Komunisti Republike Srpske Krajine

Strana 5 od 25 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15 ... 25  Sledeći

Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 5 Empty o ratu i oko rata...

Počalji  Milan taj Sre Sep 02, 2009 1:56 pm

*dodjes otmes zemlju neprijatelju, dodje neprijatelj oduzme zemlju tebi* Sumerska izreka pre 5.500 godina sta je rat...
* Nastavljanje politike drugim sredstvima*....Klauzevic.
Adolf Hitler se posle dolaska na vlast 1933. ponasao saglasno prvom delu drevne sumerske poruke. Gladan teritorija i moci agresivnom politikom je rusio sistem evropske kolektivne bezbednosti, uspostavljene Versajskim mirom i konacno, na danasnji dan pre sedam decenija, 1.septembra 1939.godine, napao Poljsku.
Dovoljno je promeniti ime u Franjo Tudjman, promeniti godinu u 1991...i bice sve jasno vezano za RSK
( Britanski premijer Nevil Cemberlen, predstavnik najvise imperijalne elite, prvi put je krocio na tlo kontinentalne Evrope kada se sreo sa Hitlerom u banjiGodezberg 1938. godine. Raspravljao je o miru ali su za njega nekakve drzavice ka kojima je Hitler usmerio svoju masineriju bile tek vestacke konstrukcije. Za Cemberlena je bauk komunizma nadvijen nad Evropom bio veca opasnost od Hitlera, a za obojicu su socijaldemokrati bili isto sto i komunist, oko britansko ministra spoljnih poslova Kalifaksa, vazila je parola *Bolje Hitler nego Staljin*.
Nesto slicno, neka slicna parola,,prosetala je i seta po RSK i sire...1990....2009...>>>>> affraid
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 5 Empty Sa komunistima RSK, bez komunista RSK

Počalji  Milan taj Pon Sep 07, 2009 3:39 pm

sajt radi...www.krajiski patrioti/vremeplov
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 5 Empty Cetnici i ustase...1941-1995.....nestanak RSK

Počalji  Milan taj Čet Sep 10, 2009 3:50 pm

Kako su Milan Stojadinović i Ante Pavelić delili Jugoslaviju 1954. godine?
1.
Malo poznata istorija: kako su Milan Stojadinović i Ante Pavelić delili Jugoslaviju 1954. godine
Prema sporazumu dvojice „lidera” u emigraciji Hrvatska bi ostala u okviru avnojskih granica, a Bosnu bi podelila sa Srbijom granicom koja bi išla rekama Bosnom i Neretvom. „Nama Sarejevo, vama Banjaluka koja je, doduše, srpska, ali za ljubav mira učinili bismo taj ustupak, a kao protivuslugu tražićemo Dubrovnik”, govorio je Stojadinović
Kada je rimski „Il Tempo” 11. avgusta 1954. godine objavio vest o političkom sporazumu između bivšeg predsednika jugoslovenske vlade dr Milana Stojadinovića i poglavnika ustaške NDH dr Ante Pavelića, bila je to najveća posleratna senzacija za hrvatsku i srpsku emigraciju širom sveta. Ovo je pokušaj da se osvetli deo zaboravljene istorije o kojoj se nije pričalo godinama.
U novinarskom članku, između ostalog, piše: „Iz Buenos Ajresa stigla je vest o izmirenju Stojadinovića i Pavelića, dvojice ljutih neprijatelja pre i posle Drugog svetskog rata. Stojadinović i Pavelić, u prisustvu najbližih saradnika, obavezali su se da priznaju buduće samoopredeljenje hrvatskog i srpskog naroda kada bude srušena Titova Jugoslavija, te će zajednički raditi na stvaranju nezavisne države Srbije i nezavisne države Hrvatske...”
Mesec dana kasnije nevericu među šokiranom emogracijom raspršio je tekst u argentinskom provladinom „El Hogaru” u kojem piše: „Prava balkanska bomba eksplodirala je u srcu argentinske prestonice. Neupućeni u balkanske prilike ne mogu na pravi način oceniti značaj ovog događaja bez saznanja o stepenu netrpeljivosti među narodima na balkanskim, prostorima, a prvo mesto u tom rasponu mržnje zauzimaju Srbi i Hrvati...”
Za razbijanje Jugoslavije
Pojašnjavajući razvoj hrvatsko-srpskih odnosa od naseljavanja na ovim područjima pa sve do 1941. godine, i uz objavljivanje čak pet fotografija dvojice glavnih aktera sporazuma, „El Hogar” dalje piše: „Ma koliko to izgledalo neverovatno, između ova dva do krvi zavađena naroda na pomolu je mir i saradnja. Dr Stojadinović, koji u Argentini živi od 1948. izjasnio se za miran i prijateljski razlaz između Hrvatske i Srbije te za uspostavljanje nezavisnih država Srbije i Hrvatske. Tako bi se učinio kraj međusobnoj borbi koja je stajala života hiljade i hiljade ljudi, žena i dece na obema stranama za vreme Drugog svetskog rata...”
List dalje konstatuje da se „ni u kom slučaju ne radi o mlaćenju prazne slame među emigracijom, što potvrđuje i evidentno pojačano delovanje Titovih službi u Argentini”. (О овоме постоји читав серијал текстова које је сачинила УДБА, погледати овде (http://www.stormfront.org/forum/showthread.php?t=384825&highlight=milan+stojadinovic)
Zbližavanju poglavnika u egzilu i bivšeg predsednika jugoslovenske vlade i prvom „otopljenju” odnosa dve do krajnosti suprotstavljene strane doprineo je hrvatski emigrant i publicista Josip Subašić koji je oktobar 1953. pokreno časopis „Izbor”. U jednom od prvih brojeva objavio je intervju sa Pavelićem. Odgovarajući na pitanje o „mogućem sporazumu sa Srbijom na temelju hrvatskih povijesnih granica”, Pavelić je izjavio: „Hrvatski narod nikada neće, niti može, odustati od svojih povijesnih državnih granica. Priznanje tih granica od Srbije uslov je za buduće dobre susedske odnose između Hrvatske i Srbije.”
Već u sledećem broju „Izbor” objavljuje razgovor i sa Stojadinovićem. U uvodnom delu teksta list predstavlja Stojadinovića kao „velikog i simpatičnog Srbina”, pri čemu se u Stojadinovićevoj kući u Buenos Ajresu „ispija naša hrvatska i srpska šljivovica”. Tom prilikom dr Milan Stojadinović je rekao:
„Ono što ja tražim za srpski narod ne mogu a da ne priznam i hrvatskom narodu. To stanovište zastupao je i moj veliki učitelj Nikola Pašić još za vreme Prvog svetskog rata, kada se prvi put povela reč o stvaranju zajedničke države Srbije i Hrvatske. Uostalom, ideja o stvaranju Jugoslavije nije ponikla kod nas u Srbiji već je došla kao import iz vaših hrvatskih krajeva. Bila je greška što onda nije Hrvatima dato ono što im, po mom mišljenju, sada treba dati.”
Stojadinović zaključuje da je eventualni sporazum jedini način „da se konačno stane na kraj međusobnom uništavanju, jer Srbi i Hrvati su stotinama godina živeli u posebnim dražvama i uvek u najboljem prijateljstvu te sam siguran da ćemo opet biti upućeni jedni na druge i pomagati se u obrani zajedničkih interesa”.
Analitičari prilika među srpskom i hrvatskom emigracijom odmah su procenili da je samo pitanje vremena kada će dvojica „bivših” da se nađu za pregovaračkim stolom. U pojedinim emigrantskim listovima već su se pojavljivali naslovi, u stilu: „Sviće na Drini” ili „Mir na granicama Srbije i Hrvatske”.
Krajem 1954. godine Pavelić, koji kao da se probudio iz političkog sna, ponovo daje intervju „Izboru”. Na sva usta hvali „političku mudrost dr Stojadinovića” i najavljuje skoro potpisivanje „povijesnog sporazuma” uz konstataciju kako je „i kod naroda u Srbiji te kod njegovih poštenih sinova u tuđini sazrelo mišljenje da je Jugoslavija, posebno ona prva, bila nesreća za oba naroda”.
Srbi „pravoslavni Hrvati”
I dok su se Pavelić i Stojadinović međusobno častili komlimentima, ispijali „hrvatsku i srpsku šljivovicu”, porodično se posećivali i jedan drugog nazivali „najvećim sinom” hrvatskog odnosno srpskog naroda, njihovu emigrantsku sabraću sve je više kopkalo pitanje: šta, zapravo, stoji iza ovog političkog domunđavanja i „izliva nežnosti” među dojučerašnjim smrtnim neprijateljima, a naročito - kako su „rešili” pitanje budućeg razgraničenja među dvema državama. Posebno se osećala uznemirenost među hrvatskom emigracijom kojoj je bila poznata cena „političke mudrosti” poglavnika.
Mada se to vešto prikrivalo, detalji sporazuma Pavelić - Stojadinović procureli su u javnost posle jedne emigrantske sedeljke kod izvesne gospođe Maštrović u Buenos Ajresu. Ovoj „žurki” je prisustvovao i hrvatski sveštenik publicista Đuro Baloković koji je o tome sačinio belešku:
Jedne večeri okupili smo se u salonu gospođe Maštrović, kada se pojavio i dr Stojadinović. Došao je raspoložen, a domaćici je doneo veliki buket cveća. Kada smo se upoznali, odmah me je upitao: „No, oče, šta se priča među Hrvatima? Šta radi moj prijatelj Pavelić?”
U opuštenoj i šljivovicom podgrejanoj atmosferi Stojadinović je prvi ****, nagovestio osnovne odrednice sporazuma sa Pavelićem, dodavši da prva tačka glasi: „Vođstvo Srpske radikalne stranke, koja je najjača srpska stranka, priznaje pravo Hrvatima na sopstvenu državu.” Kada se povela reč o najvažnijem pitanju - budućim granicama, Stojadinović je objasnio da će „definitivne granice odrediti srpska Narodna skupština odnosno hrvatski Sabor”.
- Gospodine predsedniče - primetio je Baloković - kao što vam je poznato, ne postoji ni Hrvatski sabor ni Srpska Narodna Skupština. Titove republičke parlamente ne priznajemo ni mi, a ni vi. Ako bi došlo do raspada Titovog režima, moralo bi se odmah urediti privremeno razgraničenje kako bi se izbegli tragični nesporazumi iz 1941. godine?
Stojadinović je odgovorio: „Pavelić i ja smo mislili o tome. U Hrvatskoj bi se ta granica ”pokrivala„ sa granicama sadašnje Republike Hrvatske. Bosnu ćemo podeliti po pola, i to tako da granica ide rekama Bosnom i Neretvom. Zatim: nama Sarajevo a vama Banjaluka. Doduše, zapadna Bosna je u većini Srpska, ali mi ćemo učiniti taj ustupak u interesu mira. Zato ćemo od Hrvata tražiti protivuslugu - da nam vrate Duborvnik”!.
Baloković je zaprepašteno zaustio: „Ali, gospodine predsedniče, pa vi znate da je Dubrovnik hrvatski.”
Stojadinović je mirno nastavio: „Naši kažu da je srpski. Bilo kako bilo nama Srbima treba jedan širok izlaz na more i jedan grad zapadnoevropske kulture. Inače će Srbija zauvek ostati mala kontinentalna provincijska zemlja. Srbi koji bi ostali u Hrvatskoj neka se zovu pravoslavnim Hrvatima, ili neka ostanu, ako hoće, Srbi. U jednoj pravoj demokratiji to, uostalom, i nije nekakav problem. Formiraćemo komisiju koja će na jedan ljudski i miran način sprovesti razmenu stanovništva i dobara. Seljaci iz Hrvatske koji hoće u Srbiju dobiće kuće i imanje otprilike u istoj vrednosti, i obratno. Za radnike i činovnike seoba nije nikakav problem”, zaključio je Stojadinović.
I emigranija po strani
Lamentirajući o sporazumu sa „svojim prijateljem Pavelićem” Stojadinović je ocenio da će posle „skorog pada Titovog režima”, svetske sile odrediti privremene granice. Računao je, zapravo, na intervenciju zapadne alijanse i Ujedinjenih nacija.
Ove Stojadinovićeve ocene izazvale su živo interesovanje, posebno među hrvatskom emigracijom. Pripadnici HSS-a nisu hteli ni da čuju o nekakvom sporazumu sa Srbima i žestoko su se okomili na Pavelića, nazivajući ga izdajnikom: „Ranije je prodao Dalmaciju, a sada trguje i Bosnom”, grmela je brojna emigracija. Istovremeno, u Pavelićevom „Hrvatskom domobranu” taj sporazum su veličali kao „plod političke mudrosti poglavnika”.
Zanimljivo je da se srpska emigracija, u najvećem broju okupljena u SAD, nije mnogo obazirala na Stojadinovićeve političke kombinacije. Samo u jednom srpskom listu u Čikagu Stojadinovićeva politička aktivnost prokomentarisana je kao „zabava dokonog penzionera”.
Da bi stvar isterao do kraja, Baloković je zatražio od Pavelića da se konačno izjasni o sporazumu. Pavelić nije bio voljan da razgovara o tome, ali nije poricao da je sporazum sa Stojadinovićem postignut. O Stojadinoviću je rekao: „To je jedan pošten i pametan srpski političar koji je shvatio da se sa Hrvatima može razgovarati ako im se prizna pravo na državu.”
O tome kako zamišlja podelu Bosne takođe nije želeo detaljnije da priča. Samo je rekao: „Ako se Srbi i Hrvati žele sporazumeti, ni jedni ni drugi ne bi smeli insistirati da celokupna BiH pripadne samo jednima.”
Dubrovnik je bio jedina sporna tačka „sporazuma Pavelić - Stojadinović”. Dok je Stojadinović govorio o Dubrovniku kao činjenici budućnosti, Pavelić je tolerantno najavio mogućnost slobodne odluke (plebiscita) pa čak i samostalni Dubrovnik. Paveliću, naravno, nije bilo ni na kraj pameti da Dubrovnik pripadne Srbima. U svakom slučaju „lideri” su zauzeli stav da se pitanje Dubrovnika rešava „u hodu”.
Ipak, bez potpisa?
Kakav je bio epilog „sporazuma Pavelić - Stojadinović”? Predviđeno je da se potpisivanje obavi u Stojadinovićevoj kući u Buenos Ajresu. Da bi sve izgledalo što svečanije i zvaničnije, Stojadinović je predložio Paveliću da pozove ostatke svoje vlade bivše NDH, a on, Stojadinović, pozvaće sve viđenije Srbe. Pavelić je, međutim, želeo da izbegne bilo kakvu zvaničnu formu i publicitet. Stojadinović se zbog toga naljutio na „svog prijatelja”, te mu je dva dana pred potpisivanje sporazuma poručio da potpisivanje odlože.
Umešala se, međutim, Stojadinovićeva supruga, ukorivši muža da „nema smisla da to radi svom prijatelju poglavniku”. Mada nevoljno, Stojadinović se predomislio te je ugovorenog dana u njegovu kuću stigao Pavelić u pratnji Josipa Subašića. Posle večere povukli su se u jednu sobu gde su sat i po razgovarali u četiri oka. Niko tačno ne zna o čemu se razgovaralo i da li su uopšte stavljeni potpisi na dva primerka teksta sporazuma koji je Stojadinović držao u džepu sakoa.
( Preuzeto sa jednog srbijanskog sajta )
2.
Sporazum Pavelić-Stojadinović je bio dogovor između bivšeg poglavnika Nezavisne Države Hrvatske, Ante Pavelića, i sveučilišnog profesora i političara iz Kraljevine Jugoslavije, doktora Milana Stojadinovića.
Potpisan je krajem 1954. godine u Buenos Airesu, Argentina.
1. Odredbe sporazuma
Sporazum je predviđao razbijanje Federativne Narodne Republike Jugoslavije (FNRJ) i njen raspad na tri neovisne države: Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju.
Pavelić i Stojadinović su u hrvatskom i srpskom emigrantskom tisku branili ovaj antikomunistički savez (obje emigracije nisu priznavale legalnost Titovog režima u Jugoslaviji kao novi srpskohrvatski sporazum koji bi zamijenio zastarjeli iz 1939., koji su potpisali Vladko Maček i Dragiša Cvetković
1. 1. Granice
Kao granica između Slovenije i Hrvatske uzeta je već postojeća u FNRJ, jer se sporazum ticao srpskohrvatskih odnosa i nije se bavio slovenskim pitanjem.
Sporazumna granica Srbije i Hrvatske od sjevera prema jugu između Hrvatske i Srbije bila bi sljedeća:
Granica je trebala pratiti već postojeću između SR Hrvatske i SR Srbije (SAP Vojvodine) do rijeke Save i granice sa SR Bosnom i Hercegovinom. Zatim je granica trebala pratiti rijeku Savu od njezinoga ušća i rijeke Bosne. Potom je granica trebala ići rijekom Bosnom, a zatim u produžetku linije njenog donjeg toka planinskim vrhovima do početka donjeg toka rijeke Neretve, i potom tim tokom do Jadranskog mora. Na ovaj bi način Bosanska Krajina pripala Hrvatskoj, dok bi najveći dio središnje sa istočnom Bosnom, istočna Hercegovina i južna Dalmacija pripala Srbiji (uključujući Sarajevo i Dubrovnik).

Sporazum je predviđao mirno preseljenje (uz razmjenu imovine) svih Srba koji bi se zatekli u okvirima Hrvatske, te svih Hrvata (u današnjem smislu) Bošnjaka koji bi se zatekli u okvirima Srbije (svi govornici tada službenog srpskohrvatskog jezika islamske vjeroispovijesti uzeti su kao Hrvati; ovo znači da bi i slavenski muslimani današnje Srbije i Crne Gore bili razmjenjeni za Srbe na osnovu sporazuma).
Makedonija nije spominjana, ali se može pretpostaviti da ju je Stojadinović zamišljao u okvirima Srbije.
2. Reakcije na sporazum
Sporazum Pavelić-Stojadinović proizveo je žestoke negativne reakcije od strane hrvatskih i srpskih emigracija, te Titovog komunističkog režima u Jugoslaviji.
Ustaška je emigracija kritizirala svoga bivšeg poglavnika jer je odustao od Drine, po njima povijesne hrvatske granice, o čemu svjedoči izreka:
"Sve do Drine!"
Pavelićevo je prepuštanje dijelova Srijema, Bosne, Hercegovine i Dalmacije Srbiji u ustaškom emigrantskom tisku uspoređivano sa prepuštanjem dijelova Dalmacije Italiji, godine 1941. I taj je potez značio nacionalnu izdaju za tvrde ustaše.
Oba dva su sudionika sporazuma proglašena nacionalnim izdajnicima, a Tito je sporazum smatrao nevažnim jer ni Pavelić ni Stojadinović nisu više imali nikakve vlasti. Nazivao ga je račun bez krčmara i izbačen je iz svih informativnih medija u Jugoslaviji.
(Preuzeto sa jednog hrvatskog sajta)
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 5 Empty *SLOBODA A NE STRAH *....

Počalji  Milan taj Sub Sep 12, 2009 3:00 pm

Na sudjenju hrvatskim generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, iskaze su počeli da daju i stanovnici srpskih sela u Medačkom džepu, u Lici, koja su poharana u akciji u septembru 1993. godine, detaljno opisujući mučenja i ubijanja civila za koja se terete dvojica generala.
Stevo Jović iz Divosela, čija je supruga živa nabijena na kolac, a njeno telo je s još nekoliko civila izvadjeno iz septičke jame, svoj iskaz potvrdio je slikama i dokumentacijom na kojoj je lista pobijenih civila koji su svi bili stari, nemoćni i bolesni. On je pred županijskim sudom u Zagrebu rekao da izmasakrirana tela nisu razmenjena kako bi se prikrili dokazi o mučenjima.
Jović, koji je u vreme akcije bio ranjen, najpre od gelera granate, a potom od metka, ali je pobegao i nekoliko dana se skrivao u šumi, rekao je da bi, da se predao, i on bio zaklan. Hrvatske vojnike u akciji Medački džep on je uporedio s ustašama koji su 1941. na tom području samo u jednom danu zaklali čak 634 civila ali, dodao je, ustaše bar nisu rušile groblja, spomenike i kuće, niti trovale bunare, kao što je radjeno 1993. godine.
Prilikom svedočenja, Jović je rekao da je neka ubistva i mučenja civila lično video, dok je o drugima saznao iz priča i kasnije proverio u dokumentaciji.
Zanimljivo je da su dvojica njegovih sinova bili u Hrvatskoj vojsci, a jedan od njih je poginuo, pa je zbog njih od strane srpskih dobrovoljaca koji su došli iz drugih krajeva, a koje, po njemu, stanovništvo nije prihvatalo, bio nazivan ustašom.
Slavica Bjegović ispričala je da je njen otac ubijen na kućnom pragu, a majka na izlasku iz sela.
Željko Prpić, koji je nasledio Ademija na mestu komandanta vojnog područja Gospić, tvrdio je da u akciji nije bilo zločina i dvostruke linije komadnovanja i da stradali nisu bili civili, jer su svi bili u službi srpske vojske. On je rekao da je Ademi svim komandantima inaredjenje da se ne smeju činiti zločini i da su se oni s tim složili.
Haški tribunal, koji je vršio istragu i podigao optužnice protiv Ademija, Norca i tadašnjeg načelnika Glavnog štaba Hrvatske vojske Janka Bobetka - koji je u medjuvremenu umro, taj predmet je u septembru 2005. ustupio hrvatskom sudstvu.
Ademi se brani sa slobode, a Norac izdržava dbanaestogodišnju kaznu zatvora na koju je 2003. osudjen u Rijeci zbog likvidacije više desetina srpskih civila u jesen 1991. na gospićkom području.
U akciji Medački džep, od 9. do 17. septembra 1993. gopdine, u selima oko Gospića ubijeno je stotinak Srba. Optuženi Ademi i Norac se terete za 27 ubijenih civila i dva ubijena i tri mučena zarobljenika, kao i za uništenje više stotina objekata, tako da u selima od predratnih 600 sada živi manje od 10 stanovnika.
andes is offline
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 5 Empty A sta su pricali 1990-1995.godine..? Kosmet-Janjevo...RSK..?

Počalji  Milan taj Ned Sep 13, 2009 11:26 am

Nema budućnosti u etničkim podjelama
U Domu kulture u Kistanjama održana je svečanost u povodu 600 godina prvog pisanog spomena imena Kistanje, pronađenog među dokumentima u Nadbiskupskom arhivu u Zagrebu. Datum 25. listopada, kada je davne 1408. godine prvi put spomenut naziv Kistanje, ova će općina ubuduće obilježavati kao Dan općine, kazao je načelnik Slobodan Rončević . On vjeruje da je ovaj datum prihvatljiv za obje etničke zajednice koje danas žive u Kistanjama, domicilnom srpskom stanovništvu i doseljenim Hrvatima iz Janjeva.
- Ne vidimo budućnost u etničkim podjelama, nego u suživotu, bez obzira na to tko je što po rođenju, u koju crkvu ide i kako se krsti – kazao je načelnik Kistanja...Načelnik Kistanja Slobodan Rončević i potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac
Stanovnicima Kistanja značajan jubilej čestitao je potpredsjednik Vlade dr. Slobodan Uzelac , koji je kazao da će Vlada pomoći razvoj ovoga kraja, pa je najavio da se kreće u asfaltiranje prometnice Knin – Obrovac, koja će omogućiti brži i lakši pristup stanovnicima Knina i Kistanja na autocestu. Na svečanosti u Kistanjama bio je nadbiskup zadarski msgr. Ivan Prenđa koji je podržao mještane Kistanja u izgradnji novog zajedništva.
- Tolerancija je premalo za ovaj život ovdje, jer ona znači nekoga trpjeti. Potreban je suživot, jer to je korak dalje i znači dijeliti i živjeti isti život – poručio je nadbiskup Prenđa.
U Domu kulture okupili su se i predstavnici srpske Pravoslavne crkve, saborski zastupnik Ratko Gajica, župan Šibensko-kninski Goran Pauk , predstavnici susjednih gradova i općina. O bogatoj povijesti kistanjskog kraja govorili su prof. dr. Milenko Pekić i prof. dr. Živko Bjelanović , koji naglašava da je taj lokalitet s nazivom Kistanje puno stariji od 600 godina, no da se to i dokaže, nema, nažalost, potrebnih dokumena
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 5 Empty On nije komunista...ali je iz RSK..dok drugi cute on pise

Počalji  Milan taj Sre Sep 16, 2009 11:33 am

*
*
* Одговорити са цитатом
*
*
*
*

Re: ZAŠTO SAM PROTIV GEJ PARADE

Порука Gladijator Today at 9:27 am
Kad smo gubili zavičaj, onog augusta,1995,
kad je naš narod nestajao u vatri i dimu,
niko se nije sjetio, da protestira i da podrži svoju braću
što su izgubili, svoju postojbinu.
A podržavaju, kako kažu gejeve, ja se ne volim izražavati
tim jezikom.
To je aktuelno i prisutno u medijima, a koliko našeg naroda
još uvjek živi na rubu egzistencija kao izbjeglice,
to nije vredno protesta, i ova riječ protest, nekako para uho.
Bolja je buna, niko se ne buni, niko se ne buni u dragoj nam matici
Srbiji, zbog svoje obezvređene braće.
Svejedno im je za nas ali nije za gejeve ili pederčine, sad
niti ne znam koji izraz je pravilan.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 5 Empty Drzava Rijeka, Drzava Hrvatska,Drzava Srbuija..

Počalji  Milan taj Pet Sep 18, 2009 10:51 am

nestala drzava RSK ..

SRBI IZ HRVATSKE NE TREBAJU POLITIČKE GLASNOGOVORNIKE IZ REDOVA DEMOKRATSKE STRANKE SRBIJENedavni istup Petra Lađevića, bivšeg saveznog savjetnika za izbjeglice, na konferenciji za štampu Demokratske stranke Srbije, a vezan za nepovoljnu atmosferu u Hrvatskoj za povratak srpskih izbjeglica, nije upriličen nekom posebnom brigom za njih, već isključivo političkim lobiranjem za Demokratsku stranku Srbije. Tim više što njen lider Vojislav Koštunica, priželjkujući vanredne izbore u Srbiji, ovih dana izjavljuje da je Srbija u agoniji izazvanoj nesposobnošću postojeće koalicije i da je on najbolje riješenje da je povede u pravom smjeru. Petar Ladjević u Srbiju dolazi iz Hrvatske, stasao u nevladinom sektoru i dugo vremena aktivista u nevladinim organizacijama za zaštitu ljudskih prava. Ali, samo iz ugla salonskog intelektualca. Nevladine organizacije, uvijek i svuda, po prirodi svojih aktivnosti predstavljaju korektiv svakoj vlasti u svim segmentima funkcioniranja neke države i društva. Tim više čudi što je Lađević pristao da svoj nevladin angažman "žrtvuje" i direktno stavi u okrilje jedne političke stranke. Pogotovo takve kao što je Demokratska stranke Srbije koja, na samo perfidniji način, nastavlja Miloševićevu zaostavštinu koja je Srbiju gurnula u civilizacijski ponor. Nažalost, tek smrt premijera Đinđića osvijestila je Srbiju i nagovijestila radikalan zaokret u demokratizaciji zemlje i izgradnji pravednijeg društva za sve njene građane. Međunarodna zajednica je spremna u tome pomoći. Od početka rata i velikih migracija na prostoru bivše Jugoslavije izbjeglice su imale dosljedne saveznike samo u nevladinim organizacijama. A, većina političkih stranaka je s njima manipulirala i nastojala steći samo predizborne poene. Srbi iz Hrvatske, i ne samo izbjeglice, očekuju da nastavljači Đinđićeve politike transformiraju Srbiju u demokratsku državu koja bi svima bila poželjan, ali i ključan partner u procesu demokratizacije čitave regije. A, Srbima izvan Srbije jak oslonac. A, to svakako nije Demokratska stranka Srbije.

Rijeka, 29.05.2003.

Predsjednica Odbora:

Darinka Janjanin, dipl.oec.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 5 Empty Mi smo uz vas i kod vas

Počalji  Milan taj Pet Sep 18, 2009 11:32 am

budite i vi sa nama i kod nas u RSK...*ne idi i ne okreci se seine*

https://redcdn.net/ihimizer/img19/7736/dscf3815l.jpg
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 5 Empty RSK...* i tata bi sine*, ali je nema...

Počalji  Milan taj Pet Sep 18, 2009 9:46 pm

Председници Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић и Социјалистичке партије Републике Српске др Петар Ђокић данас су потписали Споразум о стратешкој сарадњи двеју партија.
[ПОТПИСИВАЊЕ СПОРАЗУМА]

„Циљ потписивања овог Споразума јесте даљи наставак наше политичке сарадње. Ми делимо заједничке програмске циљеве, обе партије припадају корпусу левих партија социјалистичке и социјалдемократске оријентације чији је циљ чланство у Социјалистичкој интернационали, заједнички се боримо за социјалну правду“ рекао је председник СПС Ивица Дачић и додао да „данас дајемо нови подстицај нашој сарадњи која ће се одвијати на неколико поља: ми делимо сличне политичке принципе, залажемо се за социјалну правду, поштовање принципа уставности и законитости политичког уређења Републике Српске као ентитета у оквиру Босне и Херцеговине, на основама Дејтонског сспоразума, као гарант мира и стабилности у БИХ. Такође, залажемо се за даљу афирмацију Споразума о специјалним паралелним везама између Србије и Републике Српске што подразумева јачање економске, културне, просветне и сваке друге могуће сарадње. Залажемо се да Република Српска као ентитет и цела БИХ буду део европских интеграционих процеса, да процес визне либерализације важи и за грађане БИХ а самим тим и Републике Српске.

„Наше две странке ће радити и на спољнополитичком плану у међусобној међународној партијској сарадњи. Ова сарадња подразумева и сарадњу између наших општинских одбора, различитих савета и комисија, омладинских организација и организација жена, подразумева и међусобну помоћ, без мешања у унутрашње ствари, у изборним кампањама, саветовањима, тематским питањима, хуманитарним и другим активностима. То подразумева и сарадњу наших посланичких клубова. СПС и СПРС убеђен сам, имаће у свом даљем политичком животу све значајније место на политичкој сцени Србије и БИХ и Републике Српске“, рекао лидер Социјалистичке партије Србије.

Опширније...
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 5 Empty Kako bas *snaga udara* preko teritorije RSK ?

Počalji  Milan taj Sub Sep 19, 2009 1:46 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 5 Empty Plan napada zarobljena od HVO

Počalji  Milan taj Sub Sep 19, 2009 2:14 pm

Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 5 Empty PECAT MAGAZIN...insert

Počalji  Milan taj Sub Sep 19, 2009 8:50 pm

*Razgovori sa epohom*..Milorad Vucelic 1991.godine inserti oko RSK

Порука baco Today at 7:27 pm
Intervju sa pokojnim akademikom Pavlom Ivicem...(PECAT MAGAZIN)..samo *nasi delovi*
*Te granice, kao sto svi znamo, nisu etnicke, ali u stvari nisu ni istorijske. Na juznom sektoru, Dalmacija (ukljucujuci tu i Kninsku krajinu) posle srednjeg veka nikad nije bila u sastavu Hrvatske sve do Sporazuma Cvetkovic - Macek sve do 1939 godine. Na centralnom sektoru, sadasnja SAO Krajina bila je deo turskog vilajeta Bosne do 1699, kad je pripala Austriji...*....*Jos mnogo vaznija od istorijske pokretljivosti granica je cinjenica da je podrucje SAO Krajine u Lici, Kordunu, Baniji dospeo pod vlast Zagreba tek 1881.godine....Hrvatski feudalci su tokom dva veka pokusavali da podvlaste Vojnu granicu, ali im to nije dozvoljavao Bec, svestan da se samo ratnici slobodni od feudalnog jarma mogu dobro boriti protiv Turaka.* Tako se pokazuje da nema predela u SAO Krajini koji je bio podlozan Zagrebu duze pre Tita nego za vreme Tita. Jednom recju, ne moze biti govora o nekoj ozbiljnoj utemeljenosti prava hrvatskih vlastodrzaca na Krajinu.*....*Kao vrsni granicari, odigrali su ogromnu ulogu u odbrani emlje - i cele evrope - od Turskih osvajaca..a od 1941 do 1945.godine su uglavnom sami oslobodili svoje krajeve od daleko brojnijih i bolje naoruzanih ustasa. POvrh toga to je i najtuznija tapija na zemlju, grobovi zrtava ustaskih pokolja, pobijenih upravo zato da bi se oblasti koje nisu hrvatske ucinile hrvatskim...*
To je znaci 1939.godina Cvetkovic-Macek...nisu *komunjare*..to je znaci 1954 Argentina Stojadinovic Pavelic, to je znaci 1991-2009.nisu komunjare. Ne odricem lose radnje komunista za vreme vlasti ali ovo su bitne cinjenice i odrednice...kroz koje smo mi iz RSK protutnjali..
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 5 Empty A granice posle Tita... ?

Počalji  Milan taj Sub Sep 19, 2009 10:32 pm

Порука Nestor Today at 7:22 pm
Kada je obećana svekolika pomoć, još u maju 1995. godine, meni je bilo sumljivo:
- zašto se ne pojavljuje Jovica Stanišić?
I ne samo on, već i Franko Simatović, pa ni Dragan Filipović već Milan Knežević. On je super lik, bilo smo izuzetno bliski,
ali on je za pripremanu operaciju bio "trećerazredni" kadar tog trenutka.
Bio je to za mene vrlo važan indikator da nešto nije u redu.
Grupa oficira iz gardijske brigade VJ predvođena majorom Đorđem Borovčaninom, zapravo je bila grupa "paradera",
koji su došli da nameštaju uniforme i popravljaju strojevi izgled boraca. NIti ih se ticalo niti su došli da se bore.
Indikativno je bilo i to što su svi, pa i kapetan Dragan, napustili Krajinu krajem jula meseca i otišli na odmore.
Niko ne može reći da napad nije očekivan, jer su svi pokazatelji bili prisutni još od 22.06.1995. godine kada su
u Splitu Tuđman i Izetbegović potpisali sporazum o vojnoj saradnji. De facto, to je bio dogovor o zajedničkom napada
na Krajinu i delove Republike Srpske.
Pouzdano znam i tvrdim, ovaj podatak je ignorisan, kao i niz drugih koji su nedvosmisleno upućivali na zaključak da Hrvatska neće kalkulisati pregovorima nego da će izvršiti napad na Krajinu.
Ljut Milošević, ljut Martić, ostali također. Da nije ovolike tragedije smejao bih se, nebi stao.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 5 Empty Generale...

Počalji  Milan taj Sub Sep 19, 2009 10:43 pm

Generale,može pojašnjenje?Kakva pripremna operacija?Jel se radi o ulasku VJ u Krajinu?Ako je to u pitanju...Moj stric (radio u Novosadskom korpusu,Nestor zna o kome je reč) kod koga sam bio nedavno mi je spominjao kako je Novosadski korpus pripremio više od deset brigada VJ za upad u Istočnu Slavoniju i nastavak operacije prema Osijeku i Vinkovcima (čak je dovedena oklopna brigada iz Niša i motorizovana brigada iz Zjaečara-stric bio zadužen za nju).Čekalo se samo naređenje,koje međutim nikad nije izdano i operacija nije ni započela.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 5 Empty generale

Počalji  Milan taj Sub Sep 19, 2009 10:46 pm

Re: DOKUMENTA SVK KOJA JE NEPRIJATELJ ZAROBIO

Порука kanarinac Today at 8:55 pm
E,da...Kaže stric da je artiljerija imala sve pripremljeno za gađanje.Sve je bilo proračunato.Korpus je imao spremljeno 2 oklopne brigade,3 ili 4 mehanizovane (uključujući i 36. mehanizovanu dovedenu iz Subotice),mešovitu artiljerijsku brigadu...Divizion haubica 155mm je bio spreman.Nije ni čudo što HV nije išao na pokušaj razbijanja 11. korpusa SVK.Prvo što je korpus bio debelo zaštićen minskim poljima i imao uređenu odbranu (mislim na fortifikacijske objekte),drugo što je Tuđman računao da će pretrpeti velike gubitke u ljudstvu i MTS,i treće i najvažnije-tuđman se bojao VJ (protiv koje,moje je mišljenje-nije HV imala nikakve šanse).Osim toga pogledajte avijaciju Hrvatske-5 ili 6 MiG-21 protiv MiG-29 VJ?

P.S. u nekoj knjizi koju je pisao američki stručnjak (čitao sam je na internetu) piše crno na belo da HV nije imala šanse protiv VJ.Naprimer HV i njeni oficiri nisu bili sposobni da izrade mostobran....... affraid
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 5 Empty Resavska skola, Nacertanija, tarabici u tarabu,

Počalji  Milan taj Ned Sep 20, 2009 1:47 pm

Ceh Frantisek Zah, sa planom koji je imao

Порука baco Today at 12:36 pm
da predoci Garasaninu (1830.god jos nije bila izgradjena zgrada CK SKJ !)., istaknutoj licnosti tadasnjeg ustavobranitljskog rezima. Zahov plan je predvidjao oslobodjenje i ujedinjenje Juznih Slovena, koji bi potom pomogli oslobodjenje Poljske od austrijske i ruske vlasti ( Lehu Valensi nije odgovaralo *oslobodjenje* promenuo je gazde). Garasanin je zamislima o jugoslovenskoj drzavi 1844. godine (nije imao odluku CK SKJ...).pretpostavio ujedinjenje *svih naroda srpskih*. Zahov zakljucak da Srbija mora postati *jezgro buduceg Juznoslovenskog carstva*. Medjutim, za razliku garasanin menja sa *buduceg srpskog carstva*. Medjutim, za razliku od Garasanina, Zah je naglasavao da Srbija nemoze biti uspena dok ne ukljuci Hrvate i prizna ih kao jednake, sto je Garasanin izostavio iz svog programa.. Garasanin je izbrisao citavo Zahovo poglavlje o odnosu sa Hrvatima, koje naglasava da su oni *jedan isti narod* koji govori isti jezik pisan sa dva pisma.
*cuvaj te bratstvo i jedinstvo kao zenicu oka svog*..porucio je jedan drugi covek, kome trpamo sve i svasta...koji je bio takodje *blizu resenja*...jer Garasanin je pravio nacrt drzava koje bi najpre obuhvatala Knezevinu Srbiju, Bosnu, Hercegovinu, Crnu Goru i severnu Albaniju,a *drugi covek*..je pokusao sa Balkanskom federacijom posle 1945.., nije proslo, malo se potrudio i prosirio za Istru..koja i danas ima elju da bude u dobrim odnosima sa *nama*..koja je koliko toliko koliko je mogla pruzila otpor ..itd..itd..jedan novinar iz PRESSa , odakle sam upotrebio delove je napisao...*E, te Srbende, kojima su se prosirivali stanovi dok im se smanjivala zemlja, jos nisu stigle na strasni sud, i ako misle da su platili dusu otvarajuci klinike ili crkve u kojima neki najvisi velikodostojnici danas mogu da pozivaju narod na sveto potomstvo, iako oni svoje spermatozoide vekovima salju u kanalizaciju ili u decake...*

To je vihor...koji je neuspeo a placen je cenom, Republikom Srpskom Krajinom...koja se uspesno oduprla nekada Turcima, kasnije Nemcima, ustasama, Italijanima...a dobila slom, ponizenje, jad, tugu...od svog *vaskolikog srpstva*..mrsimuda u pokusaju *buduceg srpskog carstva*...ali na nebu.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 5 Empty malo se potrudio prosirio za Istru...

Počalji  Milan taj Ned Sep 20, 2009 1:53 pm

*
*
* Одговорити са цитатом
*
*
*
*

Re: Gostijona "Krajina "poslije sluzbe !!!

Нова порука Biljana Bosna Today at 12:35 pm
Djedu je 18-godišnji unuk koji stalno sjedi pred kompjuterom počeo pošteno ići na živce pa mu priđe i reče:
- Kad sam bio tvojih godina, išao sam s prijateljima u Trst, upali smo u prvi bordel, sve im pojeli, sve popili, istorbali sve kurve, konobaru popišali šank i otišli bez plaćanja!
Malomu se ideja jako dopala. Vrati se za dva tjedna sav modar i pretučen, zavijene glave pa ga deda upita:
- Kog si vraga radio?
- Tja, isto kao ti, išao sam s prijateljima u Trst, upali smo u prvi bordel, sve im pojeli, sve popili, istorbali sve kurve, konobaru popišali šank i kad smo htjeli otići bez plaćanja došla su iz stražnje sobe trojica gorila i ubili boga u nama!
- Pa dobro, s kim si to išao u Trst?
- S Generalturistom, a ti?
- S partizanima!
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 5 Empty ,,,,

Počalji  Milan taj Ned Sep 20, 2009 6:01 pm

DR STIPE ŠUVAR

Hrvacki karusel

"Oluja" - vec mit, a još zbilja


Franjo Tudman uspešniji od Ante Pavelica

Franjo Tudman je u govoru polaznicima Ratne škole "Ban Josip Jelacic", koji mjesec prije smrti, izjavio da je srpsko pitanje riješeno jer da u Hrvatskoj više nikada nece biti više od 3 do 5 posto Srba. Dakle, on je znao unaprijed podatak koji je utvrden, ako je utvrden, popisom 2001. godine!
Srba je u Hrvatskoj i Slavoniji (tadašnjoj banovini Hrvatskoj) u vrijeme posljednjeg austrougarskog popisa stanovništva 1910. godine bilo više od 25 posto, a u Dalmaciji s Bokom 17 posto. Snage hrvatskog nacionalizma u toku 20. stoljeca, a posebno 1941-1945. i 1991-1995. godine, uspjele su, eto, u tome, da Srbi više nisu "remetilacki faktor" hrvatske države, pa ma kakva da je ona. Poznato geslo: ili se pokori ili se ukloni! uspješnije je proveo Franjo Tudman nego Ante Pavelic!

Nacelnik glavnog stožera Hrvatske vojske general-pukovnik Zvonimir Cervenko izjavio je, govoreci u Karlovcu o operaciji "Oluja", da u trinaest stoljeca svoje povijesti hrvatski narod nije imao vece pobjede, a njegov neprijatelj veceg poraza! Lider hrvatskih liberala Dražen Budiša "Oluju" je, u svojoj cestitki Tudmanu, oznacio "najznacajnijom vojnom i politickom pobjedom nad našim neprijateljima u novijoj povijesti hrvatskog naroda". "Ovo su dani za povijest, ne samo za Hrvatsku, nego i za Evropu i svijet", uzviknuo je pateticno nacelnik Politicke uprave hrvatskog Ministarstva obrane general-bojnik Ivan Tolj, na konferenciji za novinare. Slicnih smo se euforicnih izjava u ovih mjesec dana od pocetka "Oluje" (a euforija se još nije posve smirila) naslušali napretek, a one ce nedvojbeno i ubuduce pljuštati.
Od "Oluje" je, sudeci po tim izjavama i po svemu što sada obilježava hrvatski politicki i javni život, vec stvoren tipicno hrvatski mit. A što je ona doista bila, kako je izvedena, kakve je neposredne tragove ostavila i koje ce joj biti dugorocne posljedice malo se tko pita na sadašnjem vašaru hrvatske taštine i nimalo suzdržanih zanosa.
Prvo, zar Hrvati u tinaest stoljeca doista nisu imali vece pobjede? Ako je tako, onda nam je povijest prilicno siromašna pobjedonosnim pothvatima.
Drugo, teško bi se moglo reci da je "Oluja" bila samo hrvatska, kada nije tajna da su znacajnu ulogu i njezinoj pripremi i logistici igrali u ovom casu mocni hrvatski više pokrovitelji nego saveznici. Neku su ulogu valjda odigrali i umirovljeni americki oficiri (koji hrvatsku vojsku instruiraju, kako je izjavio sam hrvatski ministar obrane Gojko Šušak, sa znanjem i odobrenjem americke vlade). "Oluju" su prethodno blagoslovile, i valjda nisu ostale samo na tome, dvije najmocnije zemlje Zapada, SAD i Njemacka. Ne samo da je Hrvatska vojska imala avio-snimke i detaljne podatke o svim položajima i naoružanju krajinskih Srba, vec su joj avioni NATO-a na pocetku operacije "Oluja" pritekli u pomoc, kada su bombardirali i uništili glavni radarski centar kod Knina.
Trece, Hrvatska se upustila u "Oluju" sa pouzadnim saznanjem da ce to biti obracun samo sa Srbima iz Krajine, da se Srbija, odnosno SR Jugoslavija nece umiješati, a da ce eventualnu manju pomoc krajinskim Srbima pružiti bosanski Srbi. Da je Tudman znao, da Miloševc nece ratovati za hrvatske Srbe i da ce ih ipak prepustiti Tudmanovoj volji i milosti moglo se zakljuciti po njegovim, Tudmanovim izjavama o tome kako je i što razgovarao sa Miloševicem, u vremenu dok su se sastajali. Uostalom, i general Tolj je na konferenciji za novinare na vrhuncu "Oluje" izjavio da je predsjednik Tudman "ovo što se sada odvija predvidio i prije pet godina". Znao je da se Srbija nece umiješati. "Povijesno iskustvo govori da su oni (Srbi iz Krajine) uvijek ostavljeni i da su moneta za potkusurivanje", rekao je Tolj i "pojasnio" da je "potpuno prirodno da su ostavljeni, jer su ovo prostori Republike Hrvatske, koje hrvatski narod nastanjuje od 7. stoljeca i doista nemaju ni politicku, ni civilizacijsku, ni kulturološku, niti bilo koju vezu i svezu sa Srbijom". Prema tome, ne radi se o "najvecoj hrvatskoj pobjedi" nad Srbima i Srbijom vec o pobjedi nad Srbima u Hrvatskoj i njihovoj tragediji.
Cetvrto, radilo se o odviše velikom nsrazmjeru snaga, oružja i logistike strane koje je napala (hrvatske) i strane koja se trebala braniti (krajinskosrpske).
General Cervenko je (u intervjuu HTV 9.8.1995) iznio podatak da je "cjelokupna vojska tzv. Republike Srpske krajine brojila 37.000 do 41.000 ljudi pod oružjem,onda je realno uzeti da je najmanje 15.000 njih bilo (i ostalo) u sektoru Istok, odnosno na podrucju istocne Slavonije, zapadnog Srijema i Baranje, a gdje su "linije razdvajanja" duge 120 kilometara. "Oluji" se, dakle, moglo suprotstaviti oko 25.000 krajinskih vojnika. Kako je u "Vjesniku" (13. kolovoza 1995) pisao (p)ovlašteni vojni komentator Fran Višnar, Hrvatska ima 80.000 profesionalnih vojnika, a za "Oluju" je mobilizirala još 120.000 ljudi u jedinice domobranskog sastava. A sudjelovalo je i nekoliko tisuca pripadnika specijalnih jedinica Ministarstva unutarnjih poslova. U bosanskom zaledu Knina nalazile su se i snage HVO, a u borbe se ukljucio i Peti korpus Armije BIH, koji se na Uni spojio sa jedinicama Hrvatske vojske.

Samo se nekolicina hrvatskih intelektualaca od formata usudila izreci svoju sumnju i u doseg "Oluje" i u namjere službene hrvatske politike. I samo su se na stranicma nekih novina ("Feral Tribune", "Arkzin", "Novi list") pojavile rijeci osude. Samo jedna politicka stranka, SDU, nije pružila bezrezervnu podršku. Oglasilo se, u zajednickom saopcenju, i desetak antiratnih i humanitarnih grupa, a koje ionako imaju tretman podrivackih i nedomoljubnih.Coordinamento Nazionale per la Jugoslavia

sito internet: http://www.cnj.it/
posta elettronica: j u g o c o o r d @ t i s c a l i . i t
notiziario telematico JUGOINFO:
http://groups.yahoo.com/group/crj-mailinglist/messages
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 5 Empty Kurir pise u Kuriru

Počalji  Milan taj Pon Sep 21, 2009 2:55 pm

Kurir, 21.09.2009 pise, majveci srbin...Crne Gore, Slavonije,

投稿 baco Today at 1:42 pm
Vojvodine, Beograda, RS, RSK...vaseljeneeeeeeeeeeeeeeeeee...Taaandrdaaaaa, Branaaaa Crnceviiiiiiiiic danas pise...
*Kurir objavljuje moje zapise subotom, Glas javnosti ponedeljkom. Mogao bih, uz mali napor, opisati ono sto sam ovih dana video u Vlajkovicevoj 8 i dokazati da li sam, i ako jesam, koliko sam privrzen Kuriru, novinama za koje evo vec tri godine. jednom nedeljno pisem. *

A o cemu pises Brano, mozda o nestanku lista *Plitvicki vjesnik*...? O nestanku celih Plitvica, zajedno sa RSK...mozda pises ciji si KURIR bio,...sta kazes..? pojela maca..? mislis ...*dali si ako si, koliko si bio privrzen RSK*..pa mi nemamo novine, imamo nase male sajtove, na koje ne trzas...nema honorara ili...si zauzet pisanjem o *komunistickim mrsimudima*....*ober mrsimudu jedan *
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 5 Empty Oni nisu komunisti, ali ne misle lose narodu RSK...

Počalji  Milan taj Uto Sep 22, 2009 12:51 pm

B92 Info Vesti Politika
"Vlada RSK" u izbeglištvu
26. februar 2005. | 17:22 -> 21:59 | Izvor: B92
Beograd, Zagreb -- "Skupština Republike Srpske krajine u progonstvu", koju čine poslanici izabrani 1993, održala je sednicu i izabrala premijera.

Kako se navodi u saopštenju, na sednici, koja je održana u subotu u beogradskom Domu sindikata, konstatovano je da ni nakon devet godina "od brutalne agresije Hrvatske vojske i etničkog čišćenja Srba sa područija RSK, ni Hrvatska, ni međunarodna zajednica, ništa nisu učinili da se nastavi proces rešavanja pitanja Srba u Hrvatskoj".

Zadatak "Vlade u izbeglištvu" biće da političkim sredstvima i pregovorima sa Vladom Hrvarske, Evropskom unijom i Ujedinjenim nacijama, štiti interese Srba iz Hrvatske. "Skupština Republike Srpske Krajine u progonstvu", koja je danas formirala "Vladu", čine poslanici izabrani još 1993. godine. Poslanici te skupštine navode da su oni još uvek legitimni predstavnici Srba iz nakadašnje Srpske Krajine. Ipak, oni nisu u kontaktu sa predstavnicima Srba u hrvatskom Saboru, kaže Rajko Ležajić, predsednik "Skupštine Republike Srpske Krajine u izgnanstvu".

"Oni nisu predstavnici srpskog naroda u Krajini. Oni su predstavnici svojih. Mi smo srpski narod koji je uvek bio ravnopravan sa hrvatskim narodom, od 1918. do 1990", rekao je Ležajić.

Ko je za, a ko protiv

Za sada, B92 je iz Vlade Srbije dobio nezvanične reakcije da Vlada ne podržava ovakve događaje, s obzirom na dobre bilateralne odnose Srbije i Hrvatske, a posebno nakon posete premijera Hrvatske, Iva Sanadera. Ipak, predstavnici jedne parlamentarne stranke podržavaju osnivanje "Vlade Krajine".

Predsednik Izvršnog odbora Srpske radikalne stranke, Dragan Todorović, kaže da se slučajno zadesio u Domu sindikata i da je tu sreo svoje prijatelje iz "Skupštine Srpske Krajine". On kaže da SRS podržava namere predstavnika vlasti Krajine u izbeglištvu: "RSK je pod okupacijom Hrvatske i treba da se učini sve da se Srbi, koji su prognani tokom Bljeska i Oluje, vrate. Mi možemo moralno da im pomognemo, pošto nismo na vlasti, a ukoliko dođemo na vlast, učinićemo sve što je u našoj moći da im pomognemo. I u Strazburu ćemo pričati o tome, kako bi Evropa čula za ono što se desilo Srbima u RSK."

Zastupnik u hrvatskom Saboru i predsednik Srpskog nacionalnog vijeća, Milorad Pupovac, međutim, kaže da ne razume ni cilj, ni svrhu formiranja "Vlade u izbeglištvu". Pupovac navodi da ta inicijativa dolazi od ljudi koji su 1995. politički delovali i jedni su od odgovornih za proterivanje Srba iz Hrvatske, jer ništa nisu uradili da ga spreče.

"Srbi u Hrvatskoj imaju svoje predstavnike i na područjima bivše Krajine. Te predstavnike su birali Srbi koji ovde žive. Birali su ih i oni koji su u izbeglištvu i biraće ih ponovo. Prema tome, ne vidim nikakvu svrhu da pored već postojećih, legalno izabranih predstavnika, onih koji su tu ostali, onih koji su se tu vratili i onih koji se žele vratiti, stvaraju takva tela. I bojim se da je to još jedna inicijativa koja će biti protivna interesu povratka Srba u Hrvatsku, protivna interesima Srba u Hrvatskoj i protivna dobrim odnosima između Hrvatske i Srbije", smatra Pupovac.

Zagreb čeka reakcije Beograda

Ivo Sanader (HRT)
Ivo Sanader (HRT)
Inače, prilog o osnivanju "Vlade Krajine u izgnanstvu", na hrvatskoj televiziji je plasirana gotovo na početku samog dnevnika, pod nazivom "bizaran događaj usijanih glava, odnosno, zabavljanje samozvanih predstavnika takozvane Krajine".

Kako je javila Hrvatska radio-televizija, u hrvatskoj Vladi očekuju službene reakcije Beograda. Međutim, ta televizija podseća i da za sada niko od srpskih zvaničnika nije službeno reagovao na sastavljanje "Vlade RSK". Premijer Hrvatske, Ivo Sanader, je za tu televiziju prokomentarisao sastavljanje te Vlade, rekavši da je reč o grupi ljudi koji misle da je Velika Srbija još aktuelna. "Velika Srbija doživela je poraz, i to definitivni poraz pre deset godina, i sigurno je da nema više nikakvih izgleda za realizaciju takvih fantazija. Prema tome, reč je o ljudima koji nisu shvatili što je politički realitet. Politički realitet je da je Hrvatska pobedila u nametnutom ratu i da smo, što se Hrvatske tiče, definitivno završili s idejom velikosrpskih osvajača", rekao je Sanader i dodao da je njegova poruka toj "gospodi"- "za nas je ta priča završena s akcijom Oluja".

Posle toga, usledila je priča o, kako je navedeno, sudbini hiljada nestalih u srpskoj agresiji i mogućnosti postojanja video kasete pokolja sa Ovčare, na kojoj je, prema navodima hrvatske televizije, ubijeno više od 300 ljudi.
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 5 Empty Kome ste poverovali...nekom novom *mojsiju* da vas vodi.....

Počalji  Milan taj Sre Sep 23, 2009 11:05 am

u spasenije,,,..?

Na tome planu sukoba je i ovo naše zapadno-istočno, vatikansko-pravoslavno i mediteransko područje. Ono je od jeseni 1944. istočno područje i otada se ono prisajedinjuje, "anšlusira" boljševičkoj zoni po svima poljima aktivnosti.
U tome je značaj i ovog kongresa jugoslovenskih književnika, i u tome će biti i Sveslovenski kongres ovde u idućem mesecu. Ponavlja se uveliko "slavjanoserbski" kurs kao čisto imperijalistički kurs. Ranije je to bilo u ime pravoslavlja i "slovenske braće pod otomanskim jarmom", danas je to u ime "sveslovenstva" kao obrazine i boljševizma kao sadržine; u oba slučaja, stvarno, iz čisto imperijalističkih razloga da se izađe preko nas na Jadran i Sredozemlje i, odavde, na boljševičku tezu svetske revolucije, odnosno boljševičkog imperijalizma. Sa druge, pak, strane, iste su takve teze i američkog imperijalizma, koji hoće tezu "Jednog sveta"; jednog sveta u znaku američkog imperijalizma.

Ovaj kongres, i onaj u decembru, pod tim su znakom: znakom i zastavom komunističke ekspanzije na Zapad i Jugoistok.

Nastavlja se
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 5 Empty Zbijaj mo se u redove....

Počalji  Milan taj Sre Sep 23, 2009 11:25 am

zbog *otezanih uslova rada* na terenu
nasilnog prekida komunikacija sa narodom , za sada nije moguce *uruciti* adekvatan odgovor Branimiru Glavasu poput onog pokusanog odgovora u Madridu,sa posledicama , svojevremeno Anti Pavelicu...te nadleznosti od vrhunskog nacionalnog interesa preuzeli su neki gladijatori, uvek su im topli radijatori... Otpor je moguc samo uz podrsku naroda, koji je van domicilne tritorije..informativnoj, politickoj i verskoj *zici*...gde provodi dane, *cekajuci Godoa*..Gladijatora ,sve jedno. Neki suludi umovi, nadahnuti bajkama.., uzeli su cobansku motku, odglumili mesiju, mojsija...i poveli srpski narod u Srbiju, na teret srpskih domacina...u uslovima iznurene, opljackane i unistene privrede, usput je bilo i rasipanja, kako se to zove..*kolateralna steta*..uz trajno i dugotrajno uporno pljuvanje po oslobodiocima od fasizma, najsvetlijoj *tradiciji* RSK, borbi protiv turaka, ustasa I jos nekih, i ostvarenoj slobodi, najduzi mir !!!!
Dovidjenja u RSK !
Milan
Milan

Broj poruka : 7174
Datum upisa : 26.06.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.yu centar tito

Nazad na vrh Ići dole

Komunisti Republike Srpske Krajine - Page 5 Empty Re: Komunisti Republike Srpske Krajine

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 5 od 25 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15 ... 25  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu