Нови рат", објављеног у званичном листу "Збора" "Наша борба" 7. априла 1945. године (погинуо је у саобраћајној несрећи у Словенији, истог месеца). У том чланку вођа "Збора" је предлагао Немцима да поведу герилски рат на својој територији, то јест да се боре до последњег:
"Немачка не може да положи оружје, она мора да се бори и она ће се борити при чему ће да проводи и развије принципе нове стратегије, оне чије су се контуре указале од 1941. године у Југославији. Услови, врло повољни, за то постоје, а први је услов да има ко хоће да се бори. Прво мора постојати вођство које хоће да се бори. Такво вођство Немачка има и у то нико не може сумњати..."40
У чланку "Иза тмастих облака сија златно Божије сунце", објављеном у славу Хитлерове окупације Чехословачке 1939. године, Љотић овако описује вођу Трећег рајха:
"Хитлер је оруђе Промисла Божијег. Али оруђе које се већ више зауставити не може до потпуног испуњења постављеног му задатка..."41
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Pronaći grob generala Draže Mihailovića???? - Page 6 Empty Neretva, po Vuku Draskovicu *izmisljena ofanziva*...?

Počalji  Milan taj Sub Mar 06, 2010 12:54 am

Najzesce borbe vodjene su sa cetnicima..moja brigada potukla je do nogu 24.000 cetnika.....Tito je nakon cetnickog poraza predlozio vodjama da se predaju
partizanima, ali su oni, svesni zlodela koja su cinili srpskom
stanovnistvu, procenili da je bezbednije da se predaju ustasama.
Ustase su nakon predaje odvojile oficire od vojnika i sve ih pobile.
Uprkos tome, kada je doslo do kapitulacije cetnici i ustase su istim
putem pokusali da pobegnu zjedno. ....Sa svojom jedinicom sam presla
ceo ratni put moje brigade koja je oslobadjala Zagreb, drzali polozaj
nad Trstom da bi 1944. godine sa VI Beogradskim bataljonom ucestvovala
u bici za oslobodjenje Beograda. Ni nakon toga se nisam smirila-kao
dobrovoljac odlazim na Sremski front.....Nada Galovic, kao bolnicarka
referent saniteta presla citav borbeni put Prve proleterske brigade.
Sudbina njene majke bila je tragicna (ruskinja)..oca su ubile ustase
1941 na putu za Jasenovac, a majku su zaklali cetnici. Nekoliko meseci
kanije zaklali su i moju maloletnu sestru koja je ostala da brine o
braci. Braca su detinjstvo provela po domovima za sirocad dok ih nisam
pronasla nakon oslobodjenja...

To mu bese *za kralja i otadzbinu..?*
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Pronaći grob generala Draže Mihailovića???? - Page 6 Empty * Klub knjizevnika*...*kod Ive*..krace je bilo

Počalji  Milan taj Sub Mar 06, 2010 11:06 pm

Kompleks “Slobodište” se nalazi jugozapadno od Kruševca, na padinama Bagdale. Na prostoru od 80 ha, centralni spomenički deo pripada konceptu koji je, po ideji Dobrice Ćosića, realizovao Bogdan Bogdanović, u periodu od 1960. do 1965. godine.
Spomen - kompleks ”Slobodište” podignut je u neposrednoj blizini mesta gde je okupator streljao, od 1941. do 1944. godine, više stotina građana i rodoljuba iz Kruševca, okoline i dovedenih ljudi iz drugih mesta, u znak odmazde i sprovodeći represije. ”Slobodište” je obeležje svim palim slobodarima. Spomenik je građen ”U ime živih” i njegovu suštinu određuju dve izreke: ”Pod ovim nebom, čoveče, uspravi se” i ”Hleb i sloboda isto su nama”. Osnovni elementi spomenika su: humke, ”kapija sunca”, “dolina pošte” sa 12 kamenih ptica, i ”dolina živih”, amfiteatar sa pozornicom i gledalištem. Suštinski element i povod Kompleksu predstavlja ”Stratište”.
Čitav kompleks predstavlja danas mesto koje vrlo rado “pohode” građani Kruševca, gosti grada i turisti.

Tekst poslao: Aleksandar Mitic
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Pronaći grob generala Draže Mihailovića???? - Page 6 Empty sta to bese 8 mart...?

Počalji  Milan taj Pon Mar 08, 2010 3:26 pm

Zene, nekada drugarice, danas *gospodje* su pravo glasa u Jugoslaviji dobile 1945.godine...*oslobodjene * su od tradicinalnih poslova..*domacice*..*kucne pomocnice*..* baba sere*..deo zena se izborio za to pravo u NOB..uz KPJ...danas, *gospodje*..glasaju za *kralja i otadzbinu*, u kojoj nisu imale pravo glasa..i politickog angazovanja...*krevet mileve*...*feministkinje*...itd, itd
affraid
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Pronaći grob generala Draže Mihailovića???? - Page 6 Empty * sastali se da prozbore kako Velju da obore *..i cape lovu

Počalji  Milan taj Pon Mar 08, 2010 6:25 pm

* Velja Ilić vas ironično proziva da ste „pravi stručnjak za to mesto“...
- Naravno da sam stručnjak. Stručnija od Velje sigurno. Vidi se kolika je ta Veljina stručnost i šta je uradio. To su sve prazne priče, nikada ništa nit je znao nit je šta uradio. Osim što se obogatio na račun Srbije. Napravio je šest kuća, i sam kaže. Ko je u ovoj državi mogao od bilo kog rada da zaradi toliko da napravi šest kuća?

Da li je tačno da je Telekom kompenzacija za Beogradski sajam, koji drži SPO, a koji navodno treba preuzme DS?
- Ne znam. Mi nismo vodili koalicione razgovore, sa nama još niko nije razgovarao. Oni imaju preče razgovore, sa SPS, sa Krkobabićem, koji je vrlo bitan, sa G17, a na kraju, kada sve to podele i završe, ono što ostane verovatno će ponuditi SPO. Ne znam šta će to biti, jer nas niko nije zvao.

Da li će BIA ostati vaša neostvarena želja?
- Mislim da ne bi trebalo. Moje interesovanje je i dalje da budem direktor Instituta za bezbednost, jer mesto šefa BIA sigurno neću dobiti, nažalost. Mada, ako je iko zaslužio da dobije BIA ili policiju, to je SPO, koji je 20 godina vodio bitku sa njima i protiv njih, tučen, zatvaran, kažnjavan, ubijan. *
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Pronaći grob generala Draže Mihailovića???? - Page 6 Empty Jedan od mnogih je nadjen..

Počalji  Milan taj Pon Mar 08, 2010 10:30 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Pronaći grob generala Draže Mihailovića???? - Page 6 Empty Pomirenje...*Argentinski tango...1954*...

Počalji  Milan taj Pon Mar 08, 2010 10:44 pm

ČETNICI I USTAŠE IMAJU ISTI KONCEPT PREMA BOŠNJACIMA!

Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 24. August 2009. 09:08:12
Hercegovački muftija Seid ef. Smajkić za ovogodišnji Ramazan doputovao je u SAD, kako bi zijaterio Bošnjake na istočnoj obali ove države. Prilikom njegovog zijareta Islamskom centru u Bronxu glavni urednik Bošnjaci.Net je iskoristio priliku da sa njim porazgovara o namjerama posjete i previranjima u BiH. Nakon završetka posjete, odnosno na kraju Ramazana, ponovo ćemo obaviti razgovor o njegovom viđenju bošnjačkog dijasporalnog organizoranja.
S obzirom da je riječ o jednom istaknutom alimu bilo bi jako važno da Bošnjaci i naši prijatelji na najbolji način iskoriste ovu njegovu posjetu.


Seid ef. SMAJKIĆ, muftija hercegovački
Bošnjaci.Net: Uvaženi Muftija dobro došli u New Yorku i želimo Vam Ramazan šerif mubarek olsun!
Muftija Smajkić: Hvala lijepa, također vama i vašim suradnicima i čitaocima islamske vjeroispovjesti želim da sa hairom i lahkoćom prođu dani mubarek Ramazana.

Bošnjaci.Net: Hvala Vam. Recite nam koji je razlog zijareta SAD-u?
Muftija Smajkić: Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, odnosno Rijaset, uvažio je zahtjeve dijasporalnih sredina koje su se uključile u što veličanstveniji doček Ramazana i cjelokupnih aktivnosti tokom ovog mubarek mjeseca. Na te zahtjeve Rijaset je poslao jedan broj alima, vaiza, odnosno predavača koji će se naći u svim bošnjačkim dijasporalnim sredinama od Europe, Australije pa do sjevernoameričkog Kontineta, gdje ćemo podijeliti ovo vrijeme i zajednički osjetiti miruh Ramazana.

Bit će mi drago da se sretnem sa našim ljudima
Bošnjaci.Net: Šta želite prenijeti onima koji vas budu imali priliku slušati?
Muftija Smajkić: Nastojat ćemo da Ummetu prenesemo neke važne poruke i pouke, posebno se to odnosni na naše ljude koji nisu svojevoljno otuđeni od svoje matice. U tom pogledu moj je prvenstveni cilj da zijaretim Bošnjake, njihove džemate i druge oblike organiziranja na istočnoj američkoj obali. U tom pogledu bit će mi drago da se sretnem sa našim ljudima da se prilikom susreta ispričamo; isto tako da obiđem džemate i da na jedan način sagledam njihovu problematiku funkcionisanja, vizije i kreiranje aktivnosti vjerskog i posebno omladinskog života. Također me interesira odvijanje kulturnih, sportskih, političkih pa i svih drugih aktivnosti koji potenciraju napredak i jačanje bošnjačkog i bosanskog identiteta.


Hoćemo da budemo avangarda
Islamska zajednica na najozbiljniji način izgrađuje sponu između Matice i dijaspore. To bi trebale činiti kulturne, sportske i političke institucije, ipak IZ u BiH se neće i ne može obazirati na takve organizacije koje ništa ne čine po tom pitanju, nego hoćemo da budemo avangarda u tom pristupu.


Ozbiljniji pristup u organizoranju
Teško je za dva dana da kažem neka svoja zapažanja koja su pomiješana sa osjećanjima, ali u svakom slučaju ići ću sa nekog optimističkog polazišta da ne kvarim ovoramazansko raspoloženje, iako ovo što sam do sada u New Yorku vidio nisam baš zadovoljan sa međubošnjačkim odnosnima. Jer u našoj organizaciji i organiziranju moramo imati ozbiljan, pošten, iskren i odgovoran pristup.


Isti koncepti
Svjedoci smo zvanične politike Dodik – Čović, ovaj dvojac olahko postiže dogovore isto kao što su to činili zločinci Karadžić - Boban i Tuđman – Milošević.
Drugo, bit ću otvoren, kao što četničke horde haraju istočnom Bosnom, a to isto čine ustaške. Evo friškog primjera prije nekoliko dana priredili smo obilježevanje u povodu povratka prognanih Bošnjaka u Prozor, koji su pretrpjeli ratne golgote u tom gradu. Isti dan ustaške snage su proslavljale progon i ubijanje Bošnjaka u Prozoru. Eto neka javnost sama zaključi, a ja potvrđujem da je ta ideologija i sada prisutna, politička i ova monstruozna!
Bošnjaci.Net: Što Vam je baš sve to važno da upoznate?
Muftija Smajkić: Važno mi je da sve to upoznam kako bih na jedan adekvatan način informirao Rijaset i odgovorne muftije koji će to moje viđenje uključiti u svoje planove rada kao ozbiljnu studiju iz čega ćemo uzeti određene pouke kako i na koji način ostvariti stabilne kontakte sa bošnjačkom dijasporom i svim oblicima organiziranja.

Islamska zajednica je na najozbiljniji način izgrađuje sponu između Matice i dijaspore
Bošnjaci.Net: Zašto je to važno za Islamsku zajednicu?
Muftija Smajkić: Zato što upravo Islamska zajednica na najozbiljniji način izgrađuje sponu između Matice i dijaspore. To bi trebale činiti kulturne, sportske i političke institucije, ipak IZ u BiH se neće i ne može obazirati na takve organizacije koje ništa ne čine po tom pitanju, nego hoćemo da budemo avangarda u tom pristupu.

Nisam zadovoljan sa viđenim u New Yorku
Bošnjaci.Net: Na samom smo početku mjeseca Ramazana, i tek ste obišli bošnjačku komunu u New Yorku, kakva su Vam zapažanja?
Muftija Smajkić: Teško je za dva dana da kažem neka svoja zapažanja koja su pomiješana sa osjećanjima, ali u svakom slučaju ići ću sa nekog optimističkog polazišta da ne kvarim ovoramazansko raspoloženje, iako ovo što sam do sada u New Yorku vidio nisam baš zadovoljan sa međubošnjačkim odnosnima. Jer u našoj organizaciji i organiziranju moramo imati ozbiljan, pošten, iskren i odgovoran pristup. To se odnosi na imame, ulemu, intelektualce, privrednike… jednom riječju džematlije. Moram reći da je ovo historijska šansa da pokažemo kulturu islamskog ahlaka i življenja na ovim prostorima jer se to najviše očekuje upravo od bosanskih muslimana pa iako su muslimani iz drugih područja ovdje brojniji. Osjećam da se taj naš silni potencijal na neki način rastače. Zato nam treba jedna ujediniteljska snaga i pamet koja će napraviti jedan monolit od našeg prognanog i raštrkanog svijeta nad kojim je prije svega počinjen genocid, a ovdje se upravo mahom nalazi dio našeg naroda koji je preživio genocid, logore, silovanja, progone i sve ratne pogrome. Zato je jako važno da se to ne zaboravi ali istovremeno da životna dešavanja idu naprijed.

Srpsko-crnogorski agresor je uspio da ostvari svoj plan istrijebljenja
Bošnjaci.Net: Da li se vaša ovoramazanska misija može tretirati da se preživjele žrtve gencida i proganani Bošnjaci vrate na svoj toprak u Bosni, ustvari imaju li se gdje vratiti?
Muftija Smajkić: Jako mi je teško odgovoriti na ovo pitanje jer želim ostati pošten i iskren. Ja bih rado pozivao na povratak i naravno da upućujem jedan takav poziv da naši ljudi i njihovo potomstvo ne zaboravljaju na svoj rodni toprak i upravo da razlog bude više što je nad njihovim sunarodnicima izvršen genocid i što su oni ti koji su igrom slučaja preživjeli genocid, To ih mora obavezivati da misle na svoj toprak i na sve u BiH. Ali opet kao što će neko reći da bi bilo nerelano da se ljudi sa nekog dobra vraćaju u neizvjesnost. Zašto? Evo navest ću jedan primjer iz istočne Hercegovine, a takvih problema ima koliko hoćete u istočnoj, sjevernoj i sjevernozapadnoj Bosni. U ovim djelovima naše domovine uz genocid počinjeno je temeljito istrjebljenje Bošnjaka, odnosno tzv. etničko čišćenje. Srpsko-crnogorski agresor je uspio da ostvari svoj plan istrijebljenja ili čišćenja dijela Bosne i Hercegovine koji su nazvali «Republika Srpska», što i samo ime sve govori! Navest ću vam jedan svjež primjer od 12. jula t.g. –dan nakon Dana genocida, kada je u Srebrenici obavljena dženaza više od pet stotina identificiranih žrtava genocida, tada su Srebrenicom i Bratuncom divljale razjularene četničke horde koje su prijetile povratnicima i uopće Bošnjacima sa novim genocidom. Zatim u Fazlagića Kuli, Trebinju, Rudom, Višegradu, Prijedoru, Prnjavoru, Banja Luci… To potvrđuje da bez obzira što su se samo jedan mali broj Bošnjaka vratio da ipak oni nisu zadovoljni tim našim prisustvom tamo. To čine nacionalističke snage! Možda će se neko na ove riječi javiti i reći da to nije zvanična politika!? Ja tvrdim da se to ne može događati bez zvanične politike, jer sva ta dešavanja nisu spontana, a dokaz tome je da prolaze nekažnjeno. Zar to nije dokaz sprege vlasti i hordi koje skoro petnaest godina nakon genocidne agresije divljaju Bosnom i Hercegovinom!

Dodik – Čović kao Karadžić - Boban
Bošnjaci.Net: Zvaničnici će se ograditi od toga…
Muftija Smajkić: Naravno da če se ograditi, ali u diplomatskim rukavicama, tako da će destruktivne i nacionalističke snage nastaviti sa zlostavljanjem i terorom nad povratnicima.

Bošnjaci.Net: Da li taj nastavak agresije dirigira Beograd?
Muftija Smajkić: Jest, apsolutno!


Esad Krcić i muftija Smajkić prilikom razgovora za Bošnjaci.Net
Bošnjaci.Net: Uvaženi Muftija nalazite se na čelu hercegovačkog muftijstva koje je u jednoj delikatnoj situaciji jer se nalazi na udaru četničkih i ustaških snaga. Kako uspijevate da se nosite sa njima?
Muftija Smajkić: Mogu reći za sebe da imam iskustvo i sa jednima i sa drugima. To je potpuno isti koncept i nad Bošnjacima, i jedni i drugi koje ste spomenuli, primjenjuju istu strategiju, oni se susreću na političkoj ali i na fašističkoj ravni. Svjedoci smo zvanične politike Dodik – Čović, ovaj dvojac olahko postiže dogovore isto kao što su to činili zločinci Karadžić - Boban i Tuđman – Milošević.
Drugo, bit ću otvoren, kao što četničke horde haraju istočnom Bosnom, a to isto čine ustaške. Evo friškog primjera prije nekoliko dana priredili smo obilježevanje u povodu povratka prognanih Bošnjaka u Prozor, koji su pretrpjeli ratne golgote u tom gradu. Isti dan ustaške snage su proslavljale progon i ubijanje Bošnjaka u Prozoru. Eto neka javnost sama zaključi, a ja potvrđujem da je ta ideologija i sada prisutna, politička i ova monstruozna!

Bošnjaci.Net: Sasvim je jasno djelovanje tih fašističkih snaga, recite nam da li u BiH postoje snage unutar srpskog i hrvatskog naroda koje se suprotstavljaju takvoj nacionalističkoj politici i tim terorističkim pokretima?
Muftija Smajkić: Sigurno da ima, ali to je u sasvim malim procentima. Ja zaista vjerujem tim snagama, ali moram reći da te snage nisu toliko moćne da bi unutar svojih naroda nadjačale četničko i ustaško vođenje politike. Jednostavno nemaju dovoljno kapaciteta.

Bošnjaci.Net: Uvaženi Muftija želimo vam ugodne ramazanske mubarek dane i da se lijepo osjećate u Americi. Obavezujemo Vas da na kraju Ramazana uradimo detaljniji intervju o vašoj posjeti bošnjačkih dijasporalnih džemata.
Muftija Smajkić: Hvala i vama, svakako da ćemo i to odraditi.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Pronaći grob generala Draže Mihailovića???? - Page 6 Empty Trazeci *grob*, prekopali su Beograd....jos ga nisu nasli

Počalji  Milan taj Uto Mar 09, 2010 10:08 am

Pre 19. godina, kralj *trgova od Ercegbosne*..Vuk Draskovic, junacki
sin ciji je otac morao da pobegne iz Banata iz *strogo pov
razloga*...okruzen *intelektualnom elitom*, tipa Djordje Bozovic
Giska, Arkan, Beli i njima slicni, arlaukao je na Trgu
Republike...(smrckajuci)...*da se nikada vise po ulicama Beograda
necuje bat cokula* Seste licke, bat *cokula* iz *Ercegbosne* nije
spominjao, to je valjda normalno,..potpomognut *intelektualnom elitom*
upravo iz *Ercegbosne*...pozivao je sa balkona Narodnog pozorista na
*juris*, Beogradjani, su konacno oslobodjeni od *antisrbske
robe*..*Zlatarne Celje*..*Borovo*...niza trafika i
prodavnica.....racun za *taj trosak* se upravo ispostavlja *zemljaku*
Vojislavu seselju, koji, ko *mali radojica*...trpi klince pod
noktima...i recituje Starca Vujadina....sutradan, se na relaciji
Makedonska ulica, *otvorenog srca* i Srbske kafane..Trg Republike...i
restoran hotela *Majestic*..mogla videti, *ona* prava elita,
gospodska, a gospodi ne dolikuje da se mlati po ulici sa *organima
reda*.., to ce neko drugi da *odradi*...i svojski je *odradio*...pale
su i ljudske zrtve...po proklamovanom *da ne puca srbin na
srbina*...naravno to je tek pocetak, sve druge zrtve u lancu pasce na
*Haske optuzenike*....(nisu iz *loze* Karadjordjevica*)

*Prva žrtva bio je policajac Nedeljko Kosović (54) koji je poginuo oko
15,30 časova u Masarikovoj ulici kod "Beograđanke". Bežeći od
demonstranata, Kosović je pokušao da preskoči zid terase, ali je pao
sa visine od pet metara udarivši glavom o trotoar. Maturant Branimir
Milinović (18) smrtno je ranjen kada je grupa policajaca sa ugla ulica
Admirala Geprata i Kneza Miloša otvorila vatru prema demonstrantima
ispred kafea "London", a preminuo je oko 16,00 časova na Urgentnom
centru Kliničkog centra Srbije.

Drašković je kasno popodne pokušao da uđe na sednicu vlade, a pošto je
u tome sprečen, krenuo je s demonstrantima prema železničkoj stanici i
tom prilikom je uhapšen. Hapšenje lidera SPO izazvalo je revolt
studenata koji su ubrzo iz Studentskog grada na Novom Beogradu krenuli
ka Terazijama. Policija je studente dočekala na Brankovom mostu,
ponovo su upotrebljeni suzavac i palice, a pošto su oni posedali na
asfalt, akcija policije je ubrzo prekinuta. U sukobima demonstranata i
policije je povređeno 114 osoba - 58 policajaca i 86 građana - a
uhapšeno je 158 ljudi.

Protesti nekoliko hiljada studenata i građana, nastavljeni su na
Terazijama sve do 14. marta, kada su Drašković i svi uhapšeni
oslobođeni, a Skupština Srbije usvojila ostavke direktora RTS-a Dušana
Mitevića i ministra unutrašnjih poslova Radmila Bogdanovića. To veče
oko 20 časova na ulice Beograda prvi put posle Drugog svetskog rata
izašli su tenkovi, a odluku o tome donelo je kolektivno rukovodstvo,
Predsedništvo bivše SFRJ.

Analitičari su naknadno ocenili da su dometi 9. marta bili ograničeni,
jer srpska opozicija tada još nije bila spremna na njihovu
radikalizaciju, ali su saglasni u oceni da je tada prvi put ozbiljno
uzdrman apsolutistički režim Slobodana Miloševića. Lider SPO ponavlja
često da su sve kasnije pobune i protesti bili nastavak 9. marta i da
je duh ovih demonstracija na kraju doveo do pada Miloševića 5. oktobra
2000. godine.

Tadašnja srpska opozicija je poslednji put zajednički obeležila
godišnjicu ovih demonstracija 1997. godine kada je pokojni premijer i
lider DS Zoran Đinđić istakao da je 9. mart 1991. bio "temelj pobede"
koju je opozicija izvojevala na lokalnim izborima godinu dana ranije.
Posle toga, godišnjicu 9. marta obeležava SPO, a od 2005. i stranka
nastala njegovim rascepom, Srpski demokratski pokret obnove....*
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Pronaći grob generala Draže Mihailovića???? - Page 6 Empty Tetovaza ili *koalicija* protiv... ?

Počalji  Milan taj Sre Mar 10, 2010 8:19 pm

*U Višem sudu u Beogradu Stijadinović je izjavio da je sa Ilićem hteo da raspravi zašto mu "njegovi (Ilićevi) prijatelji prete smrću i ne daju mu da prođe Knez Mihajlovom".
"Kada sam mu prišao da pitam zašto mi njegovi ljudi prete smrću - da ću proći kao Zoran Đinđić, masa ljudi je krenula prema meni, a ja sam iz straha počeo da mlataram rukama. Mislim da ga nisam čak ni udario", ispričao je Stojadinović drhtavim glasom i pokazao sudiji Dragomiru Gerasimoviću tetovažu na levoj ruci sa likom ubijenog premijera.
Iznoseći svoju odbranu, Stojadinović je napomenuo da protiv Ilića nema ništa lično, da nije član nijedne stranke već tri godine, navodeći "moj idol je na mojoj ruci".
On je detaljno ispričao kako je 5. februara, došao u Beograd i otišao u policijsku stanicu u Ulici 29. novembar kako bi regulisao poternicu koja je za njim raspisana zbog izbegavanja vojne obaveze, gde ga je policijski inspektor uputio na Palatu pravde.
Na predlog druga s kojim je trebalo da se nađe i ode do Palate pravde, jer kako je rekao slabo poznaje Beograd, šetao je Knez Mihajlovom i naišao na veću grupu ljudi, navodeći da nije znao za održavanje skupa Nove Srbije.

"Kada sam hteo da prođem pored česme dva mladića su stala ispred mene i nisu mi dali da prođem. Okrenuo sam se da odem, a oni su mi dobacili 'proći ćeš kao Đinđić'", ispričao je Stojadinović.

On nije znao sudiji da objasni zašto su mu to poručili kada nisu videli njegovu tetovažu, jer je bio u duksu i jakni, a nije ih poznavao odranije.
Stojadinović je naveo da ga je to iznerviralo i da je u afektu potrčao ka lideru NS koji je u tom trenutku davao izjave novinarima.
"Stao sam ispred njega s podignutim rukama s namerom da se s njim raspravim, ali je masa krenula ka meni i ja sam iz straha počeo da nasumično mlataram rukama u želji da se odbranim i sklonim odatle", ispričao je Stojadinović.
On je priznao da je, dok je prilazio Iliću, vikao da je lopov, i da su svi političari isti kao on i Dinkić, ali je negirao navode optužnice da je rekao da će "sve da ih pobije".
Potom ga je jedan policajac odvukao u ulaz u nameri da ga zaštiti od ljudi koji su krenuli da ga udaraju daskama i pesnicama, ali je, kako je rekao, i policajac povređen - isečena mu je ruka.
Stojadinović je rekao da je Ilića video na mitingu DOS-a 2001. godine u Azanji kada je bio angažovan kao obezbeđenje navodeći da ga nije lično upoznao, ali da je Ilić tom prilikom njegovog prijatelja pitao koje on (Stojadinović).
Stojadinović je naveo da ima boravište u Azanji pored Smederevske palanke, ali da često ide za Grčku kao sezonski radnik, najviše na Krit.
Na sledećem ročištu, koje je zakazano za 6. april, svedočiće lider NS, njegova zamenica Dubravka Filipovski, kao i očevici događaja Jovan Marić i Miroslav Markičević.
Stojadinović, koji se nalazi u pritvoru, optužnim predlogom tužilaštva tereti se za krivično delo nasilničko ponašanje na javnom skupu za koje je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina.
U trenutku dok je lider Nove Srbije davao izjavu novinarima pred većim brojem građana, Stojadinović mu prišao i više puta ga pesnicama udarao u glavu i tako naneo laku telesnu povredu, navodi se u predlogu tužilaštva.
Tužilaštvo je ocenilo da je Stojadinović bio uračunljiv, svestan svog dela i hteo je njegovo izvršenje, znajući da je ono zabranjeno.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Pronaći grob generala Draže Mihailovića???? - Page 6 Empty Na Cetinje.... ? otkud tamo da ga traze... ?

Počalji  Milan taj Sre Mar 10, 2010 11:20 pm

6. I 1992.

Srpski mitropolit Amfilohije, naravno u dosluhu s pučističkom vlašću u Crnoj Gori, doveo, čuvenog razbojnika, zločinca i evropski poznatog kriminalca Željka Ražnatovića Arkana da ga čuva od Crnogoraca na Cetinju. Kriminalac i ubica da čuva uplašenog, sitnookog, avijeznog i sumanutog popa Radovića, koji nije ništa drugo do Miloševićev agent u srpskoj crkvi i kao takav je došao na Cetinje da dovrši, ako bude trebalo i krvlju, posrbljavanje Crnogoraca. Prije nekoliko godina mi je policijski general, davno umirovljeni Čedo Mijović, Crnogorac sa Kosova, rekao i dobro obrazložio da Amfilohije Radović odavno radi za UDBU! To mi je, nešto kasnije, jednog ljeta u Kolašinu potvrdio Đuro Medenica. I Čedo i Đuro su još živi. Na mrtve se ne bih pozivao.
Srpski udbaš u vladičanskoj mantiji sjedi na tronu Svetog Petra Cetinjskog - u Njegoševoj stolici! Eto na što je spala i što je dočekala nesrećna i nesrećno raslojena Crna Gora. Neshvatljivo je da jedan udbaš - mantijaš i jedan okorjeli kriminalac, zločinac s Vukovara, čovjek kojeg juri devet evropskih policija - Željko Ražnatović Arkan - od oca Crnogorca i majke Slovenke - uređuju Crnu Goru, pripremajući je za budući eventualni primorski srez.
Grozno je sve to noćas na Hrvatskoj televiziji izgledalo: srpski mitropolit Amfilohije, u mantiji i činu crnogorskog vladike, i Arkan Ražnatović skupa stoje pred Cetinjskim manastirom i, nešto kasnije, pred crkvom Svetog Đorđa u Podgorici. Oko njih ona mitomanska pomahnitala masa četnika i troprstih kokardaša, a predvode ih Momir M. Vojvodić, Miodrag Tripković, Ranko Jovović i Jovica Markuš, zvani Mali Mrav i nekada poznati maloljetnički delikvent. Srećna ti još jedna sramota, možda i najveća, nesrećna Crna Goro!
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Pronaći grob generala Draže Mihailovića???? - Page 6 Empty Kad desnicari mogu da budu levicari, i cetnici mogu da budu

Počalji  Milan taj Čet Mar 11, 2010 1:21 pm

..oslobodioci *..hm, mmm nisu nam bili isti ciljevi pa i komisija !

Ravnogorci pozivaju SUBNOR da predloži članove komisije
Izvor: Beta |
11. mart 2010. 09:54:26

BEOGRAD, 11. marta 2010. (Beta) - Republička asocijacija za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta pozvala je danas Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) da odredi predstavnike u Komisiji za odlučivanje o pravu na izuzetno mesečno primanje i dodeljivanje "Ravnogorske spomenice 1941". Kako se navodi u saopštenju te asocijacije, predsednik Republičke asocijaceje za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta Aleksandar Čotrić pozvao je opštinske organizacije SUBNOR-a da delegiraju članove u opštinske komisije koje su nadležne da rešavaju zahteve Ravnogoraca za priznavanje statusa boraca. "Zbog dosadašnjeg odbijanja SUBNOR-a da ispuni zakonsku obavezu, ni posle šest godina od usvajanja izmena i dopuna zakona o pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih porodica, nijedan Ravnogorac nije ostvario pravo na penziju i ostala prava predviđena tim propisom", navodi se u Čotrićevoj izjavi za javnost. Komisija za odlučivanje o pravu na izuzetno mesečno primanje i dodeljivanje "Ravnogorske spomenice" treba da ima sedam članova, od kojih tri predlaže organizacija SUBNOR, a četiri Narodna Skupština Srbije, podseća se u saopštenju.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Pronaći grob generala Draže Mihailovića???? - Page 6 Empty PRE*SS*-adzije, u pauzi potrage za Drazinim grobom otkrivaju

Počalji  Milan taj Ned Mar 14, 2010 1:57 am

kako bi popunili *prazan prostor*...* Nobel, Titov njveci poraz ili kako je najveca akcija jugoslovenske diplomatije da Josip Broz dobije Nobelovu nagradu za mir zavrsila poptpunim fijaskom i velikom izdajom nesvrstanih...*
Naravno, da su nesvrstani dodeljivali Nobelovu nagradu, mozda bi stvari igledale dukcije, mada i *ovo otkrice Press-hadzija*, odgovara. Tesko je i zamisliti, da Josip Broz ispunjava * moralne i politicke podobnosti* koje poseduje neki Gorbacov, Klinton i mnogi drugi *s one strane duge*..slebdenici i potomci onih kojima nije dozvolio iskrcavanje koncem Drugog svetskog rata. Lepo *otkrice*, pljunuti po Brozu, pljunuti po nesvrstanima...je vec ofucana metoda u borbi protiv istine...sve jedno je dali se zovu *ofanzive* ili *borbe*...ali, posle jedne ali vredne..kako svedoci....drugarica* *..ucesnica konkretno....
Najzesce borbe vodjene su sa cetnicima..moja brigada potukla je do nogu 24.000 cetnika.....Tito je nakon cetnickog poraza predlozio vodjama da se predaju
partizanima, ali su oni, svesni zlodela koja su cinili srpskom
stanovnistvu, procenili da je bezbednije da se predaju ustasama.
Ustase su nakon predaje odvojile oficire od vojnika i sve ih pobile.
Uprkos tome, kada je doslo do kapitulacije cetnici i ustase su istim
putem pokusali da pobegnu zjedno. ....Sa svojom jedinicom sam presla
ceo ratni put moje brigade koja je oslobadjala Zagreb, drzali polozaj
nad Trstom da bi 1944. godine sa VI Beogradskim bataljonom ucestvovala
u bici za oslobodjenje Beograda. Ni nakon toga se nisam smirila-kao
dobrovoljac odlazim na Sremski front.....Nada Galovic, kao bolnicarka
referent saniteta presla citav borbeni put Prve proleterske brigade.
Sudbina njene majke bila je tragicna (ruskinja)..oca su ubile ustase
1941 na putu za Jasenovac, a majku su zaklali cetnici. Nekoliko meseci
kanije zaklali su i moju maloletnu sestru koja je ostala da brine o
braci. Braca su detinjstvo provela po domovima za sirocad dok ih nisam
pronasla nakon oslobodjenja...

* bilo je beste noge, posra vas izmisljena ofanziva*..
Cool
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Pronaći grob generala Draže Mihailovića???? - Page 6 Empty Solidarno, podanici YU*,poreski obaveznici da skupe i plate.

Počalji  Milan taj Ned Mar 14, 2010 4:54 pm

Narodne skupštine DFJ o oduzimanju državljanstva članovima porodice Karađorđević i konfiskovanju njihove celokupne imovine.
Prema naređenju vlade, sreski sudovi na čijoj se teritoriji nalazila imovina članova porodice Karađorđević sprovodile su konfiskaciju i određivale organe upravljanja imecima. U naređenju je tačno određeno koji će sreski sud konfiskovati pojedina od trideset tri imanja.
Evo tog spiska: električna centrala u Varoši Topola na ime Aleksandra Prvog Karađorđevića, Sreska bolnica u Topoli na isto ime, stari Karađorđev konak, Prva srpska kasarna u Topoli, kraljeve livade u Sokobanji. Zatim slede dvorci Dedinje i Beli dvor na ime Petra, Tomislava i Andreje Karađorđevića, dvorska bašta Rakovica na ista imena; kuća u Bulevaru Crvene armije broj 24, vođena na ista imena, kuća u Sarajevskoj ulici 37, vila u Tolstojevoj 2 koja se vodila na ime Tomislava Karađorđevića, kuća sa placem u Rumunskoj 1-3 i Topčiderski venac 8 na ime Olge P. Karađorđević, zgrada u Aberdarevoj 1 na ime Marije A.Karađorđević, Dom kralja Aleksandra u Ulici Miodraga Davidovića na Topčiderskom brdu koja se vodi na kraljevo ime (sve u Beogradu).
Tu su potom: vila na Bledu na ime kraljice Marije, Gornja i Donja Radovna, letovalište Mežakli (Andrejevo selo), na isto ime, Gospodarski dvorac čiju je tapiju imao lično kralj, zakup lovačkog dvorca u Kamniškoj Bistrici na trideset godina za korist kraljevu, dvorac „Brdo“ koji se vodi na ime Pavla Karađorđevića, dvorsko poljoprivredno dobro Demir-Kapija na ime Tomislava Karađorđevića; dvorac „Miločer“ kraj Budve na kraljičino ime, dvorac „Leskovac“ u ataru Crnojevića Rijeke, koji se vodi na ime trojice kraljevih sinova, kuća i plac na Cetinju, ugljeni rudnik „Sikole“, sastavni deo rudarskog preduzeća Neresnica-Glogovica, Fabrika za preradu zlatne rude u Glogovici, zatim laboratorija za preradu zlata Neresnica, bager u reci Pek, Brodica – rudnik za vađenje zlatne rude, Železnik – rudnik zlata, sve na kraljevo ime; Radenka, rudnik lignita, Ševica-takođe rudnik uglja; uložne knjižice, obveznice, akcije, strana valuta, sanduk dragoceni broj 23 i druge dragocenosti na pohrani kod Prinudne uprave kraljevih dobara, biblioteka i arhiva.
Teško je, kaže istoričar Momčilo Mitrović, potpuno precizno utvrditi kolika je bila ukupna vrednost imovine dinastije Karađorđević, jer mnogi objekti nisu procenjeni, Ipak, prema podacima koji se mogu naći u dokumentaciji, ta vrednost je iznosila oko 159,621,969 dinara (za imanje i preduzeća), dok je priznata ratna šteta na istom vlasništvu ocenjena frapantnom cifrom od 322,081,351,40 ondašnjih dinara.
Primerice, kraljeve livade u Sokobanji su procenjene na 93.630 dinara, dvorska bašta u Rakovici na 2,910.000 dinara, kuća u Bulevaru Crvene armije 24, prema proceni iz 1934. godine, vredela je ondašnjih 2,640.000 dinara; kuća u Krunskoj – 3,100.000, dvorci Dedinje i Beli dvor stajali su prema komisijskoj proceni Predsedništva vlade Srbije 58,005.000 dinara, kuća u Sarajevskoj 37 vredela je u godini kraljeve pogibije 920.000 dinara. Celokupno zemljište, objekti i drugo, podignuti na Bledu, procenjeni su na 12,881.675,50 FNRJ dinara…
Sve u svemu, kralj Ujedinitelj nije bio go. Francuski list „Korfur“ je u to vreme mesecima pisao da se Titova Jugoslavija dokopala na gnusan način dijamantskog majdana nekada najsiromašnijeg evropskog princa, a potom najbogatijeg monarha starog kontinenta. Da li je, i hoće li uopšte takozvani Krunski savet, pokrenuo spor za povratak oduzete imovine dinastiji Karađorđević drži se u strogoj tajnosti. Ipak, odnekud je procurila vest da se već bije bitka sa Slovenijom, Crnom Gorom i drugim bivšim jugoslovenskim republikama oko prisvojenih dobara. U Strazburu, nego šta. Ako Srbija najzad usvoji zakone o denacionalizaciji i obeštećenju bivših vlasnika, čiji je broj dosegao numeru od osamdeset tri hiljade porodica, Karađorđevići bi po istom osnovu mogli dobiti više nego svi ostali potražioci, čiji se imetak procenjuje od 102 do 221 milijarde evra.
Hoće li dobiti svoja dobra natrag, da li će biti isplaćeni u naturi ili kešom, ostaje da se vidi. Zasad su tek neki od njih u postojbini svojih očeva podstanari. Aleksandar Drugi Karađorđević je odavno zaseo u Belom dvoru, dobija pozamašnu apanažu za održavanje palate i reprezentaciju, ali mu tron, naravno, nije vraćen. Princeza Linda, udova kraljevića Tomislava takođe je dobila vilu na korišćenje. Princeza Jelisaveta tvrdi da živi u iznajmljenom stanu. Ostali, a ima ih na desetine, tu i tamo skoknu do prazavičaja, s nadom da će jednog dana i ovde biti svoji na svome.
Nade uvek ima, zar ne? Sve može da se pretvori u dim i maglu, ali nada uvek poslednja umire.
Tags: aleksandar karađorđević, karađorđevići, petar drugi karađorđević, petar prvi karađorđević
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Pronaći grob generala Draže Mihailovića???? - Page 6 Empty A, ondak je nad Beogradom leteo jeroplan f-117, i bacao

Počalji  Milan taj Ned Mar 14, 2010 5:19 pm

obecane novce...*ko voli nek izboli*...Giska i Beli su bili *ZA* a Sloba *NE*

Američki spas od pet milijardi dolara

On tvrdi da su Amerikanci 1991. godine nudili finansijsku podršku od oko pet milijardi dolara za spas Jugoslavije, a uz to su dolazile i političke garancije da će Jugoslavija ubrzano ući u EU.

- Najveći krivac što se to nije dogodilo bio je režim u Beogradu, odnosno Slobodan Milošević. Arogantno je sve to odbijao, kao i ponude za preuređenje Jugoslavije, koje su stizale iz same zemlje. Ne zaboravimo da je prva ponuda stigla iz Zagreba i Ljubljane da se Jugoslavija preuredi u asimetričnu federaciju, tako što bi Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija bile u jednoj čvrstoj federalnoj vezi, a u konfederalnoj sa Hrvatskom i Slovenijom - priseća se Drašković

On kaže da nema dileme da bi on to prihvatio. Ali Milošević je sve to odbio... Kao i predloge o konfederaciji šest republika, ponudu iz Sarajeva o mini-Jugoslaviji. I onda je krenuo rat, građani su pokradeni na deviznoj štednji, Zajmu za privredni preporod. Desili su se Jezda i Dafina, sankcije... affraid affraid affraid
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Pronaći grob generala Draže Mihailovića???? - Page 6 Empty Na gubiliste u pratnji zandara...kraljevine !

Počalji  Milan taj Ned Mar 14, 2010 6:39 pm

Rodjen je 27. januara 1916. godine u Opuzenu, Metkovic. Djetinjstvo i mladost proveo je u Mostaru, u kojem je zavrsio dva razreda gimnazije, zatim u Sremu i Kragujevcu gdje je ucio elektricarski i bravarski zanat.

Kao mladic 1937. godine je prisao naprednom radnickom pokretu. Ucestvovao je u mnogim demonstracijama i drugim radnickim akcijama. Bio je 1939. godine uhapsen i osuden na godinu dana zatvora, a 1940. protjeran u svoje rodno mjesto. Tada je postao clan Komunisticke partije. Neposredno pred okupaciju zemlje vratio se u Kragujevac, gdje je aktivno radio u Mjesnoj partiskoj organizaciji. U danima priprema za oruzani ustanak po zadatku partije dolazi u Valjevo. Samopregorno je izvrsavao sve partijske zadatke. Kad mu je zapretila opasnost da bude uhapsen, napustio je Valjevo i otisao u Kolubarsku cetu Valjevskog partizanskog odreda.

Odmah, u prvim oruzanim sukobima pokazao je izvanredno junastvo. Zbog podviga koji je izvrsio u napadu na Lajkovac 15. avgusta 1941, godine kao zamjenik komandira cete pismeno je pohvaljen od Vrhovnog komadanta. Slicnu hrabrost pokazao je prilikom napada na Krupanj i Sabac. Uskoro je postao komandir cete Tamnavsko-kolubarskog partizanskog odreda a potom komandant bataljona.

Poslije povlacenja Vrhovnog staba i glavnine partizanskih snaga u Sandaku je Stevo ostao sa Valjevskim partizanskim odredom na terenu zapadne Srbije Ucestvovao je u svim borbama ovog odreda u toku zime 1941/42. godine. Medutim 24 februara 1942 njemacki okupatori ga hvataju i odvode prvo u sabacki logor a potom u Beograd a zatim u Valjevo. Da bi saznali nesto od njega zvjerski su ga mucili nekoliko mjeseci ali se Stevo herojski drzao i svoju mrznju prema okupatoru javno ispoljavao. U sabackom logoru na pitanje njemackog islednika-viseg oficira -- kakve je duznosti u partizanima vrsio i zna li koliko je Njemaca, cetnika i drugih njemackih saradnika ubio? Stevo je bez razmisljanja odgovorio: "Bio sam na duznostima zamjenika komandira cete, Komandanta bataljona i clana Grupe komande partizanskih odreda. O mrtvim njemcima koje sam ja ubio nisam vodio evidenciju, ali bilo bi mi zao ako ih je manje od hiljadu." Kad neprijatelj od njega nista nije saznao naredeno je da se objesi u Valjevu. Na putu od zatvora do vjesala Stevo je napravio jos jedan, najveci podvig. Putem od zatvora do vjesala pracen od desetak dobro naoruzanih zandara klicao je Komunistickoj partiji Jugoslavije, Crvenoj armiji i narodnooslobodilackoj borbi. Pod vjesalima, sa omcom oko vrata jos vatrenije je klicao i pozivao narod, koji je po naredbi okupatora bio okupljen oko vjesala, u borbu protiv okupatora i domacih izdajnika. Njemacki oficiri koji su bili prisutni naredili su da se kazna izvrsi 15 minuta prije odredenog vremena jer nisu mogli da podnesu strahovito vredanje njemackog Rajha i Hitlera, koje je Stevo sipao kao bujicu. Neprijatelj nije postigao javnim vjesanjem sto je zelio, drzanje Stevana Filipovica ga je jako zbunilo jer je ocito potvrdivao neunistivu snagu narodnooslobodilacke borbe Jugoslavije, pa je poslije ovog dogadaja prestao sa javnim vjesanjem jer im je nanosilo vise stete nego koristi.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Pronaći grob generala Draže Mihailovića???? - Page 6 Empty Hm, hmmm....

Počalji  Milan taj Pon Mar 15, 2010 5:21 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Pronaći grob generala Draže Mihailovića???? - Page 6 Empty Tresli drvo, a brat Vuka Draskovica pokupio sljive...

Počalji  Milan taj Ned Mar 21, 2010 2:11 pm

INTERVJU NEDELJE... Vuk Drašković, predsednik SPO-a
Odbranom Kosova gubimo EU

Moramo da menjamo državnu strategiju, jer nije mudro da čuvamo nešto što realno nemamo, uz rizik da izgubimo ono što imamo. Galama protiv NATO-a je borba protiv Zapada i Srbije u Evropskoj uniji
s1
Vuk Drašković

KAJANJE... Drašković kaže da ne bi 1990. ulazio u politiku da je mogao da nasluti šta će se sve desiti narodu, stranci i njegovoj porodici

Bilo koji poraz i gubitak, pa ni kosovski, ne sme se pretvarati u opšti nacionalni i državni poraz. Naš državni i nacionalni interes je da dobijemo međunarodne garancije za prava srpskog naroda na Kosovu i za zaštitu našeg religijskog i istorijskog nasleđa na toj teritoriji na kojoj nema vlasti, suvereniteta, Srbije i na kojoj više od 90 odsto ljudi nisu Srbi. EU ili Kosovo? To nas ne pita EU. To mi, bez potrebe, pitamo sebe, kaže u intervjuu za Press Vuk Drašković, predsednik Srpskog pokreta obno
a1

Srpska tahikardija

Ako ste za dvadesetogodišnji put SPO-a kazali da liči na EKG srca, da li bi to isto moglo da se kaže i za Srbiju u tom periodu? Gde se ta linija sada nalazi i kakva joj je tendencija?

- Moglo bi se to reći i za EKG Srbije, uz napomenu da je krivulja do kraja 2000. pokazivala umiranje. Sada ta krivulja ide milimetar gore, pa dva milimetra naniže i obrnuto. Tahikardija, šta li je.

On ističe da ministar Vuk Jeremić dobro brani državnu kosovsku politiku, ali smatra da ta državna strategija mora da se menja.

- Satiričari kažu: „Pa neka i ostanemo bez EU, bar ćemo sačuvati Kosovo!" Nije, zaista, mudro čuvati nešto što realno nemamo, uz rizik da izgubimo ono što imamo - napominje Drašković.

Sve češće se, čak i od državnih funkcionera, može čuti da i Srbiji preti grčki scenario. Da li mislite da je tako nešto moguće?

- Grčki, argentinski ili sličan scenario je veoma moguć. Četiri petine finansijskog kapitala države obrću se u centru Beograda, nema decentralizacije ekonomske i političke moći, poreska politika je antirazvojna, gase se sela i poljoprivreda kao noseća grana nacionalne privrede. Tajkuni imaju status stranih investitora, pa ne plaćaju mnoge poreze, a porezi udaviše pošteni svet i sirotinju.

Priznajete da su upravo učesnici demonstracija 9. marta i drugih velikih protesta najveće žrtve tranzicije, a da su profitirali ratni profiteri, kriminalci i Miloševićevi tajkuni. Šta tim ljudima kažete danas kada vam se žale na svoj položaj i podsete vas da je i SPO deo vlasti?

- Desetogodišnju borbu za novu i evropsku Srbiju vodili su mladi i nezaposleni ljudi, srednji stalež koji je propadao, seljaci, inteligencija. Upravo oni slojevi srpskog društva koje je pogazila i pregazila tranzicija, i to pod parolama Evrope. Profitirali su oni koji su profitirali i pod Miloševićem, uvećani za novu kastu takozvanih evroeksperata po raznim Vladinim agencijama, savetima ili komisijama. Pošteni svet rada i znanja je ogorčen i kao da gubi i nadu. Ovako ne valja, a bilo bi triput gore sa udruženim „patriotskim snagama" koje od „svetog Kosova" ne vide Srbiju i njene muke i čiji se programi nacionalnog napretka svode u takmičenja u anticrnogorskim, antiameričkim ili antievropskim disciplinama. Ljudi su ogorčeni i na SPO, s tim što sve jasnije uviđaju da bi trebalo da budu malo ogorčeni i na sebe, jer su svojom voljom SPO gurnuli na margine postmiloševićevske Srbije. To mi mnogi govore. Shvataju da bi snažan SPO bio onaj buldožer oporavka srpskog sela, vraćanja imovine opštinama, gradovima i prekomunističkoj građanskoj klasi, evropske regionalizacije zemlje, poreske politike koja bi se prevalila na bogate, revizije kriminalnih privatizacija, otvaranja tajnih dosijea, ubrzanih i bezuslovnih evroatlantskih integracija...

SPO se od svog nastanka zalagao za privatizaciju društvene svojine. Taj proces je sada pri kraju. Kako ga ocenjujete?

- SPO je bio za privatizaciju, ali po slovenačkom modelu. Državna, pa i društvena preduzeća koja su dobro poslovala nisu privatizovana niti uništavana na razbojnički način, kako bi tajkuni, mafija i s njima uvezane političke strukture privatizaciju pretvorili u najveći rudnik pljačke naroda i svog bogaćenja.
s2
Vuk Drašković

Često podsećate da je cela nekadašnja srpska opozicija bila za evroatlantske integracije, a da posle promena većina tih istih stranaka iz svojih programa izostavlja atlantske, za koje tvrdite da su neodvojive od evropskih integracija. Po vašem mišljenju, zašto to čine i da li verujete da će Srbija postati članica NATO-a?

- Nijedna politička stranka nije zlatnik koji se dopada svima. Proevropske stranke greše u nastojanju da budu zlatnik, pa da za njih glasaju i oni koji su za EU i NATO i oni koji su protiv i EU i NATO. Ja sam za kurs odlučnog vođstva i rizika. Verujem da je izbegavanje rizika najveći rizik i greška. Takozvana patriotska galama protiv NATO-a je borba protiv Zapada i Srbije u EU. Jedna stranka, koja tvrdi da će pobediti na prvim izborima, puna je hvale za EU i barjaktar, istovremeno, neprijateljskih osećanja prema NATO alijansi. Kako je to moguće? Pa, skoro sva EU je u NATO. Kako nekog i voleti i mrzeti u isti mah? To nije poštena politika. Pošteno je reći: nećemo na Zapad, pa neka bude šta će biti. To je već alternativa EU.

Na proslavi 20 godina SPO-a, 5. oktobar ste okarakterisali rečima: „Mi tresli drvo, drugi pokupili šljive". Slično ste izjavili i godinu dana nakon promena 2000, ali uz dodatak „kako vreme prolazi, svima postaje jasno da su te šljive otrovne". Da li i danas ostajete pri nastavku te rečenice?
a2

Nisam pisao pokajnička pisma, već patio u zatvoru

Bivši ministar policije Radmilo Bogdanović je pre neki dan izjavio da ste nakon hapšenja 9. marta u pritvoru napisali „pokajničko pismo u kome se kajete što je pala krv i da razmišljate da se više ne bavite politikom". Dodao je da to pismo još čuva. Šta je od toga istina?

- Pokajničko pismo? Nisam, valjda, morao da budem oduševljen zbog smrti jednog mladića i jednog policajca, bez obzira na to što ih je ubila policija. I tada i danas, ljudski život je za mene bio vrhunska vrednost. U zatvoru sam patio zbog tih pogibija i to nikada nisam krio. O tome pišem i u knjizi „Meta".

- Šljive su metafora za istinu da je Srbija krajem 2000. godine glasala i protiv Miloševića i protiv SPO-a, stranke koja je predvodila sve bitke protiv Miloševića i podnela ogromne i najveće žrtve. Tako je pobednički voz evropske Srbije ostao bez svoje najsnažnije lokomotive. Danas, posle mnogih strateških promašaja u kretanju tog voza i kad su protesti onih čiji su snovi pronevereni sve glasniji, ukazuje se normalna potreba za jačim SPO-om. Ta potreba diktira i novi uspon SPO-a, koji je neizbežan. Naš glas slušaće se sve pažljivije.

Da ste mogli da naslutite makar deo onoga što vas čeka u narednim godinama, da li biste se 1990. upuštali u vode srpske politike?

- Ne bih, da sam znao šta će se sve desiti narodu, mojoj stranci i porodici.

Da li ćete se u narednim mesecima aktivnije uključiti u politiku?

- Radiću ono što budem morao. Kao i do sada.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Pronaći grob generala Draže Mihailovića???? - Page 6 Empty Pronaci grobove ranjenika koje su poklali cetnici !!

Počalji  Milan taj Uto Mar 23, 2010 9:48 pm

Bitka na Neretvi, također poznata pod njemačkim kodnim imenom Fall Weiss (njemački za "Bijeli slučaj"), a u Jugoslaviji često nazivan Četvrtom neprijateljskom ofenzivom), bio je njemački strateški plan o zajedničkom napadu Sila osovine započet početkom 1943. protiv partizana diljem okupirane Jugoslavije, u marionetskoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, tijekom Drugog svjetskog rata. Ofenziva je trajala od siječnja do travnja 1943. godine.

Nijemci su htjeli uništiti središnje zapovjedništvo Partizana, Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije, i glavnu Partizansku bolnicu. Sile osovine su okupile devet divizija, šest njemačkih, tri talijanske, te dvije ustaške divizije i velik broj četničkih i ustaških formacija. Procjenjuje se da je preko 150 000 vojnika sila osovine napalo znato malobrojnije partizanske odrede, uz koje su bili i ranjenici.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Pronaći grob generala Draže Mihailovića???? - Page 6 Empty SOCIJALNA TRAUMA

Počalji  Milan taj Uto Mar 30, 2010 1:57 pm

Socijalna trauma

Iskustva iz rata dovela su do kolektivnih trauma za sve zemlje učesnice. Optimizam sa početka veka je nestao, a oni koji su se borili u ratu su postali poznati pod nazivom Izgubljena generacija. U toku nekoliko narednih godina, veći deo Evrope je bio u žalosti. Vojnici koji su se vraćali kući su patili od užasa čiji su bili svedoci. Mnogi veterani su patili od postraumatskog stresnog poremećaja.

Socijalna trauma izazvana godinama ratovanja se iskazivala kroz različite načine. Neki ljudi su bili ogorčeni zbog nacionalizma i njegovih posledica, pa su počeli da teže prema više internacionalističkom svetu, pružajući podršku organizacijama kao što je Društvo naroda. Pacifizam je postao izuzetno popularan. Drugi su imali sasvim suprotne reakcije, verujući da se mogu osloniti samo na silu i vojnu moć u haotičnom i nečovečanskom svetu. Antimodernistički pogledi bili su posledica mnogih promena koje su se dešavale u društvu. Uspon nacizma i fašizma je uključivao oživljavanje nacionalističkog duha i odbacivanje mnogih posleratnih promenna. Slično tome, popularnost legende o ubodu u leđa je bio testament psihološkom stanju poražene Nemačke i odbacivanje odgovornosti za sukob. Teorija zavere o izdaji je postala uobičajena, a nemačka javnost je videla sebe kao žrtve. Prihvaćenost legende o ubodu u leđa imala je značajnu ulogu u usponu nacizma. Osećanja razočaranja i cinizma su postala očita, dok je nihilizam dobijao na popularnosti. Ovo razočaranje u čovečanstvo je kulturni vrhunac imalo sa dadaističkim kulturnim pokretom. Mnogi su verovali da je rat najavio kraj sveta kakav je bio do tad, uključijući pad kapitalizma i imperijalizma. Komunistički i socijalistički pokreti širom sveta su crpli snagu iz ove teorije i uživali su podršku kakvu nisu imali do tada. Ovakva osećanja su najjasnije bila iskazana u područjima direktno ili teško pogođenim ratom.[113][114]
[uredi]
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Pronaći grob generala Draže Mihailovića???? - Page 6 Empty * Moz da bidne, al nemora da znaci*..ali ipak.. ?

Počalji  Milan taj Sre Mar 31, 2010 7:31 pm

Kult nacizma
I ove godine, 16. marta, letonskom prestonicom Rigom marširali su nacistički veterani i njihovi mladi sledbenici, u čast formiranja dve letonske SS divizije u Drugom svetskom ratu. Mada je gradska vlast i ove godine zabranila ovaj događaj, kao i prošle, policija toleriše tradicionalno okupljanje SS veterana. Antifašisti i predstavnici ruskojezičnih organizacija, koji pokušavaju da spreče nacistički marš, svake godine, pak, bivaju hapšeni i odvođeni u policijske stanice. Da ne ometaju esesovce u trijumfalnom polaganju venaca na riški Spomenik slobode.
Skoro niko u Evropi nije podigao glas protiv otvorene demonstracije fašizma u jednoj od prestonica EU. Za takav marš, u Nemačkoj ili Francuskoj sledovale bi oštre kazne. Pobunile su se jedino jevrejske organizacije i Rusija, ali kult nacizma ima podršku državnog vrha Letonije, čija ministarka policije Linda Murniece kaže: „Treba poštovati one organizacije za koje je 16. mart značajan datum sećanja“. Ili predsednik Letonije Valdis Zatlers, koji smatra da „mi živimo u slobodnoj zemlji i mora da se garantuje pravo na okupljanje“. Za letonske antifašiste ovo pravo očito ne važi, jer ih policija rasteruje gde god ih sretne. Da li Evropa ponovo, kao i pre sedam decenija, zariva glavu u pesak pred fašizmom? Dok ne zakuca i na njihova vrata…
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Pronaći grob generala Draže Mihailovića???? - Page 6 Empty * noc generala*...*cetnicke bajke i price*...uz tabarku

Počalji  Milan taj Pet Apr 02, 2010 1:13 pm

Ostale zarobljene cetnike, osim komandanata, na Sutjesci polovinom
maja 1945. koji su se nalazili smesteni u logoru u Sapcu, Krcun je
pustio kucama 3. jula 1945. godine, i odrzao im govor.
*Mi dobro znamo da je u cetnickim jedinicama bilo ljudi koji su bili
prisilljeni, ili na koji drugi nacin upuceni u te jedinice. Mi smo u
Srbiji nekoliko puta dali amnestiju svima onima koji su se nalazilu po
sumama i oprostili im tu krivicu, izuzev onih koji su ubijali i
palili. Sutra c ete po grupama vozom ici do svojih okruga, i tu cete
biti pusteni svako svojoj kuci. Dobicete objave po kojima vas niko ne
sme uzeti na odgovonost za ono sto ste do sada ucinili, izuzev ako se
zna za nekoga od vas utvrdi da je koga ubio ili zaklao.....*

Prema tome price o *oslobadjanju ustasa* a unistavanja srBskih
cetnika, nisu tacne, islo se na smirivanje situacije i normalizacije
zivota. sasvim su moguci, pojedinacni propusti, koji nisu i nemogu
biti obelezje , posle ratnog razvoja i dogadjaja.

--
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Pronaći grob generala Draže Mihailovića???? - Page 6 Empty ... ? ...

Počalji  Milan taj Pet Apr 02, 2010 1:52 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Pronaći grob generala Draže Mihailovića???? - Page 6 Empty Hm, hmmm....*noc generala*...

Počalji  Milan taj Pet Apr 02, 2010 2:17 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Pronaći grob generala Draže Mihailovića???? - Page 6 Empty Jos po nesto...

Počalji  Milan taj Ned Apr 11, 2010 2:25 pm

Godišnjica bombardovanja Beograda
Pljuvanje po antifašističkom nasleđu
e-Novine
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Nema ko u nekadašnjoj Jugoslaviji nije znao po čemu je 6. april poseban datum. Tog dana nacistički avioni bombardovali su Beograd, a tadašnja Kraljevina Jugoslavija uključena je spiralu zla zvanu Drugi svetski rat. Ono šta nacisti nisu uspeli tada, dovršili su potomci njihovih saradnika, a Beograd je sve manje grad koji može da se ponosi antifašističkim nasleđem 69 godina posle prvih bombi koje su se sručile na grad

U Srbiji se u utorak obeležava Dan sećanja na žrtve nemačke agresije na Kraljevinu Jugoslaviju koja je počela 6. aprila 1941. godina intenzivnim bombardovanjem i masovnim razaranjem Beograda. Napad je počeo bez objave rata, uprkos tome što je vlada nekoliko dana ranije Beograd proglasila "otvorenim (nebranjenim) gradom".

Prve bombe pale su na Beograd tog nedeljnog jutra, 6. aprila 1941. godine, u 6:30 sati, dok je ogromna većina stanovnika srpske prestonice još spavala.

Nemački bombarderi su istog dana u četiri navrata razornim i zapaljivim bombama zasuli grad, a oko 16 časova iz pravca Rumunije doletelo je tridesetak zloglasnih bombardera "štuka" iz kojih se pucalo po kolonama izbeglica, dok su panično napuštale razoreni grad. Avioni su poletali sa aerodroma iz Beča, Graca i Arada, a Beograd su 6. i 7. aprila tepihom bombi zasula 484 aviona "Luftvafe".

Tačan broj žrtava nikada nije precizno utvrđen. Na spisku stradalih u srpskoj prestonici, koja je tada imala 370.000 stanovnika, vodi se 2.274 poginulih, ali se procenjuje da je stradalo oko 4.000 građana.

Grad je pretrpeo neprocenjivu materijalnu štetu - potpuno je razoreno 714, a teže oštećeno 1.888 zgrada, dok je delimično oštećeno 6.829, među njima i zgrada Starog dvora, čija je kupola srušena.

Potpuno je uništeno zdanje Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu, podignuto 1832. godine. U požaru, izazvanom zapaljivim bombama, nestao je ceo fond od oko 350.000 knjiga, uključujući i srednjovekovne spise neprocenjive vrednosti. Biblioteka je imala i zbirke turskih rukopisa, više od 200 starih štampanih knjiga od 15. do 17. veka, starih karata, gravira, umetničkih slika i novina, kao i sve knjige štampane u Srbiji i susednim zemljama od 1832. godine.

Sudbina Kraljevine Jugoslavije bila je odlučena pučem i demonstracijama 27. marta 1941. godine u Beogradu protiv Trojnog pakta koji je dva dana ranije sklopila tadašnja vlada Cveković-Maček. Svrgavanje vlasti približilo je Jugoslaviju saveznicima, što to je razjarilo nacistickog vođu Adolfa Hitlera, jer je poremetilo nemačke planove na Sovjetski Savez, pa je istog dana na osnovu njegove naredbe u operativnom štabu Nemačke armije doneta odluka (Direktiva 25) da se, pored Grčke, i Kraljevina Jugoslavija uništi kao država.

Komanda nemačke četvrte vazdušne flote razradila je plan napada pod nazivom "Kaznena odmazda", kojim je predviđeno i bombardovanje Beograda, a operacijom je komandovao general-pukovnik Aleksandar Ler. Pobeda sila osovine bila je brza i Jugoslavija je kapitulirala za samo 11 dana uprkos nastojanjima kraljevske vojske da zaštiti granice zemlje, a kralj i vlada su tri dana ranije napustili zemlju.

„Vazdušni napad na Beograd imao je isključivo političko-teroristički karakter i nije imao ništa zajedničko sa ratom. To bombardovanje bilo je stvar Hitlerove sujete, njegove lične osvete“, rekao je na suđenju posle rata nemački feldmaršal Evald fon Klajst.

Danas, 69 godina posle duh nacizma i dalje kruži Srbijom. Ovoga puta bez bombi, potiho i polako, baš poput tihe vode.


star
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Pronaći grob generala Draže Mihailovića???? - Page 6 Empty Re: Pronaći grob generala Draže Mihailovića????

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 6 od 11 Prethodni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 9, 10, 11  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu